Curlingdamer sopar banan men Kronans värde faller liksom snön

Vilken charmant avslutning på damcurlingen det blev i OS. Guld igen! OS har varit bra för oss, medaljregn kanske är att ta i men en hel del medaljer i regn har det blivit. Läste att invånarna i Vancouver och British Columbia inte är lika lyckliga. Miljardskulder blir deras OS-resultat och skattebetalarna får betala.
Skall bli spännande att se hur London får ihop det nu till 2012 när finans-hypen fått sig en allvarlig knäck.

Åter till OS och damhockeyn som får hård kritik av OS-chefen. "Bli bättre, annars stryker vi grenen",  är budskapet. Toppen är väldigt smal, det finns bara två lag som kan vinna och jag såg att i kvalet till OS så hade något av lagen vúnnit en match med 82-0!
Det påminner mig om Sveriges sämsta ishockeylag genom tiderna(?) som fanns i Syds hemtrakter i mitten av 70-talet (För er yngre läsare så var det "förr i tiden"). Jag hade "förmånen" att se lagets seriepremiär som slutade med en förlust på 72-1! Reduceringen kom vid ställningen 62-0 typ. (Se fotnot nedan för nördinformation alt. kan vi kalla det fördjupning.)

Tre Kronors värde sjönk som en grekisk valuta. Slovakien visade sig vara en betydligt svårare motståndare än väntat och i semi var de nära att knäcka Lönnlöven också.

När vi ändå är inne på den grekiska valutan så kan Syd berätta att han varit på en liten tur till Bryssel igen. "Jag vet att jag tjatar", säger Syd, "men finanskrisen är inte över". Kommersiella fastigheter blir en rysare. Hade möte i ett område som hette Corporate Village i Zaventem. UTAN minsta överdrift var 60% av kontorsytorna tomma. Och det var inga småkontor vi talar om. Vad gör man? River och glömmer? Nej, man bygger ännu flera STORA kontorsbyggnader i samma område! Vakansgraden inne själva EU-hjärtat i Bryssel är 25% så nog finns det plats när konjunkturen vänder.

Jag mötte också några Nederländska medborgare i Bryssel som var förvånade över att Svenska staten garanterar lån till Spyker. Inget gott rykte där inte....för Spyker alltså, ja, jag förstår att ni funderade på Syd där en stund. 

Nej, något besök i någon skivaffär blev det inte denna gång men väl på Ginza där jag precis lagt in en beställning på nya Peter Gabriel (gammal favorit), Johnny Cash American RecordningsVI, Built to Spill och en gammal goding med Dr Feelgood väntar på att få komma hem till Syd.

Nu har snön börjat falla igen, och Syd med den! Idag takskottning, imorgon markskottning och Chelsea hade dålig skottriktning och föll som snö hemma på Stamford Bridge idag.


Fotnot: När Sveriges sämsta hockeylag genom tiderna (?) skulle börja sin första match föll det sig inte bättre än att man hade tappat bort målvakten (dock inte i snön för den var en dålig vinter). Goda råd var dyra och man hittar en villig målvakt på läktaren som i all hast får göra premiär i div 3. Problemet var att denna lilla man var närsynt och hade kraftiga glasögon som dock inte rymdes innanför ansiktsmasken. Mask måste man ha men inte glasögon varför dessa plockades av och så "skrinnade" målvakten ut till buren. Hur gick det måntro?
Sammanfattningvis kan sägas att han såg aldrig några skott överhuvudtaget. Däremot hörde han ganska bra och reagerade på 1: Att publiken jublade över mål, 2) Det hördes när pucken slog i sargen bakom honom när skotten gick utanför 3. Att det gjorde ont när någon råkat skjuta precis på vår vän målvakten (och denna sista punkt hade inget med hörseln att göra).
Hur det där reduceringsmålet gick till vid 62-0 typ minns jag inte men det var nog ingen kraftig rökare direkt. Därtill hade man för dåliga skyttar i laget.
Skröna? Nej absolut sanning. In Syd We trust.


