Nya skälvningar i världsekonomin eller?

Av börskurserna att döma skulle man kunna tro att allt är lugnt och tillbaka till det "normala" på världens finansiella arena. Men allt är nog inte riktigt friskt och harmoniskt ännu.

Att Koeningsegg skulle darra till och hoppa av Saab i sista stund var knappast någon överraskning. Syd träffade i somras ett antal representanter för Europeisk fordonsindustri; ingen trodde på denna Saab-lösning.

Så darrade Dubai till; Man har svårt att betala för sig. Det är inte längre samma "hype" på att köpa en bungaloo på en konstgjord ö i Dubai, det var en liten sandbubbla som brast. Skall bli spännande att se hur USA och de asiatiska börserna reagerar på måndag efter helgstängning.

USA firar thanksgiving och det skall vara starten på årets shopping-hysteria, vilket i sin tur skall rädda världsekonomin.  Jag undrar jag, USA byggdes en gång på driftiga innovatörer och blue collar. Obama tror på produktionens återkomst i USA och det är nog tvunget att det blir så.

En hel del klassisk svensk industri darrar också f n. Det kommer nog att låta sig höras talas om inom kort.

Det finns en hel del bubblor som skall brista innan vi hittar tillbaka till en stabil nivå, vilken nivå det är återstår att se.

"Det gör ont när bubblor brista" eller hur det var Karin Boye skrev.

Nu är du så där pessimistisk igen Syd, säger ni nog.
Njaee, säger Syd mycket bestämt.....

Ulf Lundell 60 år och en skön start på dagen

Idag fyller Ulf Lundell 60 år. Jag tror han firar på Österlen där han har ett hjärta!

Första gången jag såg Lundell var på Grönan någonstans 1976-77 med stora broder Syd. Lundell spelade då med Nature och hade släppt skivan "Natten hade varit mild och öm".

Idag klingade klockradion redan vid halv femtiden, det är en okristtlig tid på dygnet men ganska snart släppte producenten fram Lundell och "Lilla kärleken" från skivan "Omaha" och plötsligt blev uppvaknadet angenämnt och man kunde ruska lite på fru Syd och säga: "Lundell, han är för djä..a bra ändå".

Jag bad min vän och kollega L-san (namnet efter vår Japan-resa förra året) skriva några rader om Uffe eftersom L-san är en sann och gedigen Lundell-vän. Tack L-san! här kommer din text ograverad;

"En sommar är egentligen ingen sommar utan en utomhus-konsert med Ulf Lundell. Det har gällt som en verklig sanning för mig under många år. Frågan är hur det blir i framtiden. Och man vet aldrig riktigt med Lundell. Jag tror och hoppas att han inte kan hålla sig borta från scenen någon längre tid. Årsbarnet Springsteen gjorde några fantastiska konserter på Stadion i somras och verkar rulla på med sina turnéer. Lundell har alltid sneglat på och inspirerats av bossen. Därför tror jag att vi får se honom igen, förhoppningsvis då bara i sällskap med gitarren. Då vill jag höra honom spela ”En fri man i stan” . Den handlar om att ”Djurgårn brinner igen, brinner för en vän, för en fri man i stan”. Det är inte bara mitt blårandiga hjärta som gör att jag älskar de textraderna. Lundell skaldade dessa rader på sin mycket starka och smärtsamma skilsmässo -skiva ”Den vassa eggen” 1985. I mitt tycke står sig den skivan fortfarande som hans allra främsta. Andra mycket starka Lundell-kort som ”Aldrig så ensam”, ”Chans”, ”Rialto” m fl återfinns också på den skivan, vid sidan av titelspåret förstås, som verkligen mitt i smärtan alltid ger någon form av tröst. Lundell är som allra störst som rockartist och låtskrivare, men han tillhör de främsta även som författare och konstnär. Vid sidan av musiken och texterna upskattar jag Lundells stora integritet både som artist och författare och människa. Han går sina egna vägar. Han är rebellisk även som 60-åring. Han älskar koltrastens sång.Han har inte glömt sitt ursprung.  Grattis Uffe på 60-årsdagen!"

