Strategiska beslut i en orolig värld och vi avslöjarhemligt vapen i försvarets U-båtsjakt

Ubåtsjakt i Skärgården, Ebola i Afrika, Yxdåd i New York, stresstest av banker och dåligt väder, det låter väl som en positiv inledning på en lördagskrönika från Syd James.
Läste f ö att p g a de stora regnmängderna så har SMHI går ut med en klass-ett-varning och reningsverken har gått ut med en klos-ett-varning. Ja det ombytliga vädret ger oss onekligen väderspänning!
 
Svenska försvaret har ont om pengar: detta är senaste vapnet i U-båtsjakten: Bilden togs vid Utö torsdag e m
 
 
Jag kan annars berätta att denna lördagskrönika skrivs från huvudstaden, fru Syd är på vift bland butikerna och med mitt dåliga tålamod med shopping så har fru Syd det säkert bättre i butikerna utan Syd. Lugnare än att höra Syd beskriva fysisk och psykisk smärta som inte står Ebola långt efter, yxhot skall vi dock kunna undvika. Nej det känns bättre att få sitta kvar i hotellets vestibul, dricka kaffe, skriva lite och ha vetskapen att man redan igår hann springa förbi Bengans på Drottningsgatan och köpa skivor. Vilken utomordentlig bra tajming att gårdagens sista arbetsmöte var förlagt exakt 75 meter* från Bengans entré. * Ni som regelbundet läser Syds spalt vet att alla exakta mått är på ett ungefär.
 
Hur som helst, hade en intressant dag igår. Bland annat så träffade jag en av marknadens större researrangörer, marknaden ser bra ut men men det finns orosmoln; Ebola eller krig då rasar resemarknaden ihop.  Marginalerna är små, fler aktörer, fler bokningar via nätet - man måste erbjuda added value i form av service, personliga möten etc.
 
Bland annat så träffade jag igår också en student från Handels, personen ifråga höll med, studenterna stöps i samma form, gärna direkt in från fina gymnasiet, utstakad väg och allting som inte stämmer med den utstakade vägen, frisyren eller läderportföljen har det tufft. Upplevs avvikande. Fanns en klar besvikelse där, nu var denna person lastgammal vilket kan förklara situationen, lastgammal i detta fall över +26.
 
Bland annat så träffade jag igår en framtidsspanare kring PR och kommunikation. Berättade om de tydliga tendenser som finns bland media; att personifiera, snuttifiera, förenkla budskap. Det kommer en doktorsavhandling vad det lider, ja inte från Syd utan från den här personen.
 
Och som sagt bland annat så träffade jag också personalen på Bengans. Länge leve skivbutikerna!
 
(Just nu spelas gamla "The Letter" med Box Tops i hotellfoajén). Håller bra än! Både foajén och låten.
 
Hur var det så med det strategiska beslutet: Jo jag tror jag lämnar Ginza och fokuserar Bengans också på näthandeln. Ginza har blivit en diversebutik, har jag fel? För övrigt TROR jag att
Spotify enbart fokuserar volymtillväxt, för att bli uppköpta. Köp skivor, din Spotifylista är bara en knapptryckning från "lost".
 
Bengans, Drottningsgatan, Stockholm, Sverige, Europa, Världen, Universum:
 

Och som sagt "Honor among friends" (liten kavalkad):
 
Västerås, Sweden:
 
 
Geneve, Switzerland:
 
 
Bryssel, Belgium;
 
 
Ingemar, Sweden
 
 
Suomi, Helsinki:
 
 
Sapporo, Japan:
 
 
Utrecht, The Netherlands
 
 
 
 New York City US:
 
 
Annika, once more
 
 
Dublin, Ireland:
 
 
The Swordfish. Birmingham UK;
 
 
Miami Beach, US
 
 
St Cloud. Minn, USA:
 
 
New York City, US
 
 
Suomi, Helsinki:
 
 
 
Stockholm, Sweden:
 
 
Det vetetusan, Världen men det  behöver inte vara mer spännande är Stockholm:
 
 
Kensington, London UK
 
 
Arsenal Supporters Club, London, UK:
 
 
 
Emirates, London, UK
 
 
 
Pyongyang Nordkorea alt Järva krog Stockholm:
 
 
Emirates London UK:
 

 
Abalone Dots, Sme´backen, Dalarna, Världen;
 
 
Ralf, Glenn och Syd på resa:
 
 
Boston, USA:
 

Oxford UK:
 
 
 
Tom Petty and the Heartbreakers:
 
 
Japan:
 
 
Maglehem, Sweden:
 
 
Bryssel:
 
 
Sapporo Japan:
 

 
 
 

