Zlatansverserna ett potentiellt nobelpris i litteratur?

1988 gav den indisk-engelske författaren Salman Rushdie ut sin kontroversiella roman "Satansverserna" och drog på sig en s k fatwa på kuppen, dvs en dödsdom utfärdad av Irans högste ledare Ruhollah Khomeini.

Hur det nu skall gå för Zlatan är ännu en oskrivet blad men enligt mediauppgifter skall han i höst ge ut en bok där han själv berättar om sitt liv. Hur det rent litterära djupet blir återstår väl att se men vi får hoppas att Zlatan slipper en "fatwa". Med tanke på det det fokus som varit kring Zlatans vikt (100 kg red anm.) i höst så kanske det tolkas annorlunda; fat! wa, jaug? (skånskt uttal på "jag" blir "jaug")

I Zlatansverserna kommer författaren säkert att berätta om sin tid i Barcelona och klaga på den behandling han fick där. Populariteten hos Barcas fans för Zlatan är sjunkande men någon fatwa skall det väl ändå inte bli. Det får nog räcka med ett rött kort.

Sportlitteratur av detta slag är mycket vanlig i England där var och varannan fotbollsspelare skall "skriva" en bok och göra några kontroversiella uttalanden som i sin tur skall göra att boken säljer.

Några Booker- eller Nobelpris har dessa litterära alster aldrig närmat sig. Men om nu Sverige missar EM så kan ju Zlatan vara med på bokmässan i Göteborg nästa år istället. Inget ont som inte har något gott med sig.

Syd funderar nu också på att skriva en bok om sin fotbollskarriär, "med några års distans kan han nu med ett annat lugn skåda tillbaka på sin fotbollskarriär", säger Syds förläggare i en kommentar. "Det finns mycket fotbollsgodis att berätta från bortamatcher i orter som Borlänge och Kopparberg", träningsläger på leråkrar i Danmark och en och annan utvisning, där vi särskilt minns en match mot Säter borta", säger VD:n för det förlag som planerar en stor release av Syds bok framöver.
Svenska akademien säger i sin kommentar att det är för tidigt att redan nu utlova priset till Syd James 2012 men låter samtidigt påskina att det inte lär bli speciellt höga odds hos vadslagningsfirmorna inför nästa år. Bokens slutliga titel är ännu inte satt men det kommer att anspela på Syds känsla för den lilla människan i samhället, "gräsrötterna" är viktiga för fotbollen lär Syd ha sagt.

Det kan för övrigt nämnas att Syd så småningom bytte ut fotbollen mot golf då han som många andra trodde att gräset var grönare på andra sidan.

 

Best selling CD:s in Greece (Grekiska försäljningstoppen för CD)

Grekland har ett elände och är det också men musik köper de i alla fall. Nytt och gammalt i en salig blandning. Ändå ganska bra musiksmak måste jag säga. En del kända namn toppar förstås:

Grekiska försäljningslistan;

1. Bruce Springsteen " Better Days"

2. John Fogerty "All over again"

3. Robert Wyatt "Cuckooland"

4. Jeff Haley Band " Hell to pay"

5. Government Mule  "The Deep End"

6. Europe " The Final Countdown"

7. Peter Wolf "Up to no good"

8. Stevie Winwood "About time"

9. Jayhawks "Sound of lies"

10. Mavis Staples "We´ll never turn back"

och så lite överraskande; Veckans "bubblare" en tidig skiva med Dr John, se nedan. Om Dr John;s medicinering skulle hjälpa de arma grekerna är tveksamt och han låter dessutom lika allert som hela åtgärdspaketet för den grekiska ekonomin;


Syd´s chefsekonom Roger II klarar ut sakförhållandena

Det här var en rubrik på Dagens Industris nätupplaga idag;

Därför rasar
börsen i dag

"Den här dagen har inte innehållit några som helst ljuspunkter”, säger Danske Banks chefsekonom Roger

"Helt fel", säger Syd James´s chefsekonom Roger II, "den här dagen har innehållit en rad ljuspunkter och det är just därför som börsen faller", säger Roger II.

"Det är nämligen så att Ingemar på skivbutiken har kommit hem från New York och Syd fick en möjlighet att besöka densamma idag. Det blev ett rejält ingrepp i börsen för att klara de CD skivor som nämnde Ingemar tyckte att Syd skulle köpa", säger Roger II. "Därför rasar Syds börs i värde!"
"Herregud* 3, 4 eller 5% på aktiebörsen är väl ingenting, Syds börs föll med över 100 procent!"

"Vad allt annat ekonomiskt elände i världen har för orsak är också ganska tydligt", säger Roger II. "Det är helt enkelt ett ekonomiskt elände i världen!"

* När vi ändå är inne på religion så såg jag att påven skall vara i Tyskland på turné. Det ser ut som värsta programmet, med aktiviteter hela tiden eller som man säger in England; "Pop - non stop" ..........................


