Nu är det snart dags för Syd nyårskrönika och spekulationer om 2009

Nu Är det dags. Nu kan Syd endera spekulera i 2008 vilket är betydligt enklare än 2009 men Syd är en utmaningarnas man och ser följande:
2009. Huvaligans år: Finanskris och lågkonjunktur fortsätter med ökad kraft. Israel och Palestinerna bråkar ännu mer. Obama avgår, Putin ingår (igen), kraftig jordbävning i Japan. Dålig sommar. Snön försvinner redan 15 januari. Leksand missar elitserien, Manchester United leder ligan med 12 poäng redan i början på mars. Ö halkar ur fyran. Nya Archive-boxen med Neil Young hinner sälja slut innan jag hinner köpa. Nej nu orkar vi inte mer hör jag mina läsare ropa och jag håller med och ser istället:

2009: Hurraropets år: Som ovan fast tvärtom om man säger så, men varför inte:

2009: Osannolikhetens år:  Den ena av bröderna Lehman får nobelpriset i Ekonomi. Hull vinner Premier league. Zlatan Zlutar. Reinfeldt gör slut med Filippa och gifter sig med Mona.  Telefonförsäljarna lyckas sälja en prenumeration på kalsonger till hela familjen Syd. TV 5.s reklamavbrott blir kortare. Syd slutar köpa skivor (det sistnämnda skulle kunna ingå i huvaligans år också, ve och fasa, jag riktigt känner hur depressionen suger tag i min skivsjäl, jag ser mig själv gå runt i en dimma, läser inte ens MOJO utan har övergått till Vakttornet, lyssnar bara på Schlagerfestivalen, går igång på en gammal raspig skiva med Larz Kristerz, ok då ny skiva med Larz Kristerz, ser ni, allt annat vore en baggis, jag skall genast logga in på nätet och beställa ett par skivor för leverans den 2 januari 2009, usch jag blir riktigt nervös när jag läser det jag skriver, huvaligen).

Syd! 2008 då skall du inte säga något om det som varit? Inte tid. Loggar in på Ginza nu. Gott Nytt År på er om vi inte hörs innan nyår!


Usch jag blev riktigt skakad...

Go morra på er ! Syd läser, ser ut och berättar

Syd har varit snäll under året och fick Roberto Saviano´s bok Gomorra i julklapp. Intressant men skrämmande läsning. Som vanligt försvann julhelgen väldigt snabbt i år igen. Och någon formtopp har man väl inte haft direkt, den här ** förkylningen är snart inne på sin fjärde vecka. Det kan inte vara dammallergi, inte nu efter all städning.
 Igår var Syd med fru Syd ute och åkte skidor, fantastiskt fint, solsken, perfekta skidor och jag tog det väldigt lugnt tyckte jag men inte då; förkylningen sämre och så lägger vi till en liten ögonblödning så nu ser man ut som en sämre boxare. Det passar i och för sig ganska bra eftersom det är Boxing day idag och en stor fotbollsdag i England och hos Syd. Men jag tycker inte att den där riktiga nerven infann sig idag, att Arsenal ledde mot Aston Villa med 1-0 i halvtid visar dock varför fotboll är så intressant, Villa hade sju åtta avslut, ett stolpskott, två ribbskott och en Arsenalräddning på mållinjen och så ligger man under med 0-1, Arsenals enda skott på hela första halvlek.
Såg ni "På spåret"? Men ni, nog kan vi väl vara ense om att det hör till vanlig grundläggande allmänkunskap att veta att Southampton FC kallas för "The Saints"? För övrigt besökte Syd redan under tidigt 70-tal Saints hemmaarena som då hette "The Dell". Vi träffade en gentleman därborta som tog oss med på en stadionrundtur, till och med in i omklädningsrummen, fick t  o m prova Mike Channons skor. Det ni, det var stort. Idag får man betala 12 sterling för en organiserad vandring utan skoprovning.
"Il Divo" har kommit in i mitt hem..................jaaahapp....................JAG har lyssnat på Jackie Leven jag......Nej nej jag menar absolut inget illa med Il Divo men det är rakt motsatt till Jeffrey Lee Pierce om ni förstår hur jag menar. (Förstår knappt själv måste jag säga).
Nu skall jag fortsätta min resa .."I Camorrans land" Go natta på er!

