Hemskt eller inte

det har vi lite olika synpunkter om fru Syd och jag när jag nu med en glatt "god morgon" visade upp den samlade inköpshögen de senaste månaderna,  av CD. Det har blivit några stycken så just nu ligger jag efter lite själv.
Nu skall ni få lite kulturtips med betyg.
Min nyskapade betygskala har följande indelning, så ni vet vad ni skall köpa.
 
5 = kanon, jättebra, kommer jag att spela gång på gång
4 = kanon, bra, kommer jag att spela gång på gång fast lite mindre än 5
3= bra
2= nja, OK men inte mycket mer, kan åtföljas av förklaringskommentar
1= besvikelse
0= Sälj! Nej nu tog jag i lite ser jag, Men inget jag kommer att ägna särskild mycket tid:
Sådär ja nu kommer listan utan inbördes tidsordning, Inköpsställen: Ginza, Bengans, Alligator Records US, B&N US, Amazon US, sorry Ingemar men jag kommer snart och handlar! Alla 4:or och 5:or kan ni slå till på direkt!
 
Bill Callahan - Sometimes I Wish We Were An Eagle: -3
Pearl Jam - Mad season. -3+ kräver fler lyssningar
Omar Dykes - Runnin´with the Wolf - 3
John Fogerty - Wrote A Song For Everyone - 3
Son Volt - Honky Tonk - 2 Lite för mycket basic country'
Richard Thompson - Electric - 4
JJ Grey & Mofro - This River - 4
Bruce Springsteen - Live 1975-85 - 4
Kings of Leon - Mechanical Bull - 3+
Bill Callahan - Dream River - 3
Bruce Springsteen - the Ghost of tom joad - 3
Bruce Springsteen - Nebraska - 3,
The Strypes - Snapshot - 3+ gränsen till 4
Lars Winnerbäck - Hosianna - 3+
Jonny Lang - Fight for my soul - 2-  börjar bli mycket mainstream och stryker åt soul
Bruce Springsteen - Greatest Hits - 4
Willie Nelson - Moment of Forever - 4,
Slaid Cleaves - Still Fighting the War - 3+
Lloyd Cole - Standards - 3+
Willie Nelson - Heroes - 3
Willie Nelson - The troublemaker - 3
Willie Nelson - Shotgun Willie - 2
Willie Nelson - Spirit - 3+
Willie Nelson - Red Headed Stranger - 3
Willie Nelson - Across the Borderland - 4
Roky Erickson - The Evil One - 3+ gränsen till 4
Tamikrest - Chatma - ej hörd ännu - kom i veckan
Lee Renaldo and the Dust - Last night on Earth - 4
Gov´t Mule - Shout! - 4
Anna Calvi - One Breath-  lyssnat en gång - avvaktar med betyg
T.A.I. National - Kaani - lyssnat en gång kom i veckan
Marah - 20.000 streets under the Sky - 5 (ojoj!)
Marah - If you didn´t laugh You´d cry - ej lyssnat kom i veckan
The Band - Academy of Music - ej lyssnat kom i veckan
Delbert & Glen - Blind, Crippled & Crazy - 3
Bob Dylan - Another Self Portrait - 4
Peter Gabriel - SO (box) 5
 
OK då lite rätt har hon väl, fru Syd. Till mitt försvar skall dock sägas att det finns en del strategiska köp: ex komplettera upp Springsteen så att man har allt på Vinyl och CD samt att MOJO hade en genomgång av Willie Nelson´s Magnificent Seven, ja då var man ju tvungen att köpa dem.
 
Säg det inte till någon - men jag en tre fyra på väg in. Och det är ju så billigt i USA just nu, nya CD i snitt 10 $ dvs 65-70:-.
 

Syd James´ ekonomikurs i sammanfattning

Det talas mycket om ekonomi i dessa tider, det är Nobelpris i ekonomi, det är budgetfrågor i USA som äventyrar hela världsekonomin, det är om vi skall amortera på huslånen eller inte.
Syd tycker därför att det är på plats med en sammanfattande ekonomiutbildning eftersom det nog är bristande kunskap som gör att det ser ut som det gör.
 
Först några kommentarer: Nobelpriset fick pristagarna för att de kunnat visa att om en aktiekurs är låg idag så är sannolikheten stor att den är högre om några år och om den är hög idag så är sannolikheten att den är lägre om några år stor. Då vet vi det!
I USA får man inte passera lånetaket och det äventyrar hela världsekonomin, men om USA får låna ÄNNU mer pengar och passera lånetaket så blir det jättebra! ja, då vet vi det.
 
Nobelpristagarna kunde räkna ut sin modell, hur USA och världen räknat ut sin modell förefaller oklart. USA:s ekonomi borde ju vara friskare om man behövde låna Mindre pengar kan man tycka. Men det tycker man inte.
 
