Syd i Dublin, fikar och köper skivor + english part for Patrick and Clive

Ett regnigt Dublin tog emot Syd i veckan  Men några viktiga saker hann ändå uträttas såsom att inmyndiga kaffe på det litterära fiket Bewleys på Grafton Street. Här har kultureliten samlats genom åren för att dricka te och kaffe, diskutera litteratur och läsa medan man kastar en blick ut på den regniga gatan.


Bewleys at 2 pm
Photo: Syd JamesBewleys at 3 pm
Photo: Syd James

 Vad passar Syd bättre än denna miljö?,  kan man undra och det är precis vad vi gör. Jo en skivaffär! Denna gång Tower Records som låg på beskedligt promenadavstånd från Bewleys nu när regnet strilade och paraplyet låg förankrat i Sverige. Jag hade mina funderingar avseende the Pogues Box set. Den fick bra kritik i Mojo, lysande kritik i Jan Gradvalls recension i Dagens Industri´s helgbilaga men jag tvekade ändå. Men så kom även Dagens Nyheter med samma goda kritik av denna box och var passar den bättre än att inhandlas om inte på Irland vilket nu också skedde. "New Amusement" och " Crayonsmith" med CD:n "White Wonder" blev förutom Pogues resultatet av besöket på Tower Records. Förresten så är Tower Records i Dallas fortfarande skyldiga mig en CD. Köpte ett antal där och en var tom. Ja ni läste rätt. Det fanns inget på den. Nu tror jag dessutom butiken är nedlagd. Så jag får bita i det sura äpplet.

Dear Patrick and Clive, good to see you and thank you for bringing me "New Amusement" and "Crayonsmith", bands I never heard of before. I trusted you which was a good choice. I like both with an extra "+" for Crayonsmith. Clive and Patrick at Tower Records, Dublin
Photo: Syd James

Patrick is a Djurgården supporter. Patrick; Don´t you remember Cork beat them a couple of years ago?Anyway. Have a look below and you will see your collegues at Swordfish in Birmingham. More to come. You are most welcome to leave comments at "kommentarer"
End of the english part.
Syd måste erkänna en sak, som jag aldrig trodde skulle inträffa. Jag gillar verkligen Neil Diamond. Hans två senaste album producerade av Rick Rubin är kanon (ja samme Rick som tog Johnny Cash till nya höjder på de American Recordings och som även producerat Jayhawks - alltså en man med känsla och kvalitet). Diamond har för mig varit förknippad med Las Vegas, tanter i lila hår, silikon överallt men jag har omvärderat. Läs gärna intervjun i senaste Mojo. Och köp de senaste skivorna ni kommer att gilla det, om det nu inte bara är Judas Priest som gäller. Judas Priest tycker jag var bättre förr, ju förr dess bättre som någon sa. Nej nej jag gillade verkligen Judas Priest men inte lika starkt idag.

FRA spanar på Syd?