Armani eller Family Fresh det är frågan det

På väg till Spanien fick jag för mig att jag skulle komplettera mitt lilla hygiensortiment med en lite mer avancerad deodorant. Normalt undviker jag taxfree och brukar köpa en standardvariant på Pressbyrån på Arlanda.

Visserligen brukar inte sortimentet som Pressbyrån erbjuder finnas med på TV-reklamen men ändå. Nu tänkte jag att ett alternativ kunde kanske pigga upp!

Utbudet är stort och att finna en enkel deodorant för en man är inte lätt bland alla "buttar", tuber och annat.

Jag sökte upp en butiksanställd och avbröt tyvärr hennes dialog med en annan blond och urringad butiksanställd;
- Hade du trevligt i lördags?
– Ja, jättemyyysigt!
– Drack ni viiin?
– Ja, jättehärliiigt! (jag lägger in fler "i:n "så att niiii förstår att det var väldigt viiinigt och väldigt fiiint allting).

Sedan träder då Syd in med en fråga:
-Har ni någon deodorant som är till män (dvs Syd)?

Det hade man och den blonda tar med mig till herravdelningen och frågar:
- Vilken doft använder du normalt? 
– Que?
– Ja har du någon egen favorit?
– Nej, jag tar väl det som finns. ….
Då säger den blonda;
-Då skall jag ta fram min favoritdoft!
– Ja det blir bra det, svarar Syd. Så får jag en sådan där doftsticka att sniffa på.
– Är den inte härlig?, jag blir alldeles galen när jag känner den där doften, säger den blonda och det har jag förstått på TV att man kan bli.

 MEN, det törs f-n bli oemotståndlig så här på tisdag eftermiddag på Arlanda och om dessutom expediten blir ”alldeles galen” så får man nog passa sig.
– Inte bra, säger Syd.  
– Jag har även en mer sportig variant om du hellre vill ha det, eller hon kanske sa ”ni”.
– Ja det passar nog mig bättre för jag gillar att träna, säger Syd och kastar en orolig blick på den galn………..nej blonda expediten menar jag.

Så blev det och sedan knallar man iväg med sina 75 ml till kassan och betalar:

- Va? 219 spänn för en deodorant? Vadå Armani? Men herregud för 219 spänn det får man ju en hel familjeförpackning på närmaste lågprisvaruhus!

Nej, Family Fresh säger jag, vad är det för fel på  Family Fresh från Herdins i Falun? 

-Ja det kan kanske vara det där med oemotståndligheten då…..?.

Jag kanske ska låta fru Syd lukta lite på Armani innan jag säger; ”aldrig mer”!

 


Att Vattenfalls VD faller

är väl ingen djärv gissning. Direkt man hörde om planerna på att sälja sk kärnverksamhet (nät) i Sverige för att köpa kärnkraft i England så tog man sig för pannan och tänkte; "Nu har väl i alla fall Vattenfalls VD tagit sig vatten över huvudet".

VD:n må vara en hyvens kille, vattenkammad och ordentligt men nu befinner han sig nog i fritt fall. Han kanske tycker att "Maudan", som representerar ägaren, inte är mycket att bry sig om, han kanske har behandlat henne som vatten. Och det tycker inte "Maudan" om. Hon blir i alla fall förbannad.

Jag kan förstå det liksom att den obegränsade skadeståndsskyldigheten vid en eventuell kärnkraftsolycka i Tyskland kan få hela Vattenfall fall så att Vattenfall efter en sådan händelse inte ens vore vatten värt.

Obegränsat betyder just obegränsat.

Nej VD kommer nog att avgå - eller han har kommit fram till ett sådant beslut i samråd och känner kanske att motivationen tryter efter många år i Vattenfallstoppen. Och i många Vattenfall är fallhöjden betydande. Vi väntar och ser. Mediadrevet går och det vattnar sig säker i munnen på många journalister när man anar att man är ett fall på spåret. Tänk hur det kan falla sig.