"Nu ä dä lungent nera i verkä" (It´s pretty calm, down in the steel mill)

var en rubrik så jag läste för ett antal år sedan i lokala tidningen när det lokala stålverket hade sommarvila.

Är det för lugnt överhuvudtaget? Är vi på allvar in i en rejäl inbromsning av Sveriges ekonomi också? Eller är det "bara" långt till nästa lön?

Fem tydliga indikationer idag på att den ekonomiska aktiviteten är lägre än vad den borde vara. Jag kan tyvärr inte inte i detalj nämna branscher för då kan mina "källor" identifieras och det vore inte bra, för dem vill säga. Men vi kan i alla fall konstatera att källorna representerar en bredd som gör att signalen känns tydlig. Förhoppningsvis är det fel men.........

Jag rekommenderar starkt att ni läser SvD:s näringslivs krönikör Andreas Cervenka som oftast skriver en massa kloka saker som han själv och andra tänkt ut. Bland annat skriver han om att människan och våra valda beslutsfattare sällan eller aldrig tar beslut som enbart bygger på rationella underlag, man glömmer bort den psykologiska förstärkningseffekten i både upp- och nergång.

Nu jollar man runt med Grekland igen, håller inne pengarna för att de "förtidspensionerade" grekerna inte gjort tillräckligt för att åtgärda problemen, om några veckor har Grekland gjort detta, pengar betalas ut och alla blir jätteglada, sedan går det några veckor så ser man att de "förtidspensionerade" grekerna inte gjort tillräckligt för att åtgära problemen och då håller man inne nästa utbetalning och så ha man gjort detta och alla blir jätteglada. Ni hör! Det låter nästan som om det är Saab vi talar om. Grekland skall ju bland annat sälja infrastruktur; hamnar och gator och flyplatser och en massa annat. Men det är ingen ordning på det heller, man hittar knappt gatorna, än mindre flygplatser, torra sjöar som har anställda badvakter och en massa annat och inte visste jag att U2 skrev en sång om detta redan för flera år sedan

Bryt ner blockpolitiken i Europa, man måste ta beslut som håller och som alla står bakom annars löser man inte det här. Låt Grekland lämna Eurosamarbetet (och låt Saab gå i konkurs), låt USA- dollarn falla ner till 5,25, låna inte mer av Kina - det är Syd James´finansiella råd för dagen, precis som underv gårdagen och precis som imorgon.

I príncip, tror Syd, så måste två världsdelar; Europa och Nordamerika, devalvera. Det kommat att kännas; men 1,5 mkr för en liten etta med centralt läge, 58 miljarder för en sökmotor på internet, företag som Eniro kommer att falla, fiktiva värden i balansräkningar blåser bort som ett höstlöv, vi får en standardsäkning. Kanske ända ner till 1991 års nivå ..... huvaligen....

Igår kväll rullade U2 -history på TV:n och  då insåg jag hur förutseende de varit i sina låtar. Hur kunde de redan då ana vad som skulle komma, vi lägger in en sång om Grekland av U 2 nedan som måste handla just om den grekiska infrastrukturen (U2, som jag så gärna skulle vilja se live, helst i en slottsruin på Irland. Eller i något halvbyggt shoppingscenter som ser ut som en ruin numer)
 
Idag smäller det; Manchester U v/s Chelsea, MU imponerade inte mot Benfica. Blues imponerade mot Leverkusen, en öppen historia, mitt tips går mot 1-1 alternativt smäller det till ordentligt. Spännande blir det, och regn, så man kan sitta inne med gott samvete. Men den äkta känslan kring fotbollen försvinner allt med, Manchester U noterade på Singaporebörsen och man drar in 6,6 miljarder i emissionspengar. Oligarkpengar i Chelsea.  Snart går väl Harry Potter in en fyrbackslinjen i något lag, man produktplacerar inte bara i film utan på fotbollsplanen; produkten man idag mest placerar på planen är "Egot".

U2 har tjänat massor med pengar, och det får människor gärna göra, men U2 står ändå för någoting mer. Neil Young har tjänat massor med pengar men står också för något mer. Men att bara vara oligark, shejk, börsnisse eller äga flygbolag och köpa "mina" engelska fotbollslag det tycker vi* inte om.   * Syd, James och jag.

Till er som försöker köpa infrastruktur i Grekland tillägnar vi denna låt:"Dagen som förändrade världen"

Det är tio år sedan idag på datumet som attacken mot WTC i New York inträffade. Jag kan berätta att 1982 stod Syd James på toppen av WTC i New York och förundrades över det faktum att en fransman vid namn Phillipe Petit (tror jag han hette) något år tidigare spänt en lina mellan de två byggnaderna och gått över, på samma lina.

