Sommar-CD 2017 klar

Så är då sommar-CDn 2017 klar. Ni som brukar få får igen, någon ny som vill ha så säg till. Någon som inte vill ha mer säg också till. Lite annorlunda i år men som vanligt; upp med volymen! Hör gärna av er vad ni tycker! Årets tema? Ja fundera och skriv hem till Syd och berätta.
Spellista:
 

Mycket av allt den här veckan

I måndags hukade man i snålblåsten, regn, snöinslag och två grader över nollan. Sommaren. och även våren, kändes långt långt borta. Tre dagar senare är jag i Stockholm, tittar ut genom hotellfönstret, blåser det inte lite i alla fall? Regn definitivt! Man får klä sig därefter.
Det var ingen lång promenad men med ryggsäck, vinterjacka, kavaj och skjorta så blev det snabbt varmt kan jag säga. Äckligt varmt till och med, åtminstone när man inte avser att bli kladdvarm så här direkt på morgonen och ett möte vid 9-tiden. Typ 23 grader var det, luftfuktighet 93% kanske. Väderomslag som heter duga.
 
I veckan (onsdags eller var det torsdags kanske?) bröts P1 (som jag lyssnade på) med det, till en början, dramatiska beskedet att en bil kört in i en folksamling på Time Square i New York. Det hade kanske räckt tills man visste mer. Men nejdå, här skulle det vara mer allt. Direktsändning i en timme, minst. Vad hade man då att berätta? Jo att det kanske snabbt kunde konstateras att det var ett känt rattfyllo som kört bilen. Då bröt man väl det extra Ekot och gick tillbaka till en normal tablå? Nejdå, när man upprepat samma fråga: "Vad har hänt?" 27 gånger och fått lika många svar så stönar man till slut. "Men för f.n Sluta!"  Lite samma känsla som man hade efter attacken på Drottningsgatan. Man tjatade ihjäl nyheten, spekulationerna stod som spön i backen och till slut kunde många känna, det räcker nu, har ni inget att berätta; var då tysta.
 
När jag åkte bil hem från Stockholm i torsdags, så hördes en påannons. Allsvenskt lag utsatt för påtryckning att rigga match!. Att laget AIK dök upp i sinnet direkt var kanske märkligt. Nu visade det att det också var just AIK så...nej Syd har inget sjätte sinne...
 
I söndags blev Syd utsatt för ett, som vi alla (dvs Syd, polisen och de jag berättat för) tror var ett rånförsök. Fyra män med östeuropeiskt utseende (som jag sa i polisförhör) i en utländsregistrerad bil söker upp mig på en avskild tankstation vid 22.15-tiden. Stannar 15 meter ifrån mig. Iaktar mig och jag iaktar dem! (Det vet ni väl, Syd James säger "Watch up") Eftersom jag redan instinktivt känt att något är fundamentalt  fel när bilen kommer emot mig så företog jag vissa åtgärder. Bland annat ställde jag mig i en position som gjorde att jag skymde bortre baksätet i min bil (sett från mina "gästers" position )och fejkade därefter ett samtal genom att öppna bakdörren, låtsasprata, ruska på huvudet, gestikulera och stänga dörren. Denna fejk fick BG-männen (BG på bilen nämligen) att dra sig tillbaka. Två timmer senare rapporteras om ett knviråd längre upp i Dalarna, tidsmässigt stämmer det helt. Fyra män som försvann i en bil efter att under knivhot rånat en man i sina bästa år (dvs som mig) på plånbok och telefon.Det är då tur att man sett många engelska kriminalare.
 
Igår fredag, låg det en "present" i postlådan; en bok med ett kort: " Till Syd James" En ko-misk bok till en ko-misk skribent. Tack för att du delar med dig av Syd James´ bravader! /En läsare".
 
Tack! Trevligt! säger Syd James
 
Nu funderar ni läsare, vad hände i tisdags då? Ja, ingenting, jag hade ont! Löpning onsdag, löpning torsdag, 12 timmar trädgård fredag, 9 timmar trädgård lördag, fyra timmar garage och 15 km rullskidor söndag, löpning, utfall, ryck och plankan på måndagen föregick tisdagen...hade ont som sagt...
 
