Nya insikter

Syd James själv har ingen uppfattning om situationen har uppstått så just nu går tankarna för fullt. Är det så eller är det inte så, ja lite som "to be or not to be" som den gamle skribenten uttryckte saken för några år sedan.
Det vore ju väldigt tokigt om man gått runt och varit och inte uppfattat att man varit just det. "Då har man ju missat hela poängen", som Syds nära vän uttryckte saken.
 
"Är det lite som att bli förbannad?", funderade vännen vidare. Svårt att säga men vi måste nog verkligen gå till botten med detta. 
Vad är det då för nya insikter som Syd James själv och hans nära vän eventuellt har fått den senaste tiden. Jo att vi  faktiskt KAN vara "sekundärkränkta".
 
Så här skriver nämligen Tidningen "Språk" eller "Språktidningen".
 
 
Läser man detta så känner man igen sig, jag kan ge några tydliga exempel;
 
Exempel 1: Leksand åker ur SHL våren 2017, Syd var inte med i Leksands spelartrupp men blev ändå klart upprörd. Det blev säkert ledningen för Leksand och supportergruppen också. Jag kände för dem, alltså blev jag ställföreträdande upprörd och sekundärkränkt, säger Syd. Mora borde ha tänkt på det, faktiskt. Man blir ju alldeles upprörd fortfarande!
 
Exempel 2: Moraborna blir upprörda över att inte hela Dalarna omfamnar laget som får spela mot Färjestad och Frölunda istället för mot Troja Ljungby. Det skulle jag också bli om jag bodde i Mora och då kanske jag till och med skulle bli primärkränkt! Nu bor jag inte i Mora så då är jag ställföreträdande upprörd, dvs. sekundärkränkt!Moraborna är ju nämligen rätt bra trots hockeylagets ojusta uppträdande och ordnar Vasaloppet och en massa andra grejjer.
 
Exempel 3: Vinner jag på Lotto? Nej! Definitivt kränkt! Vinner andra som jag känner på Lotto? Nej inte dom heller och då blir man direkt sekundärkränkt. 
 
Exempel tre visar på hur utbrett detta är! Ni ser själva; både kränkt och sekundärkränkt i en och samma Lottodragning. Man kan bli upprörd för mindre, faktiskt!
 

70 det nya 50

Sägs det nuförtiden. Det gick dock inte hem i en fartkontroll som en vän till Syd fastande i häromveckan. Syds vän hävdade att han bestämt läst detta i tidningen och då måste det ju vara sant. Polisen, som ville ha en hög "uppklarníngsprocent",  godtog dock inte denna förklaring utan bötfällde utan vidare pardon. "Swisha gärna direkt så slipper vi krångla med en massa papper", som polispersonen uttryckte den vidare saken. Istället för böteslapp så har polisen nu en bötesapp nämligen. Bang bom, inte ens en bank-ID behövs.
 
Oroande är det med tanke på att vi nu hör att inte heller polisen verkar ha koll på sin IT-säkerhet. Det hela känns lite osäkert. Vem vet var de här swish-pengarna dyker upp? 
 
Polisen har ont om resurser, det har vi också hört, man måste prioritera bland de allvarliga brotten. Det påpekade också min fortkörningsvän där vid 50-sträckan. Inte heller det argumentet bet dock speciellt bra! Det viktiga är inte att bötfälla fortkörare utan att se till att hastigheten sänks, tänk på det du, sade vännen, som nu låg riktigt illa till!
Nejdå den gick inte heller hem! Det blev till att swisha det.
 
 I USA brukar man ställa ut tomma polisbilar som skrämmer folk till efterlevnad. det skulle vi också kunna ha och i digitaliseringens förlovade tidevarv så är säkert en polisattr-app inte långt borta. Ett ögonblick, jag hör en sidokommentar; ..... "nej inte rikspolischefen heller, han är på riktigt". Konstiga kommentarer man får ibland.
 
Vi skall ju passa in i systemen nuförtiden och tydligen också i kläderna. Hörde på Sverige Radio idag att det pågår ett EU-projekt som skall standardisera klädstorlekarna. "Small är det nya XL", kanske.  Detta är säkert för att vikten hos befolkningen har ökat och då känns det bra att vara en small även om man gått upp några kilon. Tyckte jag hörde att en person blev intervjuad var en "Size coordinator manager" eller något liknande. Trodde inte det var sant men det var det. Annars hade det varit på plats med en strateg, allting kräver en strateg nuförtiden nämligen.
 
Hur var det nu med det nya 50 och 70, small och hela "fadderuttan"? Jo exakt så här på ett ungefär;
 
 
Från Sverige Radios hemsida:
 

Vi är välunderrättade om både Richter och annat

I går kväll satt jag och pratade med en välunderrättad källa som bott i Los Angeles-trakten i många år, ganska nära en s k förkastningsspricka/linje. På den tiden, det var flera år sedan nämligen, så fanns det i stora telefonkatalogen för Los Angeles i slutet en beskrivning om hur och vad man skulle göra för att förbereda sig för en jordbävning. Bland annat så skulle man packa en ryggsäck per familjemedlem med beredskapsutrustning. Detta gjordes förstås av min källa.
 