** Tänkte skriva "dj...a" före men tyckte det kunde vara ofint så här i juletider.


Rapport från en skurhink 3 (Upplösningen)

Nu har julfriden infunnit sig i hemmet. Själva upplösningen kom efter att disktrasan fått ligga i blöt över natten. De sista förargliga fläckarna på hallgolvet kunde gnidas bort. Disktrasan gnuggades  med stegrande hastighet mot fläcken och inte vips kanske men nu är den borta. Som tur är har man tränat hårt med power-ball under hösten, och jag förstår nu den högre meningen med detta. Det visade sig vara en färgfläck sedan jag målat. Men skam den som ger sig.
Nu har dammsugaren dragit en suck av lättnad, självsprickorna efter allt skurande svider, knäna är som svampar, axlarna värker, senknarr i vänster handled men nu är det rent. Och som sagt nu har julfriden infunnit sig, jag har föreslagit en ny DVD men John Mellancamp som uppesittartrevnad istället för Lotta Engberg och Bingolotto. Vi får väl se vem som är herre i sitt hus.......
God Jul på er!Bertil 4, Ivar 27, Niklas 36, jajaja jag vet min plats......

Rapport från skurhinken del 2 (uppföljaren)

Horace Engdahl kommer att avgå som Svenska Akademiens ständiga sekreterare meddelades det i helgen. Om man är "ständig" kan man då avgå undrar Syd? Han kanske var om-ständig?
Hur som helst så funderar Syd nu på att göra en "Engdahl". Jag funderar på att avgå som familjens ständiga toalettrengörare. Nu skall väl sägas att mitt uppdrag är betydligt mer betungande än Horace`s. Han framträder någon gång per år men Syd inträder i det moderna avträdet någon gång i veckan, med en mer fördjupad attack några gånger per år  och för att verkligen gå till botten med toaletten kring jul. Den ultimata rengöringen sker i juletid. Man kan spegla sig i porslinet!  Jag menar nu att man tittar i porslinet! Jag får dock ingen förståelse från damerna Syd i familjen för uppmaningar typ; att nu får ni sminka er i garaget! Skvätt inte med tandborsten i närheten av spegeln, men OK då måste ni gå så gå då men tänk på att jag städat! Om jag hade vissa pluspoäng efter städningen så sjunker de snabbt efter dessa uppmaningar.
Har ni läst sådana personliga porträtt av näringslivsfolk, kändisar och andra intressanta människor? En fråga brukar ju alltid vara: Vilka dolda talanger har du? Den ena spelar piano, klättar i berg, seglar runt jorden samtidigt som de uppfostrar fyra barn från två äktenskap. En  annan är en hejare på franska viner. Ytterligare någon kan recitera Shakespeares alla pjäser "in old english", ja ni vet hur det brukar låta. När Syd nu snart kommer att intervjuas blir det typ:
Syd, Var har du för dolda talanger? Syd lutar sig tillbaka, sipprar lite på en caffe latté (fjantkaffe som Ernest brukar säga) och svarar: Jag är en riktig dj--..l på att rengöra dass! Och mitt stora genombrott på området kom 1985 när Syd med fru tillsammans med yngste bror Syd et co var i USA. Husvagnen vi bodde i hade toa. Dock inte avsedd för Co`s attack. Stopp blev det och Syd rensade, yngste broder Syd hulkade av kväljningar. Men Syd stod pall! Det  pratas fortfarande om detta hjältedåd i stora delar av USA, inte så stora delar kanske men vi kommer ihåg detta i alla fall. Och husvagnen är numer skrotad.
Nej med andra ord förstår jag inte varför Horace skall behöva avgå? Akademien är lugna gatan jämfört med husvagnar i USA.
Annars så spelade laget med stor Ö skinkcup idag. Hur det gick? Men snälla ni vilka frågor ni ställer.  Vänner, det är något som morrar i bakgrunden, jag tror det kan vara grannens hund. Nej jag ser nu att det är S4211 som ger uttryck för bristande uppmärksamhet. Men f-n jag vill inte dammsuga nu igen, klockan är ju 23! OK men bara lite då.....

