Hä ä jussom skillnad på Klimatzon 1 å 5

För våra engelska läsare kan vi översätta rubriken ordagrant till "There is absolutely an noteable difference between Climate Zone 1 (one) and 5 (five)".
 
Sällan har Syd upplevt klimatzonsförflyttningen så tydligt som denna helg. Den s k kosan har ställts söderut och från 5-7 graders "värme" till 19-20 graders värme, under lång tid dessutom, så märks skillnaden. Nu skall vi i rättvisans namn dock erkänna att snön för 14 dagar sedan försvann redan efter ett par dagar och det för man väl vara rätt nöjd med så här i maj.
Som en liten parantes i denna geografiska historia så vill Syd besvara en återkommande fråga och det är om namnet Syd syftar på väderstrecket och att det så fall finns en Nord James, Väst James. Nej, säger Syd om Sýd, namnet härstammar från en omskrivning av "Sid" och är engelska, det finns ingen South James, eller East James och så vidare. Namnet här heller ingen koppling till det i vissa områden i Bergslagen frekvent uttalade ordet "Siddu" med långt u. Vi kan nu kostatera att den här lilla "parentesen" tenderar att dra ut i tiden och nästan ta över det som egentligen skulle avhandlas nämligen övergången från klimatzon 5 till 1.
Sydöstra Sverige lider av torka, inte speciellt på Österlen men uppemot Blekinge, sydöstra Småland och Öland. I dessa trakter lyser grundvattnet snart med sin frånvaro vilket är lite tungt nu när turistsäsongen står för dörren. Diametralt står Nordvästra Svealand där regnet öst ner och som i kombination med snösmättningen i Dalafjällen fått Västerdalsälven att stiga med två meter. Det är ett bekymmer i sig men jag kan garantera att Ölandsborna gärna skulle ha både fjäll och regn just nu. Man kan knappt tänka sig att det går tankbilar över Ölandsbron med vatten, men så är det.
 
I en orolig värld står klimatpåverkan högt på orosskalan, dock vet vi inte riktigt vad som är naturliga rytmiska förändringar och hur mycket som är exempelvis CO2 påverkan. Oavsett det så kan vi konstatera att miljön måste vårdas, CO2 är under inga omständigheter bra. Skräp är inte heller bra. och nu läste Syd att det inte finns "sponsorpengar" för att kunna städa kuststräckorna på Västkusten. Ja, ni läste rätt, det finns inte sponsorpengar! (ett ögonblick min redaktionskommitté säger någonting... Vadå bra sysselsättning? enkla jobb? lägga pengar på rätt ställe??,)
Ja vi går vidare, jag lämnar kommittén därhän just nu och konstaterar istället att nu i helgen avgörs promotion till de olika engelska divisionerna inklusive Premier League. Mourinho till Manchester United. Kanske det, tack och lov är vare sig Man U eller Mourinho några favoriter hos Syd så det är rätt skönt att de är samlade på ett och samma ställe. Men det kan ju möjligvis ändra sig, Leeds och Brynäs tillhörde min egen elitserie en gång i tiden, dvs "vilka-tycker-vi-värst-om-serien". Men som vi skulle ha sagt hemmavid när nu detta tonats ner och man plötsligt ser ett existensberättigande för båda i Premier League respektive SHL; "siddu" hu dä kan bli...
 

"Det är inte landsbygden som ligger i respirator"

