Syd ser sig om i världen; utsikt från ett resefönster..............

Ja, lite mer än detta har väl bjudits under resan till London-Frankfurt och Linz. Tog inget foto i Linz för där fanns ingen lins-lus..... (vilken lustigkurre han är den där Syd.....men det där var väl på gränsen?).

Jag har blivit uppmärksammad igen på att vår moral (kanske bara Syds) skiljer sig åt i Europa, även om vi nu är en enda stor familj i EU-kommissionens trygga famn. När man kommer till hotell-rummet i Linz så ligger broschyrer framme om att köpa sex dock inte med barn! I Stockholm föreslår man Vasa-museet.

Sedan sitter man där och pratat med en "snubbe" (ser ni vilka ord Syd svänger sig med?) som berättar att han är gift sedan 38 år. Så trevligt svarar man och då kontrar han med att han även har en "girl-friend", vilket är helt OK i hans land. Snubben är till och med äldre än Syd,  jag trodde först jag var gammalmodig i överkant men det föll.

Man är nog alldeles för inskränkt; man menar det man säger, har ingen "girl-friend" på sidan om och lyssnar på rock-musik. Out of date eller?London Underground
Photo: Syd James Reality Life Photo Collection part 3.

Jag vet vad du gjorde förra sommaren...

kommer jag att säga till mig själv nästa år. Och svaret är; mycket men en hel del skivköp var det. Och det är helt rätt, i sommar har jag köpt ovanligt många skivor, för att vara sommar vill säga.
Och mina vänner, mitt i denna ström av nyanlända skivor har det det dykt upp en CD som till och med fru Syd tycker är bra! Och ber mig spela en gång till. Det är inte vanligt! Men jag förstod det.

Prefab Sprout`s "Let´s Change the World with music" är skivan som skriver lite sommarhistoria 2009. Lite lättare, lite tillvänd, annars är mycket av min musik oftast lite vass i kanten, lite disharmoni, lite vedmod, lite smärta.

Av sommarens skivskörd lyfter jag personligen fram; Wilco "The Album", gick tre gånger på raken under en bilresa i veckan.
Black Crowes "Before the Frost", riktigt bra! Drive by Truckers "the fine print", rikigt, riktigt bra.
Proclaimers " Notes and Rhymes" har ett riktigt kanonparti med några riktigt bra låtar. Andra låten på Son Volt´s "American Central Dust"; kanon! Willie Nelson´s återkommande "Always on my mind" på nya "American Classics".

Några katastrofer? Nja det skulle vara Prefa....nej jag skojar lite med er lite grann. Men skall erkännas; någon CD skulle jag kanske kunnat avvara. Men jag är rätt nöjd och nu väntar jag hem Beatles Boxen från USA, 800:- billigare än i Sverige.

Fördöm inte Polisen för rånet i Stockholm, det är inte så lätt.

Polisen får nu utstå all möjlig kritik för sitt ingripande (ja, ja inte så mycket gripande kanske men) i Västberga i samband med det spektakulära rånet. Orättvist!
Polisen var faktiskt på plats bara några minuter efter larm. Och jag har på TV bilder sett att de väldigt snabbt fick upp de där blå avspärrningsbanden. De sprang runt till och med.

Nationella insatsstyrkan var på plats, faktiskt bara sekunder efter att hela dramat var över. Just det, sekunder, inte minuter eller timmar. Sedan kan jag hålla med om att de ser lite onödigt ut att, som jag såg på bild i DN, de har en sån där storslägga med sig för att slå in dörren. Det är ju bara att plinga på.

Inga helikoptrar från polisen kunde lyfta. Nej, och?
För det första; tidigt på morgonen. Helikopterförare skall inte vara ute och ränna om nätterna.
Bristande bevakning - ska det behövas?

Och om man nu ändå hade kunnat lyfta så skall de inte flyga nära den helikopter som rånarna hade eftersom rånarna var beväpnade och kunde skjuta mot polisen. Så jag håller med, lika bra att de ändå stod där de stod. Säkert fuktigt ute på morgonen också.

Nej, orättvist är det.


Anna - en riktig tidnings-Anka

Nu har man missat någonting igen. Först trodde jag, när jag såg löpsedlarnas krigsrubriker, att det vara konstnären ANNA Odells installation som avslöjats som just en tidnings-ANKA. På långt håll syns på löpsedelen enbart "ANNA" och "ANKA". Syd har ju berört det ämnet förut så det låg liksom lite på lut.

