"Det är inte landsbygden som ligger i respirator"

Rubriken är ett citat från en mycket intressant och bra artikel skriven av Katarina Östholm vid MittMedia. Hon ställer ett antal frågor och gör att antal ifrågasättanden av den bild där storstaden är idealmiljön och landsbygden är långsamt, eller snarast snabbt, döende.
Landsbygden är inte döende och storstädernas "tolkningsföreträde" kan behöva ifrågasättas. Avlasta storstäderna, det kanske inte behövs mer än att flytta ut ett antal statliga myndigheter från Stockholmsområdet så avlastas storstaden och stärker landsbygden.  Ungefär så skriver Östholm.
Det är ingen naturlag som styr lokalisering, det är beslut. Att Sandvik "tvingades" omlokalisera sitt huvudkontor från Sandviken till Stockholm under förra VD:n styrdes inte av några opåverkbara lagar. Nej det var Faxanders beslut påhejad av den dåvarande, numera avsatta, styrelseordföranden.
Tidningen Land spanar också på myten om landsbygden och den avfolkningsbild som vi matas med. Stämmer det att Stockholm ökar med motsvarande två SL-bussar om dagen? Ja i stort sett men är det 80-90 landsbygdsbor som sitter på bussarna? Nej, det är det inte. Storstädernas befolkningsökning består till stor del av att fler barn föds, människor lever längre samt att invandringen till största delen hamnar i storstäderna. Bor det färre på landsbygden idag än för 35 år sedan? Nej egentligen inte.
Höghastighetståg skall knyta samman storstäderna, kostnad 150-300 miljarder, bra bedömning.. och är det lönsamt ur någon aspekt? Nej antagligen inte! Men, och det berättar en vanligtvis välinformerad källa, det är svårare att få gehör för mindre "attraktiva" underhåll-, trimnings- och förbättringsåtgärder än att samla kändisar och press till invigning av spektakulära nybyggen, typ tunnel genom Hallandsåsen trots att den positiva effekten står i precis motsatt förhållande. Pay-off på underhåll och trimning är kort. Pay-off på Hallandsåsen?
 
Man behöver inte ställa Landsbygd mot storstad men som citerade Östholm skriver i slutet på sin artikel: "Nej, bygg en mur runt storstaden-efter en vecka kan man se på vilken sida klösmärkena sitter".
 
Det finns Landsbygdspolitisk agenda ute på remiss för närvarande säger en annan välinformerad källa. Där pratar man bland annat om en 90% täckning av landet vad gäller Bredband och fiber. 90% varför inte 100? Då skapar vi ännu bättre förutsättningar för alla. "Alla skall med" är populärt uttryck, och det är väl helt rätt dock behöver ju inte alla med på snabbtåget eller shoppa på Mall of Scandinavia. Och skulle vi nöja oss med 90% i andra sammanhang? Nej antagligen inte. 90% av storstadsborna har kollektivtrafik, skulle det gå hem? 90% av storstadsborna har mindre än 40 km till närmaste sjukhus?
 
Artikeln är skriven av Syds Landsbygdspolitiske talesperson; Farmer-Johanna, dotter till Farmer-John..
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0