Syd James på äventyr i Suomi! (Vi varnar känsliga läsare för grovt språk)

Syd James har varit med en nära vän till vårt grannland Finland. Inte enbart för att fira Finlands 100-års jubileum, ja egentligen inte alls om sanningen skall fram. Man skall tala sanning för annars Perkele!

 

Huvudorten för besöket var Vasa, oklart om den är döpt efter Gustav. Det måste vi nog kolla upp, på finska är det Vaasa och då förefaller det mindre troligt att det är Gustav Vasa som givit namnet. I så fall skulle det bli Vaasaloppet som man åker med skidor och staavar och skriver maan på det sättet då skulle folk troo att maan inte' KAAN staava.

 

Vid middagsträffen igår kväll så kom vi osökt in på den finländska historien och relationen till Ryssland. Osökt var  det kanske inte heller utan det var mer  som följd av en direkt fråga. Det är en lång gräns mot Ryssland och det finns en oro över utvecklingen i Ryssland. Och om Putin vill vinna valet i vår så kommer Putin att vinna valet i vår.

 

Hur ser det ut med gränshandeln mellan Ryssland och Finland, ligger det ett IKEA där också och lite andra små fina butiker som HM och KappAhl och Media Markt och McDonalds? Nej icke så, gränslinjen är tydlig och på ryska sidan bär de små slitna och eftersatta husen stil av 50-talet. Arbetslusten bland den manliga befolkningen verkar inte heller speciellt framtonande. En arbetsinsats under begränsad förmiddagstid så att man under eftermiddagen kan sätta sig med fötterna på bordet och dricka lite Vodka verkar vara ett mer framträdande drag. Nu har inte vare sig Syd eller hans vän med egna ögon sett detta men uppgiftslämnaren var mycket trovärdig efter många och långa års affärssamarbete med Ryssland. Det är inte långt dit, geografiskt alltså.

 

En annan gräns som finns är språkgränsen mellan finskan och svenskan. Det finns spänningar mellan språkgrupperna, rätt framträdande trots allt. Till och med Iidagens moderna samhälle med Instagram, Facebook och andra små finurligheter! Big Data är annat modernt litet ord, typ, och Syd läste en artikel i Finnairs magasin där gamle ministern Stubb skrev om vår naiva inställning till Big Data, hur väl vi är "algoritmade" och att Google i princip vet mer om en själv än vad man själv vet om sig själv. Och i nästa stund är vi ivriga försvarare av den personliga integriteten.

 

Finland 100 år; krigen, armodet, krigsskadestånd, Nokias uppgång och fall kunde ni se på svensk TV torsdags. Det har varit tufft många gånger men sisun den har varit obruten. 

 

Middagen avslutades med andra intressanta diskussioner, Vaasas hockeylaag blaand aannat. Går tungt, men det gör inget för ligan är stängd och ingen åker ur och ingen går upp om man inte köper sig en plats. Är det den utvecklingen vi vill ha i Sverige? Perkele heller! Deet vill vi iinte! Sat--a perkele! Hyvää Leksand

 

Kaxi Taxi åkte vi också innan vi var tillbaka i Ruotsi. Känner att finskan börjar sitta hyfsat bra.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0