Helårsutfall vad avser Syds profetior för 2012

Område 1. Ekonomi a) 2011: Börsen skulle gå upp trodde alla experter men den gick ner förklarar alla experter nu den 30 december.
Syd-Profetia 2012: Det går upp tror alla experter och sedan går den nog ned tror alla experter och Syd tror att experterna egentligen inte har en susning. Går det inte upp med 20% så går den nog ned eller upp eller ligger kring 0 som någon uttryckte sig! Man skulle nog kunna bli (lite hovsam ödmjukhet smyger sig in) expert själv, säger Syd.
Utfall Q 1: Profetian rätt, svårt att missa! Börsen upp c a 10% så här långt
Utfall efter Q2; Profetian mer rätt. Idag + 4% dvs sjunkit med sex, procent alltså, under Q2.
Utfall helår; Upp 12%. Svårt att missa, dvs prognosen rätt

b) 2011: PIIGS-länderna i Europa skuldsatta upp över öronen!

Syd-Profetia 2012: PIIGS-länderna i Europa skuldsatta upp över andras öron.
Utfall Q 1: Profetian rätt, frågan är bara över vems öron? Har någon hört någon säga något om en avbetalning från Grekland till exempel. Avbetalning överhuvudtaget? Någon? Nej, precis, det kan bli hett om öronen även 2012.
Utfall Q 2: Ännu mera rätt. Lyssna på ekonominyheterna varje dag.
Utfall helår; Det har "lugnat sig i Europa", prognosen rätt PIIGS länderna skuldsatta upp över andras öron.
 

Område 2. Politik a) 2011: Den arabiska våren övergick till en tidig höst
Syd-Profetia 2012: Tidigt höst övergår till långvarig vinter
Utfall Q 1: Profetian rätt, Egyptens kopter, Libyens splittring, Strider i Syrien, Tunisien vad händer där egentligen?
Utfall Q 2; Profetian rätt, liten ljusning i Libyen, sänkt mörker i Syrien. Och Egypten? Och Tunisien? Och så kan vi addera grannlandet Mali dit de "gamla libyska soldaterna fotvandrat.
Utfall helår: Tyvärr, tyvärr.

b) 2011: Nordkorea får en ny liten president, tronföljare, landsfader eller vad vi skall kalla pojkvaskern
Syd-Profetia 2012: Nordkorea rasar ihop, ännu mer. Det kanske det redan har gjort om man utgår ifrån hur mycket alla har gråtit över att gamle landsfadern vek hädan så här i jultider.
Utfall Q1: Världshistoriens äldsta tonåring har blivit ledare. Oklart utfall! Vi får se vad det blir.
Utfall Q 2: Finns Nordkorea? Hör ni någonting?
Utfall helår; Fel, Nordkorea finns fortfarande och har skickat iväg en långdistansraket. På G? Mot vad?

Område 3. Sport och Kultur
a) 2011
: Zlatan skrev en bok (antagligen berättade han för någon som skrev) och nu kanske boken skall bli film.
Syd-Profetia 2012: Boken blir film. Zlatan spelas av Zlatan som i filmen är en ödmjuk fotbollsspelare som lyckas även i landslaget (filmen får méd andra ord en Science Fiction style - eller Fantasy)
Utfall Q1; Igår imponerade inte Zlatan så "Fantasy" ligger nära för resten av året. Vi får se!
 Utfall Q 2; Hyfsad i EM men ingen vinnare och nu på väg till franska ligan. Filmen får nog vänta.
Utfall helår; Nja, det blev ingen film och Zlatan gjorde onekligen ett spektakulärt mål i vänskapsmatchen mot England.  Jag tyckte mig till och med se en uppmuntrande gest till en lagkamrat i Tysklandsmatchen (som räddade Hamrén).
 
b) 2011:London förbereder sig för OS
Syd-Profetia som Syd verkligen inte hoppas blir sann: men risken för en terrorattack i London 2012 skall inte underskattas. Så länge det är en berusad rödhårig skotte med kilt som hotar att visa sin missil är det ganska lugnt men men.
Utfall Q1; Vi får avvakta Q3 och hoppas vi har fel.
Utfall Q 2; OS närmar sig och G4S klarar ej bevakningen. Några veckor kvar
Helår: Det skall väl inte hända något idag tycker Syd. Den skotska missilen är nog inte så farligt med tanke på regn och kyla i UK...
 