Men så var det nu inte; nej Syd har helt missat TV-serien "Svenska Hollywoodfruar". Ni som följer Syds resor vet att Syd också var i Hollywood för ett drygt år sedan. Som tur var var inte fru Syd med, tur som sagt annars hade hon ju också varit en svensk fru i Hollywood. Temporärt, ja, men i alla fall. Tänk er, hur tusan skulle jag kunna se ut som Paul Anka?

Nu vet jag inte riktigt vad jag missat men jag har hört lite kommentarer på radio. läst tidningsrubriker, insändarsidor m m. Syd som normalt inte har några som helst bestämda uppfattningar eller fördomar måste erkänna att han i detta fall har bestämda uppfattningar och framförallt fördomar.

Av vad jag inte sett säger det mig att en Hollywoodfru är starkt blonderad, lite våpig, har stora
...stora.......ambitioner och är lite allmänt intellektuellt utmanande. Men jag har säkert fel.

Denna svenska hemmafru har rört om känslorna ordentligt och är gift med just Paul Anka. Hur han blivit så välbeställd är också en gåta, herre gud hans enda hits kommer inte ens jag ihåg och då är mitt minne ändå ganska bra.

Men jag tror att det är den svenska avundsjukan som slagit till. Vem vill inte vara rik och gift med Paul Anka? Nej inte Paul kanske men jag förstår att serien kanske är populärare än t ex "Finska hemmafruar I Tammerfors" " Norske hjemmekoner på Hardangervidda" eller "Svenska Trollhättefruar".
Det är nog så, alla  tänkbara ambitioner till trots.CSI Falun

Nu kanske CSI i Falun är på väg att lösa försvinnandet av den blivande hustrun som försvann strax före bröllopet. Låt vara att den nu misstänkte mannen själv ringde och meddelade att han hittat "Linda" eller vad namnet nu var.  Kvinnan är inte identifierad; "det tar ett tag" för att citera CSI.

NU har mannen var misstänkt hela tiden och då undrar GW Syd, machomännens svar på Miss Marple; varför i herrans namn har man då inte spaning på en sådan här kille HELA tiden. Nu är huvuduppgiften att försöka rekonstruera vad den misstänkte gjort medan han själv varit borta. Vilket mörker. Man tar sig för pannan och blir föga imponerad av CSI:s arbete.

Antagligen är det så att jag sett för många kriminalfilmer på TV men jag tror ändå att om Chief Inspector Barnaby varit i Falun då hade den funna kroppen snabbt identifierats och mannen hade varit satt under övervakning. Svensk polis imponerar inte. Det var lika med det andra mordet i Falun som först klarades upp efter att Englas baneman via en privatpersons kamera spårats.

Jag undrar vad riktiga GW kommer att säga om den här historien?

Nu är det så att Syd inte alls har något emot polismännen och kvinnorna, men arbetsmetodik, organisation och ledning lämnar en hel del att önska säger en, vanligtvis, välunderrättad källa. Och Syd håller med.

Då verkar CSI i Miami ha bättre koll.

Är Syd James i Pakistan han också?

Ni följer väl nyhetsflödet om den svenske medborgare som tidigare satt på Guantanamo och som nu gripits i Pakistan? Den svenske medborgaren bor i Örebro, varför  jag i texten nedan kallar honom för ”Örebroaren”.

 Nu har ryktet sagt att man funderar på om också Syd James är i Pakistan? Syd James har nämligen också åkt ifrån Örebro där han gick på Socialhögskolan under 70-talet.. ”Sopis” som Högskolan kallades av oss vana studenter hade också en klart ”sekteristisk” framtoning. Mao och den just nu återigen omtalade Pol Pot från Kampuchea var grabbarna med stort ”G”.
Uttalade någon namn som; ”Torbjörn Fälldin” och ännu värre; ”Ola Ullsten” då var man suspekt och ute i kylan. Nu var ju vintrarna ganska milda några år där så det var rätt OK ändå.

 KMFL(r), RMF, RAF var varumärken som stod högt i kurs. KFUM och PTV inte lika framgångsrika även om den sistnämnda ibland kunde höja sig över mängden. Nåja.

 Det finns fler likheter mellan ”Örebroaren ” och Syd; Fotboll nämligen. Syd tränade också fotboll i Örebro, med IFK om jag minns rätt.

Förmildrande är att Syd även tränade hockey med Örebro IK som då var i Elitserien. ”Kneten” Andersson och ”Mozart” var stora. I Örebro. Det har nog inte ”Örebroaren” gjort.

 Men som sagt Syd lämnade också Örebro, inte för att resa till bergen i Pakistan, nej det blev till Ljusåsen i Smedjebacken som Syd utvandrade.

