Nya upplopp fruktas i Husby

närmare bestämt i Dala-Husby, denna centralort i Hedemora kommun i landskapet Dalarna, i Sverige, i Europa, i Världen, idag.
I och för sig har upprorsmakarna som kan finnas i Husby legat lågt en tid, det brukar hetta till närmare löningsdagen och polisen fruktar nu att Husbyborna skall få destruktiv inspiration från Husby. Nu är det inte samma Husby utan ett annat Husby. Bilbrand har det redan varit, polisen trodde att "nu dj.vlar har det startat "men det visade sig att Janne "Norrlands Guld" Ekström hade missat kylarvattnet i sin gamla Volvo 245, istället för att tömma kylarsystemet på glykol och slå i vatten, så hade han bara tömt och motorn inte bara skar ihop utan det tog eld i 245:an som blev ordentligt svedd men rullar nu igen (tyvärr, måste vi säga eftersom bilen är rostig som tusan och däcken ser minst sagt blankslitna ut). Insatschefen, som vi kan kalla för insatschef C, polisen vill inte offentligöra sina namn i dessa tider, säger i en kommentar att "Norrlands Guld" nog hade både ett och två järn innanför västen när han mekade med bilen. Nu säger insatschefen  att dessa järn inte är att förväxla med de järn som busarna i Stöckhölm brukar går runt med." Den andra branden vi nyligen hade var anlagd", säger polisen, "men det var å andra sidan den sista april och inte så mycket att bråka om".
 
Oroligt är det dock, i den närliggande orten "Skevi", i Stora Skedvi som vi storstadsbor säger jäser det och pyser också efter att man meddelat att den sista Vikabrödsskivan snart är gräddad. "Nu är decilitermåttet rågat", säger flera arbetslösa ungdomar i trakten! Vi känner oss utanför och har inget att göra som nu djäklar drar vi snart runt i byarna och bråkar lite. Djusaborna och de få som bor kvar i Källsbyn har till och med startat s k medborgargarden för att skydda sina hem från glaskrossning och gatustenar. Nu är det lite problem med medborgargardet i Källsbyn eftersom hemtjänsten vägrar att skjutsa runt Helmer Eriksson, Svea Zetterström och Alma Karlsson som alla tre behöver rullator och Alma till och rullstol när de skall "ut på patrull" som Helmer Eriksson säger. Frågan tas upp i nästa möte med kommunens Vård och Omsorgförvaltning den 4 juni. "Överilat",  säger polisens insatschef och tillägger att vare sig i Djusa eller Källsbyn finns det några gatustenar att kasta. Smågrus och en och annan gråsten är det som står till buds.
 
Det har i och för sig länge jäst i brödfabriken men nu kanske hotet om total nedläggning tänder kravallbrasan i trakten. Mycket har gått emot; antalet mjölkkor minskar, skogsbruket går på sparlåga, bredbandet når bara upp till mellan 6-8 Mb per sekund, DVD-uthyrningen har ökat en femma i pris. Per film! Fotbollslaget pendlar mellan div 6 och 7. Damfotbollen nedlagd. Bli inte förvånade om ni hör att kravallerna i Husby sprider sig, kanske till och med till Stöckhölm.
 
 
 Först Glasgow sedan Ytternora utanför Smedby.
 
 
 
 
 
 

En stund över

blir det lätt när Schlagerfestivalen pågår, nu tror ni att jag skall "ojja" mig och beklaga mig och tala om att jag tycker att Schlagerfestivalen är urtrist, dåliga låtar, ointressant och så vidare. Men det tänker jag inte alls göra, för schlagerfestivalen har säkert sitt berättigande. Nu vet jag att anhängare av schlagerfestivalen inte gillar att man säger schlagerfestivalen utan det skall vara lite så där "Song Contest" -aktigt istället. Det brukar jag påminna mig själv om när jag åker buss mellan Kristianstad och sommarstugan. Då passerar man "Kristianstad Airport" som det står på skylten men inne i bussen avviserar alltid busschauffören att "no stannar bossen veid Everlaufs flaugstation sau häur kan ni stiga ur". Det låter ju inte lika häftigt som att man droppar av vid Kristianstad Airport.... Lite så är det med schlagerfestivalen också om ni förstår hur jag menar.
 
