"Dan" före "nyårsdan" . Dagen för nyårsdagen

Ni har säkert både läst och hört! Det är väldigt mycket summering just nu. Hur var 2019, hur var 2010-talet?
 
Ja, 2019 var väl rätt mycket som 2018 men 10-talet var rätt annorlunda än 00-talet skulle SJ:s sammanfattande beskrivning kunna bli. Och vad tror vi om 2020? Det finns många stora avgörande frågor som Brexit, klimatförändringar, Leksands form, kommer Gretaeffekten att hålla i sig, vilket manager får West Ham United? Ja ni ser, de stora frågorna kommer nog att hålla oss sysselsatta även 2020.
 
Brukar du ge några nyårslöften SJ?
- Nej, säger Syd i en kommentar till redaktionen.
- Jag brukar dock göra en lista på saker som jag borde göra, säger Syd och fortsätter, - som att skriva en bok till exempel. Eller cykla genom Sverige. Eller någon annan trevlighet så där i största allmänhet.
 
När det nu skall vara midvinter så är det som igår 7 grader varmt, det känns rätt märkligt att man för ett par dygn sedan kunde åka 17 km skidor i perfekta spår. Nu är det nästan läge för Boule även om det är lite kallare idag. Osökt kommer jag att tänka på ett nyår för rätt många år sedan då jag spetserade hem på kvällen före nyårsafton och temperaturen var -34 grader. Det var inte heller optimalt men i alla fall vintrigt.
 
Nyårsafton idag, har precis tagit en paus i dammsugeriet, druckit kaffe och lyssnat lite på Nick Cave. Ghosteen har i de allra flesta musikrecensioner utsetts till bästa album 2019.  Jag kommer nog att plocka in ett par Nick Cave på nästa CD som skall sammanställas. Har för 2020 en fundering på att göra en spellista på Spootify även om jag är emot den tjänsten. Vi får se, inget nyårslöfte men en nyårstanke. 2020 ja, vi får se, är ju anmäld till Vasaloppets Öppet Spår men 11 mil i december känns som en svag start på skidträningen. 
Sprang en 7 km runda igår kväll, löpning är inte optimalt för min höft men det går, dumt att jag sedan får för mig att jag måste springa max någon km, lika varje gång.
Vi får anpassa träningen 2020, inget löfte det heller men en tanke. 
 
Nej nu påkallar dammsugaren min uppmärksamhet. 
 
Vi hörs på nya året! Tack för ert läsade 2019 och hoppas ni kommer åter 2020. Det är många år nu med Syd James, 
 
Gott Nytt År!
 
 

Spellista sommaren 19 (skall göra en best of, därav anledningen

 

God Jul säger Syd

Även om inte julen är Syds starkaste helg så vill ändå Syd meddela att det nog finns en framtida karriär om tomte. Nu säger ni att Syd redan är en riktig tomte men nu tänkte vi på den snälla tomten som delar ut klappar.
Santa Syd var anlitad ifjol och ett godkänt betyg gav nya uppdrag i år.  Och så kom snön precis idag så imorgon kan vi nog åka skidor.
 
Nu väntar gröten!
 
God Jul!
 
Hälsar Syd

Fjärde advent närmar sig

Jag botaniserar i skivhögen och spelar Doll by Doll just nu, accepterad en lördagsmorgon, inte dåligt.
 
Helst hade jag varit i skidspåret men men, ja det ligger lite snö här och där men skidor är bara att glömma. Upp mot Sälen finns det mycket snö men känns lite långt att åka. Det får nog bli gym eller mountainbike idag. Såg för övrigt att världscupens åkare inte heller hade optimalt före.
Förslaget om att ta fram motorsågen röstades kraftfullt ned, pratades om fel timing, det är väl aldrig fel timing för en motorsåg? Jag kan hugga lite! Kan du aldrig ta det lugnt? var nästa följdfråga...  Njaeee.
 
Jag kan dammsuga! Nej sitt ner och drick lite kaffe!  Jaja vi kanske hittar en nivå så småningom.
 