Så det är inte konstigt att rykten uppstår. Nu är det väl så att Syd åkt runt på en elcykel med packutrymme både fram och bak. Och hur lätt kommer inte rykten då i svang?:

Någon säger: -”Jag såg Syd på en Pack(cykel) i Stan”.
Nästa säger: -"Någon har sett Syd på en Pack i stan”. Sedan rullar det på;
-”Har du hört att man sett Syd i Pakistan?”
-”Det var som fan, men du var inte Syd i Örebro han också?”
-”Jo du, jag tror det, och det vete tusan om han inte tränade fotboll där han också”
-”Ja det har du ”tamme” tusan rätt i, och flyttade inte han också iväg till nåt jä..a berg?”.
-”Jo, du har rätt.”
-”Tänk inte skulle man kunnat tänka sig att Syd skulle dra iväg till Pakistan, men mönstret stämmer”.

Men det stämmer inte; Syd sitter hemma under furutaket och lyssnar på skivorna. Och Syds fru, som är en mycket förstående fru, fast hon är en fru, låter honom sitta där under furutaket och lyssna på skivorna, och så vitt vi vet sitter han där idag också…..


Ett år sedan Lehman Brothers gick omkull och finanskrisen eskalerade

Så här skrev Syd för ganska precis ett år sedan, den 17 september, för att vara exakt;

"I skrivande stund har Dow Jones index fallit med 4,1 % under denna onsdag. Är det konstigt att det har gått snett efter flera år med supernissar som sprungit omkring med bakåtkammat, slickat hår och lekt "Investors".  Ju större risker desto större hjälte in den interna kretsen. Nu kan det få allvarliga följder och världen oroar sig."

Nu har det gått ett år och man talar om att "nu har förtroendet återvänt till finansmarknaderna". Då undrar Syd bara:
Vems förtroende?
Inte mitt ialla fall. Det var inte stort före finanskrisen och det har inte blivit större efter densamma. Och än är nog inte alla kriser över.

Finansgubbarna och gummorna med för den delen har minskat i antal, vilket vi tackar för, men mindre giriga, mer ödmjuka, mer reflekterande? Träd fram ni alla som tror det! Det lär inte bli trångt.

Clas Ohlson körde bolagsstämman i Insjön i år igen, VD-Klas lärde sig läxan och jag tycker man nästan kan höra ett drag av dalmål i hans tal numer.

Nu är jag så där "fientlig" och lite sarkastisk i mitt tonläge igen (finansen "triggar" mig tydligen) och för att kompensera er lite så måste jag förmedla lite folkhumor.;

Polishuset i Visby kallas i folkmun för "Gotland Yard", sådana små skämt tycker Syd är roligt. Men å andra sidan har Syd ganska enkel humor. Syd tyckte nämligen det var roligt också på den tiden när man byggde en kyrka i Göteborg, nära Heden. Och kyrkan fick namnet "Hedendomen".

Den där Syd han är lättroad han..."I have a dream........to become a JC-model",

ellerto afford something in the vending-machine".

Photo: Syd James mobile

En lång dags bilfärd mot natt ger tid för eftertanke

Syd tog sig tidigare i veckan en liten tur upp till Svenstavik, beläget i det jämtländska länet. Ni som åkt vägen via Orsa-Noppikoski och Sveg vet att det inte är direkt trångt och att gatorna lyser med sin frånvaro. En fundering infinner sig då hur det mitt på skogen kan dyka upp en skylt med texten; "Gatukök 1 km". För mig är gatukök just ett gatukök. Nu dyker "gatuköket" upp där i vildmarken men någon gata kan inte skådas varhelst ögat når, det är i och för sig inte så långt för man ser bara skogen med alla träd.

Då infinner sig just en av de filosofiska, djupa frågeställningarna: Behövs verkligen en gata för ett gatukök?

När man åker vidare ser man att snökäpparna redan satts upp. Känns det inte lite tungt? Det var ju nyss vår och nu kan snön komma, i värsta fall, klimatförändringar till trots.

Då infinner sig just en annan av dessa filosofiska, djupa frågeställningarna; Kan man känna att hösten närmar sig med stormsteg utan att det blåser?

Sådana eftertankar får man när man kört dryga 80 mil, när P1 tonat ut, CD skivorna har spelats ett par gånger, telefonen börjat tystna, mörkret börjat sänka sig, liksom temperaturen, bensinmätaren och humöret.

