Valborgsmässofyr för Svanberg

Knappt hann gamle Ericssondirektören Svanberg få det riktiga hjältejobbet som ordförande i British Petroleum (BP) innan helvetet brakade loss i Mexikanska Golfen. En exploderande oljeplattform och tillhörande massiva oljeutsläpp.

Nej, Syd hyser absolut ingen skadeglädje det vill han med kraft betona men jag är rätt säker på att Carl-Henric Svanberg svär så att det hörs; varför i helvete just nu? Nu när jag kunde njutit av höga oljepriser och en därmed följande bonus? varför skall livet vara så orättvist?

President Obama ville han säkert träffa men inte under nuvarande förhållanden; i det som kan bli den värsta oljekatastrofen någonsin. President Obama å sin sida ångrar säkert sitt beslut om att tillåta nära-kusten-utvinning av olja.

Många är med rätta upprörda och här kan man definitivt inte ´"gjuta olja på vågorna" för det är precis det som är problemet. Ve och fasa är det!

Nu skall man försöka bränna bort oljan på havsytan innan den når land och de unika värden som riskerar att förloras och mexikanska golfen tenderar att bli ett Waterloo för både BP och Carl-Henric.

Skulle nu oljan fortsätta att pumpas upp samtidigt som "Hurricane-säsongen" närmar sig då blir det inte roligt, och Carl-Henric får avgå och mexikanska golfen döps om till "Svansjön".

Buss på villovägar

är kanske inte rätt beskrivet men nog blev det många oväntade bussmil för många turister den senaste veckan. Min vän Leif-san har varit på Kanarieöarna och haft det riktigt bra men hemresan gick efter en kort flygtur mellan Lanzarote och Barcelona med buss. Nu är väl inte 43 timmar i en tätpackad buss det man längtar efter, speciellt inte om man inte har någon bussmusik att lyssna på. Bussmusik skall inte jämställas med hissmusik men kära bussresenärer har känt sig lite osidosatta och vill ha en egen liten busslåtlista att njuta av när de skumpar fram på någon "Dirt Road" i Europa.

Det skall vi väl försöka avhjälpa för bussturernas olika faser. Inledningsvis bör man ju ju veta var bussen utgår ifrån, vart den ska och var den stannar. Sedan är det själva resan innan man är framme.

En del funderade på att ta en hyrbil men bestämde sig efter att ha lyssnat på Web Wilder och låten "Stay out of automobiles" att söka upp närmaste "Bus stop"med the Hollies och där fick man stå en stund och "Waiting for the bus" med ZZ Top innan bussen äntligen dök upp i fjärran och det kändes som om det verkligen var en "Magic Bus" med The Who som kom därborta. Men innan man tordes kliva på frågade man oroligt, precis som Bruce Springsteen; "Does this bus stop at 82nd street?"

Långt är det från Barcelona till Stockholm och "So far away" med Carole King känner man sig innan man anträder "The long and winding road" med The Beatles i gränstrakterna mellan Spanien och Frankrike. Det rullar trots allt på och man är ändå ganska nöjd och frågar sig precis som Blackberry Smokie "Who invented the wheel" medan man avverkar mil efter mil och är snart är man uppe i "500 miles" med Roseanne Cash. Och innan man vet ordet av når man Tyskland och Autobahn och det går det undan och man funderar på,  som AC/DC, om det här är "Highway to Hell".
Skumpigt blir det och träsmak får man och när man slutligen kommer fram till Stockholm då vänder man sig om i bussen och ropar precis som Elton John brukade göra "Goodbye Yellow Brick Road" och så har man på köpet fått en egen låtlista för buss, en låtlista som kan laddas ner från speciella filer på nätet s k bussfiler.
Titta vi flyger...........varannan lyfter och varannan landar?

Nu har askmolnet lämnat stora delar av det europeiska luftrummet, och åskmolnet har lämnat flygdirektörernas nunor.
Syd såg precis nyheterna på TV 4 där det rapporterades att "Nu lyfter vartannat plan". Nu kan man ju fundera vad som händer med den andra hälften av planen. Vi får hoppas att de överhuvudtaget inte försöker starta utan snällt står kvar på backen för annars känns flygsäkerheten långt borta.

Undrar om det är lika åt andra hållet så att säga? "Nu landar vartannat plan". Resten går de in i en omloppsbana runt jorden måntro?

Eller också blir det som den gamla historien om flygresan där kaptenen först meddelar: "Nu har vi tyvärr fått stopp i en motor men det är inga problem att flyga med tre". Efter en stund meddelade kaptenen igen "att nu har motor två och tre stannat, det är inga problem men det blir en viss försening". När kaptenen ytterligare en stund senare meddelade att "nu har tyvärr även vår fjärde och sista motor stannat". så yttrande en passagerare upprört; "försening och försening. Jag ger mig tusan på att vi blir sittande här uppe hela natten"...