Vid ett tillfälle var källan bortbjuden och värdfamiljens hus visade sig ligga precis på San Mateoförkastningen, om den nu heter så, tycker jag hört det.. Och så berättade man om sina nödryggsäckar! Utskrattade och stor förnöjelse hela kvällen, så där kan man väl inte gå och ängslas heller.... Det kan vi väl!, säger vi i Sverige. Vi kan ängslas över väldigt mycket. Jag mötte för övrigt en riktig ängslighetsmänniska i veckan, berättar Syd själv.
 
Men nu var det inte det vill skulle skriva om utan om att det ruskade till ordentligt i Mexico, 8,1-8,2 på Richterskalan. "Tur" att epicentrum låg i havet annars hade väl halva Mexico med såväl knarkmaffia och Inkatempel rasat ihop.
 
Och så har vi "Tornados" med 80 sekundmeters vindar som far fram emot Floridas kust, Ujujuj som de skulle säga i Grängesberg som en kommentar till detta, kulet,
 
80 meter på en sekund, då lär man springa för att hinna undan.
 
Ett par tre jordbävningar med 8,1 och högre på Richterskalan på "fel" platser, samtidigt några tyfoner och tornados så skulle såväl människor som världsekonomin snabbt utsättas för oerhörda påkänningar. Det är inte så stabilt som vi kan tro, när vi tittar på lägenhetspriser och funderar över Nordeas flytt till Finland. SJR:s finlandskännare; Syd Jorma, säger för övrigt att det här är vanligt; med en finne i ledningen så hamnar så småningom företaget de leder i Finland. Och Syd Jorma är välunderättad.
 
Två andra vanligtvis välunderrättade källor har jag ställt inför en svår fråga i veckan; Får Dan Eliasson sparken nu?
Ja, innan jul säger den ene, ja, efter valet säger den andre. Skulle Danne, vi kallar honom så lite till mans och kvinns, få sparken så blir det väl inte direkt någon jordbävning, knappast ens en liten överraskning.
 
Ser för övrigt lite mulet ut, ute, lite klass-1 varning över alltihop. Törs man åka hem? Kände jag inte en liten skakning här på övre däck? Nu överdrev jag lite, säger Syd, övre och övre, det är inte källaren i alla fall.
Det dallrar i löven! Det är något på gång. OCH ja! Ser det nu precis på Twitter;
 
P4 Kalmar Tweetade: Trafikverket: Risk för längre köer vid bygget av nya E22
 
Ja, vi kände att det var något...........det är kulet vilken intuition man har, säger både James och Jorma! Och så säger vissa att vi ängslas för mycket, herregud, hur roligt är det att sitta i en sån där längre kö i Kalmar?
 
(Ibland undrar Syd om P4 Kalmar är specialister på nonsensnyheter, vi har haft dem med förut nämligen: Då var det en reporter som nästan fått en puck i huvudet vid en hockeymatch). Detta för oss oavsiktligt in i sportens värld...
 
ett ögonblick, ...
 
min redaktionssekreterare tycker vi skall sluta nu. Ängsliga människa! Men Ok då...
 

Status post Cykelvasan

Det har redan gått tre veckor sedan cykelvasan genomfördes. Det gick bra, målsättningarna var två; ta sig till målet och om det målet låg inom möjlighetens gräns så skulle vi (Syd James och hans ständige följeslagare) försöka komma under fem timmar. Halva sträcken på 2,30 då skulle möjligheten finnas, andra halvan är lättare men å andra sidan är man själv tröttare.
 
47 km 2,32, möjligheten fanns! Flåset kändes bra men det fanns relativt tidigt känningar i vänster lår. Men det gick bra. Fru och yngsta dotter Syd mötte upp vid en kontroll med den uppmuntrade orden; kör hårt! Ja så var det och Syd landade i Mora på 4,33. Jättemycket bättre än förväntat men tänk om man tagit i lite mer så hade man kommit under 4,30........ 
 
Sedan infann sig en känsla av tomhet, tråkigt att det var över. Sommaren var över, den lilla sommar som var. Inget tydligt aktivitetsmål, jobbet accelererade snabbt efter sommarens relativa lugn. Sätta upp nya mål? Vilken väg? Skall Syd satsa på "Svensk klassiker"? Veteranfriidrott? Då talar vi mångkamp......hade planerat för en test men det testet har inte kommit till stånd ännu, springa 20+ km och går det bra anmäla sig till Lidingöloppet. Det lopp som Syd sprungit och kapitalt misslyckats i två gånger. Ja målgång har det blivit bägge gångerna men då också med betoning på just gång på slutet...
 
Fått hybris efter 4,33? Testade Väsman runt veckan efter på 1,40 över 47 km, det var bra. Terrängbanan veckan efter Cykelvasan var seg, jättesegt gick det, km tid på närmare 6 minuter än 5. Men sedan nu i veckan under 25 minuter på "femman", 64 höjdmeter visar nya aktivtetsklockan. Stressfaktor? Förkylningstendens? Kroppen OK men träningsmentalt lite segt. Se träning som avkoppling eller sätta mål?  Avkoppling!, säger fru Syd. Vad säger Syd själv då? Det får vi se när Syd kommit ur "Status post cykellvasan-syndromet"
 
Omvärlden är ju inte direkt uppmuntrande, nu senast med kärnvapenprov i Nordkorea, översvämningar lite varstans, knivhuggningar, skjutningar, Manchester United-segrar, West Ham-förluster och allt annat möjligt elände. Och inte vinner man på Lotto heller....
 
 
 

RSS 2.0