En synnerligen omodern människa

Syd träffade en nära vän i veckan som funderade på både det ena och det andra. Tänk, sa vännen, att jag är så otroligt out-of-date att idag faktiskt ringde upp och gratulerade en person i realtid. Personen fyllde år, i år igen, och blev nästan chockad av att höra en mänsklig röst. I och för sig jag använde mig I-phone för man vill ju ändå hänga med lite. ”Va? Ringer du och gratulerar mig? Så trevligt, sa födelsebarnet. ”Annars har jag fått flera Facebookhälsningar, har inte du Facebook?

Vännen, som ringde och gratulerade, berättade vidare att han/hon är lite för slapp för att skaffa sig en app. Annars finns det appar för allting kommenterade vännen. Förr så sa man att ”kunskap är inte tung att bära”. Nuförtiden verkar kunskap just vara tung att bära. Du behöver faktiskt inte bära kunskap alls nuförtiden. Minsta lilla fråga så kan du söka på nätet, eller ”appa”. Varför skall man anstränga sig och lära sig saker när vi kan får svar på allting på en gång, och dessutom få reda på en massa saker som vi inte ens visste att vi ville få kunskap om?

Det fanns en gång i tiden också möjlighet att ringa och boka saker, aktiviteter eller biljetter där man fick tala med en person. Nuförtiden knapptrycker man tills man kräks och sedan har man tröttnat alternativt blivit bortkopplad. Sedan kan jag ju ha otur, säger vännen, eftersom det alltid när just jag ringer är många andra som också ringer. ”Just nu är det många som ringer och vi tar emot ditt samtal som snart vi kan”. Ja det var ju bussigt, men efter 22 minuters väntan och man har förflyttats från plats 47 till 22 så ger man upp.

Vännen har i sin tur en annan vän som försökte göra en polisanmälan i veckan. Och det gick bra? Nej det gick inte alls för även om brottet, som i det här fallet, hade begåtts i terrängen så krävdes en adress för att anmälan skulle kunna registreras. Skogen 1B, eller elljusbanan 17.  Men rikspolischefen är nöjd och säger rätt saker så det är nog lugnt ändå. Låt vara att polisen misstänker att 27 bilbränder i Malmö är anlagda, ja allt annat vore väl konstigt, skulle 27 bilar börja brinna så koordinerat? Jag tror polisen har rätt i sin misstanke. Undrar om rätt adress uppgavs, annars inget brott och då kanske bilarna  heller aldrig brunnit?

Allting skall göras efter en mall eller i ett system idag, annars går det inte. Allt börjar bli så förbannat krångligt i vår digitala värld säger vännen. Skulle det inte bli enklare pratade man om? Nu måste alla tänkbara funktioner och registreringar och algoritmer och fan och hans mormor användas vare sig det behövs eller inte. De finns och då måste vi göra som systemet tycker men trycker man fel så har man rätt som det är bokat in en havskryssning i Karibien när man trodde man bokade in en tandläkartid.

Vännen tycker att vi skall reflektera och tänka fritt ibland. Out-of-the-box är ju väldigt modernt men aldrig har vi varit mer ”IN-the-box” än vad vi är nu. Systemen fritar oss från personligt ansvar och engagemang. Det är inte JAG, det är systemet som kräver att och så vidare. Och den personliga integriteten skall vi inte ens prata om. Skiträdda för en CCTV (som gör att många fler brott klaras upp i England) men samtidigt berättar vi alla detaljer, tittar på sidor och blir så förutsägbara att företagen som köper informationen vet till vilken sida du går till härnäst eller i vilken butik i Mall of Scandinavia som du med stor sannolikhet besöker om 7 minuter och 23 sekunder. Vllken musik du lyssnar på, var och när. Spotify har miljarder data om våra musikval, de vet exakt! När vi själva tror att vi är så individuella. Du behöver snart heller inte förbeställa på restaurang. Systemet vet vad du skall äta och var. Det står i appen, inte på lappen, säger vännen och konstaterar att han/hon till och med hellre upplever verkligheten än spelar spel. Jag får snarast spel av alla spel säger vännen avslutningsvis och chockar världen med allt alljämt läsa en tidning som kommer i lådan. Det är chockerande, det borde väl räcka att ta del av en nyhetsflash i adroiden, herregud man skall vara väl lite modern ändå, det borde vännen tänka på. Kanske..


RSS 2.0