Är det någon som hajar vad finanshajarna hållit på med mer än

att sko sig själva genom att skapa fiktiva värden som gynnat bonusen? Tyvärr hajar vi inte allt, men det hajar vi! Syd tror att man måste bota finanssjukan på samma sätt som de här korna som fått blåtunga i Halland och Skåne. Ja, vi kanske inte skall avliva dem som redan blivit smittade av blåtunga investeringar i värdelösa värdepapper men vi kan precis som med korna hoppas på en kall vinter så att smittbärarna fryser ordentligt. När de sedan tinar upp igen har de kvarvarande korna/bankerna blivit ordentligt vaccinerade och är motståndskraftiga mot såväl finansvalpar med slickat hår som knott och annan ohyra.
 Även Islands banker drabbas nu och som ni alla vet  är det en isländsk bank bakom ägarna i West Ham United. Inte bra och det skulle inte förvåna mig om Hammers snart byter ägare. Det är f ö skönt när lilla Wigan slår Manchester City med sina nya dollarmiljardärer. För tusan Syd låter nästan lite bitter men jag säger som Tony Rickardsson;  "nej jag är inte bitter jag". Men har full förståelse för att den amerikanska allmänheten slår bakut mot att rädda Wall Streets finanselit. Det kanske blev ett 9-29 i september detta år vilket i och för sig är bättre än 9-11 men Manhattan skakar likafullt. Sedan kan ni alltid lyssna på gamla klassiska Pink Floyd skivan "Dark side of the moon" och låten "Money".

Syd ingår i Riksbankens panel för räntor, BNP och KPI! (+ lite musik också)

Det visste ni inte men så är det. När ni nu i fortsättningen hör vad Riksbanken tror om framtiden då vet ni att det egentligen är Syd som ligger bakom. Syd tror på en mer utsträckt period av lägre BNP. Räntorna sänks med 0,25 under kvartal 4 och ytterligare under våren 2009. BNP bottnar våren 2010.  Det där är ju ganska lätt. Svårare är det med stryktipset där BNP bottnat under en ganska lång period nu. Till de som ingår i Syds tipsbolag brukar jag hävda att vi är minst lika bra som de gamla IT-företagen innan den bubblan brast. Vi har en bra idé, en lysande framtid, stora ackumulerade förluster och behöver aldrig egentligen leverera för det är nya spelomgångar varje vecka och då...

När Syd var i Suomi så hittade jag två Neil Young som jag inte hade tidigare bland annat "Arc"; ja  Arc ja.....ja det finns tendenser att man ibland under de 35 minuterna hör "Once upon a time..." från låten Like a Hurricane. Min tolkning är/var att det är just Katrina, Ike och allt vad orkanerna heter som skildras. Förresten fick jag idag ett mail från Houston där man fortfarande saknar ström i stora delar av staden. Åter till Neil; skall ni introducera er själva till Neil Young så skall ni inte börja med denna skiva. Inte ens jag kommer att kunna spela den i övriga familjens närvaro (tror jag). Ni kan gärna söka på nätet;  "Neil Young +Arc" så finns det en hel del att läsa om detta märkliga verk. Jag tror i alla fall att min tolkning inte är helt fel.

Tervetuloa Suomi-Syd Osa 1 o 2

Syd har varit på Finlandskryssning i helgen som gick. Inte ensam utan med de kära vännerna E och B, och fru Syd, B, M, S och B. Vi hade väldigt trevligt, god mat, trevligt sällskap. Kanon men nu övergår vi till en vanlig Syd-berättelse;
YXI: I found a record store with an exellent range of CD:s and Vinyl. I will keep in touch, thank you!
See www.levykauppax.fi Photo: Soumi-Syd

När man kliver ombord på Silja Serenade möts man genast av det finska kulturubudet, låt vara att det denna gång representerades av någon form av Indiskt tema. MAGDANSÖSEN såg dock absolut ut att komma från Karelen eller Tammerfors. Och det var mer mage än magrutor men så skall det säkert vara, jag skall fråga Ernest vid tillfälle, han kan allting om magdans, också.
Finland är känt för design och stil vilket man direkt ser när man vandrar runt på båten. Kända varumärken exponeras även om det inte direkt är Alvar Altos verk vi ser;