Annars har ju dagen bjudit på spännande VM-hockey så här i pingsthelgens försommarprakt. Både Sverige och Schweiz överraskar men ändå är grundkänslan "så där" tycker jag. Vore lite kul om Schweiz vann men givet ännu roligare om Sverige vann förstås. Svårt att nå extas över detta VM har jag dock.
 
Sommaren närmar sig helt plötsligt, fort som f- n gick det, man hann ju knappt få av sig skidorna innan man fick kasta sig över räfsan och börja räfsa och nu är det gräsklippning, hallonbuskrensning, mer räfsning och sommarmöbler ut, spark in, vinterkläder hängas undan, sommarkläder hängas på och nu skall man väl snart börja grilla också. Detta stora sommarnöje som jag så gärna avnjuter men till skillnad från andra unga män (sådana som jag alltså om ni missade den poängen) så hyser jag ingen längtan att stå där som grillmanager, tid tar det ju också, man skulle ju kunna köra på flintasteken med varmluftspistol men det är klart att det inte är lika myyyysigt. Nu skall man dessutom grilla allt ser jag på Coops reklam.
Jag riktigt känner att de närmar sig, orden alltså, de där orden som säger "skall vi grilla ikväll, vore inte det myyysigt?"  "Jo", säger jag då, "jättemyyysigt men jag tror inte var har någon grillkol". "Men åk upp till Coop, de har och det tar bara ett par minuter". "Jo", säger jag då, "det kan jag väl göra men jag undrar var jag la Coopkortet". "Här!- Åk nu innan det blir för sent". "Jo" säger jag då.

Lyssna in Cash först och sedan bilderna

 
 
 

Österlen maj 2013

 
Maglehems kyrka
 
 
Förorterna till Maglehem, på väg mot Brösarp
 
 
 
Bregottfabriken, Brösarps backar. Ravlunda kyrka syns i horisonten. Där "Piraten" Nilsson är begraven.
 
 
Cykelturen går vidare
 
 
 

Bengans i Stockholm - in good company over the years

 
 
Ingemar, Sweden
 
Brussels, Belgium
 
Helsinki, Finland
 

Bengans, Bruce och andra Friends

Så har man då ånyo fått uppleva att fantastisk kväll med the Boss med det totala höjdarnumret när han på fredagen väljer att spela hela skivan "Born to Run" från första till sista låt. Det händer inte ofta, om någonsin. "Born to Run" kanske den bästa, eller "Darkness.." eller "Human...." eller jag vet inte men det finns en kanon-DVD med "Born to Run live" från sjuttiotalet. Historiskt låtval!
27 låtar Springsteen och det var nästan lika bra som lördagen ifjol i Göteborg och den konserten anses ju vara en av Springsteens absolut bästa alla kategorier, svårt att toppa den varje gång.
 
Var allt bra? Nja, ljudet i arenen, tveksamt bullrigt och lite dovt gav lite att önska!
 
Konserten försätter en i ett lyckorus, organisationen och infrastrukturen runt arenan för en närmare katastrofkänslan. Perfekt när drygt 50 000 skall klösa runt i grushögar, återvändsgångbanor, byggnadsställningar och det var ju bara tur att alla var på så bra humör. SL tror jag satte in ett extra tåg, stark planering......
 
Det är en konsert även kommande lördag och inte vore det så dumt......
 
Jag hade en fullspäckad fredag men mellan två möten "råkade" jag passera Bengans på Drottninggatan. som den sanna kulturivrare man är så köper man en CD då, ja direkt en kanske det inte blev men mindre än fem i alla fall.
Bra utbud, trevlig personal, centralt läge, sk-t i slott, mat och annat krafs, köp en CD istället. Peta in den i tung HiFi tryck upp volymen och ni kommer att få en helt annan upplevelse än i hårt packade digitala filer i Spotify, något jag inte vill skriva ner, Spotify är en bra sökmotor för låtar, mycket finns, inte allt men "packat" är det.
 
 
My friend at Bengans!
 
 
Boss at Friends
 
 
Unknown friends at Friends
 
 
 
 

RSS 2.0