Rubriken är ett citat från en mycket intressant och bra artikel skriven av Katarina Östholm vid MittMedia. Hon ställer ett antal frågor och gör att antal ifrågasättanden av den bild där storstaden är idealmiljön och landsbygden är långsamt, eller snarast snabbt, döende.
Landsbygden är inte döende och storstädernas "tolkningsföreträde" kan behöva ifrågasättas. Avlasta storstäderna, det kanske inte behövs mer än att flytta ut ett antal statliga myndigheter från Stockholmsområdet så avlastas storstaden och stärker landsbygden.  Ungefär så skriver Östholm.
Det är ingen naturlag som styr lokalisering, det är beslut. Att Sandvik "tvingades" omlokalisera sitt huvudkontor från Sandviken till Stockholm under förra VD:n styrdes inte av några opåverkbara lagar. Nej det var Faxanders beslut påhejad av den dåvarande, numera avsatta, styrelseordföranden.
Tidningen Land spanar också på myten om landsbygden och den avfolkningsbild som vi matas med. Stämmer det att Stockholm ökar med motsvarande två SL-bussar om dagen? Ja i stort sett men är det 80-90 landsbygdsbor som sitter på bussarna? Nej, det är det inte. Storstädernas befolkningsökning består till stor del av att fler barn föds, människor lever längre samt att invandringen till största delen hamnar i storstäderna. Bor det färre på landsbygden idag än för 35 år sedan? Nej egentligen inte.
Höghastighetståg skall knyta samman storstäderna, kostnad 150-300 miljarder, bra bedömning.. och är det lönsamt ur någon aspekt? Nej antagligen inte! Men, och det berättar en vanligtvis välinformerad källa, det är svårare att få gehör för mindre "attraktiva" underhåll-, trimnings- och förbättringsåtgärder än att samla kändisar och press till invigning av spektakulära nybyggen, typ tunnel genom Hallandsåsen trots att den positiva effekten står i precis motsatt förhållande. Pay-off på underhåll och trimning är kort. Pay-off på Hallandsåsen?
 
Man behöver inte ställa Landsbygd mot storstad men som citerade Östholm skriver i slutet på sin artikel: "Nej, bygg en mur runt storstaden-efter en vecka kan man se på vilken sida klösmärkena sitter".
 
Det finns Landsbygdspolitisk agenda ute på remiss för närvarande säger en annan välinformerad källa. Där pratar man bland annat om en 90% täckning av landet vad gäller Bredband och fiber. 90% varför inte 100? Då skapar vi ännu bättre förutsättningar för alla. "Alla skall med" är populärt uttryck, och det är väl helt rätt dock behöver ju inte alla med på snabbtåget eller shoppa på Mall of Scandinavia. Och skulle vi nöja oss med 90% i andra sammanhang? Nej antagligen inte. 90% av storstadsborna har kollektivtrafik, skulle det gå hem? 90% av storstadsborna har mindre än 40 km till närmaste sjukhus?
 
Artikeln är skriven av Syds Landsbygdspolitiske talesperson; Farmer-Johanna, dotter till Farmer-John..
 
 

Sommar sommar sommar

Det riktigt spratt till i sommarbenen förra helgen och i början veckan. Sol och varmt så det förslog! Precis som vi vill ha det, samtidigt en oro; tänk om detta ÄR årets sommardagar. Fem dagar i maj. Idag är det plus 4 typ, regn, nästan snö. Inte på med vinterdäcken men man funderar. Var det sommaren 2016 som just passerade? Nej ändå inte för vi har några tydliga försommartecken:
1. Träden ÄR gröna
2. Hockey-VM spelas
3. Premier League har sista omgången i helgen,
ack så tomt det blir. Det har varit en bra säsong med några riktiga toppar på slutet. Chelsea-Tottenham, oj oj oj vilken intensitet. Vilken känsla. och i veckan West Ham-Manchester U, sista matchen med gänget på den klassiska arenan. Tråkigt, risken är att man nu möts av en ny betingskonstruktion till hösten. "I lost that lovely feeling" var det någon grupp som sjöng en gång i tiden. Och lite så är det. Highbury var Highbury - Emirates något annat, samma sak är risken att det blir med West Ham.
 
Och så åkte Newcastle ur, det gillar vi inte. Sunderland klarade sig kvar, det gillar vi. Aston Villa åkte ur, det gillar vi inte. Norwich, nja ganska neutralt. Och Leicester har vi pratat om. och AFC Wimbledon och Scunthorpe United.
Nästa fotbollsresa skall gå till den brittiska landsbygden, nja vi skall lämna London i alla fall.
 
Så är det med försommartecknen - imorgon skall jag hämta en ny gräsklippare, kanske lika bra att byta in den mot en snöslunga?
Bilarna krånglar, släpvagnarna krånglar. Så oerhört uppiggande man blev nu då!
Skärp dig Syd! Se sommaren an med tillförsikt! Solsken varje dag, regnskur varannan natt mellan 02.00 och 04.00 (man vill ju inte ha torra gräsmattor). Solstol, grillning, bad, läsa böcker på stranden, bada igen. frukost ute, kvällsteet ute. Så skall det låta Syd! Och trevligt helg!
 
