Olika falla ödets lotter...

 
 

En gästpoet gästar Syd och skapar fin stämning

Syd James har bjudit in en gästpoet (ej Bob Dylan) för att skapa en fin helgstämning.

Dikten börjar här nedanför;

Sakta lägger sig skymningen över staden.

Höstkänslan är påtaglig.

Löven drivs av vinden, de fladdrar en stund innan de lägger sig stilla på marken för att ingå i kretsloppet och multna ner och bli ny jord.

En kraftigare vindpust kommer och får en ölburk att skramlande fara iväg.

Cyklisten böjer sig ner för att möta samma vind. Nordanvinden börjar vina.

 

Visst var väl det en fin höstdikt så här på fredagskvällen innan fredagsmys och andra trevligheter tar vid. Nu kan vi sikta in oss på något poetpris för vår gästpoet framåt vårkanten. Men det gäller ju att hen får till en bra fortsättning på den här höstdikten

 Här fortsätter nu vår poetiska resa;

Nordanvinden kommer i form av ett hockeylag från Skellefteå

Leksands-supporten gråter en skvätt i sin bistra oktobervrå

Nja det kanske inte var så bra…

 

Nordanvindens krampaktiga…. nej inte heller så bra

 

Messi drivs som av nordanvinden fram, motståndets backlinje lägger sig stilla på marken

Höstkänslan är påtaglig, det är Champions League som har börjat.

En kraftigare vindpust kommer och får den nyss inlämnade tipskupongen att blåsa iväg

Den fladdrar en stund i vinden för att lägga sig på marken innan den kastas i närmaste papperskorg för att nästa vecka åter väckas till det eviga kretsloppet,

 av hopp och förtvivlan

 

Så är det, fint blev det. Verkligen fint. Rörd? Ja, det är djupt och sant. Det är vackert med poesi.


En idrottskarriär -låt vara att den var kort, men den var intensiv

 
Syd James´ nära vän LL figurerade häromsistens på Facebook där ett litet idrottsklipp hade publicerats vilket i sin tur väckte många muntrationer och kommentarer. Med detta som utgångspunkt så fick Syd idén om att fråga LL om han inte kunde berätta lite om sin idrottskarriär. Och döm om vår förvåning så gick LL med på detta.
Vid låter historien ta sin början.
Prolog: Fram till årskurs 7 ungefär så bestod idrottskarriären, i den mån den kan kallas karriär, av en andraplats i längdhopp i skolmästerskapen samt seger i kvartersfotbollen med "Santos" som tog en klar serieseger med 10 segrar av 10 möjliga. Målskillnaden var något i stil med 37-2, ungefär. Sedan tog idrottskarriären av olika skäl abrupt slut och återupptogs sedan först en bit i årskurs 9.
Därefter blev det bandy, ishockey och fotboll i en salig blandning som vi skall försöka berätta om säsongsvis framöver.
 
Den här muntrationen som framgår av bilden nedan bestod i att LL blev utvisad efter en helt, nja kanske inte helt, oskyldig klubbslag i huvudet på en motståndare. LL som alltid predikat "juste men hårt" och sportsmannaship under sina år som damtränare.
 
Vi skall nu direkt i inledningen avföra vissa rykten om idrottskarriären och även bekräfta något annat, vi får se vad det lider. En annan detalj av värde att veta är att seriesystemet hade en annan indelning på denna tid. SHL i hockey var Division 1 sedan vara det division 2 (Allsvenskan idag) sedan div 3 osv. Fotbollen i princip likadant. Men till det återkommer vi.
 
Ni nu som tror att LL var en råbarkad spelare med tanke på klippet nedan är felunderrättade. Jag tror inte jag var utvisad mer än tre möjligen fyra gånger som målvakt. I fotboll var jag utvisad en gång om jag minns rätt och i bandyn inte alls. Om man gör en kort inledande sammanfattning av idrottskarriären så var besöken på akutmottagningar runt om betydligt fler (mångdubbelt fler) än besöken i utvisningsbåsen.
SJ ställer nu några kontrollfrågor inför fortsättningen:
- Hur hamnade du i målet?
- Ren tillfällighet, stod i mål i en skolmatch i handboll av någon outgrundlig anledning, och lika underligt gick det bra så när det fattades en målvakt i bandy så tipsade någon om den här målvakten och så blev det.
- Stämmer det att du blev uttagen till Dalalaget i bandy men inte åkte dit för att din lagledning i hockeyn sa "nej du"
- Ja det stämmer, Vi skulle möta Västmanland men det blev stopp.
- Stämmer det att du fick en fråga om att flytta till Göteborg och börja träna med GAIS juniorer?
- Det stämmer också, men jag ville inte flytta från Grängesberg.
- Fick du verkligen anbud från de allsvenska klubbarna Leksands IF och Örebro i hockey?
- Nej det kom aldrig något anbud. Jag tränade med Örebro ett tag men mer blev det inte och det var kanske tur.
- Stämmer det att morsan din aldrig såg någon av dina matcher?
- Ja det stämmer, däremot ökade hon rökkonsumtionen rejält för att lugna nerverna efter alla mina skador. Det var som sagt oftare akuten än utvisningsbåset.
- Stämmer det att far din blev kvar på rinken efter att hjälpt till med snöskottning när matchen redan blåsts igång?
- Det stämmer det också, tack och lov blev han vare sig tacklad eller behövde täcka skott när han redan skottat. Det var hans debut i division 3 (nutidens andra)!
 
