Zlatansverserna ett potentiellt nobelpris i litteratur?

1988 gav den indisk-engelske författaren Salman Rushdie ut sin kontroversiella roman "Satansverserna" och drog på sig en s k fatwa på kuppen, dvs en dödsdom utfärdad av Irans högste ledare Ruhollah Khomeini.

Hur det nu skall gå för Zlatan är ännu en oskrivet blad men enligt mediauppgifter skall han i höst ge ut en bok där han själv berättar om sitt liv. Hur det rent litterära djupet blir återstår väl att se men vi får hoppas att Zlatan slipper en "fatwa". Med tanke på det det fokus som varit kring Zlatans vikt (100 kg red anm.) i höst så kanske det tolkas annorlunda; fat! wa, jaug? (skånskt uttal på "jag" blir "jaug")

I Zlatansverserna kommer författaren säkert att berätta om sin tid i Barcelona och klaga på den behandling han fick där. Populariteten hos Barcas fans för Zlatan är sjunkande men någon fatwa skall det väl ändå inte bli. Det får nog räcka med ett rött kort.

Sportlitteratur av detta slag är mycket vanlig i England där var och varannan fotbollsspelare skall "skriva" en bok och göra några kontroversiella uttalanden som i sin tur skall göra att boken säljer.

Några Booker- eller Nobelpris har dessa litterära alster aldrig närmat sig. Men om nu Sverige missar EM så kan ju Zlatan vara med på bokmässan i Göteborg nästa år istället. Inget ont som inte har något gott med sig.

Syd funderar nu också på att skriva en bok om sin fotbollskarriär, "med några års distans kan han nu med ett annat lugn skåda tillbaka på sin fotbollskarriär", säger Syds förläggare i en kommentar. "Det finns mycket fotbollsgodis att berätta från bortamatcher i orter som Borlänge och Kopparberg", träningsläger på leråkrar i Danmark och en och annan utvisning, där vi särskilt minns en match mot Säter borta", säger VD:n för det förlag som planerar en stor release av Syds bok framöver.
Svenska akademien säger i sin kommentar att det är för tidigt att redan nu utlova priset till Syd James 2012 men låter samtidigt påskina att det inte lär bli speciellt höga odds hos vadslagningsfirmorna inför nästa år. Bokens slutliga titel är ännu inte satt men det kommer att anspela på Syds känsla för den lilla människan i samhället, "gräsrötterna" är viktiga för fotbollen lär Syd ha sagt.

Det kan för övrigt nämnas att Syd så småningom bytte ut fotbollen mot golf då han som många andra trodde att gräset var grönare på andra sidan.

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0