 
 
 

Från 0 till minus

Jag letade egentligen efter något helt annat i min hårddisk med hittade en gammal Sydartikel som vi kan publicera igen, jag har bara ändrat 0-räntan till minusränta. Problemet blir inte mindre, möjligtvis kan man fundera över hur det är med insikterna om dagens situation. Jag var på en bankinformation i veckan där man förmedlade en framtidsprognos, ungefär lika säker som den svenska sommaren. Dvs totalt opålitlig, vilket man inte minst känner idag då det är 20 grader kallare än i måndags. de gamla musik- och filmtitlarna får ur vädermässig synpunkt byta plats. "I don´t like Monday´s" respektive "Thank God it´s Friday" borde nu vara tvärtom. Men nu vara det inte väder vi skulle prata utan ekonomi. det tycker ni är sååå kul!
 

Minusräntan räddar vare sig Sverige eller Europa!

 

Under 15-20 års tid har företagen ägnat sig åt att lyfta arbetsintensiva jobb till så kallade lågkostnadsländer. För att det skall bli dyrare? Nej, naturligtvis för att det skall bli billigare. Nu oroar vi oss för deflation dvs. sjunkande priser, var inte det själva ”grejen” med att outsourca?

De 15 kanske 20 miljoner jobb som flyttats till främst Asien har dessutom lämnat ett antal människor i Europa utanför arbetsmarknaden. Stiger eller sjunker deras konsumtionsmöjligheter? Den sjunker förstås!

Alla teorier, stimulansförsök, analyser, nya stimulanser är konstgjord andning. En minusränta pekar på fundamentala fel i ekonomin. Alla borde oroas!

Gå tillbaka till grundläggande ekonomisk teori motsvarande årskurs 1 i Ekonomi på gymnasiet; det handlar på den klassiska utbuds- och efterfrågekurvan. Ingenting annat.

Vi har ingen brist på varor, som för att bli billigare produceras i lågkostnadsländer. Och vi har ett större utbud av varor än vad som efterfrågas, vad händer då med priset? Det sjunker!

Om vi har ett större utbud av arbetskraftstimmar än vad som efterfrågas. Vad händer med löneersättningen? Den sjunker! Och då kan man handla mindre dvs. efterfrågan sjunker och vad händer med priserna på varorna och tjänsterna då? Den sjunker givetvis.

Vi skall givetvis stimulera produktion där vi kan skapa verkliga förädlingsvärden – höja produktens/tjänsten faktiska värde. Vi kan givetvis stimulera konsumtion så att vi handlar mer men det får inte alls samma effekt. Lek med tanken att vi stimulerar konsumtionen så att vi köper 10 miljoner nya TV-apparater. Dessa 10 miljoner TV-apparater är producerade i lågkostnadsländer, vi går till Media Markt, för det är dumt att betala för mycket, och köper våra TV-apparater. Hur mycket reellt förädlingsvärde skapar detta i Sverige? Just ingenting.

En verklig förädlingsvärdekedja är till exempel att LKAB bryter malm som man mal ner till slig, som transporteras till stålverket X som omvandlar järnet till olika stålkvaliteter som säljs till maskinbyggare/plåtförbrukare som bygger någonting, fyller på med mjukvara och säljer detta till en brukare. Då har vi skapat verkliga förädlingsvärden. Men produktion är ute! Fel; vi måste börja där igen!

”Gameing” och musikindustrin är svenska fenomen – jättebra men det är ändå marginalföreteelser.

Offentliga sektorn räddar arbetstillfällena? Var kommer pengarna ifrån? Precis, från de faktiska förädlingsvärden som vi inte längre skapar.

Globalt kommer det att tvingas fram en utjämning som innebär att västvärldens konsumtions- och levnadsstandard kommer att gå ner, relativt sett, – kostnaderna för att producera i västvärlden måste balanseras mot Asien. USA har börjat återindustrialisera, vi måste göra samma sak och samtidigt inse att välfärdsstaten inte kan betalas utan pengar – oavsett om ladorna är tomma eller fyllda för närvarande.


Moms och betongmuttrar,,,

När jag såg rubriken i min mail så trodde jag först det handlande om någon ny spännande skatteflykt fast i omvänd form. Först var det ju  Panamanbreven och nu blev bolaget Investor upptaxerade med en dryg miljard och får betala några extra kronor i skatt, typ 230 miljoner. Nu kanske någon kommit på motsatsen och vill skatta så mycket som möjligt och göra att skattemyndigheten skulle bli sååå happy! Så var det nog inte riktigt ändå, förklaring kommer längre ned.
 