Vilka underbara tjejer

Charlotte Kalla, Anna Haag och Anja är. (Vill på intet sätt förringa Björn Ferrys guld -kanon!). Så härligt att de får lyckas, visa spontan glädje, verkar trevliga och ödmjuka. Superlativen kan staplas. MEN mest "impad" är Syd ändå av Anja P:s prestation. "Halvt ihjälslagen" reser hon sig upp på nio, skakar igång kroppen och tar brons ett dygn senare.
Anjas dramatiska fall ger en flash-back till egna spektakulära fall i slalompisterna och man återupplever den smärta, den känsla av okontrollerad fart och höjd när man lämnat snön för en flygtur på, ja uppgifterna går isär, men vissa vittnen till Syds slalomdebut säger att:
"Ja det kanske inte var lika högt som Anja flög och inte så långt heller men ramlade gjorde ni ungefär på samma sätt". "Men nog var höjden en 60-70 cm och nog flög du ett par tre meter".
"Vadå, två tre meter? Jag flög ju jättelångt". (Vittnen brukar inte minnas riktigt efter lång tid nämligen)

Det får vara hur det vill men Syds slalomdebut innebar ett dramatiskt fall redan på väg ner till liftens start! Syd hade sett på TV att man skulle hoppa och det var väl ett par hundra meter ner till liften och hoppchans fanns. Syd tog fart, såg en lämplig kulle och hoppade med känt resultat. Redan INNAN jag hunnit ner till liften första gången var ena skidan spräckt, stavarna böjda och Syd nu införstådd med att man bör åtminstone göra ETT ÅK innan man börjar hoppa. Någon lysande karriär i slalombacken blev det aldrig, nej jag snorar hellre fram i spåret, precis som Anna, Charlotte och Björn och Majdik som tog brons med fyra spräckta revben.
Dessa fyra spräckta revben ger en flash-back till egna spekta..................... ja vi tar det en annan gång för nu var det ju FAKTISKT skidor och duktiga tjejer vi skulle skriva om.


"Det är ännu inte försent att överraska din älskade med en romantisk weekend"

men det var väl ett förfärligt tjatande om det här hela tiden. Nu har Syd fått en 14 erbjudanden på mailen om den här avstikkeren (på norsk) och nu på svenska. Man breder på må jag säga:

Njut av stadens puls och koppla av med spa, teater, romantiska restauranger eller spännande kultur. Fler erbjudanden finns på Hotell.nu.

Det är precis det som fru Syd fått i helgen; ungefär i alla fall. Dusch har vi så spadelen är väl helt OK även om Syd med glada tillrop uppmuntrar till; "Korta duschar nu när det är så kallt!" OK, lite oromantiskt kanske men ändå liksom.
Lite teater blev det när vi inte hittade vantarna när vi skulle åka skidor och
"romantisk restaurang" kan jag hålla med om är lite tveksamt men en kopp kaffe och en våffla MED Hjortronsylt vid Ljungåsens skidstuga blev det. Det var liksom en sådär mellanstation mellan två 8 km varv.

Spännande kultur fick vi också uppleva - skidkultur i alla fall. Man kan se ut över den blånande vita bergen (Dan Anderssons trakt) och se ett vindkraftverk snurra för vinden medan man pressar sig uppför motluten.
Jag kan hålla med om att romantiken är lite lågställd för man blir alltid rätt snorig när man pressar sig lite på skidor. Och med perfekta spår, i alla fall hyfsat bra skidor så är det svårt att hålla igen. Nu blev det inte mycket av stadens puls man fick njuta av men man fick i alla fall upp sin egen puls rätt rejält i saxbackarna.

Vad kan man begära en sån här Alla hjärtans dag? Till och med solen sken--  hela tiden och himlen var blå!

