God fortsättning på julen

Nu när inte morgontidningen kommer mer an varannan dag så blir det ibland morgnar då man intar frukosten till någon morgonstudio på TV. Brukar normalt lyssna på P1 vid frukostbordet och jag förstår mig själv för detta val. (Nu i elsparingens tider är det dock varmast i rummet där TV:n står, vilket KAN påverka)
 
Hur som helst. Det skall lagas mat för jul och nyår och det skall vara en nypa salt och en nypa dill och en nypa av någonting annat och det skall vara lite spännande och smakerna skall komma fram och herr Syd blir alldeles trött.
 
 
Idag ägnades en god stund åt frågan hur och när man skall uttrycka "Gott Nytt År" "God fortsättning" eller "God Jul". Att säga "God Jul" till nyår är inte rätt, det kunde vi snabbt konstatera. Men hur länge säger man Gott Nytt År, fem dagar kanske men då är det ju Trettondag jul och skall man då köra med "God Jul" igen måntro?
 
"Julen varar än till påska" enligt sången men går man runt i februari och önskar God Jul och för den delen "God fortsättning på nya året" kommer man nog att betraktas med viss skepsis. "Nu har den Syd blivit alldeles knepig" Eller ett mer lokalt uttryck som " Nu har pöjchen blivu toku", eller något sådant.
 
Det behövs dock lite uppmuntrade ord så här i dessa orostider, men det gäller att hitta uttryck som inte provocerar.  "God fortsättning på ditt fasta elavtal" skulle man kunna säga men om du personen har rörligt pris kör det ihop sig. "God El på dig" låter inte heller så bra. "God fortsättning på Coviden" kan man inte heller säga för den vill man ju defintivt skall ta slut före påska, liksom kriget i Ukraina.
 
Då är det nog bättre att hålla sig till julklapparna. Såg att följande braskande rubrik kom upp som nyhetsflash;
 
 
Förstår Pernilla, jag blev själv chockad över min julklappshög! Fick boken "Ved" som passar utmärkt. Blev så inspirerad att jag nästan tänkte köpa en ny yxa men nu har jag en vedklyv så man skall inte gå till överdrift. 
El och ved,  dit går mina tankar och jag hoppas att  "Veden varar än till påska". 
 
 

God Jul med mera!

Vinterlandskapet återuppstod i natt! 15 cm nysnö, julstämningen förhöjs men framförallt, skidspåren räddas!
 
Dan före dan, eller "innandagen" som någon föreslog för att förlänga helgen. Innandagen, Julafton, Juldagen och så Annandagen, ja varför inte? Annandagen - Boxing Day då Premier League återstartar, äntligen... Fotbolls-VM i all ära men nog känns Goodison, St James´s Park, Stamford Bridge, Craven Cottage osv. som hemmaplaner, allihop...
 
Julsånger hör julen till, det blir man varse varje år sådär i slutet på oktober. Hörde om "Absolut Christmas" som kom någon gång på 90-talet, 1994 kan det vara. Hur som helst, det är det mest sålda samlingsalbumet i svensk musikhistoria, Över 500 000 exemplar. Det finns säkert hemma i skivsamligen också men spelas sällan. Ja i och för sig är det väl kring jul den skall spelas och julen kommer ju max en gång per år men inte ens varje jul. Nejdå jag försöker inte medvetet gömma den men den är alltid svår att hitta. Fru Syd kan inte förstå varför jag har så svårt att hitta just den skivan när jag så snabbt kan hitta alla andra skivor.
 
Ja säger jag då, jag såg den förra julen men det vete sjutton var jag lagt den. Och så letar jag....
 
Det finns väl några låtar som är helt okej men jag måste erkänna att Chris Rea´s "Drivning home for christmas" har jag tröttnat på, någon gång där vid mitten på 90-talet. "Nu tändas tusen juleljus" med Carola, nja inte riktigt min stil kanske. Carola har bra röst, absolut och jag hade gärna hört henne sjunga låtar som Rachel Sweet gjorde under sin tid. Lite oborstat kompband hade varit perfekt.
 
Och "Mer jul" med Adolphson & Falk, kan man få bryta ihop en stund?
Nej "Absolut Christmas" är "Absolut Ingenting" för mig.
 
Men nu inför uppesittarkvällen så här på Innandagen så tycker jag att ni skall slå på era gamla vinylspelare (ja låten nedan kanske finns på någon streamingtjänst också) lägg på en vinylplatta från Stiff Records och så tänker ni att vi bytt Rachel Sweet mot Carola. Kunde nog ha blivit bra och en annan inriktning på hennes karriär så hon hade sluppit ha julshow med Måns Zelmerlöv...(ojoj jag känner ett visst illamående...) God JUL!
 
