Eniro, Eniro, hallå ... Eniro? Försvunnen? Rasat ner i gruuuvá? Påkörd?

Eniro är ett börsföretag som man redan från början kunde känna stor tveksamhet inför, börsfirad i början, nu ett totalt moras efter att ägare från "långt-bort-i-stan" rumsterat om i bolaget tillsammans med en svag ledning och nu verkar det forna katalogföretaget nästintill sjunga på sista versen.(Växeln hallå, hallå, hallå men se så svara mig då...)
Affärsidén att från början sälja annonsplatser i gamla telefonkatalogen och andra telefonkataloger runt om i Europa och få ett sådant företag värderat till många många miljarder......
Det fanns säkert någon "modell" som man kunde plocka in ett antal befintliga data i och vips; ut kommer en framtidsbild som är såååå bra, så bra!
Northland Resources startade gruvbrytning på ett ställe där det aldrig varit gruvbrytning förut och när man stoppade in alla data i sin "modell" så skulle malmpriserna fortsätta att stiga och framtidsbilden som kom ut var såååå bra så bra. Nu har malmpriserna sjunkit med över 40%, någon snabb uppgång väntas inte utan snarast tvärtom då jättarna i Australien och Brasilien ökar tonnaget på marknaden samtidigt som efterfrågan sjunker. Ni alla som läst en årskurs ekonomi på gymnasiet vet vad detta innebär, den klassiska utbuds- och efterfrågekurvan. När utbudet ökar sjunker priset tills det når ett nytt jämviktsläge. Ett av de stora australiska bolagen, hette det TN någonting?, investerar för att sänka sin brytkostnad med ytterligare 20 dollar per ton.
Nevs i Trollhättan är ett företag i Trollhättan som Syd skrivit mycket om, likaså skrev Syd mycket om föregångaren SAAB Automotive. Ändå såg framtidsbilden sååååå bra ut. (F ö skall alla bilföretag alltid öka sin marknadsandel...)
 
Syd har mer än gärna fel men han tror inte på någon lysande framtid för någon av dessa ovanstående tre aktörer. Vad glömmer man bort? Psykologin! Vi tror att allting går att stoppa in i något tjusigt affärssystem, någon tjusig konsultmodell där man åker omkring och analyserar, dvs man frågar företaget som svarar och så har man BILDEN klar. Ni som läst första årskursen i psykologi vet att människans beslut påverkas av många faktorer, få, om ens några beslut är fullt rationella, enkelt utryckt, baserat enbart på objektiva fakta. Man vill så gärna tro det ena och det andra och med börsens flockbeteende så springer alla likadant. Sedan har man en kompis som har en kompis, och vi har alla gått på Handels, som startar ett företag där framtidutsikterna ser såååå bra ut och själv sitter jag som förvaltare på någon annans pensionspengar och så stoppar jag in dessa pengar i detta i det företag som är sååå spännande. Jajamen så skulle det kunna vara men Syd påstår inget av ovanstående utan det var nog bara en negativ tanke som för ett ögonblick skymde blicken. Ebola, IS, oro i Europa, bråk lite varstans, hotbilder,  ja det måste trots allt erkännas
 
att Syd  gärna har fel igen men det finns en gnagande oroskänsla i magen som påminner om magkänslan den där  hösten där Lehman Brothers gick i konkurs. Det är allt tur att man han en återutgiven Allman Brothers att lyssna på...... det är värden som står sig det.......
Jag tror nämligen att ingen köper en återutgiven Lehmanaktie om 40 år...(svar ges i denna spalt i slutet på oktober 2054 -lägg gärna in en bevakning så ni inte glömmer)
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0