Jag kunde inte låta bli men jag varnar känsliga läsare

Den här Fotbollsgalan kunde inte riktigt släppa taget om mig ikväll och osökt kom jag in på de dåliga ordvitsarnas område.  Höger och vänster hjärnhalva känner vi till; den ena kreativ och skapande, den andra mer logisk och analytisk. Man har identifierat olika centra i hjärnan som styr vissa funktioner. Frågan är bara var de dåliga ordvitsarna har sitt centrum? Det kanske fallit mellan stol(l)arna så att säga....

Så kära läsare, ni som har en djupare dimension i livet än ordvitsar, ni som är kulturellt lagda, analytiska eller kreativa nu får ni chansen att logga ut. Jag gör gör ett litet uppehåll här så att ni hinner logga ut ifall ni läser väldigt snabbt./Uppehåll/

Fotbollsgalan: Till årets vinnare av Guldbollen blev Zlatan vald och damernas motsvarighet; Diamantbollen togs hem av Caroline Seger.

Som sagt var; Fotbollsgalan lämnar mig ingen riktig ro. Vissa har tur, som Zlatan t ex, att få guldbollen just i år när guldpriset är så högt måste ju vara ett extra klipp.

Och efter att Caroline mottagit Diamantbollen höll man en Segerintervju.

Galor kan ju vara ena riktiga tjattillställningar men är det på någon gala som man kan nicka till en stund så måste det väl vara på just Fotbollsgalan.

Ibland brukar man skoja och säga att fotbollsspelare bara använder huvudet att nicka med, men det tror inte jag. Man får inte vara dum i bollen om man skall spela fotboll. Däremot har man ju hört talas om totalt puckade hockeyspelare.

Skvallervägen hörde jag att damjuryn tagit ut en Seger i förskott...och förresten har Caroline lika framgångsrika förfäder, vi har väl alla hört om en Phyrrhus Seger. "Pyrre" som lagkompisarna brukade kalla honom levde redan 300 fKr. Där kan man snacka om släktband.

Nej, det kanske inte vore så dumt att vara med på en fotbollsgala i alla fall. Det är ju dans framåt nattkröken och jag kan ju tänka mig hur spelarna får sina dansinstruktioner. De är ju vana att få tillrop från coachen och bänken! Jag skulle vilja se dansen med följande coachtillrop:
- Men för faen; använd BÄGGE fötterna! - Ta markering och släpp inte en millimeter! - Upp i rygg för tusan!           - Punktmarkera och ta en varning i värsta fall! - Byt sida - krossa med höger! -Gå för ett Segermål! nåja där kanske gränsen går även för en fotbollsgala.

Och säg inte att jag inte varnade er!

Fotbollsgalen missar Fotbollsgalan

Så har den gått av stapeln igen; Fotbollsgalan.  Så kan vi ta nästa ämne.

Liverpool- Birmingham, jag är nog lite fotbollsgalen men nog ser jag oändligt många gånger hellre en Premier League match en regnig måndagskväll än jönserierna kring dessa galor. Om galor tycker vi inte! Nu stal ju Zlatan galan genom att inte vara där och inte vilja vara med i landslaget. Krigsrubriker, skandal?

Nej nu vi måste balansera oss och förstå; låt pojkstackarn få ta det lite lugnt. Herregud man vet väl själv hur trött man blir av att springa runt hela dagarna. Nu springer väl inte proffsen runt hela dagarna men ändå. Låt Zlatan nu vara ifred, han har ju ändå varit med i rätt många matcher!

Nu till viktigare saker; Jag har som ni kommer ihåg köpt CCR-boxen och nu när jag kuskat runt lite så har jag spelat CCR från början så att säga. Och jag kan varmt rekommendera de tidiga CCR-plattorna. Det finns några riktiga guldkorn redan från början. Inte för att det är After ski, beach. work, eight, you etc över låtarna, nej det är mer suggestiv rock, träskrock! Lyssna gott folk! OCH....

De här CD-skivorna med kroatisk rock som jag köpte i Zagreb på butiken "Croatia Records"; Hladno Pivo och "Razni - Rock na Kvadrat" - nej inte alls någon fullständig katastrof utan riktigt bra tidvis. Och fru Syd håller med!

