Spanskarna?

Svenska pojkars läsfärdigheter sjunker i förfärande takt och det beror på att det inte läser i tillräcklig omfattning har Syd fått lära sig ikväll. Det kanske är lika för endera Syd eller Aktuellts reportrar? Reportrarna intervjuade  en hemflyttad spanjor (trodde Syd) om hur Spanskarna tar till sig krisen i Spanien. Nytt språkbruk kanske, eller så har Syd läst för lite. Kris är det under alla omständigheter.
Spanjorskorna, eller möjligen spanskorna då, läser finska för att hitta jobb uppe i Norra Karelen. Hyvää, hyvää men den kulturchocken måste bli total. Tänk er en yngre spanjorska, i Finska obygden, bland ungkarlar med finländska drykesvanor, därtill ett klimat som inte är särskilt likt det spanska. Ojojoj, stackars människa, tycker Syd och det trots att Syd är fullständigt utan fördomar om allt, till och med om finska ungkarlas drykesvanor.
Mycket att tänka på en kväll som denna och nu är beslutet fattat;
Någon bloggning på någon Vietnamisk site blir det inte har Syd bestämt. Där råkar nämligen bloggarna illa ut om det inte håller sig till mode och liknande små saker. Och det gör ju inte Syd, håller sig till mode menar jag.
Vietnamskarna slår till hårt mot regimkritiker, eller poliskritiker, eller kritiker överhuvudtaget så det är inget för Syd som brukar vara lite kritisk ibland.
 
Fru Syd tycker ibland att Syd skall skriva om lite mer positiva saker och det tycker nog Vietnamskarna att deras bloggare också skall göra.Så det kan vi väl göra;
 
Positiva nyheter ikväll!
 
- Det är mycket vatten i sjöarna nu! Jättebra!
 
- Häcken fick ett mål i baken och Helsingborg kvitterade. Jättebra tyckte Helsingborskarna! Och delad poäng så det var nog ändå rätt OK tyckte den lilla publiken som satt och häckade där på Rambergsvallen. Det ÄR positivt när alla matcher slutar oavgjort!
 
- "Peace and Love" i Borlääänge håller på att gå i konkurs! Det positiva med det är man kanske slipper både Rihanna och Jay Z i fortsättningen.
 
- Och som sagt mycket vatten i sjöarna är det.
 
Nej det här blir inte bra, det här positiva skrivandet känns lite negativt på något sätt, Så nu får Syd krypa till kojs och läsa en bok.
 
 

Syd är ingen Expert

Nog måste det väl vara höjden av konsumtionsförnedring att trånande kunder rusar till en konkursutförsäljning i en Expertbutik och är så ivriga att fynda att det slutar med slagsmål och polisingripanden. Allt för att fynda något man inte ens tänkt köpa om det varit till ordinarie pris.
Kontanthanteringsfirman Panaxia har också gått i konkurs denna vecka och det behövs väl ingen Expert för att inse att någon tillskansat sig pengar i egen fick, det TROR Syd i alla fall.
 
Nu skall jag inte tynga er med djupa funderingar över den ekonomiska verkligheten där vi oroas över Greklands statsskuld som uppgår till omrking 400% av BNP tror jag det var, oroas vi lika mycket över Japans statsskuld på 2000%? Det behövs ingen Expert där heller för att förstå att 400 är mindre än 2000.
 
Nej vi skall istället förundras över den situation som inträtt i Syds liv; jag är säker på att det aldrig hänt tidigare men nu är det fyra TV-program som rullar och som jag följer med stort intresse. Ja nu tänker jag inte på fotboll för där har ju fyra matcher på raken aldrig varit några problem. Lite nördigt är det väl att man (dvs Syd) en lördag
kväll sitter upp till midnatt bara för att få se hur det gick till när West Ham kvitterade i 92:a minuten mot Sunderland. Jag vet hur mycket känsla det finns kring West Ham i östra London så då sitter man där. Nej nu är det Akutmottagning i London, två engelska deckare och Lilyhammer som triggar min TV-nerv. Kan någon Expert förklara för mig hur det har kunnat bli så här?
 
Och nu måste jag skynda vidare för att förutom programmen ovan så är det både Liverpool-Man U och Man C-Arsenal idag. Herregud, som påven brukar säga, hur skall man hinna med allting. Tur att i solen inte skiner idag i alla fall, det lättar samvetet.
 
 

Påven fick aldrig träffa Syd James

Syd har med fru Syd och goda vänner varit i Rom. Det var dags nu att komma dit där antikens historia utspelade sig. Redan de gamla grekerna var ju i Rom så att säga så det var hög tid. Fascinerande stad måste jag säga, trots att man inte har någon bra rockmusik att botanisera i och trots att Syds italienska är lika hälsosam som floden som flyter genom staden, dvs direkt ohälsosam. Skulle man ramla i floden så rekommenderades genast ett sjukhusbesök och infektionshämmande sprutor. Då förstår ni på vilken nivå Syds italienska befinner sig.
Vi spatserade genom staden, såg den ena mer fantastiska byggnaden än den andra och hade en ny bekantskap till sällskap och ovärderlig guide.
Syd är ju alltid lite besvärlig och ställer inte frågan om byggnadens historia utan undrar istället hur stort kyrkans inflytande är i den dagliga samhällsstrukturen (stor är den) och hur pass stor korruptionen är (stor är den). Sedan gick vi till St Peterskyrkan (stor är den) och kollade Michelangelos takmålningar (stora är dom och högt sitter dom).
Påven var hemma i "stugan" men säkert upptagen med både det ena och det andra. Säkert tufft att vara mellanchef som han är, krav uppifrån och missnöje underifrån. Påvens chef är ju som en svensk målskytt i fotboll; osynlig men väldigt omtalad. Men något möte blev det inte och Vatikanen har ju lite skandalkris f n efter en massa märkliga finansiella transaktioner som varit på en sådan nivå att till och med den mest rutinerade abbotten skulle rodna där i biktstolen.
Hur som helst så var det mycket trevligt där i Rom trots att de två regndagar man brukar ha i september kom precis just nu men herregud, Rom tål väl lite regn, och vi med, vi hårdhudade svenskar som minns de två dagar som det INTE regnade i sommar.
 
