Vad gör en nobelpristagare i Ställdalen?

Passerar just nu den vackra orten Fellingsbro, nej Wedevåg är det nog, på min färd från södra Sverige mot Dalarna. En gammal fabriksbyggnad ligger parallellt med järnvägen. Flaggor som vajar i vinden tyder på att det är aktivitet igång. Solen belyser den röda tegelbyggnaden, den ser lite stolt ut, byggnaden.

Syd åker tåg, ja första delen av resan blev inställd när ett SMS kom; ”p g a en olycka är tåget inställt”. Det var ju i och för sig bra, ja inte att tåget blev inställt men att en förvarning kom i god tid. Fru Syd fick skjutsa mig några extra mil och vi var på plats i god tid för nästa tåg; Köpenhamn-Stockholm som ….. var försenat. Nu fanns det gott om reservtid vid nästa byte så det fungerade. Än så länge är bäst att tillägga.

När man sitter på tåget så kan man ”Tänka Snabbt och Långsamt” och det är precis titeln på den bok som jag läser just nu. Daniel Kahneman, psykolog som fick Nobelpriset i ekonomi för några år sedan är författaren. Den här boken borde alla läsa men kanske allra främst de som sitter och tar beslut om stora investeringar, förutspår marknaden, drar igång OS-ansökningar, föreslår företagsfusioner etc. Baserad på forskning så kan man tycka att slutsatserna inte är så konstiga egentligen. Man, ja det är väl oftast en man, underskattar kostnaderna och överskattar vinsterna. Säg det skid-VM, den OS-arena eller det Karolinska sjukhus som hållit sin ursprungliga budget. Beslut fattas som om ”man” har mer kunskap än någon haft tidigare, kan bättre. BASERAT på verkliga data så ser det dock inte alls ut på det viset. Kahneman föreslår att man exempelvis tittar på andra liknande exempel och ser hur det gått där.  ALLA stora projekt underskattas kanske inte kostnadsmässigt, men flertalet gör det. Oförutsedda saker dyker upp förstås som INGEN kunde ana, men det kunde man faktiskt ana för det visar all faktainsamling också, det kanske inte varit så dumt att förutse att det uppstår oförutsedda saker.

På tal om tåg, när man nu sitter på ett tåg, så skulle man utifrån Kahneman kunna dra slutsatsen att ett kostnadsberäknat snabbspår mellan Stockholm-Göteborg på en 130 miljarder säkert kommer att kosta 200 miljarder och bli åtskilligt försenat. Men nu skall vi inte vara negativa, varför skall det bli så? Vi har koll! Fakta visar dock att det är precis det man inte har. Vad tycker då Nobelpristagaren, skall vi inte satsa på någonting? Jo, men ta reda på några förhållandevis enkla fakta innan. Och överskatta inte intuitionen! Sedan kan vi se vilka projekt som dras igång.

Kahneman visar också att många höga VD:ar som blir omskrivna och kommer på magasinens framsidor, blir dyra. För företaget där de är VD, samtidigt som de ägnar sig alltmer åt andra saker typ styrelseordförande i andra företag. Det kanske är lika med uppskrivna fotbollsmanagers, typ Mourinho? Ärketypen för en person som tycker sig begripa mer än alla andra, inte minst ALLA domare. Men trots miljardinvesteringar i Pogba och andra så haltar det i Premier League. Nu senast 1-1 mot Swansea. Nog vinner Chelsea men bra att Spurs håller spänningen vid liv någon omgång till.

Klockan är nu drygt 19, vi rullar in mot Ställdalens station, ”avstigning på tågets vänstra sida i färdriktningen” annonseras. Och det är nog bra det för tittar man på höger sida i tågets färdriktning så ser inte citykärnan i Ställdalen alltför inspirerande ut.  Grå täckpapp för butiksfönstren matchas lite ”chict” av en svensk och en italiensk flagga i par andra skyltfönster. Sopning av gammalt vintergrus pågår, inte mycket annat…

Nej nu tuffar vi vidare i måndagskvällen, mot Dalarna och ett nytt avsnitt av ”Line of Duty”.

 

Några bilder från helgen:

 

 

 
 
 

 

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0