Ryktet om vinylens död och några andra sk-tnyheter

Ryktet om vinylens död är något överdrivet. Enligt Lynne McDowell på det brittiska branschorganet BPI (British Phonograph Industry) så har det redan nu sålts fler vinylalbum än under hela 2013. Fyra gånger mer än bottenåret 2007.
Så Spotify är inte allenarådande vilket glädjer en skivköpare och samlare som Syd James. Som historisk stor vinylköpare vet jag  att det är lite mer krångel men ändå, ett omslag att titta på, fundera över, se ny konst. Se Roger Dean igen? CD har vissa fördelar hanteringmässigt. Lägg inte en vinyl på varmluftsutblåset i bilen eller bussen till exempel, har jag gjort. Var försiktig med pickup-nålen, annars repas skivan. Jag har nyligen exempel på person som står Syd nära och som orsakat ett sådant där hemskt skrapljud när nålen åker över skivan. Jag ryser vid tanken. Dessutom fick jag beställa en ny vinyl från USA. Som sagt köp era skivor, på Spotify kan ni lyssna på enstaka låtar, typ" nånting glatt nånting enkelt så att alla hänger med"
 
"Ryktet om min död är betydligt överdrivet" säger vinylen och Mark Twain som var den som myntade uttrycket vilket mina kära läsare är väl förtrogna med.
 
Om vinylen säljer bättre så säljer Barbie sämre
.
"Allt är inte guld som glimmar" säger Syd som för dagen verkar ha blivit en citatmaskin. Oron på världsmarknaden skickar upp guldpriset. Vill ni ha fler nyheter från företagsvärlden så kan vi berätta att fusionssamtalen mellan gödselproducenterna Yara International och CF Industries "har sk--it sig". Det hade annars blivit en gödseljätte med ett värde på 200 miljarder kronor. Det finns säkert ett och annat guldkorn i all dynga men någon fusion blev det inte.
 
Om ni vill ha ännu fler nyheter från företagsvärlden så kan Syd berätta att han haft samtal med en strategisk placerare inom bankvärlden; de hyser framtidstro för aktier, Syd hyser inte samma framtidstro för aktier. Köp mark (inte finska mark för dom är slut) för det blir inte så mycket mer mark i världen, snarast mindre mark om havsytan stiger som klimatforskarna tror. Det kanske också är orsaken till aktiviteterna i Stockholms skärgård där man söker efter främmande undervattensverksamhet. Det kanske var helt normal ovanjordsverksamhet för något år sedan. För det var ju länge sedan försvaret var ute på Hårsfjärden och i Blekinge skärgård
 
 
"Ryktet om en lugnare värld" har nog mest lyst med sin frånvaro men det känns lite extra oroligt nu där vi denna helg dessutom kan lägga till lite främmande undervattenverksamhet i Stockholms skärgård.

Eniro, Eniro, hallå ... Eniro? Försvunnen? Rasat ner i gruuuvá? Påkörd?

Eniro är ett börsföretag som man redan från början kunde känna stor tveksamhet inför, börsfirad i början, nu ett totalt moras efter att ägare från "långt-bort-i-stan" rumsterat om i bolaget tillsammans med en svag ledning och nu verkar det forna katalogföretaget nästintill sjunga på sista versen.(Växeln hallå, hallå, hallå men se så svara mig då...)
Affärsidén att från början sälja annonsplatser i gamla telefonkatalogen och andra telefonkataloger runt om i Europa och få ett sådant företag värderat till många många miljarder......
Det fanns säkert någon "modell" som man kunde plocka in ett antal befintliga data i och vips; ut kommer en framtidsbild som är såååå bra, så bra!
Northland Resources startade gruvbrytning på ett ställe där det aldrig varit gruvbrytning förut och när man stoppade in alla data i sin "modell" så skulle malmpriserna fortsätta att stiga och framtidsbilden som kom ut var såååå bra så bra. Nu har malmpriserna sjunkit med över 40%, någon snabb uppgång väntas inte utan snarast tvärtom då jättarna i Australien och Brasilien ökar tonnaget på marknaden samtidigt som efterfrågan sjunker. Ni alla som läst en årskurs ekonomi på gymnasiet vet vad detta innebär, den klassiska utbuds- och efterfrågekurvan. När utbudet ökar sjunker priset tills det når ett nytt jämviktsläge. Ett av de stora australiska bolagen, hette det TN någonting?, investerar för att sänka sin brytkostnad med ytterligare 20 dollar per ton.
Nevs i Trollhättan är ett företag i Trollhättan som Syd skrivit mycket om, likaså skrev Syd mycket om föregångaren SAAB Automotive. Ändå såg framtidsbilden sååååå bra ut. (F ö skall alla bilföretag alltid öka sin marknadsandel...)
 