Flygfrakterna verkar dock ha fungerat hyfsat för idag landade Rocky Ericksons nya CD tillsammans med "The Avett Brothers" senaste alster f ö producerad av Rick Rubin. Sedan var jag förstås tvungen att köpa Neil Young "Official release series discs 1-4". Ja, ja, ja ,ja jag vet vad ni tänker fråga: Har du inte dom förut? Och då säger jag bara; Jo. Men inte just denna utgåva.
Musiklista för väntande resenärer - i skuggan av askan

Vi (Syd och redaktionskommittén) har fått in önskningar från strandsatta resenärer om lite muskaliska tips som de kan ladda ner och njuta av när de sitter på flygplatser, tågstationer, trånga hotell eller tar en taxi någonstans. Och det har vi gjort. Creedence Clearwater har en del lättsamma låtar som passar tillfället. Vi har satt samman en "tio i topp" på vad som spelas mycket f n, så här ser listan ut f n.

1. "Fly like an Eagle"   med Steve Miller Band (turistfavorit)

2. "I can see clearly now"    med Jimmy Cliff - (flyg VD favorit)

3. "Ashes to Ashes"   med Steve Earle (etta på Islandslistan)

4. " It came out of the sky"   med CCR (SMHI favorit)

5. "Dark side of the moon"   med Pink Floyd  (existentiell favo)

6. "Walk on the Water"   med CCR och Brandos  (favorit på Cypern)

7. "Hellbound train"   med Savoy Brown  (spelas mycket på Stockholms central)

8. "Long as I can see the light"   med CCR (Favorit på Pilotföreningen)

9. "London Calling"   med Clash  (spelas mycket på Heathrow)

10. "Landing on Water"   med Neil Young  (gammal slagdänga på pilotutbildningar)

sedan har vi en "bubblare" med Ducks deLuxe och gamla "Taxi to the terminal Zone"

Bra låtar som ni kan Spotifya hem!!

Vulkanaskan sprider sig som aska för vinden

Nu är norra Europas flygtrafik lamslagen och askan sprider sig över Europas flygbolag. Flygbolagens situation blir nu ännu tuffare när man tappar intäkter så "efterbörden" blir tuff. Har kan man verkligen tala om "ur askan i elden".

Är det inte snö som stoppar tågen, så är det aska som stoppar flyget. Nu får dock SJ chansen att resa sig igen och ta revansch. Vi får väl se hur länge det varar, rätt var det är så kommer en snöby, askby eller regnskur som "kladdar" till någon elledning och då sitter ledningen där och vet varken ut el-ler in igen.

Island har det tufft; knappt hinner bankfolket klä sig i "säck och aska" för sina äventyrliga låneaffärer innan befolkningen verkligen kläs i aska och landet riskerar att säcka ihop.

Förra gången den här vulkanen hade grejjer för sig, 1821 tror jag det var, så att sprutade askan upp ur underjorden i åratal, skulle detta ske igen med en envis nordvind därtill då blir det inte mycket flyga i år inte. Nu tror man inte att det skall bli så denna gång, men inte ens experterna kan lava något bestämt.
Äntligen?

SAP är ett affärssystem av tysk härkomst som alltid skall lösa alla problem. Syd har haft lite svårt för detta system under lång tid OCH NU ÄNTLIGEN, i senaste numret av Veckan Affärer, finns en lång artikel om just nyttan eller snarare onyttan av SAP. Dyrt är det, lovar mycket gör det, dyrare blir det och lovar för mycket gör det. Den här gången är det Försvaret som skall investera miljardbelopp i detta "allomfattande" system.

Nu kan ju SAP -vänner bli arga och systemutvecklarna från Deutschland kan ju komma springande och säga att Syd hittar på saker men då säger Syd att

Jag har haft lite svårt för detta system under lång tid men det beror nog mest på mig själv, sedan att jag har HÖRT att en massa företag som tycker samma sak betyder ju inte att det ÄR så.

Jag kommer inte heller att berätta att jag hade en affärsbekant som kallade systemet för "Hitlers hämnd", nej det vore högst ofint att skriva så och ofin skall man inte vara.

Jag skulle aldrig ens komma på TANKEN att öppna en facebook-grupp som heter "vi som haft svårt för SAP under lång tid", nej det vore också ofint.

Att det finns en övertro på att dessa system som kräver att verkligheten anpassar sig efter systemet och inte tvärtom skulle jag aldrig påstå, nej det vore som att återgå till lumpen och den där kända frasen att "OM inte kartan och terrängen stämmer överens så gäller kartan". Sånt kan man ju inte skriva heller.

Ta ni och läs den där artikeln i Veckans affärer istället men säg inte vem som tipsade om det. Nu måste jag sluta för jag skall jag gå in på facebook och skapa en grupp som heter "vi som har haft svårt för ... under lång tid" 

De där tre prickarna skall betyda tre bokstäver, men man skall liksom inte förstå vilka tre det är men förstå det ändå, om ni förstår hur jag menar.

