Gott slut på 2016 och Syd funderar på hur året egentligen var

Nu är det ju ytterligare någon dag kvar på 2016 och mycket kan ju hända än. Många experter, så kallade årskollar,  säger dock att 2016 var ett riktigt sk-tår.

Det var terrorattacker, krig, Brexit och Trump och en massa annat ”jox”. De som röstade för ett utträde ur EU i England och de som röstade för Trump delar dock inte riktigt den uppfattningen.

Men ni!? Vi hade väl ändå tur med vädret i alla fall? Ja visst ja, 2016 blev det varmaste året hittills och det är inte bra. Nu är inte alla eniga på den punkten heller men jag läste om de renägande samerna nyligen och de ser, bland annat, klara skillnader både i vinterns intensitet och längd, vintern blir kortare och varmare. Detta är ett rent problem för samerna, inte längre ”same weather as usual”.

Isarna vid polerna smälter i en alldeles för snabb takt, säger klimatforskarna och inte samerna denna gång.  Klimatförändringarna är påtagliga och vi bör kanske påminna oss om detta när vi just klarat av en ny rekordhandel i julklappar och rekord i utlandsresor under helgerna. Även där, vid de mer sydliga och Thailändska poolerna smälter isen fortare, låt vara dock i mer begränsad omfattning i drinkglasen.

Nej så det här med vädret var inte bra. Vilka positiva tecken finns då förutom att Leicester City vann Premier League i våras, mot alla odds? (Och det gillar vi; dvs när det är mot alla odds, lite överraskande och när det hos Syd förhärskande ”underdogperspektivet” segrar).

Den här låga räntan är väl ändå bra? Nej! skriker alla, vi får en bostadsbubbla som rätt vad det är spricker och då blir det inte bra. Då påverkas den ekonomiska aktiviteten negativt och då får vi lägre tillväxt. Ja men det är väl bra för då produceras färre varor och vi åker runt mindre och då påverkas klimatet positivt? Nej det är inte positivt för då klarar inte välfärdsstaten att upprätthålla välfärdsstaten. Då blir det social oro, och det skall vi veta att social oro  det är inte bra får då vinner Brexit och Trump igen och sedan kanske, ja så det håller det på.

Det var nog ett riktigt sk-tår trots allt 2016, och att skriva en prognos för 2017 är inte lätt. Nej då känns det betydligt tryggare att få sätta på sig sina VR-glasögon, avskärma sig från verkligheten och istället få uppleva ”Virtual Reality”. Eller som Wikipedia lite mer i detalj uttrycker saken;

Virtuell verklighet (eller virtual reality, virtual realities, VR samt immersive multimedia eller computer-simulated reality) är en datateknik som replikerar en miljö, verklig eller inbillad och simulerar användarens fysiska närvaro samt miljö för att möjliggöra användarinteraktion. Virtuell verklighet skapar artificiella sensoriska upplevelser som kan innefatta syn, känsel, hörsel och lukt. Man kan uppleva VR via en VR-hjälm.

Ta mig sjutton, huuvaligen,  man kan nästan tro det är på riktigt…. Nej då är det nog lugnare att sätta på sig ett par gamla stereohörlurar inför 2017 och lyssna in någon gammal slagdänga typ ”Ju mer vi är tillsammans ju gladare vi bli! Det var tydligen på förslag att den låten skulle bli den gemensamma sången på EU:s 60 årskalas under våren! ”Ju more we are together ju happigare vi bli” i UK-version, den tyska versionen; ”Ju mer wir sind zusammen sehr glader wir bleiben”  och den spanska versionen ”Hasta manana, el perro está bajo la mesa” (den spanska versionen i något förkortad översättning – aha det är en annan låt som spanjorerna översatt ser jag nu.. nåja.. det får vara som det är).

Ser nu, helt plötsligt händer det,  att det finns chans till en rejält bra avslutning på 2016! V 75! Drömvinst! Harry Boy where are you?  Gott slut på 2016! Nu måste jag skynda iväg och lämna in kupongen!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0