När såg du senast en ko på taket?

Imorse hörde jag på  P 1 Morgon en intervju med Vdn för Äppelriket nere på Österlen. Äppelskörden ser bra ut i år, 15-20 % högre än de senaste åren och det känns ju bra. Intervjuaren insåg samma sak och konstaterade ”Jaha. Då är det ingen ko på taket i år”. Normalt när man skall uttrycka en oro så brukar ju kon vara på isen. ”Det är ingen ko på isen”, det är lugnt, under kontroll.

 

Nu kan det ju vara så att med de klimatförändringar som gör sitt intrång med varmare vintrar och blötare somrar så kan det ju bli så att Kon inte har någon is att gå på i stora delar av landet. Vi har också sett, inte minst i Tyskland i år, att översvämningar tvingar upp både människor och djur på taket så det kanske blir en allt vanligare att ha kon på taket. Och att just det uttrycker en räddning i framtiden, ett lugn. Ojoj hur skall det gå?? Vi drunknar!!! Lugn, lugn jag ser ingen ko på taket!

 

Normalt är ju kon på bete eller i ladugården, i sitt bås. Och är båset tomt då saknar man kon. Man saknar inte kon förrän båset är tomt. Men då vet man i fortsättningen att när kon i saknas båset så är den antagligen på taket.

 

Och frågan är om vi kan använda sådana här uttryck överhuvudtaget i framtiden med en ökad globalisering och större avstånd mellan stad och landsbygd. Den moderna framtida storstadsmänniskan har väl aldrig sett en ko och har svårt att relatera till kon och andra naturuttryck som ”det var surt sa räven om rönnbären”. Va då räv? Rönnbär?  Va f-n snackar du om?

 

Så kan det bli, inte kan man kasta yxan i sjön heller. För yxa använts inte längre utan man 3D printrar nog sina vedpinnar i framtiden om det behövs. Vadå bioenergi, vattenkraftverk, solel, kärnkraft?? Vi har ju el... 
Och kastar man yxan i sjön så ses det numer som ett miljöbrott...

 

På tal om sjön och vatten så är det ju återkommande klass 1 och 2 varningar om "höga flöden i mindre och medelstora vattendrag".  Näcken som brukar sitta i forsen är ju helt körd, Näcken måste också upp på taket för att inte drunkna, då kan han dessutom spela ihop med " En spelman på taket" som suttit där i många år. Trångt blir det, med både musiker och kor på taket.
 
 
Nej det är nog lugnast att hålla sig i stan...

RSS 2.0