Gott Nytt År

Önskar Syd James.
 
Det finns mycket i övrigt som Syd James också önskar.
Syd önskar att årets Silly Season inte skall bli alltför silly trots allt
Syd önskar att Leksand kan få ett bättre år än i år
Syd önskar att Neil Young konserten i juli blir något utöver det vanliga dvs slippa regnig svensk sommar, senast vi såg Neil var det å andra sidan så hett som man nästan smälte ihop till ett litet danskt smörebröd. Om det vara 40 grader då så behöver det inte vara 0-gradigt i juli även om medeltemperaturen blir 20.
Syd önskar att hans känsla av att 2016 blir ett tufft år för samhället är helt fel
Syd önskar att Volvos kinesiska ägare gör samma sak som Saabs kinesiska ägare. Gamla Saab 9.3 skall stå som en modell för framtiden. Volvo kontrar med att göra om gamla Amazonen till en modern elbil och lägger en beställning på 250 000 bilar.
 
Det var ett lite axplock av det Syd "önskar" nåja vi kan väl i alla fall konstatera att det med att önska ett GOTT NYTT ÅR! ändå framstår som rätt balanserat i sammanhanget.
Gott Nytt År!
 
 

Snön framkallar nostalgitripp

I och för sig -11 grader i morse men det var inga problem att springa 9 km terräng idag, torr, hård fin löpslinga den 27:e december. Golf på golfbanan på julafton, inte Syd men andra. Naturlig variation eller klimatförändringar? Säg det!
Det har varit dåliga vintrar förr, när jag gjorde den s k lumpen så var det en mycket mild vinter. Dock inte under en vecka på Trängslets skjutfält i Älvdalens kommun. Då höll man på att frysa ihjäl! Håret fastfruset i tältduken på morgnarna och på dagarna var både kinder, tår och händer vita. Delvis beroende på att rörelserna var få och långsamma. Det fanns ingen anledning att jäkta där på skjutfältet....... Jag påminde för övrigt äldre bror Syd i veckan om han minns att vi skulle hålla slalomkurs en vecka i januari månad då under lumpartiden, dvs Syds lumpartid. Det var före konstsnöns genombrott och snön lyste med sin absoluta frånvaro men Syd hävdade med bestämdhet att en veckas kompensation var tvungen att utfalla just en specifik vecka eftersom Syd skulle hålla en slalomkurs. Någon slalomkurs kom aldrig till stånd, den var inte planerad heller egentligen och egentligen var Syd inte bra på slalom heller, men ledigt blev det. Som sagt det var milda vintrar förut också! Och broder Syd kom ihåg denna icke-existerande-slalomkurs. Vid ett annat tillfälle hade morsan druttat på den s k ändan och brutit armen, dessa milda vintrar:........, snö, tö, is, ramla, handväska, bryta armen.  Syd var i alla fall tvungen att vara ledig för detta, oklart varför, och högst tveksamt att modern kände något behov av detta stöd. Men som sagt plaskvinter var det redan på den tiden. Och ledigt blev det. Nu är det egentligen inte lumparminnen som skulle dryftas men Syd James´ försvarspolitiske talesperson säger i en kommentar "att Syd gick aldrig för fullt under lumpartiden vilket han annars alltid gör"
 
Nu har det dock snöat några centimeter, trevligt! Nyhetssändningarna fylls som vanligt med varningar, håll avstånd, kör sakta, det kan komma upp till 10 centimeter snö. Jaha, det är inte ovanligt vanliga vintrar.
Julen är över och man har knappt hunnit koppla av vilket ju var en av tankarna med julledigheten, men än finns ett par dagar kvar och imorgon möter Manchester U- Chelsea, två lag som definitivt inte kan koppla av så oavkoppling är inte alldeles ovanligt så här i jultider. Match blir det om inte översvämningarna i norra England sprider sig ända in på Old Trafford. Undrar om de översvämningarna beror på naturlig variation eller klimatförändringar? Säg det!
Det har varit översvämningar i England förr, när jag.....
 

Dan före dan

fast egentligen är det nu kvällen före dagen och jag hör Lasse Kronér i bakgrunden någonstans. Ute faller snön, ute fattas snön menar jag, även om det nu blivit betydligt mer "vinterlikt" när temperaturen fallit ner mot nollstrecket  Det varnas för halka. Trafiken har varit intensiv genom LA idag. Åt både norr och söder.
Bokhandlaren nöjd, jag har bidragit.
Imorgon är det klappdags, brist på paketrim. Sådant har vi inte tid med nuförtiden, det skulle kanske finnas en klapp-app där man lägger in klappen och sedan swischar ett passande rim in. Förresten funderade jag på om julgran och klapp-trä är synonymer? Vi lägger ju klappar runt ett träd.. Nu har ju betydelsen en annan, åtminstone ett dialektalt uttryckssätt, mening om någon i negativ bemärkelse; "den där, han är ju ett riktigt klapp-trä".(*se fotnot) Nej vi låter nog julgranen vara julgran som står där grön och grann i stugan.
Jag såg f ö en julhälsning där alla uppmanades att inte bråka, julen är ju en "psykologisk" högtid där känslorna, blandade med mat och dryck,  ibland spelar spratt. Det är betydligt trevligare med klappar till någon än att klappa till någon. Ibland är "r"-en viktiga..
Jag hörde (hmm värst vad jag både såg och hörde idag då) på radion idag (när man gick och julpysslade) att det i veckan var 15 år sedan Kirsty MacColl dog, påkörd av en båt av alla öden. Kirsty MacColl.
 
