New York, New York som gamle ol´blue sjöng

Visste ni att det färgspel som belyser Empire State Building hedrar gamla kändisar? När blå färg är aktuell så är det just gamle Frank som hedras.
Igår botaniserade vi i Central Park, riktigt vackert faktiskt och det kändes tryggt att gå där. Det ÄR en enorm skillnad på NYC nu och för 26 år sedan. Då var det rätt skabbigt. Skottlossning hördes, tveksamma individer en masse. Idag ser        t o m taxibilarna ut som folk, om ni förstår hur jag menar. Apple center, Rockefeller Center, Starbucks förstås, skivaffär förstås. Och en massa annat på vår vanding på Upper Manhattan. Idag skall vi ta tunnelbanan ner till South Ferry och sedan arbeta oss uppför Manhattan. Ground Zero, Wall Street, Chinatown, Greenwich Village, Flatiron Biulding, Madison Square ligger åtminstone i mina planer. Ja, ja Normans record store också förstås. Jag kan omöjligt få tag på senaste Southside Johnny och Mark Olsen. Lite besvärande är det.
Likaså att poliserna i NY är så svårflörtade; de vill inte  vara med på bild. Trots tung beväpning eller kanske just därför.

In Syd we trust: Ni kommer ihåg att Syd förvarnade om Chelsea första hemmaförlust i PL. Ingen stor tankekonst bakom det. Rent statistiskt är det bara så. Nu kom den mot Liverpool i helgen.

Börsen har rusat ett par dagar i Sverige. Är krisen över? Tror inte det. Och Obama dominerar totalt trädgårdskyltarna i Washington DC, McCain dominerar totalt trädgårdskyltarna i Minnesota. Allt talar för Obama men loppet körs på tisdag.Central Park, New York City October 2008.
Foto; Syd James


Poliserna vill INTE vara med på bild men bilarna säger inte nej.
Foto: Syd James


From the 86th floor of Empire State Building, New York City.
Foto; Syd James

Konfirmation i St Cloud och snöstorm i New York

Syd med familj var på konfirmation i söndags. Lite annorlunda än det vi kör i Sverige, på sätt och viss både lättsammare och mer djup. Våra släktingar (ja barnen alltså) spelade och de spelar väldigt bra. Jag har från och med nu startat ett projekt att få över gruppen till Sverige. Sponsors sökes!
Vi var därefter på Party, eller konfirmationsfest, utökad då många också ville träffa Syd med familj. Mer än halva Syds släkt bor där så. ( Ben x 7, Randys bror m fam, mor, godmother, The old team; Vivian, Dorothy, Grace and John, Mora x 3, Joy and Ron, Mark and Jan, Sandy and Dave, Jil, Evan-ej släkt) Parantesnoteringar för internt bruk.

Måndagen gick i motionens tecken, Syd sprang en 6 miles (knappt 10 km) runda i skogen, på kvällen klättervägg och det gick rätt bra men att ta sig över den där överhängsklippan gick .....nästan. Armarna totalt körda efter en knapp timme.

Tisdag;  resa till New York, kallt men vackert i Minnesota, kallt och storm i New York. "We will hit som heavy turbulence within 10 minutes, we do a final cleaning now, secure all your belongings - fasten you seatbelts tight". Jättekul.........
Åååå hej var det går. Gröna Lund OK men inte flygplan tack!

New York, tionde resan till USA men 26 år sedan sist i NY. Staden är förändrad. Nolltoleransen har givit resultat, peppar peppar. Köpte en guide till NY och fick tips om ett häftigt hamburger-joint, inte alls långt ifrån där vi bor. Häftigt var det och kanongoda burgare.

Idag skall vi trampa NY:s gator. Och internet är gratis på hotellet.

Nästa problemområde kommer att bli kommersiella fastigheter. For sale or for lease "överallt".

English summary: I tell about the confirmation services, the party afterwards, climbing on Monday and that we hit the snow storm in New York. Asking for sponsors for a Be fam tour in Sweden.

