Nu blir det hårdkörning.

Jag måste erkänna att jag blev imponerad när jag såg Marit Björgen på Skavlan igår; jag förstår nu hur hon kunde  vara så enorm på stakåkning och stark på upploppet under OS-veckorna. Oerhört vältränad och atletisk. Ja, imponerad blev jag! Så nu igår jag sa till fru Syd att: "Jag vallar jag så kan du koncentrera dig på träningen, vi sticker ut direkt imorgon bitti".

Nu är det "morgon bitti" och än har vi inte kommit igång med träningen, ja låt vara att det är -22 än så länge och klockan är bara drygt nio men ändå.

Vänta ett ögonblick; fru Syd ropar någonting; "Skall vi ha kaffe och smörgås med oss på skidturen?"

Då svarar Syd: "Kaffe och Smörgås??!! Jag tror inte Björgen hade kaffe och smörgås med sig på träningsrundorna!!" (Svarade lite tyst, jag vet inte om fru Syd hörde riktigt )

Vänta ett ögonblick; fru Syd ropar någonting igen; "Ska jag ta några apelsiner också".

Och DÅ svarar Syd: "Ja gör det, och ta med lite sockerkaka också, till kaffet".
Det är ju ända ganska långt till nästa OS och det blir nog tufft ändå för fru Syd att träna ikapp.

Men imponerad blev jag som sagt...och visioner skall man ju ha, låt vara att Syd och Fru Syds visioner inte riktigt harmonierade den här gången, typ.
 
Jag gör en lite återpublicering av denna artikel med tanke på att vi är mitt inne i skidsäsongen.

Kina och Liverpool på "fisens mööse"?

Syd James´näringspolitiske talesperson, Nasdaq James, är klart oroad över att Christer Gardell med sitt investmentbolag sålt en stor aktiepost  i Volvo Lastvagnar till Geely i Kina. Kortsiktigt kan säkert många tycka att det är bra, säger Sir James, men långsiktigt tror jag det är mer oroande.
 
Den som tror att Geely utan inblandning från den kinesiska staten gör denna typ av affärer tror fel. En, som ni vet, välunderrättad källa från det svenska näringslivets toppnivå brukar lyfta detta med en Kinesisk Masterplan. Den innebär att man ställer krav på leverantörer att överföra teknikkunnande till Kina OM det skall bli någon affär. Sedan blir det affär och alla äro glada och nöjda men rätt var det är så konkurrerar man plötslgt med sin gamla kund på en annan marknad, exempelvis i Afrika. Inget sker av en slump.
 
Och riskkapitalist Gardell stöttar Sverige? Skulle inte tro det och nu är det orande vart han skall ta vägen med vinsten han gör i Volvoaktier. Vart flyttar han fokus, vilket företag skall nu styckas? Ja det är sådana frågor som Nasdaq James får slita med under den kommande nyårshelgen. Han kunde köpa in sig i något kinesiskt företag kanske? Men nej det får han för det första inte och inte vill ha heller, tror vi. Ja, vi talar om Gardell inte James.
 
Rikspolischefen står "högt i kurs" hos Syd James´välunderrättade källa inom polisen. NU minsann pratar rikspolischefen om hårdare tag, sänka straffåldern? Nu skall vi ta tag i saker. Nu är det politiskt korrekt att säga detta. Förut fanns det bara förnekelse om utanförskapsområden där polisens för många år sedan tappade kontrollen. Nu är det annat ljud i rikspolischefens uttalanden. Låter, just det säger källan, låter gör han Dan.
 
Nu lämnar vi dessa trivialiteter och övergår till viktigare saker om att Liverpool köper en mittback från Southampton för över 700 miljoner! Dyraste försvararen någonsin. Jag gissar, säger Syd James speciella talesperson för Premier League, Striker James,  att minst två Liverpoolspelare kommer gå i motsatt riktning när transferfönstret öppnas.
 
Vi kan också glädjas åt att det i princip varit skidföre hela december även om det varit kritiskt vid vissa tillfällen. Grängesberg med Grotfallet räddar åkningen. Men även där har det varit på "fisens mööse" periodvis. Och på tal om det, kanske Gardell egentligen sitter på "fisens mööse" och måste sälja?
 
Nu skall vi koka oss en kopp te, titta på Crystal Palace v/s Arsenal. På Selhurst Park där Syd James en gång blev tillfrågad om "Are you Van der Sar?" Den gamla målvakten ni minns?
 
 

Nu måste jag skynda mig

säger Syd James med tanke på att Julafton infinner sig om några minuter! Julfriden? Jodå det blev en stund på kvällen. Varvat städ- och handlingsaktiviteter med att av och till följa en Premier League omgång. Nu skall man vara snäll inför julen annars hade jag tänkt vara lite ironisk mot alla Manchester United supporters (mina vänner som är MU förlåt mig) och skriva att det var väl roligt för Man U att i alla fall få en poäng under veckan. Och definitivt ett fall framåt. Utslagna av Bristol City ur Ligacupen tidigare i veckan och idag i alla fall en poäng mot ett PL lag....Men som sagt snäll ska man vara så här i jultider.
 
0 grader är det just nu, trålkigt och helt onödigt med dessa plusdagar. Nu hoppas vi på minusgrader och lite mer snö så spåren kommer i form igen.
 
