En prins i Södermanland och en Prince i Minnesota

Det blev många prinsnyheter under gårdagen. Södermanland begåvades med en och Minnesota berövades en annan.

Syd måste erkänna att han aldrig varit någon Prince-fan. ”Nej soul och funken har aldrig varit min grej med sedan finns det självklart låtar som varit bra”, säger Syd.

Syd måste dessutom erkänna att han aldrig varit någon Prins-fan heller. ”Nej den här uppståndelsen kring prinsessor och prinsar har aldrig varit min grej även om det självklart finns prinsar som varit trevliga”. "Prins Bertil verkar ju ha varit en trevlig s k prick", säger Syd.

Nej, då är beröringspunkterna med Södermanland respektive Minnesota betydligt större. ¼ av Syds genetiska ursprung kommer från Södermanland. Statare som så småningom blev bönder och många besök gjordes under barndomen både i Gnesta, Blacksta, Södertälje (vi pratar landskap nu inte län..), Mariefred, Taxinge, Läggesta och andra strategiska orter. Trivdes bra i Södermanland och gör så fortfarande. En hel del släkt kvar även om det bara är ett par tre som man har kontakt med, "men de bästa är gott nog".

I Minnesota bor den klara majoriteten av Syds släkt. Minneapolis ligger nära. Där i trakterna var min mormors bror Sheriff och där bodde också två andra av hennes bröder. Många besök har gjorts i Minnesota även om nu inte Prince varit högst på agendan vid besöken där. Nej Bob Dylan, Peter Himmelman, Jayhawks m fl. har däremot dykt upp. Skivaffärer har besökts, vådliga vattenskidturer på Mississippifloden har gjorts, löpturer, snöskottning är andra sysselsättningar genom åren. När vi suttit nätter och kvällar i utkanterna av St. Cloud då har det varit annan musik än Prince som vi lyssnat och spelat.

Nu tänker ni att vi skall lägga in ”Purple Rain” här att lyssna på men så blir det nu inte.


Chansen att förlora lika stor som risken att vinna?

SJR (Syd James Revue) har haft kontakt med polismyndigheten, ja det vill säga den nyligen inrättade språkpolisen, även kallad SÅPO, för att försöka klara ut detta med sär skrivningar och användandet av "chans" och "risk".  Inte vet vi, säger SÅPO, men det verkar vara en klart stigande okunskap om när risk respektive chans föreligger. Det kan bli lite tokigt när till och med våra vanliga patrullerande kollegor inom Polismyndigheten talar om att t ex chansen för en nätbedragare att åka fast är rätt liten. Framförallt verkar det vara som om "chans" börjar dominera i alla sammanhang där man gör en prognos för framtida scenarier skall beskrivas. "Chansen för nya jordbävningar i Japan är stor", vem vill ha den chansen måntro? "Chansen för pollen". Riskavfall blir väl inte chansavfall får vi hoppas. Eller kanske nya affärsmöjligheter
 
Om våra yngre medborgare alltjämt frågar om "chans" på någon som känns spännande vet inte SÅPO men däremot kan man väl tvivla på att någon frågar om "risk" på någon.
 
Jag besökte Folk å Rock i Borlänge förra helgen, RISKEN är stor att Borlänge och Sverige snart tappar en kulturinstitution om inte varje 1) Borlängebo tar en promenad in till citykärnan (väldigt död) och köper en CD eller LP hos Folk å Rock, det är till och med OK att köpa en gammal LP med Vikingarna (vilka f ö skall göra en ny spelning såg vår dansbandskrönikör Fox Trot.nyligen) bara för att öka omsättningen. Den som alltjämt tror att Spotify´s mål är att utveckla musiken måste inte att den risken, chansen menar jag inte är stor. Spotify är enbart ute efter att bli uppköpta, tror vår egen nätkrönikör Virre Reality.
2) Varje Kupolen/IKEA besökare istället byter ett av sina besök där mot ett besök hos Folk å Rock (en gång om dagen hos Ingemar är OK)
3) Att varje världsmedborgare gör samma sak som 1 och 2.
 
Gå och handla på Folk å Rock! Själv inhandlade vi följande små raringar, flera på chans även om risken finns att något blir fel. Record Store Day 16 april!
 
New York Is My Home  Full Circle
Riktigt, riktigt bra! Tack Ingemar!    Några riktiga kanoner!
 
 
Blev kanske lite för mycket Irländsk "traditional".
 
Och så Paul Kelly my Aussie Hero!
 
 
Och så fortsätter vi vårt stöd för Leicester City!
 
 
 
 
 
 

Managementkonsult Hytt-Erik gör ett gästspel

Hytt-Eriks Fiske- och Managementkonsult, med sin slogan; "det är inte vilket fiske som helst utan röstfiske", har kallats in för att försöka förklara detta med Panamaskandalen. Som ni vet har många välbärgade medborgare i hela världen nu avslöjats med att gömma pengar lite varstans i så kallade brevlådeföretag med hjälp av en advokatfirma i Panama.
Hytt-Erik som själv arbetat i bankvärldens inre kretsar under många år är förvånad över att man valt denna metod att gömma pengar. "Förr eller senare kommer postlådan alltid fram i dagsljuset", säger HE, som vi fortsättningsvis kallar Hytt-Erik för.
"När jag jobbade i bankvärldens inre kretsar så hade vi redan för många år sedan s k brevduveföretag som faktiskt visade sig vara helt kassaskåpssäkra när det gällde att gömma pengar", säger HE. "Vi hade ett mycket smart uträknat kodsystem för att informera våra kunder vart pengarna hade tagit vägen". "Låt vara att det mesta av pengarna återfann vi inte själva heller, men säkert var det, skattefritt. Vi brukade hänga på en sedelbunt på näbben, gärna US dollars eller yen, för de var lättare att känna igen och så var det mer värde per sedel. Vikten är viktig med tanke på att brevduvorna inte kan bära iväg med hur mycket som helst på sina turer runt jordklotet.
Vi hade t ex ett brevduveföretag i den grekiska övärlden och när vi då ville informera våra välbärgade kunder om vart pengarna gömts så sa vi lite skojsamt att; nu har de flugit sin Kos. Då förstod de att de kunde hämta ut pengarna där nere i Grekland". Eller när vi skickade iväg en duva med några kopek till Finland då brukade vi prata om Sven Dufva och då förstod man att pengarna fanns i Finland".
Hytt-Erik berättar vidare att de var folk ur alla samhällsklasser, politiker, företagsledare, fotbollsspelare, det var vittvätt av svarta pengar, V75-vinnare på Solvalla och allehanda andra ljusskygga, men välbärgade individer, som man gav "råd" för de hade ju råd att betala. "Så det som avslöjas nu, förvånar mig inte", säger HE.
 
"Nu fick vi som sagt lägga ner våra brevduveföretag för det blev med tiden hett om öronen när våra välbärgade bankkunder trots allt ville ha ut någon krona och i stort sett varenda duva försvunnit någonstans på vägen. Var det inte en duvhök som tog dem, så satt de mest på torgen runt om i världen och där var det ju svårt att hitta på rätt duva så att säga. Speciellt de här välbärgade personerna med mycket svarta pengar var inga duvungar så där blev det hotfullt många gånger". Jag minns speciellt en gång då jag hade en dansknorsk kund som blivit rik på svarta pengar i Nordsjön, det vill säga olja. Han hette Lien Andresen, men kallades för Stor-Lien för att han var så kraftigt byggd. Vi hade bestämt träff i norska fjällvärlden där han frågade vart pengarna tagit vägen. 
 "De har flugit sin Kos", sa jag. 
 "Du-ved", sa han. 
 "Nej jag vet inte" sa jag. 
 "DU-VED!" skrek han högre. 
 "Nej jag VET inte", sa jag återigen. 
 Jag  kände att det osade katt så jag drog iväg med skotern men redan i Duved var Stor-Lien ifatt mig
Jag förklarade åter att pengarna flugit sin Kos. Då blev han jätteförbannad och gav mig ett riktigt duvslag på höger arm. Jag ramlade och det kändes som om armen gick av, men så var icke fallet utan jag var snabbt på benen igen. Jag var dock duven i höger arm ända till Åre efter. Stor-Lien drog sig mot norska gränsen och försvann sedan i en lavin.
 
Numer  så är allt väldigt öppet och ärligt i bankvärlden säger HE med en snett leende som man anar under den neddragna Panamahatten.
 
 
Okänd hattbärare från nätet. Lite lik.....nej kanske inte ändå
 

Bytt är bytt

Den där Syd James han vet mycket han var det en läsare som utryckte sig när SJ:s förslag om byte av tränare i Chelsea, Newcastle och Leksands IF kommunicerades i höstas.
Leksand gjorde det snabbt och det var början till en makalös vändning som slutade i SHL Ingen fattar egentligen hur, men faktum kvarstår. HOPPAS nu att Leksand inte upprepar tidigare säsongers totala felsatsningar med att skriva dyra kontrakt med spelare är på väg utför sedan många år. Som en gång i tiden var bra men som nu mest glider in till banken för att ta ut lönechecken. Nej satsa nu på det vinnande koncept som mejslats fram under senaste fyra månader! Gamle Ludvikasonen Jonas Frögren har inte direkt var ledande i Leksand förrän nu; i kvalserien har han varit den gamla Frögren igen dvs kanon, vilket motsäger min nyss avlossade teori. Men här finns en känsla med och det är skillnaden. Jag tror inte MoDO dammar av Foppa i sin nya satsning för framtiden och det skall inte Leksand heller göra. Går det lite tungt i SHL-inledningen i höst, ja låt det då gå lite tungt för egentligen var planen att vara åter i SHL 2019. Tiden finns m a o.
Chelsea var tvåa med bytet och har gjort en stark uppryckning, hade Chelsea varit snabbare med att sparka ut Mourinho så hade man nog varit uppe och nosat på Europaspel även nästa säsong.
Newcastle väntade för länge, och ja risken för nedflyttning är stor.
Sedan är inte tränarbyte alltid det rätta, Aston Villa har tredje managern för i år och inget hjälper beroende på att AV inte är bättre än vad tabellen visar, tyvärr.
 
Jag har börjat "beta av" Lundellboxen, "Vargmåne" det var många år sedan. Bra! Några lite för enkla textsatser i någon låt men en stark skiva i helheten. Jag fick en hastig idé om att under våren enbart lyssna på Lundell, Neil Young, Bo Dylan, Emmylou Harris och Lucinda Williams. Men den tanken har jag redan släppt inte minst för att jag just nu älskar att spela "Crystal River" med Mudcrutch på HÖG volym, brukar passa på när fru Syd är ute på andra äventyr och grannarna alltjämt är vakna. Fönsterrutorna skallrar av basgångarna, ja även hos grannen... Har ni tålamod, låt den rulla på, i 10 minuter, vrid upp till maxvolym, koppla in er HiFi anläggning och låt den ersätta er WiFi-anläggning en stund för bästa ljud!
 
 

RSS 2.0