Rapport från en skurhink

Syd har semester. Ingen vintersemester i Thailand eller andra exotiska platser. Det närmaste värmen som Syd kommer är golvet framför kaminen. Nej nu är det julstädning som gäller. Fru Syd skymtar någon gång till på väg till eller från jobbet. Vad skall jag putsa på idag? hinner jag ibland kasta fram innan Fru Syd försvinner i snöröken (ja, jag skojar lite med er för snöröken den ligger alldeles blöt på marken f n). Ta kylskåpet! hörde jag en tidig morgon och under förmiddagen styrde jag kosan i den riktningen. Att botanisera i ett kylskåp kan vara som en internationell utflykt. Att det är en "jäktad familj "ser man snart. Mycket finns i många uppsättningar. Pesto Genevese tycker vi tydligen om för det står tre gröna små burkar där bakom margarinpaketet. Skivad gurka, DET måste vi tycka om. Nej du lilla Gustafskorv försök inte smita iväg. Lägg dig nu still bredvid din kompis! Soltorkade tomater tycker jag om det måntro? Fru Syd är mer för att prova nya saker i matlagningen. Det är inte Syd, nej, ät där du står är min devis. Vilket i och för sig är bättre än devisen: Ät när du går alternativt Ät när du kör!
Det är inte enbart ett "jäktad hem", det är också ett tonårshem; Varför står annars ett tomt Bregottpaket där på hyllan, en tom juice, 3 ml mjölk i en literförpackning?
Det blev en rejäl rensning och en tur till glasinsamlingsstället, man vill ju se sig om i världen även när man är ledig.
Annars börjar jag känna av "skurgubbsknäna. Och till er som läste "En underbar morgon en underbar dag" kan jag meddela att revbenen inte bara knakade i fogarna, det gick sönder också, åtminstone ett och det känns när man skurar, speciellt då tycker jag. Annars är revben och hosta en bra kombination. Precis den kombinationen har vi nu. Men man sviker inte sin skurhink i första taget, det är ett hårt jobb men som vi brukar säga; A man gotta do what a man gotta do". Musiken kan dock flöda fritt och högt när man städar. Rutorna skallrar till James Blood Ulmers basgångar, de skälver till Doll by Doll och immar igen till Hound Dog Taylor
Nej mina vänner, jag måste avsluta. Jag hör att en toalettborste kallar på uppmärksamhet där i bakgrunden; och en sådan kallelse kan man inte sk--a i hur som helst. 

"Uruselt är för bra betyg".....

stod att läsa om någon julshow som hade gått av stapeln i Falun i helgen. "Det är smärtsamt". Ja en sågning som hette duga var det i alla fall. Nu såg jag inte denna julshow men jag såg Leksand-AIK på TV i fredags och jag läste matchreferatet från förlustmatchen mot Nybro. Mot Nybro! Ja ni läser rätt! Jag skulle kunna säga samma sak här; "Uruselt är ett för bra betyg". Det må vara hur oinspirerande som helst att möta Nybro borta en söndag i December 2008 men har man 70, 80 ja kanske 120 tusen i månadslön för att spela hockey då ska man f-n i mig också leverera. Leksand är en angelägenhet, inte bara för den 7000 som fyller Ejendals varje match utan för hela Dalarna. Leksand kommer alltid på tal, det berör, skapar diskussioner, tro, hopp och kärlek. MEN jag tror inte att spelarna fattar vilket ansvar de har. Detta resande teatersällskap som har klubbkänsla där checken är störst fattar inte. Ni bär ett arv, ni bär en kultur. Ödmjukhet, hårt arbete och att leverera ert yttersta är allt vi begär. Och en tanke som bär något längre än skärmkepsen. Och jag säger det igen: Offra Er! Och jag säger det igen! Skaffa nya backar, de här som spelar nu kan ju knappt åka skridskor än mindre starta ett vettigt uppspel. Leksand och vi supporters förtjänar bättre! "Det är smärtsamt nu"!

Och när jag ändå nu är lite upprörd: Jag irriterar mig på de här Premier League spelarna (La Liga också eller var ni vill) som så fort de gör mål skall kyssa klubbmärket på bröstet. Hyckleri!, säger jag. Herregud vem skulle inte kyssa ett klubbmärke om man fick 1 miljon i veckolön. För den summan skulle jag t o m kunna pussa lite på Brynäs..........nja..förresten, pengar är inte allt......

Den förklarande texten oförklarlig? Syd undrar över busstidtabellen....

