Tack och lov

Så skrotades det utomordentlig dumma förslaget om en Super Europa League! Den jordnärmare fotbollsvärlden reagerade unisont och det känns hoppingivande. Nu är världsfotbollen kommersialiserad i överkant alla redan, med fantasilöner som ofta inte alls ligger i paritet med spelarens prestation. Men i alla fall.
 
Kan det vara så att man nu passerade man en gräns där det tog stopp? Vi skall inte inbilla oss att det är några fotbollsälskande personer bakom dessa förslag. Nej det här styrs av investeringsfonder som vill ha avkastning på sitt kapital. Drygt!
 
Nog om detta! Nu är det en vecka sedan som Syd fick sin Covidspruta. Det gick lugnt och smidigt, inga arga personer som vägrade eller skanderade utanför vaccinationscentralen. Vi har läst om både hot och annat dåligt uppträdande i vaccinationslokalerna. Drygt!
 
Pratade med äldre bror Syd här på morgonen, golfpremiär idag. Sommargreener! Det trodde jag inte efter att i förrgår vaknat med en knappt decimetertjockt snötäcke på marken och till detta en rejäl vind, som någon uttryckte det för ett antal år sedan. När man drog upp rullgardinen och snön yrde tänkte man; Drygt!
 
Mindre drygt var det att lyssna på radioprogrammet "Språket" i veckan som tog upp detta med att människor omedvetet och medvetet blandar ihop ordspråken/idiomen. Detta har Syd medvetet tillämpat sedan många år. 
"Man skall inte kasta handduken i sjön". "Hellre en yxa i handen än tio i skogen"  är exempel på detta.
Tydligen var det någon minister som i dagarna blandade ihop "Många bäckar små blir en stor å" med typ "Man skall inte gå över ån efter vatten". 
Någonting i stil med "Att det finns många bäckar små där man kan hämta vatten".
 
Ha en bra helg! 
 
 

Det tog snabbt slut

slutspelet för Leksand. Besviken? Ja tlls viss del men mest lättad över att få slippa en kvalserie som den HV71-Brynäs f n spelar. Ifjol räddade pandemin LIF så att i år tro på semifinal och final vore kanske att önska för mycket.
I sportens värld glädjer sig annars Syd över att AFC Wimbledon tagit några tunga segrar på slutet och förhoppningvis kan klara sig kvar League One. Vidare känns det bra att Charlotte Kalla fortsätter!
 
Ni som följt Syds återtåg efter operation m m (ej att blanda samman med Leksands återkommande återtog hoppas jag) så kan jag berätta att nu är i stort sett kryckorna släppta. Längsta promenaden sedan november genomförd. Uppföljande prover bra så nu kan vi (peppar peppar) se våren an med tillförsikt.
 
Pandemin lägger dock en våt filt över mycket, nu skulle Syd inte kunnat ösa på som vanligt i alla fall, men pandemin har medfört lite andra insikter. Bland annat att de program som jag aldrig tittat på förut har jag tittat lite på under denna period för att konstatera att jag kommer att återgå till föregående uppfattning, dvs att inte se dem igen.. Det skall lagas mat, skrattas hysteriskt och därtill gråtas en skvätt.
 
Nej jag klarar inte detta, säger Syd, som därefter vänder blicken uppåt och konstaterar att himlen är blå.  Lutar nu åt lite kaffe i solskenet och så har jag funderat på detta med korsord. Och gitarren har jag fått stämd, kände igår att jag glömt allt. Flera års gitarrdvala efter att min coach blev sjuk, synd, jag var ju på G säger Syd.  Med sikte på Idol och Talang?
 
Jag ropar ut en fråga till fru Syd? Skall jag sikta på Idol eller Talang?
 
Kaffe var det ja...jodå jag kokar själv, sätt dig i solen du så kommer jag ut med kaffe.
 
 

"Troubles" igen?

Jag läser en bok nu som jag starkt kan rekommendera;  "Shuggie Bain" av Douglas Stuart. Handlingen utspelar sig 1981 i Glasgow. "Året är 1981 och industristaden Glasgow är nere för räkning under Thatchers järnhårda styre".
Det är ingen mysig feel good bok. Nej det här är eländigt i alla dimensioner. Mycket läsvärd och jag tror den kommer att bli film. Celtic och Rangers delar staden.
 
Glasgow är fortfarande sargat och en tuff/påfrestande miljö.
 