Nu tänker vi oss Carola i Rachels roll:
 
 
 

Fjärde advent

Märkligt fort går det! Och så ett avslutande fotbolls-VM denna söndag. Jag kunde ganska lugn åse finalen eftersom jag inte har några starka känslor för vare sig Argentina eller Frankrike. Men bra match var det.
 
Avslutande vecka inför jul, rally som vanligt... Själv har man ju planerat julen sedan januari, men konstigt nog så är man inte färdig med någoning ändå. Frågade just fru Syd ikväll hur vi har det med julklapparna. Jodå det fanns en del på gång och klart.....
 
I veckan som gick började jag dock distribuera min jul-CD. Riktigt nöjd är jag, vi får se vad lyssnarna tycker. Ett exemplar går till Randy i US, han är f ö på tråden just nu hör jag....tråd och tråd vi moderna människor "facetimar" förstås. Jag går ifrån en stund nu och pratar med J and R......
 
En hel del snö i Minnesota ser jag. träden tungt belastade. Snow mobile is outside.
 
Här är det också snö men det har smält en del, snöade igår men milt idag. I och för sig bra för elräkningen som definitivt ökade i veckan när temperaturen sjönk ner mot -20. Det har gått riktigt bra men elsparandet i oktober och november men nu brakade det iväg åt helt fel håll. Sedan vill man ju ha en vit jul och kunna åka skidor på längden. Vi hoppas på det bästa; lagom kallt dvs max . 5 och snö.
 
Körde lite vedarbete idag, har några jättestockar som ligger och som jag tar i omgångar. Motorsågssvärdet når inte igenom men med spett och grannens hjälp lyckades vi riulla stocken så jag kunde kapa merparten. Tungt är det. Jättetungt. Tur att man är ung och stark.
 
Sitter i arbetsrummet denna kväll, arbetsrum kanske är att ta i eftersom det mest påtagliga är en massa vinylskivor som jag har här och funderar över och tittar på. Skall sälja en del är planen. 
 
Skall jag sälja "Sonics Rendevous"? "Dag Vag"? "John Holm" ? Några "Pink Floyd" kan jag nog sälja. "Darkside of the moon" har jag många av. 
 
Men nu blir jag orolig, jag hör att fru Syd sjunger jullåtar på Facetime. Nu är det väl bara J i publiken men i alla fall.  Måste erkänna att jag har lite svårt för julsånger och julshower förutom "Fairytale of New York" förstås.
 
 
 
 
 

Det blir lite mycket ibland

Mandelmanns från Österlen är ute och åker tåg tydligen och skall fira jul i Italien. Något i den stilen, det är säkert trevligt men det blir lite för mycket ibland kan jag tycka. Jag hör TV:n har i bakgrunden,
 
Lite för mycket tog också Harry Kane i vid den andra straffen mot Frankrike i fotbolls-VM. Sett en hel del, dock långt ifrån allt och roligt med lite överraskande resultat. Bara man slapp den oändliga raden av experter som hela tiden skall vara lite extra och analysera, och prata och hitta det ena och det andra som man kan diskutera i oändlighet.  Det blir också lite för mycket.
 
Liksom det är med elpriserna, det är lite för mycket de också. Nu när milda november förbyttes i en ovanligt kall december så får man ligga i för att få ner elräkningen i rimliga nivåer. Det går att spara, vänta ett ögonblick jag tycker jag hör fru Syd säga någonting.....
 
Vad säger du, har jag dragit ner värmen lite för mycket? Vadå mörkt i huset? Herregud vi har väl gått i de  här rummen många gånger förut,vi hittar. 
 
Nejdå jag skojar lite med er, fru  Syd ropade inte och vi har faktiskt en lampa tänd. Skojar lite igen ( mycket skoj nu)  men utan alltför stota uppoffringar har vi sänkt elförbrukningen med 25-30 % jmf med samma period förra året. Det är bra! 
 
El har blivit det strora samtalsämnet i Sverige! Förr tittade alla i sina telefoner på Insta, följde FB-flödet, twittrade lite hit och dit men idag följer man elbörsen och sin egen elförbrukning. Hur mycket har du förbrukat idag? Vad kostar kilowatten i denna sekund? Det har blivit viktigare än till med fotbolls-VM. 
 
Det finns en klar likhet mellan fotbolls-VM och elen. Många experter som uttalar sig, förklarar än hit och än dit. Och den andra likheten, håller man nollan i både elfrbrukning och i fotboll då vinner man. Men kallt kan det bli. Inte i Qatar kanske men här i hemstaden där det nu är minus 15. Och ute är det.....

Så var då årets jul-CD klar

Förstår inte att det redan är Lucia, det blev lite bråttom men nu är årets jul-cd precis färdigställd. En blandning från 1967 till 2022. Gamla och nya influenser. USA.resan och Randys input gav utslag direkt på denna CD.
Enjoy!
 
 

RSS 2.0