Jag kan ge ett exempel; till exempel om jag skulle skriva föregående exempel så skulle det kunna bli så att man skrev: "Jag kan ge ... exempel" men det var inte så bra för där kan de tre prickarna stå för olika saker som t ex "ett","två""tre" eller något sådant så det gäller att välja rätt prickar så att man prickar rätt så att säga.
Uffe, Patti och Syd James

Det har varit en hektisk tid en tid och mycket har hänt. Syd har avverkat inte en utan två Skåneresor, en påskrunda utan konstrunda, därtill hade man inte tid, sedan åkte vi hem och sedan ner igen med Fotbollslaget för träningsläger i dagarna fyra å så hem igen å så ner igen, nej nu skojar jag lite med er så här på slutet. Det var två gånger.
Världshändelser har stått som spön i backen, polskt plan slog i backen, för att inte tala om Baracken som gjorde utspel om kärnvapen. Något som jag för övrigt tror att Leksands IF måste skaffa sig om man någon gång skall ta sig tillbaka till elitserien. Eller en sån där Scud-missil! Nej idrotten är inte alltid rolig den.

Då känns det betydligt angenämare att kunna meddela att herr Syd idag införskaffat

1. Ulf Lundell "En öppen vinter" som innehåller CD med 11 nyskrivna låtar...och

2. Patti Smith "Just kids" CD-skiva medföljer

och när vi ändå tassade runt där på bokhandeln så övertalades jag att köpa

3. Jayne Anne Phillips "Lark & Terminate"   "......märkvärdig och självlysande...."

Det skall lyssnas nu och läsas och jag känner att det skall bli riktigt bra. Och våren känns i luften och snön smälter, fåglarna kvittrar och hundarna har bajsat HELA vintern ser man nu, och blommorna....., och blommorna...., nåja det mesta av snön är i alla fall borta. Och man känner hur vårkänslorna spritter i kroppen och man är tillbaka med nya framtidsutsikter och nu först skall vi titta lite på Premier League för idrotten är alltid rolig den och Leksand går upp i Elitserien nästa år och Lundell kommer till Skåne 21 juli och då skall jag äta pizza. Och nu skall jag dricka Tea!


Syd James inte vårtrött men har intagit radiotystnad

Om man nu kan inta radiotystnad på en blogg? Jag fick följande fråga av Nordh på Södra Gotland:

Har James dragit till Syd över Påsken möjligen eller har vårtröttheten även satt sitt spår även på denna sida?? Där jag är blommar det för fullt i trädgården och sädesärlorna sitter på taknocken och sjunger - även om det fortfarande på nätterna kryper ner under nollan så HAR faktiskt våren kommit hit. I går eftermiddag strumplös och med bara en T-shirt intog jag mitt kaffe på...

Nej, den mentala urspårningen skedde senaste torsdag för Syd. HUR kan man åka ner till Växjö och möta ett lag som inte vunnit någon match under ordinarie tid och som inte har något att spela för och så ligga under med 3-0 efter några minuter. Kan det har varit så enfaldigt att man trodde samma sak, nämligen att Växjö inte vunnit någon match under ordinarie tid och inte har något att spela för - så då kan man ställa in skridskorna på isen och själv befinna sig någon annanstans, oklart var.

Jag trodde inte speciellt mycket på Leksand inför årets kvalserie, därtill har man varit alltför ojämna, men när resultaten spelade Leksand precis i händerna då kan man väl för f-n åtminstone KÄMPA och slå sig blodig.

Det påminner mig om min gamle vän Thyr (kan vi kalla honom) som alltid påminde mig om att "Våren kommer alltid tidigt till Siljanstrakten" - när Brynäs var mitt uppe i något SM-spel. Otrevliga karl!


Nåja vi tar det nästa år, eller i återtåg 14 år 2016!

Lillen Eklund´s sista knock och en "tribute to"....

Gamle boxaren Anders "Lillen" Eklund har gått sin sista rond. Jag har inte läst om orsaken men vi kan konstatera att det allmänna omdömet var att "Lillen" var stor och snäll. Som "Bamse" ungefär som någon kommentar var.
"Lillen" vann EM men fick också kritik för att vara för snäll i ringen. Jag minns att någon ville nominera "Lillen" till Nobels Fredspris efter en alltför försiktig insats i ringen där knappt ett slag hade utdelats. På tal om boxning kan ni lyssna på Warren Zevon´s "Boom, Boom Mancini". Ni kan "Spotifya" lite.

ANNARS  kan man konstatera att landet Sverige är långt. Att på skärtorsdagen lämna hemortens 40 cm snö, +1 och regn för att dagen därpå kunna räfsa gräsmattan, klippa bort gamla hallonbuskar och sitta ute och fika på uteplatsen, det är kontraster det......

Jag har "återupptäckt" Jayhawks och Kid Jonny Lang de senaste tiden, i stort sett allt som Jayhawks gjort är bra, Jonny Lang är blivit lite mainstream på åtminstone senaste skivan men allt rekommenderas.

Dear Randy, I just wrote that I re-listened to all my Jayhawks and Jonny Lang CD:s the last weeks. Thank you for introducing them. I also add Susan Tedeschi and some other good stuff.

To all of you who do not know my friend and relative, Mr Randy, he is a man with excellent music taste and the one who forecasted the Saabs destiny after GM:s take over twenty years ago. 

Glad Påsk på er nu skall jag titta på Björn Ferry och Heidi Andersson!


RSS 2.0