Jag har distribuerat årets jul-CD, verkar ha landat ganska rätt. Fick följande rader från vår gamle "japanske" vän Leif-san:
 
Hej Syd,
hoppas allt är bra med dig. Igår när vi kom hem till lägenheten i S låg din jul-CD i brevlådan. Du är verkligen idog med dina skivor. Man tackar! Har lyssnat igenom den en gång och måste säga att det är ett mycket finstämt låtval. Jag uppskattar naturligtvis alldeles särskilt att du tagit med två av mina verkliga favoriter - Lundell och Hylander. Även i övrigt var det hörvärt, men för mig en hel del okända förmågor. Det är dock alltid roligt att på det här sättet få dina tips om några nya förmågor att lyssna på. Jag funderade på om du har något tema den här gången, men kunde inte riktigt klura ut det. Möjligen ändå något slags väl gömt jultema. Spännande med han Frankie Lee från Stillwater, Minnesota. Det var ju dit Mobergs utvandrare tog sig. Googlade på Frankie och såg att han också har Peterson i sitt namn, kanske en svenskättling alltså.
På söndag beger jag mig till Berns för att lyssna på Lundell. Jag sätter en slant på att han inleder konserten med ”Stockholm i december”. Har du fått tag i någon biljett?  I fredags tog jag mig till Galleri Bellman på Söder. De har en Lundellutställning i dagarna och jag köpte ett grafiskt blad - ”Pilfinkar”. I kväll ska jag till Hovet och se DIF-Brynäs. I morgon ska jag hälsa på farsgubben. Han fyller 97 år i morgon, men tyvärr börjar han bli rejält dement.
Slutligen vill jag passa på att önska dig och din familj en riktigt God Jul och Ett Gott Nytt År. Och ta det lugnt med vedhuggandet. Och håll dig på benen i skidspåren.
Varma hälsningar
Leif-san
 
Alltid lika trevligt att höra av Leif-san. 
 
I väntan på tomten som kommer i nästa vecka så kan ni lyssna på Doll by Doll och tänka på att det är full Premier League omgång i helgen och en omgång till i jul och en omgång till och en till :). Och Championship och Leage One och League 2.
Om West Ham, AFC Wimbledon, Sunderland, Newcastle, Crystal Palace, Brighton, Chelsea, Leeds! (skojade lite) vinner så slipper man bli upprörd. Och så har man Leksand att oroa sig för. Ger mest magsmärta för närvarande, och ungefär de tio senaste åren - varför kan ni inte bara vara ett stabilt mittenlag? - Det är allt vi begär- hoppas och ber (överdrift!) om!
 
 
 
Jackie Leven mådde inte alltid så bra och, ja blicken verkar lite matt...

Journalisten Syd James

Som ni säkert noterat så har inte Syd fått stora journalistpriset (ännu) och det kan man nästan förstå om man läser denna debut i journalistikens värld som Syd upplevde en gång i tiden. 
 
Syd James klass 8 C
 
Min Prao-period.
'Jag skulle ha prao på Vestmanlands läns tidning. Första dagen skulle jag börja klockan 10, och den tiden fick jag börja alla dagar. När jag kom ner hejade jag på dem som arbetade där. Sedan fick jag sätta mig vid ett skrivbord och läsa tidningar. Då jag hittat en artikel som jag tyckte var bra, fick jag skriva om den på mitt eget sätt. Det tyckte jag inte var särskilt roligt.
 
När klockan sedan närmade sig tolv gick jag och åt. 
 
På eftermiddagen fick jag gå ut och fråga folk hur de trodde det skulle gå för FAIK i ishockeyn i vinter. När jag gjort det fick jag gå hem och då var klockan ungefär fyra.
 
Nästa dag gjorde jag inget särskilt på förmiddagen. På eftermiddagen fick jag göra ett reoprtage om vägbygget på Stationsvägen. När jag kom tillbaka hade jag inget mer att göra så jag fick gå hem.
 
På onsdagen fick jag skriva rent mitt reportage och sedan gick jag och handlade lite. När jag kom tillbaka på eftermiddagen hade jag inte ett dugg att göra. Då satt jag och lyssnade på radio och åt gott. När klockan var ungefär kvart över tre sa de på polisradion att det var en trafikolycka vid Park Hotell. Då fick jag sluta så jag hoppade upp på cykeln och stack iväg till olyckplatsen. När jag kom fram hade ambulansen inte kommit än.
Den skadade låg på trottoaren med sönderslaget ansikte. Han hade blivit klämd emellan en buss och sin bil. Han hade inga större skador.
 