Det har ju vädermässigt varit en lysande helg, rensningsspaden har gått som en raket i trädgårdslanden och penslarna har penslat väggarna med ny färg. En punktering på bakre bildäcket förmörkade temporärt det glada humöret med solsken i blick. Byte av däck går i ett nafs, fyra bultar lossnar fint men den femte sitter som härdad betong alternativt fastsvetsad. Både familjemedlemmarna och grannarna involverades i mutterdragning. Maskiner av allehanda slag, slag av allehanda slag hjälpte inte. mutterndj....ln satt där den satt. Syd alltid så timida humör.... ( vad säger fru Syd för något nu då?...vadå inte ALLTID? hmm), påverkades "marginellt".
Hur som helst en smärre irritation över den fastsvetsade bulten infann sig och till slut fick även en professionell mutterdragare inkallas. Detta superproffs, vilket det måste ha varit, hade tydligen både rätt maskin och rätt hylsa. Vips, vips så var muttern loss, däcket bytt och hela grannskapet kunde återgå till försommarens utekaffe.
Sådana här frågor från familjen om man måste svära, förstår jag inte alls.
 
Klippet ovan kommer från Levi´s reklam och handlar om amerikanska "moms" inte svensk moms. Och lite reducerat blev klippet också skall erkännas...
 

Från Rio till The Dark side of the moon

Försöker göra lite 1:maj arbete i trädgården men den ena regnskuren efter den andra dämpar ambitionerna då man blir både kall, blöt och längtar efter kaffe.
Väl inne i kökets kaffedoftande atmosfär så rullar radion på Vinyl 107 eller Vinyl FM eller vad det nu heter, i och för sig det spelas en del bra låtar men det är alldeles för mycket mainstream för att jag skall kunna undvika att kommentera fru Syds val av kanal. Lite vämjeligt blir det, så snällt och tillrättalagt.
"Cotton Fields" med Creedence rullar och påminner mig om en diskussion under gymnasietiden då Syd och Pekka med kraft hävdade att CCR kommer att stå sig medan två andra som vi kan kalla för Göran och Didde hävdade motsatsen. Som sagt...
I förra artikeln pratade vi om Prince och även om jag inte var någon stor Princefantast så hedrar det honom att han vägrade släppa sin musik på streamingtjänster utan istället hävdade att musiken skall upplevas live eller från en fysisk skiva. Adele har samma inställning, tror jag.
När vi ändå är inne på musik så diskuterade jag med fru Syd i samband med kaffet och Vinyl FM om vilka skivor som verkligen satt spår (sic!)  i mitt musikhuvud. "Cosmos Factory" med CCR, inte en dålig låt. "Dark side of the moon" med Pink Floyd och Howlin´Wind med Graham Parker var tidiga trendsetters för mig. Detta på tal om Vinyl.
Några CD med ny musik blev det  i veckan som gick, bland annat nya Santana, med originaluppsättningen. Ja, tidiga Santana gillade jag också, liksom Jorge Santanas grupp Malo. Nya Santana tar vid någonstans vid skivan "Abraxas". Sedan köpte jag Wood´s nya. Har blivit en riktig Woodfantast. Brooklyn New York verkar har en spännande musikscen.
Hur kommer Rio in nu då kanske ni undrar? Ja ni gör det. Förstod nästan det.
Jo i gårdagens Dagens Nyheters helgbilaga fanns en intressant artikel på Brasiliens flygmarknad, de tredje största i världen. Speciellt fokus dock på Rio och den utbredda smuggelkorruption som är utbredd på flygplatsen där. Någon uttryckte sig om att det nog skulle kunna gå att t o m smuggla in en atombomb på något plan. Man betalar en slant och sedan kollar ingen vad en väska innehåller. Olika rutiner är det, tänker på det när min slitna skor skall åka på röntgenbandet vid många incheckningar....
Bilden jag lägger in nu syftar inte på Rio utan på känslan jag själv har efter att ha hört en lååång stund på FM Vinyl (det regnar än nämligen), det är ett vänligt musikval så; För tusan:
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0