Washington imponerar och första ronden till Electric Fetus (eng. see below)

Syd är imponerad av Washington DC. Mycket vacker stad, grönt, inga skyskrapor och många vackra byggnader. De historiska minnesmärkena är många; att USA varit i många kring står helt klart. Minnesmärken över WW II, Korea, Vietnam m m. Mest förfärar och imponerar nog Arlingtonkyrkogården. 320 000 amerikanska militärer vilar här. Alla har inte stupat i strid och det finns de som deltagit i WW II, Korea, Vietnam och avlidit 92 år gamla....
Syd har stått på punkten där Martin Luther King höll sitt berömda tal 1963 (Forest Gump stod ju också där om ni minns).
Vi har besökt Kennedy´s grav och vi har käkat hamburgare på "Ben´s Chilli Bowl". När kravellerna efter mordet på ML King var som värst var detta enda stället som hade öppet och inte utsattes för skadegörelse. Finns fortfarande spår efter kravallerna så här 45 år efteråt.
Sedan drog vi till Minnesota. Mall of America där kan kan undra över hur länge det amerikanska shoppingundret kan hålla i sig. Denna fredag e m ganska glest i de otaliga butikerna. Shoppingcentret inhyser även ett Indoor Amusement Park, inte långt efter Gröna Lund.
Men så småningom kunde vi landa i St Cloud och Syd med sin själsfrände R fick några timmar på Electric Fetus. Riktigt trevligt; Lucinda Williams, Kasey Chambers, Taj Mahal, Bob Dylan, Neil Youngs "Live rust" begagnad, John Mellencamp, Lambchop och två nya bekantskaper; John Bonamassa och Robert Randolph. Grejjer det!
Nu skall vi på konfirmation och träffa hela släkten. Lika skönt väder som det var i DC, lika kallt är det här. Det brukar ju snöa när vi är här men så skall det väl ändå inte bli...?Arlingtonkyrkogården, här vilar 320 000 amerikanska soldater.
Foto: Syd JamesShop Manager at Electric Fetus. Good to meet you!
Foto: Syd James

Dear all,

I´m impressed by DC, beautiful city with beautiful buildings, historical points en masse. We flew on to St Cloud, visiting our relatives, great to see you all. R and I took a tour to Electric Fetus, see above for shopping result! Prefered retailer in MOJO magazine. Se photo. Thank you all for visiting Syd James Revue. More to come! 

Syd på plats i Washington DC.

Så landade vi då på Newarks flygplats, lätt illamående efter en lite karusellinknande landning. Skyline Manhattan skymtar i bakgrunden och vi tar Monorail till tågstationen. Snabbtåget tar oss sedan till och igenom Philadelphia och tankarna söker sig tillbaka till den gamla Flyers hjälten Bobby Clarke som alla som är födda 1966 och tidigare minns från matcherna mellan NHL och Sovjetunionen 1976. Idrottshistoria på den tiden. Vi passerar Baltimore och man kan konstatera att vissa delar av Baltimore ser precis ut som i TV-serien; The Wire. Dock inte hela staden. Kommer ni förresten ihåg Ulf Sterner? En av de första européer att skriva kontrakt med ett NHL-lag; New York Rangers. Tyvärr fick Ulf mest speltid i NYR:s farmarlag som var Baltimore Clippers.
Lite kul förresten på planet, någonstans vid Grönland hade jag avverkat en försvarlig bunt med dagstidningar och grannen började prata. Efter ett kort samtal säger denne; Jag bor i Ludvika! VA? Säger Syd lite förvånat. Det visar sig att vi bor en dryg kilometer ifrån varandra sedan 1985. Men så är det i stora metropoler. Man lever där men kan inte känna alla. Dock inbokade i stolarna bredvid varandra på en flygning till NY. Idag skall vi göra Washington DC, Bushen är kanske lite upptagen men när vi talar om att Syd är på plats så...Detta motto gäller även för Syd.
Foto: Syd
Capitolium Washington DC
Foto; Syd

McCain eller Obama, Todd eller John, Fetus eller Normans?