Dagen därpå var en trist dag, det var bara att sitta och uggla.
 
På fredagen fick jag och den andra praon gå ut och fotografera.
 
Så var den första veckan slut.
 
Den andra veckan började vi med att framkalla de bilder andra praoon hade tagit. De blev inte särskilt bra.
Men så var det inte jag som tagit dem heller.
 
På tisdagen var vi ute och fotograferade igen. Men då fick vi skäll för att vi hade fotograferat på förbjudet område.
 
På onsdagen fick vi ut och leta efter en Sundboyngling som hade rymt.  Polisen tog honom när han låg och sov i en bil vid sjön Dagarn.  Efter det uppdraget var dagen slut.
 
Dagen därpå skrev jag lite ur en tidning. På eftermiddagen fick jag först gå till Vestmanlands läns sparbank och hämta ett papper som VLT skulle ha. Vid tretiden var det åter dags att åka ut och leta efter annan förrymd Sundboyngling. Den här gången var det mycket roligare. Nu fick vi gå rumt och leta efter killen. Plötsligt fick en av journalisterna som vi åkte med syn på något under en sommarstuga....
 
Vi smög oss närmare och närmare, vi stod till sist 10 meter från stugan. Vi kom allt närmare och närmare och var nu alldeles intill stugan. Och då såg vi att det inte var någonting där.
 
Vi gick snabbt tillbaka till bilen och satte på polisradion igen. Polisen hade fått upp ett nytt spår lite längre fram på Ängelbergsvägen. Vi åkte snabbt dit men det var ingen där heller...
Så vi vände och åkte hem.
 
När vi kom till tidningen fick jag gå och köpa Expressen och Aftonbladet åt chefen. När detta var gjort fick jag gå hem.
 
På fredagen kom jag inte ner förrän halv elva, den förmiddagen var oerhört trist. När jag och Prao 2 kom tillbaks från frukosten gick vi upp på EPA och tog en dricka. När den dagen var slut så var också PRAO.n slut. Och skolan väntade på måndagen.
 
Betyget blev godkänt; läraren tyckte dock att Syd kunde ha komcentrerat sig på de dagar då något hände och inte behövt berätta om alla dagar...
 
 

Lördag morgon

Så har du Boris Johnson fått egen majoritet och skyndar nu på för en Brexit. Ingen har väl missat den processen. Om det är en tillfällighet eller inte vet jag inte (jo det är en tillfällighet) men denna vecka för 40 år sedan!, obegripligt, kom albumet "London Calling" med The Clash. Av många ansett som det bästa rockalbumet ever. Nja jag vet inte, bra är den och jag har har den i olika format och återkommer ofta till den. Förutsägelse om framtiden?
 
London Calling
 
London calling to the faraway towns
Now war is declared and battle come down
London calling to the underworld
Come out of the cupboard, you boys and girls
London calling, now don't look to us
Phony Beatlemania has bitten the dust
London calling, see we ain't got no swing
Except for the ring of that truncheon thing
The ice age is coming, the sun is zooming in
Meltdown expected, the wheat is growin' thin
Engines stop running, but I have no fear
'Cause London is drowning, and I, I live by the river
 
Själv är man mest oroad av det dåliga skidföret som f n inte existerar alls. Åkte i tisdags kväll men sedan har natursnön sjunkit ihop och försvunnit till stora delar. Just nu lite blötsnö i luften. Så på spåret just nu är mest fredagsunderhållningen på SVT. Sprang en mil igår kväll, gick hyfsat men halt och isigt på många delar. 
Nu väntar Vinterstudion och en kopp kaffe sedan får vi se.....

Spännande är det

att man lyckats stjäla ett antal vapen i Regeringskansliet där säkerheten borde vara som allra störst. Ett bevakningsföretag sköter tjänsten. Det är nu, 2019,  det. 
Kontanthanteringen har till stor del upphört i Sverige och ett skäl till detta har angivits brottslighet i form av rån. Ni kommer säkert ihåg att det för ett antal år sedan var frekvent med rån av värdetransportbilar. Rånarna visste vart bilarna skulle åka, när de skulle åka och vilka bilar som hade mest pengar. Ett bevakningsföretag skötte den tjänsten.. We say no more.
 