Det var en prolog det och snart börjar första säsongen...
 
 
 
 
 
 
 

Syd, Therese och Bob

”Hade väl egentligen inte tänkt skriva något ikväll”, säger Syd James i en kommentar till att han skriver något just ikväll.

Men det har varit en minst sagt intressant dag med både positiva och negativa händelser, som kanske i ett världsligt perspektiv är små men ändå.

Therese Johaug, vad skall man säga? Hoppas verkligen att det är fel annars blir jag besviken säger Syd James. Även om Marit Björgen ( se tidigare artiklar) ligger Syd ännu varmare om skidhjärtat så vore det utomordentligt trist om Johaug åkte dit. Nu står det, vad Syd förstår, tydligt angivet att preparatet (läppglans kanske?) inte är så bra ur just dopingssynpunkt. Dvs att det kan vara bra just i dopingsynpunkt om det är det man vill uppnå. Jag dömer inte säger, Syd, men nog är de väl läskunniga även i norska skidlandslaget? Det påminner, av någon anledning, om historien där en spelare inför en fotbollsmatch frågande den från Skåne kommande personen: - Är du domare? Och fick svaret: -

 Jag är väl inte domare än dig! Hur Syd fick den associationen, kan inte ens Syd själv svara på.

Och så har vi Bob Dylan – lysande men ändå förvånande! Dario Fo avled idag, tror jag det var, och honom har åtminstone jag aldrig läst något av, säger Syd Dylans texter är däremot etsade sedan 1960-talet! Debatten om rätt eller fel har tagit fart. Jag dömer inte, säger Syd, men nog får man väl ändå tro att akademien är läskunniga.  Nu får man plocka fram all vinyl och CD med Dylan och lyssna på Nobeltexterna! Undrar om Akademien LYSSNAT igenom Dylan eller läst?

 

And to my dear friend and relative Randy B in USA; “We have listen a lot to BD over the years and I´m sure you are happy today!” "The Nobel prize in Literature from Sweden to BD from Minnesota US. Can´t be better" J


Ett avslöjande kommer aldrig ensamt (ett gammalt litteraturordspråk)

Nyligen har avslöjats, som vi alla i alla fall tror, vem som döljer sig bakom pseudonymen Elena Ferrante.  En pseudonym som används av en italiensk författare som valt att vara anonym. Ferrante debuterade 1992, och har sedan dess skrivit ett 10-tal böcker, många utspelar sig Neapels mest utsatta delar. Nu har en viss del av spänningen försvunnet när man "vet" vem Elena Ferrante är.
 
Så här skrev Svenska Dagbladet  
 

Så var då författaren Elena Ferrantes verkliga identitet till sist avslöjad. Efter åratal av spekulationer har nu den italienske journalisten Claudio Gatti presenterat tungt vägande bevis. Med stor sannolikhet är författaren en 63-årig översättare bosatt i Rom.

Det är svårt att inte uppröras över respektlösheten i detta triumfatoriska avslöjande, publicerat samtidigt i fyra internationella tidningar.

Och vad händer härnäst, kommer Claudio Gatti att försöka sätta tänderna i Syd James. Men då kommer han att på en s k nit. För Syd James Revue kan redan nu avslöja att Syd James verkligen är Syd James! Ja exakt så är det kanske inte men vi kan i alla fall konstatera att Syd inte är någon 63-årig översättare bosatt i Rom.