Förra gången jag åkte till Helsingsfors hade vi radio i hytten, trodde vi, men efter att ha hört "Meet me in Stockholm" med Dough Sahm sådär en fyrtio gånger sökte man desperat efter strömbrytaren. Nu fanns ingen radio eller intern musikunderhållning vilket tacksamt noterades.
Efter ankomsten till Helsinki tog vi en liten promenad intill Saluhallarna och lördagens torghandel. Imponerande var grönsaksförsäljning från båt:


Photo: Syd Mobile

Finland erbjuder många spännande upplevelser och allehanda roligheter, om man nu är på nivån att man uppskattar livets enkla skämt, typ detta: (och det vet jag att ni gör kära läsare)

Photo: Auto-Syd

När vi återvände till båten blev vi fotograferade, Syd log och gjorde sitt allra bästa för att fastna på plåten. Men som ni vet sedan tidigare. Om FRA spanar så spanar Syd tillbaka. Om man fotar Syd så fotar Syd tillbaka vilket inte fotografen tycktes ha något emot:


Photo: Syd James


Spännande var det. Och jag vill nu för alla eventuellt känsliga (det tror jag inte ni är) eller misstänksamma (det tror jag ni är) bestämt säga att den bild som nu följer togs på MÅSEN. Ja,ja jag kan hålla med om att den är lite otydlig därborta på masten. Bilden togs dock i vittnens närvaro. Förgrundsfigurerna var måhända inga skator utan mer nattfjärilar och de var definitivt inte på väg till Sverige för att delta i något konfirmationsläger eller hembygdsdagar på Skansen. Fördomsfull? Förutfattade meningar? Syd? Skulle Syd ha det? Absolut ni har helt rätt.


Naturfoto: OBSERVERA MÅSEN Nudå! Photo: Suomi-Syd Nature

Sedan blev det finsk tango. Hyvvää Päivi!


Det blir en dyr vecka det här! Ekonomin i gungning?

Nu tänker jag inte på bankkrisen i USA, Lehman Brothers i konkurs. Nej mina tankar ligger närmare Allman Brothers. Efter att ha bläddrat i senaste numret av MOJO kan det konstateras att Jackie Leven, Paul Kelly, Giant Sand, Matthew Sweet  och Rodney Crowell kommit med nya album. Och ni vet vad det innebär! Dyrt blir det. Och Metallica? Och Queen med Paul Rodgers (aldrig varit någon Queen fantast men med Paul Rodgers (ex Free och Bad Company) kan det bli riktigt dyrt! Lehman Bros kanske påverkar banksystemet men när min betalning går in så skakar Syds ekonomi och därmed hela banksystemet, tror jag...

Säpo - behöver fler livvakter och annat som intressant i vår värld

Häromdagen hörde jag att Säpo behöver anställa flera livvakter. Jag skulle kunna tänka mig att bli livvakt. Nåja, nu var det väl inte direkt Syd som Säpochefen tänkte sig att rekrytera. Det intressanta med intervjun tycker jag dock var svaret på frågan och  vad Säpo skulle erbjuda för nytt skydd? Vi skall erbjuda det skydd objektet behöver (man säger "objekt" så här i poliskretsar det har jag sett på TV och läst i böcker), svarade Säpochefen så där förståndigt. Känn på svaret; vad skulle annars svaret varit:? 1) vi skall erbjuda ett skydd som objektet inte behöver alt 2 vi skall inte erbjuda det skydd objektet behöver. Frågan är vad man erbjöd förut, 1 eller 2?
Idag satt jag och kikade lite på Stoke-Everton, faktiskt lite hjärta här, kamp och en fantastiskt pådrivande hemmapublik.  Ett drama i Premier Leagues vardag. 2-3 till slut.
Leksand har valt Pelle Prestberg till ny kapten. Tack för det Leksands IF, förra kaptenens äventyr kommer nog ändå att höras från bortfansen i år.
Efter Zlatans uttalande om Ralf Edström kan man konstatera att Zlatan är duktig på att nicka i alla fall.
Tyvärr är det så att alltför många mycket välbetalda fotbolls- och hockeyspelare (tänker inte speciellt på Zlatan)som  använder huvudet till att nicka med eller bära hjälm på. De och deras framtid skulle må mycket bättre av om de fick lite mer innehåll i sin vardag. Jag har för mig att Boorken (Leif Boork) en gång i tiden tvingade sina spelare att läsa böcker. Helt rätt. Inför utbildning som en del av kontraktet. Grundläggande ämnen + humaniora och vett räcker bra.  Vi behöver inte gå så långt som till gamle Osvaldo Ardiles som läste till advokat samtidigt som han dominerade Spurs mittfält (Osvaldo minns ni väl?). När spelarna i dag presenteras så hänger de flesta vid a) ett biljardbord 2) TV-spel 3) Leker sax och påse. Nog finns det väl mer i livet och jag tror de flesta har större förmåga under den bakåtvända kepsen. Hjälp dem! De behöver det! Inte uppvaktas av agentflocken som skickar de livegna?? spelarna varhelst bara man klämt ut den aboslut sista kontraktskronan (fast någon krona är det inte). Syd anmäler sig härmed!