Hör ni mina vänner: Ha en riktigt God Jul och kanske blir ni lika glada som detta gäng när ni får era julklappar.
 
 
 
 

Snön ligger vit

i skidspåret och det hoppas vi att den skall göra även fortsättningsvis. Vi tar bestämt avstånd från plusgrader de närmaste månaderna säger Syd James´ talesman för väder- och klimatfrågor. Vi känner självklart oro över den globala uppvärmningen, enorma bränder i Kalifornien, torrt och blött om var annat. Därför är vi så glada när det är lite vinter då det skall vara vinter.
 
Annars så är det städdags igen, det ingår som en "rit" inför julen. Varför kastar man sig annars över dammsugaren och trasan när man kommer hem från jobbet? Igång med dammsugaren, ut med mattor, madrasser, ner med lakan i maskinen, upp med lakan ur en annan maskin, på med våttorkning och så när det är klart då skyndar man sig ut för ett litet träningspass. Och så in igen, på med dammsugaren ut med mattor, nu är det andra mattor och så helt plötsligt är klockan 21.05 och avspark mellan Everton - Swansea. Där dricker man sitt te, äter sin macka, nickar till en stund för att se komma in i andra andningen i anda halvlek om vi nu skall göra oss lite roliga i stavningen.
Det är riktigt njutbart att sitta där och titta på när tabellnian möter tabelljumbon, på Goodison i regn, en måndag, i England, med en bra kommentator.
 
Det här med bra kommentatorer är viktigt, Chris Härenstam är en kommentator som jag senast hörde kommentera en NHL.-match i lördags kväll, nejdå ni behöver inte oroa er, såg bara en period. Har lite svårt för den här Chris, allt är så fantastiskt fantastiskt. Senast var det en spelare som hade en "oerhört hög lägsta nivå" , hur låg är en låg nivå där den är oerhört hög? Lyssnar man när samme kommentator kommenterar damallsvenskan i fotboll är det ett under att inte svensk damfotboll utklassar allt motstånd.. Nåja det finns viktigare saker i världen som man hetsa upp sig över. Vi får väl se vad Leif GW hittar på ikväll.

Syd James på äventyr i Suomi! (Vi varnar känsliga läsare för grovt språk)

Syd James har varit med en nära vän till vårt grannland Finland. Inte enbart för att fira Finlands 100-års jubileum, ja egentligen inte alls om sanningen skall fram. Man skall tala sanning för annars Perkele!

 

Huvudorten för besöket var Vasa, oklart om den är döpt efter Gustav. Det måste vi nog kolla upp, på finska är det Vaasa och då förefaller det mindre troligt att det är Gustav Vasa som givit namnet. I så fall skulle det bli Vaasaloppet som man åker med skidor och staavar och skriver maan på det sättet då skulle folk troo att maan inte' KAAN staava.

 

Vid middagsträffen igår kväll så kom vi osökt in på den finländska historien och relationen till Ryssland. Osökt var  det kanske inte heller utan det var mer  som följd av en direkt fråga. Det är en lång gräns mot Ryssland och det finns en oro över utvecklingen i Ryssland. Och om Putin vill vinna valet i vår så kommer Putin att vinna valet i vår.

 

Hur ser det ut med gränshandeln mellan Ryssland och Finland, ligger det ett IKEA där också och lite andra små fina butiker som HM och KappAhl och Media Markt och McDonalds? Nej icke så, gränslinjen är tydlig och på ryska sidan bär de små slitna och eftersatta husen stil av 50-talet. Arbetslusten bland den manliga befolkningen verkar inte heller speciellt framtonande. En arbetsinsats under begränsad förmiddagstid så att man under eftermiddagen kan sätta sig med fötterna på bordet och dricka lite Vodka verkar vara ett mer framträdande drag. Nu har inte vare sig Syd eller hans vän med egna ögon sett detta men uppgiftslämnaren var mycket trovärdig efter många och långa års affärssamarbete med Ryssland. Det är inte långt dit, geografiskt alltså.

 

En annan gräns som finns är språkgränsen mellan finskan och svenskan. Det finns spänningar mellan språkgrupperna, rätt framträdande trots allt. Till och med Iidagens moderna samhälle med Instagram, Facebook och andra små finurligheter! Big Data är annat modernt litet ord, typ, och Syd läste en artikel i Finnairs magasin där gamle ministern Stubb skrev om vår naiva inställning till Big Data, hur väl vi är "algoritmade" och att Google i princip vet mer om en själv än vad man själv vet om sig själv. Och i nästa stund är vi ivriga försvarare av den personliga integriteten.

 

Finland 100 år; krigen, armodet, krigsskadestånd, Nokias uppgång och fall kunde ni se på svensk TV torsdags. Det har varit tufft många gånger men sisun den har varit obruten. 

 

Middagen avslutades med andra intressanta diskussioner, Vaasas hockeylaag blaand aannat. Går tungt, men det gör inget för ligan är stängd och ingen åker ur och ingen går upp om man inte köper sig en plats. Är det den utvecklingen vi vill ha i Sverige? Perkele heller! Deet vill vi iinte! Sat--a perkele! Hyvää Leksand

 

Kaxi Taxi åkte vi också innan vi var tillbaka i Ruotsi. Känner att finskan börjar sitta hyfsat bra.


RSS 2.0