 

Vad gör en nobelpristagare i Ställdalen?

Passerar just nu den vackra orten Fellingsbro, nej Wedevåg är det nog, på min färd från södra Sverige mot Dalarna. En gammal fabriksbyggnad ligger parallellt med järnvägen. Flaggor som vajar i vinden tyder på att det är aktivitet igång. Solen belyser den röda tegelbyggnaden, den ser lite stolt ut, byggnaden.

Syd åker tåg, ja första delen av resan blev inställd när ett SMS kom; ”p g a en olycka är tåget inställt”. Det var ju i och för sig bra, ja inte att tåget blev inställt men att en förvarning kom i god tid. Fru Syd fick skjutsa mig några extra mil och vi var på plats i god tid för nästa tåg; Köpenhamn-Stockholm som ….. var försenat. Nu fanns det gott om reservtid vid nästa byte så det fungerade. Än så länge är bäst att tillägga.

När man sitter på tåget så kan man ”Tänka Snabbt och Långsamt” och det är precis titeln på den bok som jag läser just nu. Daniel Kahneman, psykolog som fick Nobelpriset i ekonomi för några år sedan är författaren. Den här boken borde alla läsa men kanske allra främst de som sitter och tar beslut om stora investeringar, förutspår marknaden, drar igång OS-ansökningar, föreslår företagsfusioner etc. Baserad på forskning så kan man tycka att slutsatserna inte är så konstiga egentligen. Man, ja det är väl oftast en man, underskattar kostnaderna och överskattar vinsterna. Säg det skid-VM, den OS-arena eller det Karolinska sjukhus som hållit sin ursprungliga budget. Beslut fattas som om ”man” har mer kunskap än någon haft tidigare, kan bättre. BASERAT på verkliga data så ser det dock inte alls ut på det viset. Kahneman föreslår att man exempelvis tittar på andra liknande exempel och ser hur det gått där.  ALLA stora projekt underskattas kanske inte kostnadsmässigt, men flertalet gör det. Oförutsedda saker dyker upp förstås som INGEN kunde ana, men det kunde man faktiskt ana för det visar all faktainsamling också, det kanske inte varit så dumt att förutse att det uppstår oförutsedda saker.

På tal om tåg, när man nu sitter på ett tåg, så skulle man utifrån Kahneman kunna dra slutsatsen att ett kostnadsberäknat snabbspår mellan Stockholm-Göteborg på en 130 miljarder säkert kommer att kosta 200 miljarder och bli åtskilligt försenat. Men nu skall vi inte vara negativa, varför skall det bli så? Vi har koll! Fakta visar dock att det är precis det man inte har. Vad tycker då Nobelpristagaren, skall vi inte satsa på någonting? Jo, men ta reda på några förhållandevis enkla fakta innan. Och överskatta inte intuitionen! Sedan kan vi se vilka projekt som dras igång.

Kahneman visar också att många höga VD:ar som blir omskrivna och kommer på magasinens framsidor, blir dyra. För företaget där de är VD, samtidigt som de ägnar sig alltmer åt andra saker typ styrelseordförande i andra företag. Det kanske är lika med uppskrivna fotbollsmanagers, typ Mourinho? Ärketypen för en person som tycker sig begripa mer än alla andra, inte minst ALLA domare. Men trots miljardinvesteringar i Pogba och andra så haltar det i Premier League. Nu senast 1-1 mot Swansea. Nog vinner Chelsea men bra att Spurs håller spänningen vid liv någon omgång till.

Klockan är nu drygt 19, vi rullar in mot Ställdalens station, ”avstigning på tågets vänstra sida i färdriktningen” annonseras. Och det är nog bra det för tittar man på höger sida i tågets färdriktning så ser inte citykärnan i Ställdalen alltför inspirerande ut.  Grå täckpapp för butiksfönstren matchas lite ”chict” av en svensk och en italiensk flagga i par andra skyltfönster. Sopning av gammalt vintergrus pågår, inte mycket annat…

Nej nu tuffar vi vidare i måndagskvällen, mot Dalarna och ett nytt avsnitt av ”Line of Duty”.

 

Några bilder från helgen:

 

 

 
 
 

 

 

 


RSS 2.0