Frågorna är många inför Syds förestående resa till USA i mitten på kommande veckan. Jag har hela tiden sagt att McCain kommer att vinna presidentvalet. Varför då? Jo inte för att republikanen W Bush gjort någon glad men för att US-medborgaren inte ännu är redo för en kvinna (Hillary Clinton) eller en icke vit (Obama). Att Hillary utmanade ända in på det demokratiska upploppet och att Obama nu verkar leda klart har visat på en förändring trots allt. Nu har finanskrisen stökat till det och Obama är i pole position. Men racet körs inte än... Syd har inte mycken påverkan på frågan McCain eller Obama? Men jag undrar om det inte blir McCain och hockeymorsan ändå till slut.
Givetvis har jag gjort upp en inköpslista på skivsidan. 12 kandidater finns, några helt givna men en fråga gömmer sig och det är frågan om jag skall köpa Todd Rundgren´s nya eller John Mellencamp´s nya? Jag hade för flera år sedan räknat ut bägge två men tydligen har de båda kommit med starka utgåvor. Så det kan bli Todd, det kan bli John, det kan bli båda eller ingen av dem.
Nästa viktiga fråga är var inköpen skall förläggas; på Electric Fetus i St Cloud eller Norman´s Sound and Vision i New York? Jag skall givetvis ge er svaret på dessa viktiga frågor vad det lider och jag skall också försöka skildra ett Oktober USA för er i ett antal Sydrapporter om datorn vill och skrivkänslan infinner sig.
Nu tänker jag gå och lägga mig!

I bakgrunden snurrar Tom Gillams CD "never look back", spåret just nu heter: "To hell with it all", kanske inte den musik man skall lyssna på inför nattningen men det är en kanonlåt. "Let´s go down to the bank of the river........"  tonar nu ut som sista textrad.
Nej det blev en låt till; "That´s how it goes", så går det när man inte stänger av tid.  Bakom datorn ligger MOJO och lockar till ytterligare en genomläsning innan vi släcker. Clash, Santana och Seasick Steve bland rubrikerna. Och jag kan lika gärna köra sista låten också med Tom Gillam; "Carolina", 4,39 lång blir sista.
Nu blev jag törstig, måste han lite vatten, sprang sent ikväll.
Stängde jag av tvättmaskinen måntro? Jo det hade vi men torktumlaren stod på, nja nu kan jag ju lika gärna lyssna lite på låten "Big Blue Ball" med Peter Gabriel, den är perfekt att varva ned till för nu har ialla fall 4,39 redan gått. Är det fyverkeri jag hör ute? Skall kolla.
Jo det är det nog, ser inget men hör. Big Blue Ball, det heter CD:n också. Den växer, favoriter ändras hela tiden. Världsmusik. Och Peter Gabriel har jag gillat sedan Genesistiden. Få se, var har jag den där senaste Genesis CD:n jag köpte? Har någon sett.......Ja visst ja jag skulle ju gå och lägga mig. Skall bara dricka lite vatten....................oj då är klockan SÅ mycket nu. Måste ha somnat till när jag lyssnade på den där Genesisskivan.......

