Kultur-Nissen Syd

Idag tänkte Syd hålla sig till det kulturella; dvs fotboll, musik och teater! Det sistnämnda kan verka lite överraskande eftersom Syd inte är någon riktig teaterräv som smyger runt kring Dramatens sceningång för att få en skymt av stjärnorna eller......., hör vidare nedan**.
När jag ändå är inne på teatern så att säga så är det lite spännande att läsa om rekryteringen av Dramatens nya chef, en norrman vid namn Eirik Stube. Denne Stube har varit chef på Stockholms stadsteater i sex månader. Ännu mer spännande är att det är samma rekryteringsfirma som använts. Lysande affärsidé; samma rekrytering inom sex månader och dubbla arvoden. Nu skall man väl inte anklaga rekryteringsfirman Michaël Berglund Executive Search för att ta genvägar. Det är säkert klass på den här firman, det ser man direkt på stavningen. Inget Micke Berglund här inte nej här är det Michaël Berglund som gäller. Både "ch" och prickar, det är klass det! Men det är en lysande affärsidé; nu söker ju Stadsteatern ny chef och ja varför inte; kan vi inte kasta in Eirik igen vet jag? och då söker Dramaten chef igen osv. Michaël, med ch och prickar skulle säkert tycka att det var bra. Att det verkligen är Michaël Berglund Executive Search som arbetat med Eirik har jag hämtat från en artikel i dagens Dagens Nyheter. Själv så dementerar Syd allt som sagts ovan och ber alla "CH" och prickar som känner sig kränkta omedelbart om ursäkt.
 
Ännu mer kulturellt var det att få bevittna Peter Gabriel live den är veckan. Även där kan man hämta inspiration i dagens DN där Nils Hansson recenserar konserten under rubriken "En konsert med Peter Gabriel är aldrig vanlig" och betyg 4 av 5. Bra var det, speciellt för en gammal, ja, Genesisfan, dvs så länge som Peter var med, sedan blev det för mycket Collins och trallala.
 
När vi nu ändå är inne på viktiga saker så kommer jag att idag att prioritera finalen för vilket lag som tar sista platsen i nästa års Premier League. Nördigt? Vadå, nördigt. Queens Park Rangers mot Derby, det är ju kultur för tusan.
 
** Detta är ingen sann SJ-händelse och alla eventuella sammanträffanden med verkligen är en ren tillfällighet. Hälsar Sÿd!, med prickar!
 

Jag erkänner

och det kommer säkert att både överraska och chocka en del läsare. Och det förstår jag för jag är chockad själv!
Men, man skall vara öppen och stå för sina tillkortakommanden Vad är då saken undrar ni nu! Jo, under den senaste helgen så såg Syd James mer på Melodifestivalen, ja, ja jag vet att det är något annat men ni vet vad jag menar, än  sammanlagt på Premier League och Hockey-VM ihop!! Kan knappt fatta det själv men det är ett faktum.
 
Nu såg jag ingenting alls på Hockey-VM (ointressant i detta skede till vilket jag återkommer) och ingenting alls på Premier Leagues slutomgång eftersom jag dels inte var hemma och dels förstod hur det skulle gå eftersom allt i praktiken var avgjort. Synd om Liverpool men jag är nöjd att West Ham och Crystal Palace klarade sig så bra!
 
Melodifestivalen, ja, nu skall erkännas att jag såg inte mycket av de 26 bidragen eller hur många det nu var. Jag såg Sanna, som jag tycker sjöng en OK låt, jag såg Nederländerna - bästa låten, jag såg de polska bidragen.... tröttnade ur och gjorde annat.
 