Hon kommer här. GOD JUL alla läsare!
 
 
 Fotnoten finns längre ner, scrolla på om ni inte vill höra Kirsty.
 
 
*Fotnot: Enligt en sammanvägning av olika argument i lokalsamhället kan vi konstatera att julgran och klapp-trä inte har med varandra att göra. "Klapp-träet" är betydligt mer närstående "stolpskottet" i den bemärkelsen att båda orden uttrycker en negativ bild av en person; (han, hon, hen, det), Oftast i uttrycksformen; "den där, han är ju ett riktigt "stolpskott" alternativt då ett riktigt "klapp-trä".

The Special one

Och då tänker jag inte på tomten som kommer inom några få dagar utan på vår José som nu fick lämna Chelsea FC. Inte en omgång för tidigt men jag återkommer till det nedan.
Tomten lyser grönt i år, vi skriver den 20 december och man möter 10 graders värme. Snön ligger således inte vit på taken utan möjligen i någon konstsnösprutad backe i området. Det blev ju några minusdagar i veckan som gick så de kanske klarar snögarantin. Tomten, han med klapparna tänker jag på, har ingen snögaranti så det lär nog slå gnistor om mederna när han kommer farandes. Det blir nog ett rent elände för renarna, de får undvika asfaltvägarna och hålla sig i dikesrenen för att inte slita ner medarna, de vill ju inte bli medskyldiga till att förstöra släden. Om nu klimatöverenskommelsen lyckas med sin ambition att hålla temperaturstegringen på max 2 grader så blir det ändå varmare än hittills så jag ser nog tomten komma på en hybridsläde i framtiden, ren batteridrift i storstan sedan får renarna ta vid.
 
Juletid, i år (också) hade vi tänkt att "vi skall vara ute i god tid med julförberedelserna så att vi kan njuta lite av advent och inte stressa ända in i "julkaklet". Och? "Jo tjena".
Det är som vanligt, vi stressar in i kaklet, kanske att vi nästa år (också) skall försöka vara ute i lite bättre tid. Svårt att vara ute i god tid när man inte riktigt har den, tiden alltså. Men å andra sidan, tiden, den är lika lång för alla.
 
Så var det då detta med José, som ni minnesgoda läsare vet så förutspådde vid tre manager/tränarbyten för några veckor sedan; Chelsea, Leksand och Newcastle. Två nu genomförda medan Newcastle ändå lyft sig en del på slutet, det kanske blir räddning på 8 däruppe i nordost. Hoppas det.
Det spekuleras i London West End, Fabregas, De Costa, Hazard pekas av fansen ut som förrädare. Själv har Syd inget emot att Mourinho för lämna Stamford Bridge, men Costa och Syd på samma sida mot Mourinho det känns inte heller bra. Nu kan ju de Costa vara en hedersknyffel utanför plan men, nja jag har svårt för den herrn. Det kostar på att vara supporter. Vi gläds istället åt Crystal Palace, West Ham och Leicester får gärna vinna PL. Det vore rent underbart. Och så får vi se när Manchester U byter coach (igen). Sir Alex, en revival? Nej, men någonting måste hända däruppe på Old Trafford. För min del får de gärna harva på.
 
Nu skall fru Syd och jag ut och shoppa. Jag behöver pigga upp mig med lite musik inför den utmaningen.
 
 
 