Korv-Ingvars och kvalkänslor

Syd var på Råsunda igår kväll och såg Sveriges VM-kval match mot Portugal. En lite avvaktande match där försiktighet stod i första rummet. Portugal mest bollinnehav men Sverige de vassaste chanserna. Stark svensk försvarslinje matchens största behållning. God stämning, framförallt före matchen varefter stämningen sjönk bland de dryga 33000 på läktaren. Det var första landskampen på länge som jag såg och det väcker gamla minnen till liv. Inför VM 1986 var Syd med kollega C på kurs i Solna. Dagen innan Sverige skulle möta Västtyskland i en laddad kvalmatch var vi på kursplats. Av en ren tillfällighet bodde C och Syd på hotell Flamingo där f ö landslaget då också bodde. Jag kommer inte ihåg kursen i detalj (inte alls egentligen) men jag minns att C och Syd omedelbart satte in en attack på att skaffa biljetter. Dag 1 fick vi dag på en biljett. På kvällen skulle middag inmyndigas och Syd och C styrde kosan mot Korv-Ingvars kiosk i Solna. Vi övervägde då att föra in Korv-Ingvars i vår egen då planerade; "Guide de Michelin för korvkiosker". Förutom en Korv-Ingvars special satte vi också upp en lapp om att "Biljett köpes". Fick vi napp? Yes: Någon AIK.are hade tydligen biljetter för vi fick tag på ytterligare en biljett till det som kom att bli en historisk match, Så här skriver WIkipedia: "-----hemma på Råsunda, till fotbolls-VM 1986 blev Magnusson inbytt sent i andra halvlek vid ställningen 1-2. Kort tid efter inbytet slog Torbjörn Nilsson en djupledsboll till Magnusson på övertid mot Västtyskland som han sköt i mål. Det var Magnussons första bollkontakt i matchen som slutade 2-2. Målet såg länge ut att säkra svenskt avancemang till VM men en förlust mot Tjeckoslovakien ........." osv. Oerhört känsloladdat. Jag var hes i två dagar och hela publiken stannade kvar en halvtimme efter matchen och bara sjöng och jublade. När jag nu efter dryga 20 år åter passerar Korv-Ingvars är den gamla klassiska kiosken utbytt mot ett mindre matpalats med skylten Korv-Ingvars i röd neon.  Tiden förändras men Korv-Ingvars består vilket känns tryggt i dessa svajjiga tider. VM-kval och Korv-Ingvars är därmed historiskt sammanflätade. Oavgjort bägge gångerna men jag hoppas inte historiens upprepar sig helt för då missar Sverige avancemang.
När Syd tillsammand men yngre broder Syd och annan Syd-vän knallar runt i Solna centrum inför gårdagens match upptäcks också en nysvensk  torgförsäljare iklädd Leksands-mössa! I detta AIK-land, högst vågat men å andra sidan vet jag att AIK hellre spelar sina matcher på bortais i Leksand än hemma på Globen; I Globen möts de av 13000 Leksandsfans och 850 AIK-are. I Leksand ryms bara 7600 leksingar och 22 AIK.are. Vid en närmare okulär besiktning av mössan visade det sig att det inte stod Leksands IF utan IFK Göteborg. DET är väl i alla fall en utmaning i AIK-land?Korv-Ingvars består även i tider av oro. VM-kval och Korv-Ingvars är historia för Syd.
Foto: Syd MobileSverige-Portugal, god stämning främst innan match. 0-0 i en försiktig match.
Foto: Syd Mobile

Hur många gånger har inte du kära läsare under

de senaste åren 8-10 åren sagt: Men herregud det är inte klokt! Alternativt; Det här kan inte vara vettigt! Alternativt: Hur tusan har dom råd? Jag är helt säker på att du sagt detta när du hört om villapriser i London, Stockholm, Solkusten. Eller när du hört om bonusar på Skandia, Carnegie, Ericsson, Kvists Gatukök.  Eller när du hört lönen för Drogba, Zlatan eller någon NHL spelare. Många gånger tror jag du sagt så och du har haft rätt hela tiden: Nej det är inte klokt, det är inte vettigt och dom har inte råd. Det är precis det som finanskrisen nu avslöjar.
Island verkar vara dum-exemplet nr 1 för närvarande; Och t ex, ursäkta att jag tjatar; Vad har en Isländsk bankknutte att tillföra ett fotbollslag i London? Ingenting skulle jag vilja säga och därför riskerar West Ham att hamna i ekonomisk knipa. Jag undrar om det inte vara detta  som Alan C såg och drog. Jag tror det.

In Syd we trust

Läs Syds lilla notis om West Ham för en dryg vecka sedan.  (Är det någon som hajar.....) Jämför med dagens klipp från BBC News. Syd är inte den enda som undrar.

Klipp från Syd för en veckan sedan:
Även Islands banker drabbas nu och som ni alla vet  är det en isländsk bank bakom ägarna i West Ham United. Inte bra och det skulle inte förvåna mig om Hammers snart byter ägare. Det är f ö skönt när lilla Wigan slår Manchester City med sina nya dollarmiljardärer


Klipp från BBC idag:
West Ham insist they will not be affected by Iceland's second-biggest bank, Landsbanki, being placed into receivership on Tuesday.