Vi tar några bilder och berättar vidare.
 

"Snälla du (Påven eller herregud oklart), ge oss en målskytt till matchen mot Färöarna i nästa VM-kvalmatch".
 
Finanskrisen har slagit hårt i Påvedömet, men "Outlet" är det inte lite väl drastiskt? Inte Ullared till hösten?
 
Lite varmt i storstan är det.
 
 
 
 
"Skärp dig min son, jag ser att du döljer något i ditt sinne, så se mig i ögonen och sluta kolla på tjejerna därborta, Salve emperio!"
 
Världen äldsta yrke utövas i Rom, nu tyckte inte fru Syd att jag skulle "fota" dom så jag sa "OK" och fotade världens näst äldsta yrke istället.
 
Alla foton från Syd James Arkeologiska fotoarkiv, "Arciva de photo grande".

I survived

Som av en lycklig tillfällighet så ändrades planerna med IKEA, det blev en enpersonstur till varuhuset och det var inte jag!
 
Ni har nog sett den förut men den här videon symboliserar hur Syd känner inför en förestående shoppingtur och sedan får besked att den ställs in.
 
 
 
 

Ett trauma under uppsegling

Nu tänker jag inte på den nya serien som började på TV 1 förra veckan och som handlar om akutmottagningen på Kings College Hospital i London, otroligt bra men nästan påfrestande att se. Där var det TRAUMA med stort T mest hela tiden.
Nej mitt trauma består i att jag är ålagd att infinna mig på IKEA i Västerås imorgon! IKEA är OK om man kan gå direkt till den grej man är därför att köpa och sedan ta sig snabbt ut igen. Jag vet att detta är ett scenario som aldrig inträffar men nu har vi i alla fall hittat en "deal" fru Syd och jag. Nu skall tilläggas att själva grundförhandlingen förlorade jag; alla mina argument om att det nog var bäst att jag INTE åkte till IKEA föll till marken i slutfasen. Jag grubblar på nya argument men nu har vi enats om att fru Syd åker några timmar tidigare medan jag kollar dotterns fotbollsmatch, kör lite äldreomvårdnad och sedan åker till Västerås. Då skall all rundvandring i labyrinterna vara klar, värmeljus och servetter köpta och helst skulle möblerna stå färdiga att lyfta in i släpet, inte nått riktigt ända fram där heller men ännu har jag några timmar  på mig att lista ut något.
 
Annars känns det som man närmar sig årets sista löprunda i shorts, kändes lite kyligt ikväll och den känslan stämde, det vara bara 4 grader när jag kom hem. Lite trist kanske men samtidigt kan ju hösten vara skön, bortsett från det här med IKEA då.
 
http://www.youtube.com/watch?v=o-HqNn6wwVg  Ta en titt!

Tvättsvampar för en evighet

Jag fick en trevlig present i helgen; engångssvampar för biltvätt. Tio stycken till och med! "Det här är bra Syd, nu har du tvättsvampar för några veckor" sa den glade givaren. "Tio veckor" tänkte Syd " det stämmer inte, de här svamparna kommer att räcka i tio år". "Minst"!
Varje gång jag besiktar bilen och besiktningsmannen eller kvinnan säger att; "det här är en välskött bil" ber jag att få detta skriftligt dokumenterat, stämplad med värsta bilbesiktningsstämpeln och lagt i ett förseglat kuvert. Självklart skall bilen tvättas; jag kan väl hålla med om att det kanske är för sällan eftersom de få gånger, OK den gången, jag senast tvättade bilen så kom grannen och ville föreviga händelsen på bild. En tidigare granne gav mig för ett antal år sedan en tvätthink, svampar (då också!), bilpolish och en vaxburk! Han frågade vänligt om jag någon gång sett en vaxburk tidigare, "det har jag", svarade Syd, "den står i garaget men bäst-före-datum passerades redan för åtta år sedan". Grannen har inte frågat något mer, om biltvätt.
 
För övrigt var fru Syd och jag ute och sprang där på spåret ikväll! När vi sprang där som bäst hörde vi utryckningssiréner, på väg mot Borlängehållet, kanske en olycka kommenterade vi, skall sanningen fram så kommenterade jag, fru Syd gillar inte att vi pratar när vi springer. "Spring iväg om du inte kan vara tyst", brukar hon säga ibland.Trots att jag bara kommer med små trevliga och uppmuntrande ord och meningar som; "försök sträcka på dig, höfterna framåt, försök sätta i fötterna så här (och så visar jag) istället". Eller små frågor som "skall du springa ett varv till? när vi är mitt på ett varv, eller att jag undrar om något hände i uppförsbacken. Då brukar jag få springa iväg... men nu var det så att när vi kom där på banan så mötte vi polisbilen där! "Har ni sett någon komma farande i en dj   la fart på motorcykel?", frågade de. Tänkte först skoja till det lite och säga att det var nog fru Syds spurt som ni har sett! Men jag sa ingenting och någon MC hade vi inte sett men däremot hade vi hört en råbock vilket inte verkade intressant. Tänk så mycket spännande det ändå händer i skogen!

RSS 2.0