Försvarsmaktens värdegrund; grundstött efter att

en grupp yrkessoldater har varit på galej i Tyskland. Syd har för sig att Försvarsmakten satsat åtskilliga tiotals miljoner kronor på något värdegrundsprojekt som pågått i flera år men till synes utan större avtryck i själva "mottagningsgruppen".

Det pratas så mycket om det nya modeordet "värdegrund"; bankerna skall diskutera och utveckla sin värdegrund när det går åt hel...e med allt utom de egna bonussystemen, f  d polisschefen åker omkring och pratar utsatta kvinnor och jämställdhet som värdegrund men avslöjas med fingrarna i "syltburken" och så slår K3 militärerna till med lite grabbigt bordellbesök.

Sedan förfasas det och är så förvånat överallt! Inte speciellt förvånande är det och det gör en lite förvånad.
Nej, lite vanligt sunt förnuft, lite tankar som sträcker sig en aning längre än "näsan" och lite mindre hö hö hö. Det räcker långt som värdegrund.

Tydliga och raka besked. Militären brukar ju peka med hela handen och vara tydliga. Tydliga var det här K3 gänget också men nu var det tyvärr inte handen de försökte peka med... kan det ha gått till så här måntro?
- Mädchen, mädchen! Wünchen Sie mein Werdegrund sehen?
- Ja sehr gern!
- Abrakadabra, hier ist mein Werdegrund!
- Mein Gut! ist DAS die Werdegrund, in Deutschland wir sagen kleine.......! Ist die Werdegrund Kaputt?
- Nicht so aber......Abrakadabra, abrakadraba, ABRAKADABRA!!!! Merde Werdegrund!
- Kaputt! Gute nacht Schwedishe freunden!

Hade det varit så hade sagan varit slut men så gick det nog inte till.

 Syd undrar vilken värdegrund som fruar och flickvänner till bordellherrarna har? "JAG var inte med utan det var de andra", man kan fundera om inte en och annan värdegrund tappar sitt värde efter denna grundstötning.

Summan av lasterna; vin, kvinnor och sång,  sägs ju vara konstant. Minskar det ena så ökar det andra och vice versa, många CD blir det som bekant...

T ex nya 4-CD:n med "Tom Petty and the Heartbreakers" som också med lite ordvits och lite fantasi kan sammanfatta Tysklandsgängets "trestegsraket". T i bollen, lite P blev det och så blev det ett antal Heartbreakers som kom hem till Karlsborg.... tänk så musiken får till det ibland.....


An offer you can´t refuse?

Jag undrar jag vad fru Syd skulle säga om jag kom hem med följande lilla förslag (erbjudande via mail);

Hva med å overraske din utvalgte valentin med en romantisk weekend
 
Med kjærlighet i luften og valentinsdagen rett rundt hjørnet, hva er vel ikke mer passende enn en romantisk engelsk avstikker til London

"Hör du fru Syd; Jag tycker det ligger lite kärlek runt hörnet och vad skulle då inte passa bättre än en liten romantisk avstickare till London"
Då skulle fru Syd säga; "Vilken match är det du vill se?
Och då skulle Syd säga: "Njae nu var det kanske inte det jag tänkte på men när du ändå nämner det så möts Chelsea och Arsenal på söndag eftermiddag".
"Jag förstod det" skulle fru Syd säga men då skulle Syd säga;
"Vill du hellre gå på Tottenham-Aston Villa på lördan så är det helt OK". "Jag kan följa med till någon heminredningsbutik där på Norra Kings Road om du vill", "och vi kan dricka afternoon-tea, i och för sig får vi dricka rätt tidigt för jag vill vara på Stamford Bridge i tid".