Område 4. Saab
a) 2011:
Saab i konkurs vilket Syd förutspådde redan 2010.
Syd-profetia: Saab återuppstår som en flygplansfabrik, kanske?, en vindkraftpropellerfabrik kanske, en liten web-fabrik? men det kanske slutar med att man bara säljer reservdelar ("spare parts" som vi säger internationellt så där) och så får man för sig att flytta verksamheten från Nyköping till Trollhättan för att skapa "nya" jobb.
Utfall Q1; Blir nog rätt vad det lider. Reservdelar på väg enligt uppgift.
Utfall Q 2: Ja nu har Saab försökt att ladda batterierna och skall sälja elbilar. Tveksamt tror Syd. Stor överkapacitet i biltillverkning i Europa.
Utfall helår: Stort ?

Område 5. Kultur med stort K
a) 2011
: Syd James köpte en herrans massa CD och Vinýlskivor
Syd-profetia: Syd James köper en herrans massa CD och vinylskivor (Odds; - ni får tillbaka 90 spänn per satsad 100-lapp)
Utfall Q1; Fel. Köpt alldeles för lite! Vad är det för fel?
Ufall Q 2: Börjar bli bättre.
Utfall helår: Hyfsat utfall. Fru Syd trycker prognosen var helt rätt, själv känner jag att Syd underpresterat, nog kunde vi väl ha klämt in ytterligare några köp.

Område 6. Leksands IF
a) 2011
: Leksand skulle ta steget upp i Elitserien men det gjorde man inte.
Syd-Profetia: Leksand går inte upp i Elitserien och efter våren är Salo till Salu (den kan bli en tidig vår i Leksand).
Utfall Q1; Fan också, profetian rätt om Elitserien. Om Salo blir till Salu får vi se!
Utfall Q 2; Status oförändrad. Men än hinner Salu bli till salu, för det är ju fortfarande efter våren.
Utfall helår; Status oförändrad vad gäller sportdelen, ekonomin i totalt fall. Alla till salu?
 
Sammanfattningsvis så var prognosen hyfsat träffsäker. Största prognosmisse var Salo som är kvar i Leksand och kanske Zlatan som leverade i år.
 
 
Och sången till grekisk ekonomi som vi plockade fram i somras är fortfarande lika aktuell, denna sista dag 2012. Och så kompletterar vi med en sång till. Den sången får vi tillägna Berlusconi som nu tar till Tyskland som hatobjekt.SJ


 
 
Ett varningens ord till fru Merkel och Berlusconi!
 

En riktig cliff hanger

Vi närmar oss nyår i hela världen så också i USA där Barack nu avbrutit sin julledighet för attt ta sig tillbaka till DC och försöka hitta en lösning innan landet når budgetstupet som beskrivs som en möjlig katastrof. Det blir höjda skatter och sänkta utgifter! Huvaligen! Men det är precis exakt det som USA behöver för att minska den stora underskottssnöbollen som de rullar framför sig och som växer precis som en snöboll vid plus en grad.
 
Jag brukar inte stå för all omvärldsförståelse själv utan jag brukar ofta få inspel från en av världens mer kända konsultfirmor; HEFMK, som  ofta inte vill skylta i officiella sammanhang men som sitter inte med stor kunskap om allting. Inga är dock så ödmjuka som vi,  brukar de säga mycket ödmjukt.
 
HEFMK brukar också säga; Ekonomi är lätt; plus + och minus - bör bli minst 0 annars finns någon form av obalans och är minus - för stort under för lång tid så kan man kanske låna lite för att  täppa till för stunden men som den gamle feministen Göran P brukade säga: den som är stadd i skuld är icke fri, och man måste betala tillbaka.
Endera ökar man då plusset + eller så minskar man minuset - för att få det hela att gå ihop såsom det alltid fungerat.Så säger alltså denna kända konsult och det är nog bara att hålla med.
USA kan få en kurs i detta, Leksand likaså.
 
 Nu har IK Brage skrivit kontrakt med Dulee Johnson, som förutom fotboll skall gå i alkoholterapi. En fantastisk spelare med alkoholproblem, en icke ovanlig kombination inom min älskade fotboll. England har många klassiska exempel på detta inte minst. Vi får hoppas att Brage gör rätt och att Dulee lyckas och Syd tänker inte måla f-n på väggen. Men, nej positivt nu Syd, positivt!
 
