Dopad

Först var det 1500-meters löparen Aregawi som i veckan avslöjades med att ha intagit Meldonium, som enligt uppgift är en stor vit tablett, svår att missa när man sväljer. Aregawi hade inledningsvis ingen aning hur denna substans hamnat i just hennes kropp men det framkom så småningom att farbror eller tant doktorn nog ordnat detta trots allt. Sedan var det Maria Sjarapovas tur, hon klev fram och berättade utan knussel Ja det var väl bra men likafullt var det doping.
Sedan kom besked från Europeiska centralbanken om att sänka räntorna och pyttsa ut ett ekonomiskt Meldonium för att få fart på den europeiska ekonomin. Samma skäl som Aregawi och Sjarapovas även om det för dem snarast gällde att få fart på benen.
Doping brukar inte vara hälsosamt i ett lite längre perspektiv, man avslöjas och stängs av (förhoppningsvis) sedan är de långsiktiga hälsoeffekterna inte bra. Detsamma gäller nog alla dessa ekonomiska stimulanser, minusränta, du får betalt för att låna och du får betala för att spara, kan det bli tokigare än så? Vi är inne i ett totalt okänt ekonomiskt dopningsexperiment, där ingen har en aning om vad som kommer ut i slutändan. Om vi sänker kronan för att öka konkurrenskraften, så gör Europa likadant och sedan Kina och sedan Sverige igen osv. Vi kanske helt enkelt får vänja oss vid tanken på en lägre ekonomisk aktivitet, bristekonomin efter andra världskriget har ersatts av en överskottsekonomi och det vet alla ni som läst årskurs 1 på gymnasium att när utbudet av en vara är större än efterfrågan på densamma ja då sjunker priset. Om vi då ökar utbudet ännu mer, det må gälla  pengar eller varor, ja då sjunker priset igen osv. Europas ekonomi, ja världens ekonomi kanske inte är bättre än så här, liksom Aregawi och Sjarapova, kanske inte heller var så bra egentligen. Fusk-doping kan löna sig, kortsiktigt, men förhoppningsvis inte i längden. Och när det första dopingavslöjandet om ekonomin kommer då gäller det nog att hålla i både kontokort och de enstaka sedlar som seglar runt i den svenska ekonomin, i Tyskland gör de tvärtom, dvs håller i kontanterna i första hand och lite i kontokortet. I Sverige pratar vi väldigt ofta om den personliga integriteten, men vi svingar glatt våra kontokort överallt, i Frankrike, Tyskland med flera länder gör man inte det med hänvisning till......den personliga integriteten.
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0