Vi väntar och ser! Jag tror Syd får rätt. Och då ligger West Ham pyrt till och det gillar vi inte för det är mycket hjärta i East End, för mycket hjärta för att finansen skall få förstöra.

En lördag med Townes van Zandt, Breadfan och Jackie Leven

I veckan gick Syd nästan och hoppades på lite dåligt lördagsväder som skulle ge utrymme att botanisera lite djupare i de senaste veckornas skivköp. Det har blivit en del men nu skall jag ligga lite lågt i tre veckor, sedan skall det handlas i USA. (Ni kommer ihåg att jag talat om min second-cousin som hör skivorna ropa från hyllorna: Buy me! Please buy me! Och plötsligt ligger de bara där. Han skall med och shoppa hade jag tänkt! We´ll see hur hårt den ekonomiska krisen tärt i kassan-jag har dock börjat sammanställa min köplista).
Hursomhelst; det är dåligt väder idag och familjen Syd i övrigt är ute på turné: Jag inledde morgonen med Townes van Zandt. Han dog för drygt 10 år sedan och inte varit i min samling men vid senaste besök hos Ingemar på "Skivbutiken" i Borlänge så övertygade Ingemar mig om att köpa 4-CD boxen: "Texas Troubador". Den går att spela en lördagsmorgon när övriga familjen vaknar så smått. Tillsammans medf morgontidningarna har Syd nu under förmiddagen kört nya Jackie Leven; "Lovers at the Gun Club", finns några riktigt bra Jackie Levens spår. Därefter Scott Kempner (Brandos) där det också finns några riktiga kanoner t ex spåret: "Stolen Kisses". Nu har det tyvärr slutat regna så nu känner jag att något måste göras. Först skall jag dock rensa hjärnan med "Breadfan", Budgies gamla paradnummer som ni kan hitta på You Tube också. Den återvänder jag ofta till. Och rutorna skall skallra, basen ändra takten på hjärtat och hjärnan rensas m a o VOLYM!


Syd söker jobb som finanshaj?

Syd såg att många finanshajar i Londons finanskvarter bedriver aktiv sökkampanj för att få ett jobb på svenska banker, mäklarinstitut och Hedge-fonder. De ni! Men Syd säger: Titta på meritlistan, de har redan satt hela finansen på pottkanten i USA och England och Spanien. Det räcker! Tvätta ur brylcreamen - nu är det inte Brylcream som används utan mer "Gilette Extra Superior Man Attractive Smell Hair Dust Special" eller något annat liknande. Resultatet är dock detsamma. Nej finanshajar rufsa till er lite sådär friluftsaktigt i håret och kavla upp ärmarna - ja de de där vita med monogram som sitter närmast händerna på skjortan. Manchettknapparna kan lösas in. Dessutom är Stureplan redan trångbodd.  Vi behöver inte fler. Ta ett riktigt jobb. Jo man får lön! Nu låter Syd lite negativ, lite cynisk, tycker ni inte?

Pratade med USA igår och det är irriterat därborta men ikväll går säkert räddningsprogrammet igenom efter några ordvändningar och starka påtryckningar. Börsen tar ett glädjeskutt men stabilt ännu, nej knappast. Hur var det nu då söker Syd egentligen jobb som finanshaj.?Nej, det skulle inte gå; Syd i bakåtkammat hår? Nej! Springa runt på Stureplan? Nej! Nej ni ser, det skulle aldrig funka, låt vara att Syd kan ekonomi och räkna plus och minus men det verkar ju inte  vara något man efterfrågar i dessa kretsar. Förresten om värdepapper blir värdelösa kallas de då fortfarande för värdepapper?

När Syd startade bloggen så lovade han sig själv att inte ösa galla, inte vara cynisk, inte angripa personer, nu har jag inte riktigt hållit det jag lovat men man blir lite irriterad på företeelser ibland. Och finanssektorn är som den är....kanske kanske, var som den var...


RSS 2.0