Chelsea å sin sida vill inte förlänga med Frank Lampard! I och för sig, det finns ingen plats för hjärta och nostalgi i modern toppfotboll, tyvärr, men nu lär nog Benitez se till att vinna annars åker han ut innan hans kontrakt går ut i vår. Eller så får han bra betalt för att ta dessa obekväma beslut men risken är stor att Abramovitj popularitetskurva sjunker betydligt i West End. Spännande att se publikens reaktion på Stamford Bridge vid nästa hemmamatch.
Det kanske är hjärta och nostalgi som Brage visar men å andra sidan talar vi då inte om toppfotboll (Syd nu var du lite elak, red.anm).Och snart kommer Brage med mössan i hand och uppvaktar kommunen eftersom man räknat lite fel, de också, på det här med plus + och minus -. Vem vet? HEFMK förstås men de säger inget!
 

Syd minns sin barndoms jular

väldigt dåligt. Egentligen har jag bara två fragmentariska minnen; ett från när Syd var typ fyra (och ni som läst tidigare julinslag minns att det vara samma år som Syd slutade sjunga julsånger) och den andra julen var vid tolv eller möjligen tretton då det förutom att det fanns ett luftgevär i pakethögen (Diana 22) mest var elände. Det var nog vid 12 ändå.
 
Annars är det sällan man får uppleva en julhelg som i år med 35 cm vacker snö, 4-5 minusgrader och sedan på juldagens kväll få sätta sig ned och lyssna på H M Konungens inspirerande och livfulla jultal. En 7,5 poängskurs i retorik på Universitet tror jag skulle kunna göra underverk. Nja, kanske inte direkt underverk men kanske ändå göra det lite mera själfullt. Eftersom fru Syd ibland tycker att Syd är lite för kritisk så kan jag meddela att även tidningsreferaten går i samma riktning, ja inte att Syd är kritisk utan att kungens jultal lämnade en del i övrigt att önska. Exakt samma min oavsett man pratar om miljöhot eller om att bli morfar. Han kanske känner lika?
 
Allt vore toppen om man bara kunde träna, nu övervägs starkt att börja idag för nu tycker jag mig ändå känna att den eländiga förkylningen börjat släppa sitt grepp. Segt har det varit - lika segt som löpsteget säkert blivit. Nu har jag i och för sig kört sit-ups, armhävningar och utfallssteg runt julgranen för att inte bli totalt hösäckslik. Men ingen fullskaleträning på snart tre veckor. Inte bra!
 
Idag blir det middag hos svärmor, när kan ni komma? undrade hon häromdagen, jag mumlade lite otydligt att vi skulle återkomma med klockslaget. Trots min kristallklara röst, tydliga artikulering och långsamma tal så har svärmor alltid haft svårt att höra vad jag säger så jag behövde inte mumla till så där väldigt mycket. Tiden, ja; jag var ju tvungen att kolla lite hur matcherna i Premier League spelades, det är ju stor fotbollshelg i England och det vill man ju inte missa. Nu fick middagen planeras efter kick-off.
 
Att se Chelsea förnedra Aston Villa med 8-0 kan vara kul, men långsiktigt tror jag det är totalt förödande för PL, mycket bättre att Swansea tar poäng på Man U, synd bara att Reading släppte in ett mål på övertid mot Man City (att man kan bli så upprörd över detta?, två lag som jag egenligen inte känner för, men det är det där med underdog...) Jag visste att det skulle bli så när jag satt mig ner i 88:e spelminuten och tyst för mig själv sa: "Jag ger mig f-n på att de gör ett mål på övertid" och jag kände så starkt en deja vu känsla från föra årets sista omgång när MC gjorde två mål på övertid och säkrade seriesegern).
 
Nu tar vi kungens jultal. man kan nästa se texten rulla där bredvid kameran, att det fanns två kameror att titta i hade man glömt att berätta. Hade Obama haft denna svada så hade nog USA haft en annan president idag.
 
 

Det är skillnad på Maya och Maja

Det blev ingen undergång av världen igår kväll, något som Mayakulturen helt oförskyllt fått skylta med under ett antal dagar. Det finns inga belägg i Mayakulturens historiska skrivningar som på minsta sätt styrker detta med undergång. Syd har under de senaste dagarna läst igenom all Mayalitteratur på orginalspråk och inte sett något om detta. Nu kanske jag överdrev lite ser jag; All litteratur och på orginalspråk var kanske att ta i, rätt rejält också.
 