Jag åkte tåg till Göteborg idag och fann en lapp med "Ändringar och rättelser i tidtabellen" utgiven av Dalatrafik.  När jag läste den undrade jag om det inte hade varit bättre att låta bli. Frågan är om något var rätt i originalet, jag räknar till ändringar på sammanlagt 33 sidor. Nu är allt klarlagt efter att ha läst rättelserna eller blev det klarlagt egentligen? Döm själva. Några skrivningar tycker jag är speciellt bra: (nej allt är exakta citat, jag skojar inte, Syds anm.)

" Sida 17 & 19 Linje 5/205. Den förklarande texten för anmärkningen N har ett felaktigt datum. Det skall vara:N=Nattrafik går oavsett om lördag är röd dag eller inte. Nattrafik går även 25/12, 31/12 och 30/4. 1/11, 25/12 och 6/6 körs nattrafiken också som en lördag."

Då vet vi, men linje 5/205 är nog säkrast att ta på fredagar.

Fler förklaringar ur "Ändringar och rättelser i tidtabellen".

" Linje 170. På linje 170 tur 2 har avgångstiderna halkat snett. Turen går kl 8.12 från Särna motellet och ankommer....."

Vintern kommer tidigt uppe i norra Dalarna så där är väl lätt hänt att halka snett..

Ja, vi kör Tur 127 också när vi ändå är i gång:

"Linje 127. Linje 127 tur 1 går skoldagar måndag-fredag (och inte enbart måndag, onsdag, fredag som det står i tidtabellen). Tisdagar och torsdagar avgår bussen från Rånäs gamla skolan kl 7.13 - i övrigt går bussen samma väg och har samma avgångstider alla skoldagar."

Självklart är det så, vad är det att fundera över? Nej det är noog bara Syd som är en ovan bussresenär. Jag skall köpa den där tidtabellen tror jag.

Buss på!

Syd återhämtar sig så smått efter en underbar morgon, en underbar dag..

Fredag är en ganska bra dag i veckan. Snart helg, fint med snö ute, en helg ledig, riktigt lovande men först skall jag åka till Stockholm. Dit skall även äldsta dotter Syd med kompis följa med. Jag går upp 04.30, snabbduschar, på med tevatten och ut och hämtar tidningen. VA? Det lyser i bilen, inbrott?glömt släcka igår? nej jag har glömt nycklarna i för första gången och detta innebär att bilen är totaldöd.! Kluck , kluck låter det ungefär när man vrider på startnyckeln. Härligt; kvart i fem på morgonen, bilen död, tågtid att passa i Västerås, möten m m. Syd finner dock råd och kommer på att dra igång går inte med en automatlåda men kanske vi kan ta fru Syds bil och startkablar. Perfekt , rusar in efter nycklarna och rusar ut igen och schwwooppp, is på sista trappsteget, bägga benen rätt ut och ryggen in i trappsteget, jag riktigt hör hur revbenen knakar i fogarna men jag tycks klara mig med en lättare njurskada (lite överdrivet men ont gör det i alla fall). Nu  rusar jag inte vidare precis men får igång andra bilen samtidigt som jag åter tycker mig höra fru Syds röst. Jag hörde något  från sovrummets mörker om - "lite bensin" när jag var in efter nycklarna. Bilen startar dock, när jag äntligen lyckas få upp dörrlåset som frusit ihop, jag vänder bilen, ställer den strategisk för ikoppling av startkablar och hinner precis ta i kablarna när bilen drar en sista suck och konstaterar att bensinen nu ÄR slut. Jag använde en del kraftuttryck redan när jag var in och hämtade nycklarna och nu uppfinner jag fler. Volvo assistans!! Jag ringer;  "vi är där om 30 minuter", ja jag måste åka om max 40 så skynda er. Kommer på att jag har bensin i gräsklipparen. Tömmer den och tömmer i bilen som startar, åker och tankar, hem igen och nu har Bärgaren kommit. Och den startar ,den lilla "raringen". In efter dotter som i stressen tappar sin mobil som omedelbart slutar fungera. Det är lungt säger jag för du skrev väl upp bokningsnumret som jag sa!? Nej har bara SMS och det syns ju inte. Vi åker! skynda dig! vi får ordna något på vägen! Hittar en annan telefon, tar med den, vi skall lyfta över SIM-kortet till den, som inte är laddad! Mörker. mörker Ta min! Sätt i i min säger jag, kanske en smula irriterat, ilsket, kanske.  Men vad rädd om MITT SIM-kort!
Jag letar nu fortfarande i bilen efter tre dagar, hur ända in i h-----te kan ett kort försvinna så totalt INNE i bilen. Jag uppfann redan i fredags många nya kraftuttryck......... Dotter Syd skäms över pappa Syd och kompisen kryper ihop i baksätet. Sover? Säger inget i alla fall. Är du arg Syd? Jag är väl för i he......te inte arg!!! ARG? JAG!!!! Mitt SIM kort! Ja, men jag menade inte...det guppade till när du körde på den där snöklumpen! Kört på snöklump? Var. när? Aningen irriterad var jag nog, eller riktigt irriterad kanske...Lite stressad kanske, lite trött så där, tevattnet blev nog klart till någon annan.