Syd ekonomiskola del 1 (ger 60 Högskolepoäng typ) 
 
I ekonomin är det så konstruerat att om man får 1 € eller $ eller £ och sedan gör av med samma slant då har man ingenting kvar. dvs 1-1=0, ibland talar man om fruktbara samarbeten och då säger man att 1+1 blir 3. Så är det inte med pengar!
Dessutom är det så att om man får 1 £ $ eller € i handen och sedan så springer man iväg till affären och handlar för 1,50 £ $ eller € så räcker inte 1. Då får man handla på krita.  Och handlaren vill gärna ha tillbaka de där 0,50, märkliga människa, men så fungerar det.
I världekonomin så fungerar det inte på det viset utan där förblir kritan krita och det är plötsligt bra för det gynnar handeln. Att ingen får betalt i slutändan det är en helt annan framtida historia.
Det var 60 Högskolepoäng det.
 
 
 
PS Den amerikanska senaten har nått en överenskommelse om att höja det amerikanska skuldtaket och återöppna statlig verksamhet. Det sade senatens demokratiska majoritetsledare, Harry Reid, i senaten på onsdagskvällen.

Är en börsmäklare smartare än en fyraåringen utan fotbroms?

Är en börsmäklare smartare än en fyraåringen utan fotbroms? Den frågan kräver sin förklaring och den kommer nu. Utgångpunkten är blåsningen på börsen i fredags då ett falskt pressmeddelande om att Samsung skulle köpa Fingerprint Cards kablades ut. Handeln var öppen och jag kan nästan se för mitt inre öga hur börsmäklarna sken som solar när de insåg att just DE gjort årets klipp! De såg bonuskronorna singla in som höstlöv mot marken! Aaaaa, upp 35 %, 40% och 50%!!!! Sedan visade det sig att allt var en bluff! Nyhetsbyrån Cision, som skall vara en professionell aktör på börs- och ekonomiinformation hade gått på ett trick  ett trick som jag körde med farsgubben redan på 1970-talet; ringa upp och ange du är någon annan t ex "Hej, jag heter Syd Andersson och du jag får gratulera, du har vunnit en vacker och dyrbar tavla!" "Oj, vad roligt!". "Ja du kan ringa 1231313 så får du dels bekräfta din vinst och bestämma leverans" Man anger numret till en telefon där man själv för tillfället sitter och då kan man både svara korrekt och bekräfta, varefter farsgubben ringer till morsan och levererar den goda nyheten, "Nu du morsan har vi vunnit en dyr fin tavla"... osv. Ungefär så gick till med Cision och Fingerprints. Enda skillnaden mellan Fingerprints-Cision och mig var att jag ringde den 1 april!
 
Ni som läst Syds tankar genom åren vet att Syd inte har någon större tilltro till börsens aktörer. De är inga stora analytiker utan snabba knapptryckare. Nu körde de på som mycket det gick och hade helt glömt kolla att det fanns någon broms att dra i när de insåg att det började dra iväg åt totalt fel håll.
 
Så var det också med fyraåringen, grannen som jag kunde följa på en hisnande färd på gatan igår! Full fart på cykeln, här kör vi så det ryker! Hej-å-hå det här går ju kanonbra tills man skall bromsa och inser att den här lånade cykeln inte har någon fotbroms och kraschen i den andra grannens soptunna blev klockren. Tur att hjälmen var på och att soptunnan var både av plast och "flyttbar". Jag hörde pappan trösta den lille herrn och samtidigt ställa frågan; "Varför tog du den där cykeln?, du har ju aldrig cyklat på en cykel med bara handbroms!".
 
Precis så är det, full fart framåt utan att kontrollera om färden är kontrollerad och att den går att bromsa. Sedan må det vara en börsmäklare förblindad av årets klipp eller en fyraåringen förblindad av farten på den lånade cykeln. Bägge aktionerna kraschade i en soptunna!
 
Nu kanske några av er som jag kritiserar i texten ovan känner sig kritiserade och därför skall jag genast lägga in en liten ursäkt: "Fyraåringar, jag ber om ursäkt om ni känner att jag insinuerar att era insikter är begränsade och att ni därför framstår som alltför stora risktagare och lite ansvarslösa - det är inte meningen att vara nedsättande  eller det minsta elak när jag jämför era med börsklipparna - det är liksom ett så kallat bildspråk jag använder".