Jag kommer också ihåg att det var två manliga hobbyfotografer som också var uppe på toppen samtidigt, de fotade inte så mycket Manhattan utan mer snygga tjejer som stod lutade mot staketet och tittade på just Manhattan. De hade mycket roligt - ja inte tjejerna kanske men de två manliga hobbyfotograferna. Själv fotade jag Manhattan vill jag tillägga.

Och så hörde  Syd precis att fyra Göteborgare anhållits för misstänkt  planering av terrordåd. Huruvida detta nu är riktigt allvarligt och kopplat till 9-11 eller inte så visar det på att världen har förändrats. Det var bättre förr, förr kunde möjligen någon AIK:are eller Djurgårdare anföra liknande anklagelser mot fyra Göteborgare när IFK;s fyra mittfältare pulveriserade en backlinje med stickare som resulterade i MÅL!

Blir det nya attentat idag? Hur stort symbolvärde skulle det inte få? Men om detta vore sannolikt så är bevakningen så stark att det är osannolikt att det skulle kunna ske, men just därför det kanske ändå sannolikt men nej vi tror inte det ändå. Dock är det troligt att några mittfältare även idag går till attack! Och det lär ju knappast förändra världen, möjligtvis förutsättningarna för matchvärden.


"Tvekan" är kvällens signum, utan tvekan

Jag hade tänkt skriva om 9-11 och ryska flygolyckan i veckan men det kändes tungt så här på fredagskvällen så det låter vi nog bli men Ryssland har sämst olycksstatistik i världen f n på sitt inrikesflyg och flera svenska sportsstjärnor tvekar nu att spela i ryska bandy - eller hockeyligan.

Många andra tvekar att vara i New York denna helg eftersom 10-årsdagen på 9-11 inträffar på söndag.

Själv tvekar jag om jag verkligen skall skriva just nu för utan tvekan har fredagströttheten infunnit sig. 

Och i veckan fick jag jnbjudan från AFC Wimbledon Trust till att delta i deras öppna styrelsemöte men jag tvekar,  om det finns tid att åka dit. Vi får se hur det blir men nu blir det nog sängen i alla fall. Utan någon tvekan, men först armhävningar, sit-ups och plankan.


Vad är det som händer - vad är det vi får uppleva?

Jag har avslutat tittandet av matchen Ungern-Sverige där vi förlorade lite snöpligt med 2-1 efter att han vunnit de senaste fem matcherna på Ferenc Puskas stadion på rätt dramatiska sätt de senaste gångerna.

Och det var PRECIS det som kvällens kommentator (J Hussfelt tror jag han hette) ville uppleva igen, alternativt för första gången, så intensivt att många av matchkommentarerna blev smått komiska. Han ville VERKLIGEN få vara med om en högdramatisk, historisk match - typ "miraklet i Budapest 2011". Han VILLE SÅ gärna:

"Vad är det vi ser, vad är det vi får uppleva?? Ungern gör 1-0 och Sverige kvitterar!!" Ungern missar en straff och Sverige skjuter i stolpen - vad är det vi får vara med om???" "Det är ännu inte dags för Zlatan att göra mål det är inte 89:e minuten ännu!!" och så då slutet: "Ikväll är det Ungern som gör ett mirakel 2-1!! i slutminuten!!".

Jag kan garantera er som kanske inte följer fotboll på samma sätt som Syd att man behöver inte följa fotbollshistorien speciellt länge förrän man får UPPLEVA att ett lag gör 1-0 och att det andra laget sedan gör 1-1. Det har hänt, om jag säger så. Och att en match som står 1-1 plötsligt blir 2-1 kan jag också påminna mig utan att tänka särskilt länge, och inte var det ett MIRAKEL heller!

Man blir bara zzzzzzzzzzzzzzzzzzz (trött menar han, red.anm). Och Zlatan han lär väl väga en 7-800 kilo efter den här matchen efter att hans vikt på 100 kg upprepats i det oändliga, nästan. Och de här 100 kilona "är vältränade" "inte lätta att stoppa" "gå runt" "sätt emot"" nå över -runt - eller på".

Vem Ferenc Puskas som stadion är döpt efter minns ni väl? Jag har ett svagt svagt minne av att jag såg honom i Real Madrids vita skrud i någon Europacupfinal på Hedenhös tid. Jag har för mig att finalerna brukade spelas på lördagskvällarna och Real var alltid med. Och Puskas gjorde mål och skruvade bollen som attan om jag minns rätt. Men det kanske jag inte gör för Syd var både liten och trött vid den tiden . Och det är han  nu också - inte så liten kanske men trött.
Och fru Syd och hennes vänninor i tan--tjejgänget är i Stockholm i helgen för att höja Sveriges BNP och jag ger mig tusan på att de inte tänker ett dugg på Ferenc Puskas!

object width="420" height="345">

RSS 2.0