Jag hörde fel först och trodde att de skapat en lag för IRA, de gamla kämparna från Nordirland men jag hörde fel som sagt. Nu kommer Försvarets Radioanstalt att följa Syd i hälarna, syna honom i sömmarna, vända ut och in på fickorna, trampa i klaveret, kasta yxan i sjön, vända varje sten och signalspana så det står härliga till. Nu kan Syd inte skriva Terroristspaning längre, än mindre bedriva densamma (se tidigare reportage från Baskien). Syd måste undvika norska koner (se tidigare reportage från Norge), inte nämna ordet fotbollshuligan (se tidigare recension) inte skriva om Christer Sjögren eller andra schlagerhjältar. Stopp! säger ni nu, vad har detta med saken att göra? Ingenting säger Syd om frågan nu gällde schlager! Nu är å andra sidan schlager nära nog signalspaning! Man hör någon signal i bakgrunden och spanar in i kläderna, i den mån de som avger signal har kläder. Och, ja, jag håller med, tunga kläder skymmer rösten,  nåja. Jag tror det är bra med lite signalspaning, tänk så mycket spännande de kommer att få höra. Vissa ord dyker upp i etern (signalmottagern) -  och ungefär så här kommer det att gå till har Syd listat ut; Syd skickar ett SMS, krypterat, till X med orden; "Samling kl 1900, var i tid och ha utrustning, ikväll skall vi ta dem".  Nu reagerar sökorden som FRA lagt in. Samling pling - folksamling, demonstration, grupp?, helikopter ut, "kl 1900" blir klockan nittionhundra, militär angivelse av tid. Pling, pling. Förbereds invasion? fientlig aktivitet? Försvaret larmas - läge gult = var beredd. "Ha utrustning" pling, pling, pling. Utrustning - vapen, bomber, kemiska stridsmedel? Hemglass? Pling! Biologisk attack! "Ikväll skall vi ta dem" Pling, pling,pling Är det attack mot Riksdagen? Vilka fasta mål finns i närheten (McDonalds finns ofta i närheten med fasta mål). Ja ni förstår själva, detta kommer att skapa arbetstillfällen. Det är egentligen Arbetslinjen som driver detta! Att sedan Thomas Bodström (S) lade förslaget från början och nu lika ivrigt agiterar emot kan vi bortse ifrån. Det är klart att FRA skall få spana lite, vad skulle de annars hålla på med? men Syd säger bara "Watch up" vi kanske spanar tillbaka!
Vad egentligen Syd skrev i sitt SMS är en annan sak: Damlaget skulle samlas kl 19.00 ,ha fotbollsskorna på sig, vara tid och spela ut motståndarna, men det förstod ni redan. FRA! hallå är ni där? Jag bara skojade med Er lite grann! Förlåt! Terrorist, huligan....jaja förlåt igen, bombnedslag. OK jag lägger av. Stäng av nu FRA, jag skall bara skicka en beställning till Ginza (pling, kinesiskt?......)

I´m in love! (with Mudcrutch´s "Crystal River")

Denna underbara torsdagsmorgon vaknade klockradion till liv 05.20. Och vad strålar det för ljud? Jo Mudcrutch! Jag lyssnar på Tom Pettys stämma, väcker fru Syd med ett "Lyssna, detta är Mudcrutch, vad bra det är".Jag har CD:n i hyllan och nu under dagen har jag kört den tur och retur Stockholm och den är riktigt riktigt bra. "Mudcrutch" är gruppen som Tom Petty hade en gång i tiden innan Heartbreakers. Nu har han samlat det gamla gänget efter sisådär 30 år och levererat en kanon CD. I´m in love with "Crystal River"! Detta underbara femte spår på CD:n rullar på i 10 minuter. Och det är så bra!
Tänk om jag hade vaknat till någon klämmig schlagerlåt typ "I love Europe" eller något annat elände. Hur hade dagen då blivit? P 3 klarar jag av att lyssna på till 06.00 sedan tar trams och flams och dålig musik över. Det har hänt förut att jag vaknat till klockrena (ursäkta vitsen) låtar när klockradion slår på men det är ändå undantag. "Scare Easy", "Orphan of the Storm" och "CRYSTAL RIVER". Mudcrutch tack! Nu kunde jag till och med bära en tysk fotbollsseger i kvarten utan att falla ut i negativa omdömen.

EM slut för Sverige,Syd ger expertkommentar i klass med en expertkommentar

Så var då Sverige utslaget ur EM och Lagerbäcks avgång krävs. Fel tycker Syd: Lagerbäck har trots allt lotsat Sverige till ännu ett mästerskapsslutspel. Sedan är vi inte bättre än så här. Vi slog ett negativt, riktigt dåligt Grekland och Sverige höjdes till skyarna. "Slog regerande Europamästarna" (hur märkligt det nu ändå var att Grekland överhuvudtaget vann EM för fyra år sedan). Vi hade "tur" mot Spanien även om vi föll med uddamålet, förutom 20 minuter i första halvlek var vi pressade. Och så Ryssland. Som var riktigt bra mot ett Sverige som var riktigt dåligt! Tack och lov så slapp vi Hedmans "expertkommentarer" , för denna gång stod de svenska spelet i klass med de sämsta expertkommentatorerna.  Några av Syds iaktagelser av expertkommentarer:
"2-0 är en bättre marginal än 1-0, speciellt för dom som leder".  "Nu slog X en passning och det är bättre att mottagaren då ser bollen än tvärtom". "Sverige förlorade mot en bättre motståndare". Ja sådana här floskler säger inte Syd utan detta är hämtat ur verkligheten, i Sverige, i Världen ,idag. Tjoladderi (så sjunger man i Alpländerna) nu tror vi på Holland!