Syd-San slapp jordskalv på Hokkaido men inte L-San

Syd hann inte mer än lämna Hokkaido innan ett kraftigare jordskalv slog till i det relativa närområdet (allting är som bekant relativt) Min resekompis L-san är kvar och skrev så här på min fråga om skalvet:

"DET KÄNDES ORDENTLIGT. HELA HUSET GUNGADE OCH LAMPKRONORNA I KONFERENSSALEN SVÄNGDE. EN MYCKET STARK UPPLEVELSE. HÄLSNINGAR L-SAN"

Annars är Syd sliten idag. Inatt när jag efter 30 timmars resa äntligen kom i säng hörde jag inte bara hjärtslagen utan även blodet som pumpades varje gång. slag-poooosh, slag-pooosh osv, lite obehagligt var det. Det var nog Jet legs...

ARIGATO Sapporo! or KON NICHIWA friends!

Nu har jag börjat bli sliten, ikväll tog jag hissen upp till receptionen på hotellet där jag skall bo, fick rumsnyckeln och frågade sedan: Var finns hissarna någonstans? Ja ja,
Här kommer avslutningsbilder från Sapporo: I promised to put this one first: Ni behöver inte vara oroliga de här damerna delade bara ut reklamblad för öronrengöring! Nej, nej, nej, nu trodde ni fel; mina öron är precis lika smutsiga som förut
KON NICHIWA! AS I PROMISED!Foto: Syd-San

Här ser vi Syd vid ett av Sapporos viktigaste kulturarv.Foto: Syd-Sans resekamrat; L-San

Viktig kulturpersonlighet i Sapporo. Nice guy!Foto: Syd-San

Annan kulturarbetare i SapporoFoto: Syd-San

Nu förstår jag dessutom varför denna internetuppkoppling är gratis; segt som tuggummi. Nu blir det mer sen istället för nu. Sov gott!

Syd på väg mot Sapporo och i

Först flyger man till Amsterdam från Stockholm, byter plan och sätter av mot Fjärran Östern. Efter dryga timmen passerar man över Österlen. Man är bara en mil från sommarstugan, låt vara att det är en mil uppåt men i alla fall. Märklig känsla när man ett par timmar senare passerar Uralbergen i Ryssland. Och så börjar turbulensen... inte roligt. Lugnar ner sig i Sibirien men tar ny fart bortåt Kina.
Vi passerar Mongoliet, Korea och landar i Osaka. Min kompis L och jag söker kaffe och hamnar på Starbucks. Känns som ett säkert kort när man kan peka på vad man vill ha. Klockan är nu 11.30 lokal tid och man har snart varit uppe ett dygn. Svårt att sova på planet. Konstaterar att Sverige spelade 0-0 mot Albanien. Fått info om den lokala dammatchen, tack broder.
Så småningom kom vi iväg till Sapporo, två svenskar och 134 japaner, varav killen på bilden var en.Foto: Mr Syd-san