I och för sig finns det många litterära likheter mellan Elena Ferrantes och Syd James´ författarskap. Elena skriver om de mest utsatta delarna i Neapel. Tuffa villkor för den del av befolkningen som lever där. Syd skriver om Kolarbyn där en av hans närmaste vänner växte upp. Tuffa villkor. Det finns fler likheter; när Sveriges Radios korrespondent intervjuade innevånare i det fattiga Neapel så kände ingen till Elenas böcker. Detsamma skulle hända om Sveriges Radios korrespondent skulle intervjua Kolarbyborna; de skulle inte heller känna igen Elena Ferran... Syd James menar vi förstås och hans böcker. Det sistnämnda rätt logiskt eftersom de ännu inte är utgivna men ändå. Och det finns ÄNNU fler likheter Elena Ferrante får med största sannolikhet inte årets Nobelpris i litteratur, det får antagligen inte Syd James heller. Ja ni ser hur det kan vara här i författarvärlden.

Vi kan komma med ytterligare ett avslöjande: Syd James kommer att starta en liten idrottsberättelse om sin nära vän. I nästa Syd James kommer prologen om en karriär som startade i Grängesberg och Harnäs och som slutade i Grängesberg och ända borta i Morgårdshammar, men det var i nästa krönika det.


Bonus

"Kanske kan vara bra i vissa samanhang men nog styr det rätt fel många gånger", säger Syd´s bonusstrategiske talesperson, Bonus Bond. Vi kan ta det stora telekomföretaget i Sverige som vi kan kalla för Andersson, det har betalats ut bonusar korsan och tvärsan utan krav på resultat, alltså positiva resultat. Att det gått fullständigt åt h.lv..e har inte bekymrat speciellt mycket. Kvartalsbonus är speciellt lurigt och det verkar tyvärr vara det som styr för "stora" ledare, säger Bonus Bond. Nu har dessutom, läste Bonus idag, Anderssons personaldirektör fått sluta för att hon inte ville sitta med övriga företagsledningen i Stockholm. Hon satt nämligen i Los Angeles själv. Varför då? undrar stora tidningen, ja, det kan man undra, säger nya ledningen.
 
Pengar under bordet kanske man kan se som en dold bonus säger Bonus Bond, Nu senast har den numer f d landslagsbossen för England, Sam Allardyce, avslöjats, inte med fotbollsbyxorna nere men i alla fall med händerna i den s k syltburken. Som förbundskapten för England har han träffat några asiatiska businessmen (som då egentligen var journalister) och berättat hur man kan kringgå Premier Leagues regelverk. Betala en rejäl slant till Managern så kan ett kontrakt signeras och alla utom fansen blir glada.
Big Sam var under en tid manager också i West Ham United, nu vet vi inte om Sam var manager när den nuvarande högerbacken nr 4,  fick sitt kontrakt. Hur den mannen kunde få ett kontrakt är en fullständig gåta. Matchen senast mot Southampton  var en skam, och nr 4 hade ingen stor dag. Totalt usel snarast, joggar runt, inget hjärta, absolut ingenting. West Ham har flyttat till ny arena, Olympic Park, inte bara flyttat de lämnade kvar allt på Upton Park/Boleyn Ground, passion, kunnande, närhet. Lost the roots! De åker ur, tyvärr! Om inget dramatiskt sker. Hämtar några citat från FB:
 
P D James skriver (ingen släkting till Syd) I'll follow the team whatever just a shame and disheartening to see every game this season look like a 5 a side after school kids game. Passion is needed guys you have it we've seen it!
 
R Lucas skriver; If you boys lose I think whole team need to get their heads shaved to lose those naff fashionable undercuts your all sporting. Exceptions being Antonio, for giving 100% in almost every game, and zaza who shall have his beard cleared.
 
S Brown skriver; Come on lads give us fans a lift and show us what your made of!
Can't handle going to in work again on Monday and having the spud fans taking the piss out of me!! Give me something I can defend myself with cos the last few weeks have been a nightmare!!
 
Och så har vi klarat av World Cup i hockey, ja det har vi klarat av som sagt. Passion noll.
 
Och så har Handelshögskolan fått sin första kvinnliga professor, var inte det på tiden? som sagt. Det var väl 1903 som man startade skolan.

Anna Dreber Almenberg - ny professor på Handelshögskolan i Stockholm

2016-09-15

Anna Dreber Almenberg har idag av styrelsen vid Handelshögskolan i Stockholm utsetts till professor i nationalekonomi. Anna är en väletablerad forskare vars tvärvetenskapliga studier i beteendeekonomi publicerats i världens främsta vetenskapliga tidskrifter. I samband med att Anna befordras till professor blir hon innehavare av Johan Björkmans professur i nationalekonomi.


RSS 2.0