Tankar vi en vedkap

Så har då Sverige fått en ny regering, ja den är på gång i alla fall. Jag kommer inte att bli förvånad om det ändå blir en M+S någon gång under kommande fyra år. Jag hoppas dock att det inte är några förvärrade kriser som tvingar fram detta. Det räcker som det är med skenande elpriser och fortsatt krig i Ukraina.

 

Sedan finns det andra kriser som är svårare att förstå som till exempel räntechocken på 1,5 %. Gå tillbaka ett antal år så hade chocken varit av rakt motsatt karaktär. Va? Sänker de räntan till 1,5? Räntechocken har snarare varit att räntan legat under nollstrecket. Det har varit det egentliga problemet. Och att staterna pumpat in pengar under pandemien, dopar man ekonomin så får man,,,

 

 

Inflation!, hur många år har inte Riksbanken kämpat med att få upp inflationen, säkert närmare tio. Inflationen skall upp till 2 % har budskapet varit. Vi går tillbaka säg sex år och funderar kring en kostnad på 100 kronor för sex år sedan och två procents årlig inflation; 100x1,02= 102, 102x1,02=104,04, 104x 1,02 = 106,12, 106,12 x 1,02= 108,24, 108,24x 1,02=110,40, 110,40x 1,02 = 112,61 alltså i runda slängar 12 %, Nu hamnade det på 8-9 % på en gång, tyvärr, men sett över tid ingen chock. Men det är en utmanande prisutveckling som visar på systemstörningar.

 

 

Och så höst på det. Nej det gäller att muntra upp sig! Annars tenderar det att kunna bli en mental "mutterlera" (slå inte upp ordet i svenska akademiens ordlista, det finns inte).

 

Ni som följt Syd genom åren vet att det var en klient som jag hade för många många år sedan som tyckte  att livet hade kört ihop sig totalt, det hade just blivit en mutterlera av allting..Från exakt samma tid på ett ungefär (det finns också en förklaring till detta uttryck men er lästid är så knapp så vi väntar med den förklaringen) så hittade jag några poetiska uttryck som Syd hade skrivit. Men nu skulle vi muntra upp oss så då får de dikterna avvakta ett tag.

 

Jag har själv muntrat upp mig i vid vedklyv och vedkap i helgen, måste vara fokuserad men tankarna far iväg. Kanske inte löst världsproblemen men inte långt ifrån...

 

 

 

 

 

 

 


RSS 2.0