Klimatavtalet på plats

Nu skall villigt erkännas att jag inte läst hela klimatavavtalet som förhandlats fram där nere i Paris. Jag har inte läst det alls egentligen men man får hoppas att alla positiva tongångar har ett verkligt innehåll. Risken är annars att det kokats ner till en väldigt liten "minsta gemensamma nämnare" som sedan skall tolkas, omtolkas och omförhandlas. Vi hoppas på det bästa för klimatets skull.
Jag tror faktiskt att de lyckats för att så fort avtalet var klart så sjönk temperaturen under minusstrecket, som den normalt skall göra i december. Frosten färgade marken vit, snökanonerna kunde starta med full sprutt och sprut. Det kan man verkligen KALLA påtagliga resultat. Sådana här dagar kan man utan vidare kalla kalla. Däremot verkar inte Kalla ha någon chans mot Johaug än så länge. Det kanske måste bli ännu KALLAre i spåren innan tävlingsklimatet blir gynnsamt för Kalla.
Men allt har en baksida; 1,5 grads uppvärmning som nu verkar vara målet för klimatförhandlarna det tycker fru Syd är för lite när hon kommer hem till huset som känns kyligt. Max 2 grader, säger Syd då, tänk på klimatet! Argumentet biter dåligt så vi eldar på så att temperaturen blir så pass att fru Syd kan ta av sig ytterjackan. Hur vi är vi moderna människor......
En sak är dock säker och det är att det är betydligt varmare nu i huset än när vi köpte detsamma, då höll vi verkligen hårt i kylan. Vi var nog före vår tid fru Syd och jag. Vi tänkte på den globala uppvärmningen så mycket att svärmor vägrade hälsa på oss de första vintrarna då hon fruktade blåskatarr av att sitta still i soffan. Det var kallt, det skall erkännas, både inne och ute. Men vad gör man när både oljepriset (numer kör vi CO2 fritt förstås) och räntan stiger samtidigt? Kan någon människa idag begripa hur man kunde ha en rörlig ränta på 16%?
Då blir det kallt, på alla sätt!
 
Nu skall vi se damhandboll! Och elda i spisen!
 

Vad har "prisnedfall" med Larz-Kristerz och Budgie att göra?

Jag vet inte om ni tog del av nyheten i veckan om sexistiska problem på Handelshögskolan i Stockholm? Nyhet?, nåja de skrev om det igen. Dessa inslag är oroande i sig men ännu mer oroande är att många av befintliga och framtida företagsledare "stöps" i denna miljö. Efter Lundbergs privatskola tar man steget över till Handelshögskolan och därefter får man ofta ett jobb i ett internationellt konsulbolag som i sin tur ofta får uppdrag av en VD för ett stort företag, vars karriärsteg till VD-post bland annat efter gått via en broilerkarriär på just det internationella konsultbolaget.
En till Syd nära knuten vän, som vi skulle kunna kalla för konsulttalesman, har jobbat nära, snarare kanske man skulle säga utsatts för en del av dessa Managementkonsultfirmor på fina gatan. Den nära vännen är INTE imponerad. "Det är klart", säger den nära vännen, som vi också skulle kunna kalla välunderättad källa, "att "imponerande" nyheter och insikter kan man få från dessa managementkonsulter. Givetvis kan de klämma fram nya analyser, om du sätter 14 män och 2 kvinnor på att analysera en rad i en balansräkning så hittar de nog nånting, men dyra rader blir det". "Den konstiga är", säger den välunderrättade källan, "att många av de här topp-VD:arna har just topplön för att de är "Worth it" men skulle de då inte kunna fatta egna beslut istället för att helt vara i händerna på konsultrapporter. Men det kanske är nödvändigt för att hinna med de andra styrelseuppdrag som topp-VD anses hinna med. Tur att de alla ändå har empati och ödmjukhet.
Nu tycker ni att den välunderrättade källan tar i överkant? Nästan lite illasinnade uttalanden, nästan ironiskt till och med? Då kan vi säga att det var bara på skoj! Som det beskrivs ovan, skulle det ju aldrig kunna vara. Det är bara en skrämmande tanke. Nästan som en deckare. Som "Bron" till exempel, den svenska succén som Syd helt missat, men jag ser nu i tidningarna och hör på nyheterna att "Bron" är på allas läppar. Tänk att en svensk deckare kan få ett sådant genomslag (ursäkta, min redaktionschef kommer inrusande här, hon ser nämligen "live" vad Syd skriver...)
"Vadå inte samma sak? "Blandat ihop? Vadå blandat ihop Bron med Bron" - nåja vi lämnar ämnet och går över till LKAB istället som drabbas hårt av nedgången, prisfallet på järnmalm. Kiruna kanske inte flyttas nu? Vem vet, om priset ligger kvar på 35-40US$ per ton i några år får LKAB det ännu svettigare. Tufft blir det. Hörde, på tal om priser, från en stjärnmäklare(?), i Stockholm att de inte trodde att det skulle bli något stort prisnedfall på lägenheter. Just det prisnedfall! "Prisfall" har man hört och "prisnedgång", ja men det kanske bara är en ny "kombo" i mäklarkretsar.
Idag är det den 5 december, värmerekord för december förväntas i helgen och jag hade hellre haft ett ordentligt snönedfall än detta regnnedfall som dessutom kommer på tvären. Skönt att få skriva av sig, jag hade nämligen en "nära- döden-upplevelse" nu på morgonen; jag slog på radion och där spelade man Larz-Kristerz danslåt "Bara vara". Det blev som en omvänt Kinder-egg, tre skräckupplevelser i en...
Varje gång jag hör sådant här så måste jag sätta på Budgie och rensa hörselgångarna!
 
 

RSS 2.0