Semesterinspirerad myskväll

Tillståndet efter semestern

 

Under semestern så satt fru Syd och jag under en korkek och funderade. Vi skall nog sätta lite mer ”piff” på helgerna och speciellt fredagskvällarna konstaterade vi.

Så ikväll tänkte jag; nu slår jag till och ger ett förslag:

 

- Hör du fru Syd sa jag, nu tänkte jag föreslå att vi ordnar lite god mat till kvällen och myser lite. Vad sägs om att jag tillreder en liten räkmogäng och att vi tar ett glas vitt vin som vi kan sippra lite på medan vi lagar resten av maten, tänkte en liten oxfilé och finslimmad Hasselbackspotatis och gräddig kantarellsås. Efterrätt? Ja en chokladmousse och Irish coffee. Jag sätter på lite mysig bakgrundsmusik och sedan ser vi på en romantisk komedi på Netflix.

Detta säger ni;  tror vi inte på!  Jaså? säger då Syd. Detta är min dolda romantiska sida som jag nu tänker få blomma ut. Låt var att den varit väldigt dold men visst kan jag till exempel röras till tårar när jag ser något känslosamt på TV. Tänk på OS 1980 när USA:s collegelag i hockey spöade oslagbara Sovjet. Jag blir rörd fortfarande.

 

Fru Syd såg mest förvånad ut efter det där matförslaget. - Är du verkligen seriös nu? frågade fru Syd. -Ja men tycker du det känns överdrivet så har jag ett annat alternativ och du får välja säger jag, och välj inte efter vad du tror jag vill utan vad du tycker själv.

- Låt höra alternativet då sa fru Syd.

- Ja om du tar den där laxen vi har kvar och tar någonting till så tar jag en kopp te, vi har ny ost och lite kex. I och för sig kan jag ta en macka först. Sedan kollar vi på TV. Vi kan till exempel se Aston Villa –Everton som börjar strax före 9. Men som sagt välj du.

 

Tänk hur det är, inte visste jag att fru Syd gillade Everton…-


Syd Ernest Inrednings-och trädgårdsspalt återpublicering

Eftersom TV-Ernst hållit på i Skåne under sommaren så återpublicerar vi Syd James vän Syd-Ernest trädgårdspalt.
 
Nu hälsar vi Syd James hemliga vän Ernest välkommen med sin inrednings- och trädgårdsspalt dit ni kära läsare kan vända er med era personliga inrednings- och trädgårdsfrågor. Ernest är Ernest och alla eventuella likheter med verkliga eller fiktiva personer som kan tänkas påminna om Ernest är en ren tillfällighet.
"TV 4 Ernst "uttalade sig en gång i en artikel i Aftonbladet i stil med att "Jag är satt på jorden för att inreda och påta i trädgården". Vår Ernest mer satt i jorden och fick börja med att gräva sig upp innan han kunde börja inreda. Ernest är nu ett stort namn i inrednings- och trädgårdsvärlden. Känn er fria att nyttja Ernest´s gröna fingrar i såväl färgburken som i potatislandets värld.

image8
Foto: Syd James (privat)
Här ser vi Syd Ernest pyssla i en trivsam hörna av sitt uterum. Den grå lite säckiga sittmöbeln som Ernest lite "chicked" placerar en plastpåse på finns att köpa på välsorterade designbutiker. Ernest lite bohemiska trädgårdsrock passar bra när vårvädret ännu är lite kyligt när vi pysslar i landen. Trädgårdskängorna är ett par rejäla "Green Lawn Boats" som skyddar både mot fukt och kyla. De vackra trädgårdstenarna är klassisk "Gårdssten -grå 114". Glasrutorna i Ernest uterum som vi skymtar bakom Ernest är inramade av borstat aluminium vilket ger ett lite extra ombonat intryck och skapar en känsla av lyx och flärd.

Ernest gröna fingrar ger valuta för pengarna och människor uppskattar alltid att promenera runt i Ernest´s "Upplev-vad-du-vill-gröna-rum".
image10
Foto: Syd James

Syd Ernest ser gärna öppet vatten som en del i sin trädgård. "Det ger lugn och inspiration" säger Ernest. Och vi kan bara hålla med om att vattenspegeln skänker en extra dimension för trivsel och harmoni. Det vi ser här är en installation som Sir Ernest, som han kallas i UK, gjort vid Euston Underground Station i London.