Hockey-VM, här stämmer det att det var bättre förr. En match mot Danmark eller Norge förr hade inte ens varit aktuell, nu är det kamp. Har fler nationer blivit starka hockeynationer? Kanske det men fler har framförallt blivit svagare hockeynationer. När NHL, KHL, Schweiz tagit de bästa, näst bästa och tredje bästa då skall SHL, finska ligan, heter den också SHL måntro?, tjeckiska ligan osv dela på resten. Sedan frågar Sverige de näst bästa där borta i USA och Canada (de bästa spelar fortsatt slutspel). Hördu, har du lust att spela VM med oss i Minsk? "Nej", säger de då," jag har ont i fot, rygg, ben, huvud, arm, axel, haft hjärnskakning, vi skall ha barn, vi skall inte ha barn, än" osv och det är klart att Hockey-VM blir trist. Och så visar SVT något reportage med fem spelare i soffan, som säger något tramsigt, leker dock inte sten-sax-påse, vilket vi tackar för. Alla svenska landslag på herrsidan tycker tydligen annars att den leken är VÄLDIGT kul. Sax på sten! Hahahaha! Ojdå då buffar vi lite på varann och har jättekul....zzzzzz
 
Sedan är det plötsligt onsdag, halva maj har gått, och i allsvenskan (se samma mönster som SHL men ännu värre för har skall också Italien, Spanien, Premier League, Championship, Holland, Belgien, Tyskland, Schweiz, Danmark ha sina spelare först och sedan får Falkenberg, Häcken och Djurgården sina lirare), är det föga upphetsande.
 
Vad gnälligt det här blev då, zzzzzzzzzzzzz
 
 

Syds tankar en majmorgon, där solen skiner och temperaturen snart passerar 0

För några år sedan, kanske tio, så var Syd James med i en arbetsgrupp som via ett större nätverk av svenska företag arbetade med frågan om hur svenskt näringsliv skulle kunna utvecklas, vara innovativt och möta framtidens utmaningar. Många olika frågor diskuterades och vi åkte omkring till framgångsrika svenska företag för att se hur de utvecklades. Vilka är de viktigaste frågorna för svenska jobb och svensk konkurrenskraft?  Gång på gång försökte SJ föra in "ägarfrågan" som en avgörande del för hur svenskt näringsliv skulle utvecklas. Tesen att anonyma aktieägarvärden styr besluten i allt större omfattning. Anonyma fonder och kvartalssyn såg SJ som ett hot. Men, nej frågan om ägandet tog aldrig skruv.
Vadan denna fundering om förgången tid måntro? Jo diskussionen om AstraZenecas framtid, Scanias framtid osv. Är det någon som tror att affärerna inte går igenom i slutändan. Och att det kommer  att gynna Sverige på sikt? Forskning, utveckling och beslut flyttar härifrån. Det är betydligt lättare att ta beslut om avveckling, neddragningar och flyttar om man sitter på distans. DN skrev om detta i veckan; ungefär på ägartemat att Sverige behöver inte färre miljardärer, vi behöver fler, var tesen. Hur många tror att IKEA varit där de är idag om man börsnoterats 1985? Nu ser jag inte IKEA som enbart positivt för kring IKEA byggs shoppingcenter och shoppingcenter är en av SJ:s absolut svagaste grenar vilket ni som läser Syd väl känner till.
Jag besökte Ingemar på Folk och Rock för någon vecka sedan och läget i Borlänge centrum känns ännu tuffare nu efter IKEA-etableringen. Fördomsfull som man är så tror jag i och för sig inte att Folk och Rock hittar så många kunder på IKEA. Först värmeljus och servetter sedan en vinylskiva på Folk och Rock, nej inte ens mitt mest optimistiska "skivjag" tror på den tesen. MEN vinylen växer så det knakar (det knakar inte påpekar min redaktionskommitté) men den växer i alla fall. Det nya mantrat är att om man är RIKTIGT intresserad så nöjer man sig inte med Spotify. Man köper en fysisk skiva!
Det är ägarfrågan igen....
Nu till något betydligt mer allvarligt; avgörandets stund för Premier League är inne, kanske redan denna helg OCH jag hoppas på Everton och för en gångs skull vill jag inte att Crystal Palace skall vinna. Låt Liverpool få vinna titeln, låt Gerrard få höja segerbucklan. Men det brukar gå åt skogen; i veckan hoppades jag på Chelsea och Bayern München i segermatcher men tydliga förluster gav inget utrymme att ens tala om otur. Däremot var det otur att Gerrard halkade förra helgen. Jag vill inte ha Oligarker och Dubaimiljarder i toppen på Premier League. Jag vill ha hjärta!
 
 
 
 

RSS 2.0