Hä ä jussom skillnad på Klimatzon 1 å 5

För våra engelska läsare kan vi översätta rubriken ordagrant till "There is absolutely an noteable difference between Climate Zone 1 (one) and 5 (five)".
 
Sällan har Syd upplevt klimatzonsförflyttningen så tydligt som denna helg. Den s k kosan har ställts söderut och från 5-7 graders "värme" till 19-20 graders värme, under lång tid dessutom, så märks skillnaden. Nu skall vi i rättvisans namn dock erkänna att snön för 14 dagar sedan försvann redan efter ett par dagar och det för man väl vara rätt nöjd med så här i maj.
Som en liten parantes i denna geografiska historia så vill Syd besvara en återkommande fråga och det är om namnet Syd syftar på väderstrecket och att det så fall finns en Nord James, Väst James. Nej, säger Syd om Sýd, namnet härstammar från en omskrivning av "Sid" och är engelska, det finns ingen South James, eller East James och så vidare. Namnet här heller ingen koppling till det i vissa områden i Bergslagen frekvent uttalade ordet "Siddu" med långt u. Vi kan nu kostatera att den här lilla "parentesen" tenderar att dra ut i tiden och nästan ta över det som egentligen skulle avhandlas nämligen övergången från klimatzon 5 till 1.
Sydöstra Sverige lider av torka, inte speciellt på Österlen men uppemot Blekinge, sydöstra Småland och Öland. I dessa trakter lyser grundvattnet snart med sin frånvaro vilket är lite tungt nu när turistsäsongen står för dörren. Diametralt står Nordvästra Svealand där regnet öst ner och som i kombination med snösmättningen i Dalafjällen fått Västerdalsälven att stiga med två meter. Det är ett bekymmer i sig men jag kan garantera att Ölandsborna gärna skulle ha både fjäll och regn just nu. Man kan knappt tänka sig att det går tankbilar över Ölandsbron med vatten, men så är det.
 
I en orolig värld står klimatpåverkan högt på orosskalan, dock vet vi inte riktigt vad som är naturliga rytmiska förändringar och hur mycket som är exempelvis CO2 påverkan. Oavsett det så kan vi konstatera att miljön måste vårdas, CO2 är under inga omständigheter bra. Skräp är inte heller bra. och nu läste Syd att det inte finns "sponsorpengar" för att kunna städa kuststräckorna på Västkusten. Ja, ni läste rätt, det finns inte sponsorpengar! (ett ögonblick min redaktionskommitté säger någonting... Vadå bra sysselsättning? enkla jobb? lägga pengar på rätt ställe??,)
Ja vi går vidare, jag lämnar kommittén därhän just nu och konstaterar istället att nu i helgen avgörs promotion till de olika engelska divisionerna inklusive Premier League. Mourinho till Manchester United. Kanske det, tack och lov är vare sig Man U eller Mourinho några favoriter hos Syd så det är rätt skönt att de är samlade på ett och samma ställe. Men det kan ju möjligvis ändra sig, Leeds och Brynäs tillhörde min egen elitserie en gång i tiden, dvs "vilka-tycker-vi-värst-om-serien". Men som vi skulle ha sagt hemmavid när nu detta tonats ner och man plötsligt ser ett existensberättigande för båda i Premier League respektive SHL; "siddu" hu dä kan bli...
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0