Brexit

Med ny premiärminister i UK som, åtminstone i detta läge, driver en hård kampanj för snabb och ovillkorlig Brexit så oroas många över gränseffekter mellan Irland och Nordirland.
 
För ca tio år sedan var Syd på en arbetsresa till Belfast och fick en stund över att vandra runt i staden, det var slitet och människorna var slitna. Syd var inte alltför karsk när han knallande runt här som enda turist, en regnig novembermåndag. Letade inte ens upp en skivaffär, då förstår ni. Väggmålningarna talade inte direkt om försoning och förståelse. Risk att historien upprepar sig?
 
Hämtat från Wikipedia:
 

Vissa delar av Belfast är känt för sina politiska väggmålningar, så kallade muralmålningar. I det protestantiska området runt Shankill Road, Newtownards Road och Sandy Row finner man målningar som uttrycker lojalitet till Storbritannien, medan det i de katolska områdena som Falls Road, Ballymurphy, Whiterock, Short Strand och Ardoyne är republikanska ideal som framställs. Här finns också det närmast mytomspunna Milltown Cemetery, där IRA begraver sina döda från Belfastområdet.

Det nordirländska fredsavtalet från 1998 har lett till minskat våld, men Belfast är fortfarande en delad stad, där protestanter och katoliker bor åtskilda. Spänningarna i samhället kvarstår och särskilt utsatta är de människor som bor i områden där katolska och protestantiska arbetarkvarter möts.

På flera platser i staden har det byggts höga stängsel eller murar, den så kallade Fredsmuren i Belfast, för att hålla isär grupperna. Den första restes i västra Belfast mellan det katolska Falls Road och det protestantiska Shankill Road under 1970-talets första år. Nya barriärer har kommit till även efter att fredsavtalet slöts och en del av de gamla har förstärkts och förlängts. I början av 1990-talet fanns det 18 "fredsmurar" i hela Nordirland. Drygt tio år senare är de 40, varav de flesta finns i Belfast.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Vid "gatans" slut ser ni den s k Fredsmuren som skiljer isär områdena runt Falls Road och  Shankill Road.
 
Alla bilder; Syd James Revue photo archive.
 
 

Åter till vardagen

Det blev precis som jag skrev i förra inlägget, efter tre fyra dagars semester så tyckte jag att jag varit ledig i en evighet. Och så nu tre veckor senare undrar man; vart tog semestern vägen och vart tog sommaren vägen? Hann inte med i år heller.
 
Man bygger en bild inför varje sommar, allt man skall hinna med. Man skall sitta i solstolen och läsa, träna löpning och cykling och rullskidor och styrka och simma, man skall fika när man vill. Det är fint väder, soligt men inte så varmt så att skogen brinner. Kvällarna är ljumma, man behöver inte ta in dynor för det kommer inga oväntade regnskurar. Man sitter avslappnad, harmonisk och känner att kroppen svarar bra på träningen..
 
Och så blir det förstås... men det har varit rätt bra ändå.
 
Såg Mats Ronander i "Musik under stjärnorna i Brantevik". Bra! Riktigt bra!
Såg Ulf Lundell på Öja Krog Ystad, 3 timmar jättebra!
 
Efter Lundells "Vardagar 2" hann jag börja läsa Richard Fords "Kan jag var Frank med dig?". Som alltid jättebra.
Nya numret av tidskriften Filter hann komma och man kunde läsa om motståndet mot gruvor på Österlen. Delar den bilden.
Shopping är ju en begrämsad aktivitet för Syd men i år blev det faktiskt ett par skor med benäget bistånd av en supportergrupp, kände mig rätt nöjd efteråt. Några skivor blev det inte men det har vi åtgärdat efter hemkomsten.
 
Ordnat mitt fortsatta medlemskap i AFC Wimbledon, ordnat prenumeration på MOJO. Insåg att jag missat no 8, ingen säljer MOJO i LA numer. 
 
Ja ja, vi har huggit ved, (tack alla ni som följt Syd på Instagram), skrapat och målat, rensat i trädgården, klippt gräs. Uteätande ibland men mer häng i hängrännorna på huset än häng i sommarbarerna.
Och så har vi enats fru Syd och jag att Dan Hylanders skiva är riktigt bra.
 
 
 
 
 

RSS 2.0