Imorgon åker jag till Amsterdam och tar en sväng i "Red Light District". skojar lite, det blir bara flygplatsen tur och retur.

HVALA igen!

Lunchmätt i Kroatien och så dyker en livs levande Management konsult upp...

Men jag skall ta det lite i ordning.

Vilka luncher! Jag undrar om det alltid är så här i Kroatien eller om det bara är för att Syd är "honoured guest"?
Dag 2 i Kroatien innebar lunchstart kl 13.00 med ett tjugotal personer. Tolk till vänster liten kroat till höger. Den lilla högra ville absolut att det som inledning skulle bjudas på Kroatisk specialitet; Snaps; i form av 40% någonting. Och Syd som inte är någon snapsdrickare fick fejk-snapsa lite grann och samtidigt säga till en bordsdam mittemot som kunde engelska: -"Det här är jag inte van med" och enda tröstande svar blev: "Vi kan skjutsa hem dig om du skulle behöva......." Fint, tack.....

MEN håller man ut tillräckligt länge och låtsassnapsar så fort den lilla högra pratar men mig så försvinner så småningom snapsen från bordet och en fyrarätters lunch börjar intas. Kl 16.30 är lunchen klar och så var den arbetsdagen slut. Om jag säger att dessa två dagars lunch normalt motsvarar mina luncher i mängd och tid under två år så kanske jag överdriver, men inte mycket!

När man är i nya städer så skall man läsa "graffitin" som finns i staden och sedan frågar man (ja ni vet ju att Syd alltid frågor..) -Vad betyder, som i Zagreb, "BBB" som står överallt? -"Bad Blue Boys" blir svaret och det är Zagrebs huligansvans som blivit mycket mer aktiva och nationalistiska de senaste åren. Alltså, det är långt kvar till harmoni på Balkan. Spänningarna finns där mycket tydligt och många (alla?) känner sig förorättade av någon annan.

Hur som helst, maten var god i Kroatien och mycket var det som sagt ...människorna vänliga och positiva, och eftersom Syd på sitt passfoto ser ut som en nysläppt gammal Balkan-fånge så smälte jag på något sätt in i miljön... så det var ganska trevligt alltihop!

Syd möter en levs levande Managementkonsult och testar sina fördomar!

Hemfärden stressades fram under hets bara för att konstatera att flyget jag skulle åka med var inställt och så blev det ombokning och besök på en annan europeisk huvudstads Airport innan hemfärd till ARL Stockholm. Var? Det kommer av sekretessskäl inte att uppges! Det var nämligen så att på planet hem så fick Syd en stolkompis som efter lite inledande kringgående konversation (ja vi lyfte väskor och höll på en stund och pratade samtidigt) visade sig vara en managementkonsult från det Stora konsultbolaget! Vilket? Det kommer av samma sekretesskäl inte att uppges.
Syd har ju under åren etablerat en lättare form konsultallergi och inte minst mot Stora konsultbolaget! Nu fick jag chansen; - Min unga kvinnliga stolkompis såg inte alltför chockad ut när jag frågade om jag fick testa mina fördomar på henne! -Helt OK kör på du! (Redan har började fördomarna krackelera; en vänligt svarande Managementkonsult med ögonkontakt, finns det sådana konsulter?).
- Frågorna 1-3 bekräftade precis mina fördomar; lärosäte, inriktning (smal)högpresterande. Jag hade rätt!  Men sedan stämde inte så mycket mer.
Det fanns djupare tankar än "Bottom-line" och "max avkastning" och ett mycket trevligt samtal utspann sig om både det ena och det andra under ett par timmar. Inte visste jag att det fanns sådana konsulter.......jag har nästan bara sett sådana som skymtar fram bakom någon OH-hög eller vrider ett USB-minne tvångsmässigt ur en dator.

Hur kan detta stå till? Ja endera heter konsultens mamma "Mrs Robinson"eller så har Syd haft fel om konsulter och det tror inte Syd är möjligt!

HVALA för idag! Kroatiskan flöt på bra. Den lilla högra vid lunchbordet tror jag till och med pratade svenska efter en stunds utbildning. Och några snapsar förstås......