Från Wikipedia, den fria encyklopedin 
Den s k Glasgow effekten hänvisar till den låga medellivslängden och dålig hälsa invånarna i Glasgow , Skottland , jämfört med resten av Storbritannien och Europa. Definierad som "[e] xcess mortality in the West of Scotland (Glasgow) after controling for deprivation", är Glasgow-effekten en del av den "skotska effekten"; landet som helhet har hälsoskillnader jämfört med resten av Europa, och det har verkligen kallats "den sjuka mannen i Europa". Skillnaderna är störst i Glasgow.
 
Även om lägre inkomstnivåer i allmänhet är förknippade med dålig hälsa och kortare livslängd, har epidemiologer hävdat att fattigdom ensam inte verkar stå för skillnaden i Glasgow. Lika missgynnade områden i Storbritannien som Liverpool och Manchester har högre förväntade livslängder, och de rikaste tio procenten av Glasgow-befolkningen har en lägre livslängd än samma grupp i andra städer. En av fyra män i Glasgow kommer att dö före hans sextiofemårsdag. Glasgow-effekten
 
Det här påminner Syd om ett besök i Belfast för ett antal år sedan. Gjorde en stadsvandring i ett regnigt Belfast. Allt var slitet, hus, bakgårdar och människor. Även de som inte ens nått medelålder såg slitna ut. Slagorden gentemot protestanter respektive kataloiker var påfallande många på husfasader. Det har varit lugnt nu i många år efter årtionden av "Troubles" som krävde 3500 människors liv. Nu har verkar bråken börja igen, upplopp  tidigare i veckan. Och detta som ett resultat av Brexit, ett mycket dumt beslut.
 
Ni vet väl förresten att Titanic byggdes i Belfast. Och att George Best var född i Belfast. Bägge gick under. Vätska var de gemensamma nämnaren.
 
Bildkavalkad från Belfast. Alla bilder tagna av Syd James.
 
 
 
 
 

Status post (påsk)

Det har gått ett tag nu sedan vi lämnade drömmarnas värld efter att medicineringen upphörde. Nu har jag nått påsk, säger Syd och säger vidare att statusen är rätt bra.
 
 
Vi låter Syd utveckla detta med egna ord;
 
Som många av er vet så blev processen efter januari inte spikrak uppåt utan det kom en del kompletterande hälsoeffekter som man gärna avstått. Men nu är det påsk som sagt och läget är bra, lägger alltid till ett "peppar, peppar" . Men tacksam.
 
Igår gjorde jag första cykelturen, fru Syd uppmanade att välja vägar utan alltför många backar och efter viss tvekan som följde jag detta råd. Klokt insåg jag i EFTERHAND. Före såg jag backar som ett fullt möjligt alternativ. Det blev inte mycket till tempo och i de mindre backar som ändå fanns fick vänster ben stå för kraften.
 
Jag är i Skåne, berättar Syd och fortsätter. Vädret är vackert, lite kyligare idag. Fågelkvitter överallt och igår spatserade en fasantupp rätt över tomten. Hann inte riktigt få till det med kameran utan det blev en fasanbild i buske. Annars bär jag med mig mobil och kamera hela tiden. Vi befinner oss i ett vargrevir så man vet aldrig. Cyklade där igår och planerade hur jag skulle göra om vargen kom. Det gjorde nu inte vargen utan det jag såg var två hundar med matte.
 
På tal om vargar så minns ni säkert att Syd James juridiske talesperson uttryckte sig kring vargmiljardären som hen trodde skulle bli frikänd. Så blev det. Vi får se nu om Ebba och 81-åringen kommer överens. Hur länge förblir man förresten en 81-åring måntro? Kanske hela livet?
33-åringen som var misstänkt för Palmemordet känns fortfarande som 33.  Vi andra blir lite äldre men inte 33-åringen och inte heller kanske 81-åringen. 
 
Intressant är att vissa beskriver 81-åringen som viljelös och oförmögen "han är ju 81 år!", förvisso slår åldern olika men vi kan påminna oss om Biden, han kommer att vara 82 när nuvarande presidentperiod närmar sig slutet. Och, vi får hoppas att det inte blir så, då kan han utmanas av junioren Trump som då också närmar sig de 80. Huvaligen där kanske beskrivningen kunde vara viljestark men oförmögen.
 
Påsken brukar ofta vara en smärtsam tid. Leksand brukar spela kval. Det slipper vi i år och då är det betydligt lättare att andas. Nu skulle jag kunnat påminna min gamla hockeyantagonist från Gävle som alltid brukade skriva till mig när Leksand missat slutspel alternativt åkt ur och Brynäs var i slutspel, "att våren kommer alltid tidigt i Leksand". RIP TB!
 
Glad Påsk önskar Syd!

RSS 2.0