Och sena till tåget är vi men vi hann och dottern kom hem välbehållen i söndags  men utan resväska som tydligen en liten tant i Fagersta fått med sig. Ojdå så förargligt det kan bli ibland.

En vecka i Syds liv- en tillbakablick på framtiden-

Tisdag kväll, december. Äntligen ett vackert vinterlandskap att titta ut på. Snötyngda grener, ett nytt härligt ljus. Har precis druckit en kopp te och hjälpt yngsta dotter Syd att avsluta en uppsats om Sitting Bull. En klok man Sitting Bull. Ni som såg Neil Youngs turné i samband med skivan Broken Arrow vet att det fanns ett Sitting Bull citat som följde med. Kloka ord: "Let us sit down and talk about what we can do for our children", äger giltighet likaväl idag som igår. Idag hade Sitting Bull kunnat vara indianernas Barack Obama. Konstigt nog dog Sitting Bull bara sex år innan min morfar föddes.
Måndag kväll: Liverpool-West Ham, främst pg a starkt målvaktsspel klarade The Hammers 0-0. Reklamtrycket på tröjan borta, ersatt av en siffra. Den isländska sponsorn har gått i konkurs. Kom ihåg Syds tidigare profetia: West Ham kommer att säljas. Tog en försiktig joggingrunda efter? förkylningen. Nja kanske för tidigt.
Söndag: Idag var det mycket fotboll; Man City-United, Chelsea-Arsenal och andra hemmaförlusten för Chelsea. Har mött Liverpool, Manch U och Arsenal hemma och enbart tagit en poäng. Avgör detta striden i år? Målat tak! Kört igång träningen för LAGET no 1.
Lördag: Mycket borta idag, först till Fa och sedan till Fa, trevligt var det. Målat tak! Körde mycket Lundell på CD.n idag. En underbar morgon. Har ni läst Lundell, varit på Österlen så känns mycket på Omaha bekant.
Fredag kväll: Mora borta för Leksand, seger med 5-3 men jag är inte imponerad. Framförallt tycker jag backspelet är taffligt.
Torsdag: Jag kommer att göra en hel arbetsvecka på hemmaplan, det är andra gången på 21 år! Egentligen häpnadsväckande. Skulle ha varit i Hamburg igår men det blev inställt, skönt för det är en riktigt besvärlig förkylning det här.
Onsdag: Gjorde pizza åt unga gardet Syd ikväll. Tog en själv också, ingen lunch idag -heller. Mår inte så där speciellt bra. Lyssnade igenom spår på nya CD. Mer övertygad, vilken kanongrej! Vilken affär!
Tisdag: Idag gjorde jag det! Århundradets skivaffär; jag var själv, först? Utförsäljning på stadens bibliotek. En kassa CD plockade jag ihop, 61 CD 50 spänn, I´m in heaven. Nådde över 10000 varv med min power-ball! Jag är en lycklig man som Lundell skulle ha sjungit på bibblan idag!
Måndag: Jobbigt att jobba när man låter som en hes mes. Likabra att jobba via mailen, ingen hör vad jag säger ändå. Dj--la förkylning säger jag. Styrelsemöte på kvällen i Ö. Gick bra. Vad trött jag är. Gjorde mina obligatoriska armhävningar och sit-ups. Jag gör jag mina 50-60 per kväll, varje kväll så blir det en 16-17000 per år, enkel men effektiv träning.

Och så var det dags att skotta snö, denna tisdag kväll, i verkligheten, i Sverige,  idag.

RSS 2.0