Tyvärr fungerar inte bildöverföringen f n. Bildarkivet beklagar!


Syd James´ kläder och Carl Bildt hur hänger det ihop egentligen?

Jo då det skall Syd snart förklara;

Tisdag lunch;
Sitter just nu på Münchens flygplats på väg till Zagreb och det är förseningar. Och vad fördriver man tiden med på flygplatsen? Jo man ringer bland annat till fru Syd och vill ha lite ”dress-code” råd och förstår då 1; att det behöver man och 2; Jag har tagit fel kläder i kombination och 3; Det är inget att göra åt OM jag inte lättar på kortet och rusar iväg och köper kläder på flygplatsen. Och ni som känner Syd vad tror ni?

Precis, inga kläder köps in här inte. Pengar är nämligen till för?

Rätt igen; Skivor!

 Nej, jag tar på mig en slips till mina mörka kläder, styr kosan mot närmaste café och köper te och en stor fruktkaka, alldeles för stor visar det sig, och passar samtidigt på att fråga caféservitrisen: Jag vill ha ett ärligt svar! Hur ser den här klädkombination ut? Är det OK? (Bild kommer på hallontårtan; om pixlarna räcker för den var stor)

Ja, jag frågar, på en blandning av tyska och engelska.

-I want to have an honest answer!
-No we only have orange! (Hon trodde nog jag frågade efter honung)
-No, no, no HONEST, how do I look?
-It´s OK blir till slut svaret och jag kan lugnt åka till Zagreb.
De är nog inte så kinkiga där borta i Kroatien i alla fall ,,,,,,

 Jag kan ju upplysa om att det är den här typen av frågor till i stort sett okända människor som Syd brukar ställa. Vilket brukar få

a)      Fru Syd att skämmas

b)      Döttrarna Syd att skämmas

c)      Få frågemottagaren att undra vad Syd är för ”en” egentligen

d)      Konsekvensen att man är igenkänd nästa gång man kommer

e)      Och så får man oftast ett svar.

Tisdag kväll;

Zagreb - för dryga 10 år sedan var landet i krig. Nu känns Zagreb som en blandning av chica boutiquer a la Paris och grå betongkaserner för medel-Svenvic a la mindre chic öststatsmodell. Två svenskar kommer på tal när man berättar att man är Svedsko; Zlatan och Carl Bildt. Zlatans pappa är tydligen muslim och mamman katolik, inte vet Syd men det säger vic-arna härnere. Tyvärr kommer Zlatan från Bosnien = ej populärt och detsamma gäller Carl Bildt; nej inte att han kommer från Bosnien men tydligen så anses han jävl--t jävig för populär är han inte, våran lille Calle.

Jag fick en stund över ikväll att flanera på Zagrebs gator, efter lunchen som var klar vid 17-tiden....å någon schnapps intogs inte, Syd intar ingen schnapps, allra minst på lunchen en tisdag i november, i Kroatien, i Europa, i världen, idag. Nej det blev lite shopping, nej nu drar ni förhastade slutsatser det blev inte skivor! Inte bara skivor i alla fall utan en mycket chic (värst vad det där ordet blev populärt nu då, red.anm.) liten topp; Låt vara att det står "Dynamo Zagreb" på bröstet och mest liknar en fotbollströja men i alla fall....

Ni undrar vilka skivor det blev: Jo En med gruppen "Hladno Pivo" och en samlingsskiva med bland andra "KUD Idijoti" och "Oruzjam protivu otmicara" med låten "Miki, Miki". Det låter nästa lite Älvdalsmål, tycker ni inte; Hladno Pivo betyder ungefär på Älvdalska; Ha du laddno Pivo? Älggjaktsprat. KUD Idijoti: Samma på Älvdalsmål; Kut Idiot! Det sista har jag inte riktigt fått klart för mig men det är nog kvinnoprat; Det är ju "Ut me kara" på slutet. (Foto kommer på skivbutiken)

Dobra Vecer på er! (Tur att man lärt sig Kroatiska under dagen när de är så dåliga på engelska här)


RSS 2.0