Money makes EU go around or down?

EU:s fleråriga budgetram presenterad

På onsdagen den 29 juni presenterade kommissionen sitt förslag om EU:s långtidsbudget för åren 2014-2020. Budgeten, eller den så kallade fleråriga budgetramen, definierar EU:s långsiktiga politiska prioriteringar och bestämmer ett tak för hur mycket som får spenderas varje år på respektive prioritetsområde.

 

Kommissionens förslag innebär en ökning med cirka sju procent jämfört med innevarande långtidsbudget, något som oroar bland annat Sverige som tycker att nivån är alldeles för hög.

 

- Det är positivt att kommissionen föreslår ökningar inom forskning, infrastruktur, rättsligt samarbete och utrikespolitik. Men dessa satsningar måste finansieras av motsvarande minskningar inom jordbruks- och regionalpolitiken. Inte genom en svällande EU-budget, säger EU-minister Birgitta Ohlsson.

 

En ökad budget tillsammans med ett förslag om nästan en halvering av den svenska rabatten på EU-avgiften gör att Sveriges EU-avgift kommer att öka kraftigt om förslaget förverkligas. Sverige kommer därför att arbeta emot en ökad svensk EU-avgift säger Birgitta Ohlsson, som menar att förslaget kommer att leda till komplicerade förhandlingar.

 

- När Europa är i kris måste EU rätta munnen efter matsäcken. Unionen måste vara en förebild för de medlemsländer som nu genomför stora besparingar och reformer, säger hon.

 

Diskussionen om långtidsbudgeten inleds i rådet för allmänna frågor som äger rum den i Bryssel den 18 juli.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0