Vet ni förresten om att VM-kval i Baseball spelas i Sundbyberg? Och att Korea är OS-mästare? Nu vet ni det!"Gatukök 1 km" och tittar ni noga så ser ni en snökäpp strax till vänster om den högra tallen.
Photo: Syd James Hotdogs Photo CollectionVärdiga representanter vår Koreas baseballag. Utanför Gatuköket (skojar lite).
Photo: Syd James Baseball Photo Collection

Beatles, Zlatan och Notts County har inget som helst samband men

det upptar lite av min tid vid söndagsförmddagens frukostbord. Huset är tyst, av hänsyn till övriga familjen har jag inte satt på musiken, än.....
Beatles la ner för 40 år sedan (notera den precisa tidsangivelsen;se tidigare inlägg om "för 60 40 år sedan"). På onsdag kommande vecka släpps en ny box med Beatles hela produktion, och lite till, höll jag på att skriva. Nu är den stora frågan; köpa eller inte köpa?

Jag växte upp med Beatles, när jag köpte min första singel 9 år gammal hade jag precis också upptäckt West Ham United och engelsk fotboll och man kan lugnt säga att en livslång kärlek till musik, skivor och engelsk fotboll etablerades just då.
Cederwalls i F besöktes och på bredaste Bergslagsdialekt uttalades: "Ja ska köpa Scchee låves jo" Alltså "She loves you" på orginalspråket.

Pengarna var en bristvara så det blev inte som idag; en skiva i veckan, utan någon då och då. Och skiva nr två var Beatles; "All my loving", nummer tre, fyra, fem, sex, sju, sedan var det någon som hädiskt uttalade; "Hör du Lill-Syd ska du inte köpa nånting annat?" NEJ! åtta och nio, sedan köpte jag faktiskt en Beach Boys singel och på den vägen är det.

Vid nästa ekonomiska härdsmälta av privat natur (då hade vi precis köpt huset och räntan var uppe i 16%) så"tvingades" jag sälja alla Beatlessinglar till något fruntimmer (ursäkta ordvalet) i Stockholm. Varför då? undrar vän av ordning. För att köpa nya skivor, det var dumt, för början av 1980-talet var inte lika bra musikaliskt som 1965-75.
(Och vet ni vad det värsta av allt är?; Jo,  I den gamla singelsamlingen finns julklappen, vem den skyldige var minns jag inte, Sven-Ingvars singeln "En sjömansjul på Hawaii" kvar, HUR jä--a dum kan man vara, den ligger kvar men Beatles såldes, antagligen var beslutet efterfrågestyrt...)

Vi får se vad boxen kostar.

Och Sverige vann, högst rättvist, mot Ungern men nog kunde väl någon annan än Zlatan ha fått snubbla in segermålet. Nu är han GUUUD och ZLAAAATAN i medierna igen. Sverige var riktigt bra igår, men Zlatan var inte speciellt bra och han hade sällsynt tur på målet.

Och dammatchen skall vi inte tala om; men gör det ändå. Sverige var FÖR bra, i sina egna ögon, de var upphöjda till semifinal redan innan kvarten, bristande fokus. Fel inställning och det är kört!

Svennis kommer att lyckas i Notts County även om det hackar lite i maskineriet f n. Samma igen, man måste jobba på plan även om coachen är känd och alla blickar vänds mot Torsby.

Först Anna Odell sedan Syd James

Spontant kan man bli lite orolig när man slår på "kvart -i -sex Ekot" på radions P 1 och hör att Anna Odells dagsböter "toppar" nyheterna. Är det så, eller har Eko-redaktören också gått på PR-biten? Hur mycket uppmärksamhet och vilket namn har inte skapats av Odells "installation" i form av att spela psykiskt sjuk?

Det får vara hur det vill med det men nu har Syd James bestämt sig för att också göra en installation. Så här är det tänkt:

Syd skall leta upp en bro, gärna känd bro, typ Dimmornas bro, och sedan skall Syd stå där vid brokanten och ropa "Nöff, nöff jag har fått svininfluensa!" och när sedan polisen kommer för att hämta Syd då skall han, inte som Odell sparka och slåss, utan absolut VÄGRA att nysa i armvecket och hojta högt att; "Jag har inte tvättat mina händer på över två timmar". Räcker inte det för ett tvångsomhändertagande kommer ett slutgiltigt illskrik; "Jag kommer att spontant uppsöka en akutmottagning trots att jag nyser". Allt skall filmas!

Men det är nog bäst att jag också samråder med min advokat innan jag gör denna "installation". Watch up konstvänner, Syd James är på G!

RSS 2.0