"Kalle Sändare" död och Sverige vinner i EM med 2-0 som är mer än 1-0

Den 13 maj insomnade Carl-Axel Thernberg alias "Kalle Sändare". Han var vår första "telefonuppringningsskojare" och har gjort många klassiker. Hur kom jag då att tänka på detta idag? Jo dödsannonsen var införd i Dagens Nyheter och i sann Kalle Sändare-anda så sägs bland annat  i den att;"Begravningen har ägt rum i Göteborg. Tänk gärna på "Gris- och Skridskoföreningen bankgiro......"". Det tycker jag verkar vara en skön förening väl i klass med tidigare, av Syd, omnämnda affärskombinationer som "Vi säljer Mjukglass och Bildäck".

Sverige vann med 2-0 mot Grekland i fotbolls-EM. Greklands "skittaktik" gick på pumpen. Men snälla ni varför skall man ha alla dessa experter som djupsinningt förklarar att ; "2-0 målet är viktigt, det ger mer marginal än 1-0 och det är speciellt viktigt för svenskarna....."Och?  Var det någon som trodde något annat? Watch up Syd lyssnar! Fotbollen har blivit allas innegrej tror jag. Det gillar inte Syd riktigt. Zlatan vad trött jag blir på alla analyser ibland.

"Congratulations -You have just met the I.C.F." av Cass Pennant

Syd har precis läst boken med ovannämnde titel av Cass Pennant en f d ledande figur i den numer inte lika fruktade huligan-ligan Inner City Firm kopplad till ett av mina favoritlag i fotboll; West Ham United i Östra London. Det är stundtals en förfärande läsning kring den våldsfixering som härskade under 70 och 80-tal. Den mest fruktade huliganligan i England. I hård kamp med Millwalls motsvarande.
Våld och läktarkrig härskade. Jag minns själv några matcher i London på 70-talet och man blev ( inte Syd förstås, han är en cool cat - vilket för övrigt Manchester Citys huliganliga döpte sig själva till. Föraktfullt bedömt av I.C.F.) lätt stressad när motståndarnas supportrar närmade sig arenan högljutt annonserande sin ankomst. Jag saknar absolut inte huliganfasonerna men jag kan sakna den sanna engelska fotbollen på gamla Highbury, på Stamford Bridge ståplats tillsammmans med dryga 53 000 andra i augusti 1972 när Chelsea vann 4-0. Trångt, varmt överfyllt och så här beskrivs matchen på en press-site; * (Chelsea, strongly attacked in the Press for the chaos before and during the Leeds game, decide to cut the standing capacity of Stamford Bridge by 7,000. During the reconstruction period the crowd limit will be set at 44,000 . . .,) på gamla the Valley, på Upton Park. Nu styr pengarna Premier League på gott och ont. Polisen och Thatchers "all seated" tillsammans med höga biljettpriser har fått "bort" läktarslagsmålen men har också fått bort mycket av den sanna känslan. När man klev av tunnelbanan på Fulham Broadway, fick gå mellan de ridande poliserna, in på ståplats och se Chelsea spöa Leeds så var det en alldeles speciell känsla. Svår att återupprepa idag.
West Ham i Östra London. slitet, hög invandrarandel. Rätt trevligt att sitta och fika där, spana ut över gatan. Kaffe kostar 30% mot inne i centrala London. Det är som att flyttas tillbaka till London 1973 eller 77 eller 79, men sedan dess har mycket förändrats. Och nu skall Östra London rustas inför OS 2012 men kanske onte så mycket som tänkt om nu mäklarmiljonenerna rullar långsammare och GLC har fått en ny Mayor.

RSS 2.0