"Nu ä dä lungent nera i verkä" (It´s pretty calm, down in the steel mill)

var en rubrik så jag läste för ett antal år sedan i lokala tidningen när det lokala stålverket hade sommarvila.

Är det för lugnt överhuvudtaget? Är vi på allvar in i en rejäl inbromsning av Sveriges ekonomi också? Eller är det "bara" långt till nästa lön?

Fem tydliga indikationer idag på att den ekonomiska aktiviteten är lägre än vad den borde vara. Jag kan tyvärr inte inte i detalj nämna branscher för då kan mina "källor" identifieras och det vore inte bra, för dem vill säga. Men vi kan i alla fall konstatera att källorna representerar en bredd som gör att signalen känns tydlig. Förhoppningsvis är det fel men.........

Jag rekommenderar starkt att ni läser SvD:s näringslivs krönikör Andreas Cervenka som oftast skriver en massa kloka saker som han själv och andra tänkt ut. Bland annat skriver han om att människan och våra valda beslutsfattare sällan eller aldrig tar beslut som enbart bygger på rationella underlag, man glömmer bort den psykologiska förstärkningseffekten i både upp- och nergång.

Nu jollar man runt med Grekland igen, håller inne pengarna för att de "förtidspensionerade" grekerna inte gjort tillräckligt för att åtgärda problemen, om några veckor har Grekland gjort detta, pengar betalas ut och alla blir jätteglada, sedan går det några veckor så ser man att de "förtidspensionerade" grekerna inte gjort tillräckligt för att åtgära problemen och då håller man inne nästa utbetalning och så ha man gjort detta och alla blir jätteglada. Ni hör! Det låter nästan som om det är Saab vi talar om. Grekland skall ju bland annat sälja infrastruktur; hamnar och gator och flyplatser och en massa annat. Men det är ingen ordning på det heller, man hittar knappt gatorna, än mindre flygplatser, torra sjöar som har anställda badvakter och en massa annat och inte visste jag att U2 skrev en sång om detta redan för flera år sedan

Bryt ner blockpolitiken i Europa, man måste ta beslut som håller och som alla står bakom annars löser man inte det här. Låt Grekland lämna Eurosamarbetet (och låt Saab gå i konkurs), låt USA- dollarn falla ner till 5,25, låna inte mer av Kina - det är Syd James´finansiella råd för dagen, precis som underv gårdagen och precis som imorgon.

I príncip, tror Syd, så måste två världsdelar; Europa och Nordamerika, devalvera. Det kommat att kännas; men 1,5 mkr för en liten etta med centralt läge, 58 miljarder för en sökmotor på internet, företag som Eniro kommer att falla, fiktiva värden i balansräkningar blåser bort som ett höstlöv, vi får en standardsäkning. Kanske ända ner till 1991 års nivå ..... huvaligen....

Igår kväll rullade U2 -history på TV:n och  då insåg jag hur förutseende de varit i sina låtar. Hur kunde de redan då ana vad som skulle komma, vi lägger in en sång om Grekland av U 2 nedan som måste handla just om den grekiska infrastrukturen (U2, som jag så gärna skulle vilja se live, helst i en slottsruin på Irland. Eller i något halvbyggt shoppingscenter som ser ut som en ruin numer)
 
Idag smäller det; Manchester U v/s Chelsea, MU imponerade inte mot Benfica. Blues imponerade mot Leverkusen, en öppen historia, mitt tips går mot 1-1 alternativt smäller det till ordentligt. Spännande blir det, och regn, så man kan sitta inne med gott samvete. Men den äkta känslan kring fotbollen försvinner allt med, Manchester U noterade på Singaporebörsen och man drar in 6,6 miljarder i emissionspengar. Oligarkpengar i Chelsea.  Snart går väl Harry Potter in en fyrbackslinjen i något lag, man produktplacerar inte bara i film utan på fotbollsplanen; produkten man idag mest placerar på planen är "Egot".

U2 har tjänat massor med pengar, och det får människor gärna göra, men U2 står ändå för någoting mer. Neil Young har tjänat massor med pengar men står också för något mer. Men att bara vara oligark, shejk, börsnisse eller äga flygbolag och köpa "mina" engelska fotbollslag det tycker vi* inte om.   * Syd, James och jag.

Till er som försöker köpa infrastruktur i Grekland tillägnar vi denna låt:



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0