Ja ni förstår, Syds utvalde "valentin", skulle inte nappa och dessutom måste jag ut och skotta snö, resterna efter veckans snöfall måste tas om hand för att vedhögen skall nås, och sedan skall jag springa, skala potatis och se Liverpool-Everton och idag hade biblioteket utförsäljning; en CD blev det; John Hiatt "Crossing Muddy Waters" riktigt bra för 10 kronor och yngste dotter Syd har fått i uppdrag att leta efter "Midlake" hos Ingemar i Borlänge och jag måste hämta äldsta doter Syd och så skall torktumlaren tömmas och så skall bloggen skrivas och facebook uppdateras och sedan leder faktiskt Syd tips-SM efter en omgång på butiken och det var ju kul och då fick man en chokladask i present även om Syd inte tycker om fyllda chokladbitar och så skall jag spela högt nu när jag är ensam hemma men först var det snön som sagt var och sedan...........var "en romantisk weekend" slutt, som vi säger i Norge.


Att stå i skuld till en kinesisk bookmaker

är inget som Syd vill göra. Ni kommer väl ihåg den gamla filmrullen som hette något i stil med "Mordet på en kinesisk bookmaker". Framgick tydligt att de skulderna inte var speciellt hälsosamma...
Nu känns det dock som om vår vän "Barre" sitter i den sitsen. Barack Obamas USA står upp till halskragen i ett gigantisk låneträsk, underskottet i statsfinanserna närmast skenar och hamnar på svindlande nivåer. Hundratals miljarder dollar och "bookmakern" är Kina. USA har försatt sig i en situation där man är helt beroende av kinesiska lån och när bookmakern rycker i trådar som normalt skulle fått USA att kraftfullt agera så funderar man; Vad törs vi göra?
Det är väl helt OK att censurera Google, vapensystemen i Taiwan kan kanske vänta, nej den där Dalai Lama skall jag nog inte träffa trots att det är en hyvens kille.
"Den som är satt i skuld är inte fri" som gamle Göran sa. Är skulden satt hos en kinesisk bookmaker då är minsann inte friheten större.
Kan man lösa detta måntro? Ja men hur?
Kanske skall vi lyssna på David C Korten som bland annat säger "Skrota Wall Street, dess värden visar en fantomvälfärd, det är en illusion".
Närmare människan, ägare nära företagen, ansvarstagande är något Korten förespråkar. När Korten lägger korten på bordet så är det inte vem som helst som talar; f d professor vid Harvard Business School borde även få den mest hårdhudade Wall Street mäklare att lyssna för ett ögonblick.

Närproducerat är en stark trend! Dalamjölk, Smålandsmjölk, Fläsk från granngården (Nu menar jag inte Granngården utan just granngården), allt fler söker detta.
Bra säger Syd MEN vi får inte gå för långt, undantag måste få ske, på vissa områden kommer jag ALDRIG att köpa närproducerat, sedan får det vara hur nära som helst.

Varför denna negativa inställning till närproducerade vissa varor? Jo tänk er följande mardrömsscenario;

1. Jag får ersätta Tom Petty and the Heartbreakers med Larz-Kristerz från Älvdalen(närproducerat)
2. Bob Dylan ersätts med närproducerade Thomas Ledin
3. Dragspelande Zydeco Queen från New Orleans ersätts av Skarv- Einar med Dino Dines (riktigt nära närproducerat)
4. Lotta Engberg skulle vara det närproducerade alternativet till Patti Smith

Och det värsta av alla tänkbara, otänkbarheter; Christer Sjögren skulle vara enda alternativet till Neil Young, Jackie Leven och andra långt bortifrån kommande producerade grabbar.

Det finns gränser även för Syds världsomvändning.

Jag kan till och med tänka mig att dumpa min gamla singel "En Sjömansjul på Hawaii" i soptunnan, den får inte återvinnas.

Och polisen i Dalarnas insats på mordområdet (Pernilla och Engla) har ni väl hört om idag!? Följande kan sägas till Dalapolisens försvar;

(Hallå Syd; skall du inte säga någonting?)

RSS 2.0