Kompletterande text till gårdagens lilla inlägg

Att Syd blivit totalt mailbombad är kanske att ta i men många har undrat vad Syd egentligen vill säga när han hänvisar till Andreas Cervenka och You Tube-klippet.
Jo, det Syd egentligen vill säga är att man kan vara väldigt fundersam över den ekonomiska situationen i världen. Finansmarknadens värsta turbulens efter Lehman Brothers, Grekiska statsskulder m m har ju lagt sig. Börsen stiger osv men är det egentligen bättre läge nu?
Svar: Nej! Skuldsättningen är ännu högre! I princip överallt. Någon som hört att Spanien, Grekland, Portugal, Italien, Frankrike, England,  eller något annat skuldsatt land börjat betala ner sina skulder? Eller att USA mår speciellt bra? Nej, precis.
Vi trycker nya pengar, dopar marknaden och pengarna går till investeringar? Nej, inte alls,  de går till konsumtion och möjligen till att betala alldeles för dyra lägenheter. När Sveriges järnväg byggdes lånades pengar till just dessa stora framåtsyftande investeringar. Idag går lånen till HM och till att köpa en etta i Stockholm för minst 70000:-/m2. Det var bättre förr :) Ju för dess bättre som någon klok tänkare sagt (dock inte Syd). Så var det inte men bered er på en standardsänkning, kanske så illa att vi hamnar på samma nivå som 1996......... katastrof eller?
 
Sammanfattning: Det är alltså egentligen ekonomiskt sämre nu än tidigare. Det var vad Syd ville säga.
 
Och nu för att pigga upp oss lite så kan vi ta lite musik. Vid ett tillfälle när jag var i London kom en buss med tre hänvisningar om vart bussen gick, Cricklewood Green, Abbey Road och Baker Street, man kände sig som om man stod mitt i hav av gamla skivor från vinylens tid. En kör vi här idag!
 
 

Vart tar tiden egentligen vägen?

Ojdå är det redan den 4:e oktober!? Nu var det mer kanelbullens dag än något firande av 4:e oktoberrörelsen. Tänk hur tiderna förändras.
Hur som helst, det har varit full upp igen, bland annat en liten tur ner till Bryssel, ja riktigt Bryssel blev det inte utan en liten sväng till Leuven som var påfallande likt Utrecht, läs gärna tidigare artiklar om Utrecht och järnvägstrafiken, februari 2012 och februari 2013. Det ser rätt lika ut, har jag konstaterat, på många ställen där i Belgien och Holland.
Speciellt i dimma.
Annars är det mest arbete morgon som kväll så Syds författarskap hamnar lite i skymundan. Sedan måste vi ha lite koll på ny musik, ny fotboll, träna, handla lite, bogsera runt frun i stan, röja i skogen, skarpa rutor och, jaha ni funderar på det här med att bogsera runt frun. Ja nu var det inte själva fru Syd som bogserades runt utan saken var den att bilen som fru Syd hade lämnades med strålkastarna på där på morgonen och då brukar det bli så att när bilen skall köras hem på kvällen så lyser varken bilen eller berörda personer. Det är mer mörka blickar som utbyts när man kravlar omkring där på marken och skall försöka hitta fästpunkten för draglinan. Nu fick vi hem bilen och med batteriladdare var saken frid och fröjd tills .......
 
idag då någon kom på att alla matchkläder låg i en väska, just denna väska som just hade anlänt till  Örebro och matchen i division 1-handbollen skulle  börja inom två timmar, det blev blixtutryckning från två håll och man kände sig nästan lite som deltagare i en scen ur Sopranos när man bytte väskor där vi vägkanten. Nu var det inte riktigt lika glamoröst som Sopranos; det var inga US $ som byttes i New Jersey utan en träningsväska mot en bokväska strax utanför Guldsmedshyttan i hällregn. Sedan blev det handboll och sedan var det mörkt och Syd kunde konstatera att den här dagen inte riktigt blev som planerat. Det skulle ju röjas idag. Satt på en ny manick på röjsågen som skulle vara så bra, och när jag monterade det hela så tänkte jag, kan det här verkligen fungera? Det gjorde det inte. Hade precis skruvat ihop allt en gång till när larmet gick: Herredj....r väskan!!! Är i Örebro!!! Resten vet ni!
 
Det som varit en framgångsfaktor idag är dock att jag här ikväll nog slagit fast hur årets jul-CD skall vara. Körde en snabbversion för fru Syd, godkänt men kanske lite i hårdaste laget. Det blir nog bra det! Då kan alla som får julskivan skruva upp volymen, rejält, så att julgransljusen fladdrar och tomtens skägg ser ut att sitta i nacken! Det blir en jul det!
 
Sedan läste jag också en artikel av Andreas Cervenka idag, och då kan man fundera.
Nu skall jag köra lite armhävningar, sit-ups och benlyft för det är två känslor som jag inte är riktigt komfortabel med och det är dels att vara svettig när man inte skall vara svettig och sedan vara proppmätt utan att ha tränat. Nu är jag proppmätt.
 
 
 
 
Och känns det tungt kan vi alltid lyssna på;
 

RSS 2.0