En vanligtvis välunderrättad källa till Syd är djupt oroad över  att vapen, narkotika och allehanda illegal verksamhet transporteras över gränserna. Titta där; en lastbil med en skördetröska på flaket på väg ur landet, bilar hit och dit mest dit dock.  Och så som sagt ett flöde åt andra hållet.
 
Men nu skall vi lämna detta tråkiga ämne och istället med glittrande ögon och röda kinder ta oss an advent. Andra advent idag och snön faller igen. Två tre dagar onödigt blidväder förstörde skidåkningen efter onsdag i veckan som gick. Så det blev en sväng till gymmet, bossen där håller välvillig koll. Hördu Syd har du druckit tillräckligt idag? Brukar han fråga. Och nästa fråga; har du ätit ordentligt? Efter att ha svarat på dessa frågor brukar han förse mig med både dryck och frukt. Nu dricker du upp det här!, brukar förmaningen vara när jag träder in i gymmet och börjar bolla med de stora vikterna.
 
Nu hör till saken att det finns flera stycken med mycket större biceps än mig på de flesta gym så jag kör mitt eget race med cykel, vikter och stakmaskin, trött blir jag. Men jag är mer uthållig än de med större biceps än mig.....
 
Jag har gjort klart årets jul-CD, började starkt redan i september men sedan körde jag fast lite och så fick jag vänta på europas dyraste CD (se förra inlägget) alldeles för länge. Men det var det värt, Paul Kelly!

Årets jul CD klar

 
 
Spår 06 är Frankie Lee
 
Hope you will like X-mas 2019 selection!

Första advent

 
 
Skidpremiären avklarad i fredags, min utdömda höft gjorde sig ordentligt påmind de första kilometrarna. Det kändes mest som om det var var värktabletter och inte fästvalla som behövdes. Men det blev bättre. Behövs lite mer snö men spåren helt okej där i mörkret. Ensam på spåret, pannlampan lyser upp, ingen stress, kändes till slut ganska bra och att Vasaloppet kanske inte är helt omöjligt ändå.
 
Förra helgen såg vi Woodstock 50 år, gamla hjältar framförde tidsmusiken när det begav sig. Riktigt bra vad det!
 
I veckan kom den, det som måste vara Europas dyraste CD och t-shirt...Jag beställde tidigt i höstas Paul Kellys greatest songs och en T-shirt. Drygt 500 kronor i motsvarande australiska dollar eller vad det heter down under. Sedan skulle FedEx köra ut och man möts som så ofta av en lapp i lådan att de varit hemma för leverens men att man inte var hemma, nej man jobbar....Fem dagar senasre lyckades de dock leverera till arbetsadressen och så en faktura på ytterligare 360 kronor. Så närmare 900 kronor för en CD och en T-shirt, tveksamt om det blir fler direktköp från Australien. 
 
Den som fick mig att upptäcka Paul Kelly för många många år sedan var Ingemar på Folk och Rock i Borlängre. Denne eminente skivälskare med sin butik fick nu, för någon vecka sedan, Borlänge kommuns kulturpris. Äntligen, Syd har tjatat om detta i många år. Ingemar skulle ha kulturpriset varje år!
 
Nyhetsflödet  har dominerats, typ nästan, av Iraks försvarsminister som gått på svenskt försörjningsstöd i någon Stockholms kommun, av Eskil Erlandsson "restless hands" som sökt sig, enligt Erland, egna vägar där under bordet. De verkar dock mest sökt sig i en viss riktning. Och sedan Zlatan förstås som nu bli Hammarbyare till Malmös stora besvikelse. Och jag förstår dem, Malmösupportrarna. Det är en  bild av dagens fotboll där egot är större an laget. Jag älskar fotboll, framförallt engelsk sådan, men det är lagen, inte dagens egofixerade spelare som pussar lagmärken hit och dit bara checken är tillräckligt stor. Grattis Malmö för segern mot Dynamon Kiev
 
Freddie Ljungberg tar över bänken i Arsenal. Roligt! Men varför skulle Tottenham hämta in Mourinho igen. Jag hade hoppats få slippa denna "special one" för alltid men så dyker han upp igen. Och sedan känns det kanon att Newcastle tog poäng mot Man City. 
 
Nu skall jag snart spänna på skidorna igen, 8-10 grader kallt, takboxen har fryst ihop så den lär vi fixa....söndag 1 advent.

RSS 2.0