Ett avslöjande kommer aldrig ensamt (ett gammalt litteraturordspråk)

Nyligen har avslöjats, som vi alla i alla fall tror, vem som döljer sig bakom pseudonymen Elena Ferrante.  En pseudonym som används av en italiensk författare som valt att vara anonym. Ferrante debuterade 1992, och har sedan dess skrivit ett 10-tal böcker, många utspelar sig Neapels mest utsatta delar. Nu har en viss del av spänningen försvunnet när man "vet" vem Elena Ferrante är.
 
Så här skrev Svenska Dagbladet  
 

Så var då författaren Elena Ferrantes verkliga identitet till sist avslöjad. Efter åratal av spekulationer har nu den italienske journalisten Claudio Gatti presenterat tungt vägande bevis. Med stor sannolikhet är författaren en 63-årig översättare bosatt i Rom.

Det är svårt att inte uppröras över respektlösheten i detta triumfatoriska avslöjande, publicerat samtidigt i fyra internationella tidningar.

Och vad händer härnäst, kommer Claudio Gatti att försöka sätta tänderna i Syd James. Men då kommer han att på en s k nit. För Syd James Revue kan redan nu avslöja att Syd James verkligen är Syd James! Ja exakt så är det kanske inte men vi kan i alla fall konstatera att Syd inte är någon 63-årig översättare bosatt i Rom.

I och för sig finns det många litterära likheter mellan Elena Ferrantes och Syd James´ författarskap. Elena skriver om de mest utsatta delarna i Neapel. Tuffa villkor för den del av befolkningen som lever där. Syd skriver om Kolarbyn där en av hans närmaste vänner växte upp. Tuffa villkor. Det finns fler likheter; när Sveriges Radios korrespondent intervjuade innevånare i det fattiga Neapel så kände ingen till Elenas böcker. Detsamma skulle hända om Sveriges Radios korrespondent skulle intervjua Kolarbyborna; de skulle inte heller känna igen Elena Ferran... Syd James menar vi förstås och hans böcker. Det sistnämnda rätt logiskt eftersom de ännu inte är utgivna men ändå. Och det finns ÄNNU fler likheter Elena Ferrante får med största sannolikhet inte årets Nobelpris i litteratur, det får antagligen inte Syd James heller. Ja ni ser hur det kan vara här i författarvärlden.

Vi kan komma med ytterligare ett avslöjande: Syd James kommer att starta en liten idrottsberättelse om sin nära vän. I nästa Syd James kommer prologen om en karriär som startade i Grängesberg och Harnäs och som slutade i Grängesberg och ända borta i Morgårdshammar, men det var i nästa krönika det.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0