Hokaido är Japans minst tätbefolkade landsdel och vi kunde därför med god marginal köpa tågbiljetter och ta oss in till Sapporo Station, ta en liten promenad och sedan komma fram till hotellet där rummet ej fanns reserverat. Det ordnade sig även om det skall erkännas att det är lite krångligare då nästan ingen av japanerna talar engelska och min japanska  är vad den aldrig varit. "Arigato" - tack och "Konnichiwa" - Tjena (ungefär i alla fall) kör jag med nu och låter nästan lite infödd. Nej, SER infödd ut gör jag inte. Men det gör ALLA andra vilket i sig är intressant. Här är det inte nonchalanta nickar som gäller- nej här bugar man djupt när Mr Syd-san kommer. Och konstigt är det - nu bugar man själv lika djupt så fort man ser en japan. Lite överdrivet kanske men ett fasligt bugande är det. Och mycket folk i jobb är det, överallt är det en hel hop så fort något skall göras. Det viftas, och has uniformer så fort en lastbil närmar sig, eller en buss, eller en taxi.
Som av en REN händelse ligger det två spännande skivaffärer alldeles intill vårt hotell; www.records-records.co.jp och www.freshair.co.jp. Inte säker på om den sista är en hemsida eller bara en mailadress. Nu skall jag börja sälja skivor till Japan, det har vi kommit överens om. Tror jag i alla fall, lika här, deras engelska är lika dålig som min japanska men jag gjorde en ganska bra teckning där skivor åkte iväg från Sverige till Japan och YEN åker den andra vägen. "Arigato" på dig och så bugade vi en stund. Det blir nog bra det här. Imorgon skall jag fotografera butikerna. Ja, ja, ja vad ni tjatar, ja jag köpte fyra skivor men sen skall jag sälja skivor till Japan..
Sapporo påminner mycket om Los Angeles tycker jag. Rätt lika som stadsbild, spikraka gator i rutmönster, ungefär likadana hus, ungefär samma tempo och ungefär lika bra på engelska (fast i Los Angeles pratar de spanska).Allt foto: Syd-san

Ikväll var Syd och Syds kompis på restaurang, en japansk bekant bjöd på riktig japansk restaurang. He----te, man får ju inte i sig någonting, dom där pinnarna far åt alla håll och till slut var jag tvungen att harpunera en potatisbit så farit omkring i en skål alldeles för länge. Gott var det i alla fall, fick ordning på pinnarna, något så när, det enda jag inte gillade var griljerade små kycklingben, nej broskbitarna växte till oanade proportioner i munnen och fick smygas in en stor servett. "Konnichiwa". Annars var det gott, vad det nu var. Hund var det i alla fall inte, i Korea och Kina äter man hund men inte i Japan. Jag var tvungen att fråga efter att ha sett i en djuraffär hur man säljer hundar. I akvarier typ, och det är en absolut sanning. Små glasburar med hundar. Jodå jag fotograferade dem också men får transfera bilden senare. (Hade en liten fundering om man såg ut sin hund precis som man kan se ut sin fisk på en fiskrestaurang. Hund äter jag inte!)
Japaner gillar att fotografera men alla gillar inte att bli fotograferade, en liten tant som vi trodde tiggde var tydligen någon religiös liten tant och hon kastade sig nästan ut i trafiken när kameran närmade sig. Hon överlevde tack och lov!
Spelautomater! Herregud säger jag, de snackar om automatbingo hemma, här är det kulor som far runt i en maskin, det vrålspelas musik, slamrar och Syd fattar inte detta men tydligen kan man vinna lite pengar. Absurt! Nej nu är det natt, sängen lockar, "Konnichiwa" på er.

Det är ordning på allting i Japan:Nästan......

Måndagskväll i timmerkojan och gammalt blir som nytt.

Jag funderade länge, i alla fall någon dag, innan jag slutligen bestämde mig för att köpa Creedence Clearwater Revival "Best of". Fick fyra stjärnor i MOJO under Reissues. Har hört allt förut, både vinyl och CD så varför köpa denna? Nu gjorde jag det ändå: Kanonbra, perfekt ljud OCH ikväll öppnade jag spjällen på vid gavel och lyssnade på Disc 2 (Live 1970 -the 1970 Oakland Coliseum Performance"). Vrid upp volymen och lyssna på "Keep on chooglin´". Creedence som ni aldrig hört förut. Tinitus hit och dit ikväll är det VOLYM som gäller! Hjärtat gick in i bastakt och det var helt otroligt! Finns inte en chans, ni har aldrig hört CCR så här förut. Brutalrock! Kanon. Ja och gammalt blir som nytt och timmerkojan skakar!
Sedan lugnade jag ner mig med Peter Gabriels nya konceptalbum; "Big Blue Ball" . World music. Lyssna på spår 3 "Shadow" eller spår 7 "Burn You Up, Burn You Down".  Sista låten med Billy Cobham, Peter G, The Holmes Brothers m fl.
Vänner säg till så träffas vi och rensar hörselgångarna!
Har ni hört Kid Rock på senaste tiden, antagligen. Inledningen på den låt som körs tre gånger om dagen nu måste vara endera stöld eller omarbetning av Warren Zevon. Måste kolla. Har ni det? Kollat alltså.

RSS 2.0