Syd har mer än gärna fel men han tror inte på någon lysande framtid för någon av dessa ovanstående tre aktörer. Vad glömmer man bort? Psykologin! Vi tror att allting går att stoppa in i något tjusigt affärssystem, någon tjusig konsultmodell där man åker omkring och analyserar, dvs man frågar företaget som svarar och så har man BILDEN klar. Ni som läst första årskursen i psykologi vet att människans beslut påverkas av många faktorer, få, om ens några beslut är fullt rationella, enkelt utryckt, baserat enbart på objektiva fakta. Man vill så gärna tro det ena och det andra och med börsens flockbeteende så springer alla likadant. Sedan har man en kompis som har en kompis, och vi har alla gått på Handels, som startar ett företag där framtidutsikterna ser såååå bra ut och själv sitter jag som förvaltare på någon annans pensionspengar och så stoppar jag in dessa pengar i detta i det företag som är sååå spännande. Jajamen så skulle det kunna vara men Syd påstår inget av ovanstående utan det var nog bara en negativ tanke som för ett ögonblick skymde blicken. Ebola, IS, oro i Europa, bråk lite varstans, hotbilder,  ja det måste trots allt erkännas
 
att Syd  gärna har fel igen men det finns en gnagande oroskänsla i magen som påminner om magkänslan den där  hösten där Lehman Brothers gick i konkurs. Det är allt tur att man han en återutgiven Allman Brothers att lyssna på...... det är värden som står sig det.......
Jag tror nämligen att ingen köper en återutgiven Lehmanaktie om 40 år...(svar ges i denna spalt i slutet på oktober 2054 -lägg gärna in en bevakning så ni inte glömmer)
 

Secret Service lite varstans

Ni har säkert läst och hört om att chefen för amerikanska Secret Service avgått efter den SENASTE skandalen där en knivbeväpnad man kunde klättra över staketet till Vita Huset, gå in genom "Front Door", som var olåst och obevakad och så vidare in i drömkåken. Var Secret Service vakterna höll till är i detta läge osäkert, men tidigare har ju de hemliga agenterna haft både spritorgier och prostitutionsäventyr på agendan.  Secret släppte också för någon vecka sedan in en känd brottsling som var beväpnad i samma hiss som Obama.
Nej Secret Service verkar ha varit så secret att de inte ens själva vet om att de existerar, än mindre vad de skall göra. Dvs rätt lika den situation som råder på alla jättebutiker för hemelektronik eller andra STORA shoppingbutiker. Om man väl hittar en väl dold (secret) butiksanställd (service) så kan man ändå inte vara säker på att man kan få något svar på sina frågor. Tips: Gå till kassan, där brukar de kunna upptäckas. Annars kan du gå med en obetald vara genom spärrgrinden så att larmet utlöses och sedan fråga vilka batterier du skall köpa till din ficklampa. -Ficklampa?
Samma sak på nutidens s k bensinstationer, som heter något i stil med convenient stores där man oftast får kryptiska svar på frågan: -Du, vilken olja skall jag till min Volvo V70 (den har börjat dra olja nämligen)? - Nja, står det inte på burken (det räcker ännu med en burk för mer olja drar den inte)? Och så erbjuds man istället en korv med bröd. Där finns dock oftast service men kunskapsinnehållet kring bilar är mer secret
 
En annan sak som f n är helt "secret" är Leksands form. Klart oroande. Och jag tror alltjämt att Appelgren är rätt tränare och att Salo är fel sportchef och Kruses ledarstil? En väl bevarad hemlighet så här långt. Nej men får drömma om svunna tider då Leksand var Leksand och Secret Service var Secret Service. Då minsann, när Ronald Reagan blev attackerad då fanns Secret på plats, nu agerar de mer som pappan i filmen "Turist".
 
 
Och Leksand då? -Ja, man får ta det man hittar i modern tid....
 
 
 

Nu måste Salo vara till Salu! Jays records en Västmanländsk kulturpunkt ger tröst!

Tränare Appelgren i Leksand har fått ett helt gäng nya spelare att spela med i år. Undrar om Salo HELT självständigt valt ut kandidaterna, betalat dyrt för skrutt och sedan skall Appelgren göra något av det han har.
Hur mycket dialog är det egentligen med sportchefen? Sedan kommer VD Kruse in och har synpunkter och då blir man sur och skall sluta. Sedan blir man värsta polare och allt är lugnt. Men det är INTE lugnt, det är en total hockeykatastrof.
Om man nu köpt så rätt som det hävdats varför panikköper man då efter sex omgångar? Spelarna underpresterar säger Salo. Underpresterar i jämförelse med vad? De kanske inte är bättre helt enkelt.
 
Allt som är skrivet ovan skulle kunna tolkas som om Syd är upprörd, men inte då,  allt ovan är enbart spekulationer och inte något som vi skulle skriva om.
 
Då kan man glädja sig åt ett snabbesök på en skivbutik i centrala Västerås. Inte visste jag att de var så duktiga i Västerås. Men kulturen står högt där med både kyrka och skivbutik mitt i byn. Västeråsare ta ert ansvar och gå till skivbutiken och köp skivor! Och ni får köpa vad ni vill, jag stöttar er, till och med Christer Sjögrens julsånger får ni köpa utan att jag skall klaga (eller gråta). Undrar om jag håller på att få kramp? Tog jag i för mycket nu måntro? Det här med Sjögren menar jag.
 
Champions League pågår, Malmö leder, Arsenal leder, hoppas Liverpool kan slå in en boll också.
 

Jays & City Records, Västerås. Support your local record store!


RSS 2.0