Annars är vi svenskar mer bekanta med Majakulturen, dvs vår sed att maja midsommarstången. Den svenska majakulturen är mer våldsam än Mayakulturen och många är väl de som känt sig skåda åtminstone sin egen undergång dagen efter att man hoppat runt maj(a)stången och sjungit om små grodor och annat. Så helt fel att detta med Maja och undergång är det kanske ändå inte.
 
Men nu är det inte grodor vi skall sjunga om utan små tomtar på loftet och nissar och stalledrängar och jag vet inte allt vad som dyker upp där i allsångshäftena. Själv så slutade Syd att sjunga om både grodor och tomtar redan  i tidig ålder, typ fyra. Herregud hur skulle det sett ut om en tuff Kolarbykille hoppade runt och kvackade och sjöng om tomtenissar (julklappar har dock varit helt OK) om dagarna. Nej det gick inte för sig och jag måste erkänna, vilket är dagens sanning att det här med julsånger inte är min starka sida. Fru Syd vill gärna gå runt med lite julmusik i hemmet när vi skall städa och hålla på - hålla på - innebär i detta sammanhang fönstertvätt och handdukstvätt och en massa annan tvätt. Och då skall det gärna vara lite bjällerklang runt omkring vilket inte alls fungerar för Syd. Jag brukar föreslå både Neil Young - Like a hurricane, Lundell - E n förlorad värld eller någon annan trevlig melodi men, nej det går inte.
 
Jag hade dock nöjet att få avnjuta Lundell på Circus i Stockholm igår kväll. Highlight! 3,20 klockade vi in men ändå matchade detta inte Springssteen på Ullevi i somras, det var ÄNNU bättre.  Och det bästa av allt; när jag var på Lundell så fick fru Syd shoppa loss vilket är en annan av Syd svaga grenar. Vilka de starka grenarna är funderar jag över själv också......
 
Har inte hittat några klipp från Lundell igår än. Kompletterar med detta senare. God Jul så länge!
Nu kompletterar vi:

Städtips från Syd

Så här i julstädningstider då man avnjuter helgerna med städtrasa och dammsugare har Syd James i samarbete med Svenska Filmindustri och amerikanska HBO tagit fram några städinstruktionsfilmer som kan underlätta vardagen för oss som är i julstädningstagen. Tyvärr är de USA gjorda filmerna utan svensk text men det kan man nog klara.
Varning: Känsliga* läsare bör sluta här och läsa någonting annat med Syd.
 
* Känsliga för ordvitsar och allmänt låg nivå på skämten.
 
För övrigt kan nämnas av vi i samarbete med Grumme tagit fram en serie om vardagsstädning: En riktig doku-såpa!
 
Några av titlarna är annars:
 
- Torka inga toa utan handskar (basic toastädning)
- Börja med vinden (amerikansk 30-talsfilm i ny tappning om att börja städa uppifrån))
- HBO har släppt : Såp - ranos (såpar bort alla spår och allt blir fläckfritt)
- Slumdog Miljönär (hur man kan ta in lågprisarbetare och ändå få Rutavdrag)
- Matrix eller den svenska städversionen Matt trix (hur man sopar under mattan)
- Good bye Leni(n) (vi använder tygtrasor istället för mjukpapper)
- Sagan om (toalett)ringen - (toalett deluxestädning)
- De misstänkta (om man stänker dukarna för hårt - vad gör man - denna film förklarar)
- Ett rum med utsikt (om fönsterputsning i vintertid)
- Triumfens ögonblick (dan före dan OM allt är klart
- Dirty Harry (om man fuskat)
- Min namn är Skaft (amerikanska versionen heter Shaft, hur man hanterar sopborsten)
 
 

Förra fredagen

var jag ute och sprang, ganska sent, det var ganska kallt, jag blev ganska trött och ganska på en gång började jag känna av halsen. Sedan har det suttit i, och nu har man tävlat i "På spåret", ätit så man är mätt och inte tränat på en vecka.
För er som känner Syd så vet ni att detta inte är ett optimalt läge. Dock har man blivit lite klokare och även predikat i sin roll som tränare; "du tränar inte med halsont eller feber! I övrigt går det att köra på, ja komplicerade benbrott förstås". