Konstrunda på Österlen blev mer musik

Påsken är konstrundornas "årstid", en tradition som började på Österlen men som sedan spritt sig lite varstans. Men nu fokuserar vi Österlen. Efter räfsning i trädgården och gjorde vi en tur och fru Syd föreslog en visit i Simrishamn där Ulf Lundell ställde ut sin konst. Dit ställdes den s k kosan och här nedan följer ett litet axplock.
 
Konsten var bra, riktigt bra! Sedan upptäckte vi att vinylversionen av "Roskilde Orange Stage" fanns signerad, ja ja vi har den på CD men inte vinyl och framförallt inte signerad.
På min fråga om inte boxen också fanns så fick jag först ett tveksamt svar men när Sofia L trädde in så kom boxen fram och ja, det blev ett köp där också! Det vankas mycket Lundell under våren. Till mitt försvar kan sägas att jag inte köpt särskilt många skivor i år. Fyra i Holland, ett par på Bengans dessförinnan.
Eftersom Syd risksvenska dialekt ledde mot Dalarna, märkligt, så fördes samtalet in på låten "Gruva" som har sitt inspiration från den kända orten Grängesberg. Jag är, säger Syd, lika förvånad fortfarande att jag missade den konserten när det begavs sig en gång i tiden. Måste varit bortrest.
 
 
 
Och så det bästa av allt. Inköp av boxen. Sofia Lundell som tagit omslagsfotot servar oss med både konstvisning och box! Kanon! Vad säger du Leif-san om detta?
 
 
 
  
 

Radikala grepp i terrorns spår

Nya terrorattacker i Europa! Klart oroande och tragiskt för alla som drabbas. Tre skjutningar i Malmö natten som gick. Europa står inför tuffa utmaningar och det är i det perspektivet man skall se oron över Alfons Åberg som vi kunde läsa om för någon vecka sedan.
Syd James har haft kontakt med den strategiska ängslighetsombudsmannen som tycker att; "nja nog bör man kunna klara av att det finns en skrämmande figur under Alfons säng. Livet kommer att bli tuffare oavsett hur vi ängslas och vill skydda alla från minsta tänkbara påfrestning, stressfaktor, oroande tendens, till och med att någon kan få ett nej eller en tillrättavisning. Kort sagt hur vi skyddar alla från själva livet? Det är en utmaning det säger den strategiske ängslighetsombudsmannen.
 
För att ytterligare skydda Sverige tar nu Skolverket ett ordentligt grepp för att säkra Sveriges skolor vilket vi kan läsa om i detta klipp:
 
Inte ens den strategiske ängslighetsombudsmannen tycker att detta är klockrent och fortsätter; Riskprofilen för denna grupp tror jag inte är större än för andra, snarast tvärtom. Naturbrukspersoner befinner sig ofta på landsbygden och är därmed ofta ensamma med tanke på den starka urbanisering som pågår. Och säger, den strategiske ängslighetsombudsmannen;  det är inte i första hand jaktvapen till de som går på naturbruksgymnasiet som kommer in olagligt i landet och hamnar i händerna på personer som polisen borde lägga vantarna på istället. Det är samma sak med den s k lumpen; nu vet vi inte om det egentligen vara samma skäl till att värnplikten avskaffades men en militär styrka utan vare sig mösse eller bösse är inte mycket att hänga i den s k julgranen.
Nej, har känns det som om Skolverket skjutit över målet, eller snarare sig själva i foten och istället bidrar till att hela grejen blir att folk tycker att det blir lite allmänt fånigt.  Nej nu skall vi fira påsk, säger den strategiske ängslighetsombudsmannen, som tycker att vi skall ha respekt och uppmärksamhet mot verkliga faror och hot, sedan kanske vi får acceptera att det används vapen i jakt och att eleverna lär sig skilja på rådjur och vildsvin. Där lämnar Syd den strategiske ängslighetsombudsmannen som iklädd hjälm, skyddsglasögon och rejäla handskar nu skall knäcka några ägg inför påsken.
Kuckekliku!, säger tuppen lite tyst och försynt, vi skall ju inte störa i onödan. Men Glad Påsk på er!
 
 
 
 
 

Cyber-attack även mot Syd James

Det var inte enbart de andra stora mediakoncernerna i Sverige som i helgen utsattes för cyber-attack i form av överbelastning. Även Syd James hemsida blev hemsökt av en överbelastning varför veckans artikel publiceras först idag. Det tog lite tid för Syds IT-säkerhetschef att få ordning på systemet igen. - Vi har haft skITmycket att göra, säger IT-säkerhetschefen som vi kan kalla för Kalle (täcknamn).
- Attacken verkar ha kommit österifrån denna gång, inte Ryssland eller Bulgarien utan mer från Örnsköldsvikshållet, som det ser ut när vi loggar trafiken.  Inte nog med att MODO slog Leksand skITenkelt utan samtidigt verkar de ha agerat i cybervärlden. - Vi är dock inte helt säkra uppgifterna, säger Kalle utan vi måste kolla vidare.
Ett tag trodde vi det berodde på att författaren själv var lite överbelastad och inte hann skriva något i helgen när både svärmor skulle firas och sedan skulle det jobbas därtill. Själv hänvisar dock författaren till attacken, ni kan lITa på mig säger författaren.
 
Hur som helst, helgens händelser visar hur sårbart vårt samhälle är. Nu får vi se hur det blir imorgon när de här Örnsköldsvikarna är i Leksand för returmatch. Att det blir en nätattack är vi helt säkra på, det gäller bara att Leksand kan få bygga en ordentlig brandvägg, utan att domaren skall hålla på och krångla, så skall det här nog gå bra säger IT-säkerhetschefen Kalle som dessutom slITIT extra som speaker i IShallen.

Dopad

Först var det 1500-meters löparen Aregawi som i veckan avslöjades med att ha intagit Meldonium, som enligt uppgift är en stor vit tablett, svår att missa när man sväljer. Aregawi hade inledningsvis ingen aning hur denna substans hamnat i just hennes kropp men det framkom så småningom att farbror eller tant doktorn nog ordnat detta trots allt. Sedan var det Maria Sjarapovas tur, hon klev fram och berättade utan knussel Ja det var väl bra men likafullt var det doping.
Sedan kom besked från Europeiska centralbanken om att sänka räntorna och pyttsa ut ett ekonomiskt Meldonium för att få fart på den europeiska ekonomin. Samma skäl som Aregawi och Sjarapovas även om det för dem snarast gällde att få fart på benen.
Doping brukar inte vara hälsosamt i ett lite längre perspektiv, man avslöjas och stängs av (förhoppningsvis) sedan är de långsiktiga hälsoeffekterna inte bra. Detsamma gäller nog alla dessa ekonomiska stimulanser, minusränta, du får betalt för att låna och du får betala för att spara, kan det bli tokigare än så? Vi är inne i ett totalt okänt ekonomiskt dopningsexperiment, där ingen har en aning om vad som kommer ut i slutändan. Om vi sänker kronan för att öka konkurrenskraften, så gör Europa likadant och sedan Kina och sedan Sverige igen osv. Vi kanske helt enkelt får vänja oss vid tanken på en lägre ekonomisk aktivitet, bristekonomin efter andra världskriget har ersatts av en överskottsekonomi och det vet alla ni som läst årskurs 1 på gymnasium att när utbudet av en vara är större än efterfrågan på densamma ja då sjunker priset. Om vi då ökar utbudet ännu mer, det må gälla  pengar eller varor, ja då sjunker priset igen osv. Europas ekonomi, ja världens ekonomi kanske inte är bättre än så här, liksom Aregawi och Sjarapova, kanske inte heller var så bra egentligen. Fusk-doping kan löna sig, kortsiktigt, men förhoppningsvis inte i längden. Och när det första dopingavslöjandet om ekonomin kommer då gäller det nog att hålla i både kontokort och de enstaka sedlar som seglar runt i den svenska ekonomin, i Tyskland gör de tvärtom, dvs håller i kontanterna i första hand och lite i kontokortet. I Sverige pratar vi väldigt ofta om den personliga integriteten, men vi svingar glatt våra kontokort överallt, i Frankrike, Tyskland med flera länder gör man inte det med hänvisning till......den personliga integriteten.
 
 
 
 

Imorgon går starten utan Syd och Carl Olof

Som välunderrättade läsare vet så gav Syd upp ambitionen med Vasaloppet när snön inte kom igång och när den väl kom så åtföljdes den av 20 minusgrader. MEN ändå, trots allt har jag åkt mer skidor och mer skridskor den här vintersäsongen än på länge och det känns ju bra! Men, (men igen då så att säga), när jag ser starten imorgon bitti kommer jag ändå att ångra mig, varför åkte du inte dit Syd? Du kunde ju kajkat dig fram de nio milen. Jag nämnde denna idé kring mina närstående häromkvällen. Unisont stöd? Nej inte då, utan mer på temat; är du alldeles från vettet eller, släpp den tanken! Nu!
Men (ett väldigt litet men) den idén gnager lite än...
 
Så har då Sverige begåvats med en ny prins, Oskar Carl Olof, det är ju en rad kända kunganamn.(även om Carl-Olof knappast lär bli kung) Oskarkungar är ju rätt frekventa, Carl är ju bekant och Olof finns med, dock i mer begränsat omfattning. Kan på rak arm bara påminna mig Olof Skötkonung som härjade runt kring 980-1000. Annars skulle ju namnet Carl-Olof Westling kunnat vara en rikti pöjk från Ockelbo. Typ 50-talet. Jag kan höra mamman ropa: Carl-Olof kom hem och ät nuuu, dä ä plättar i dosa!
 
Annars var ju veckans verkligt viktiga glädjeämne fotbollen; klart oroad i tisdags att Leicester bara fick en poäng hemma mot West Bromwich, men onsdagen kom sedan som räddaren; samtliga tre närmaste lag förlorade. Som ni vet är Syd normalt ingen stor Leicester-supporter men nu skulle det vara så únderbart om en "underdog" kunde sticka hål på normaliteten och miljardinvesteringarna i Manchester och London.
 
Och så försöker Syd övertyga fru Syd om att man nog bör se flera konserter med Bruce i sommar! Hur det lyckas?. Nja läs detta om Vasaloppsidén ovan...
 
Och Leksand, finns det en möjlighet..? törs inte tänka tanken
 

RSS 2.0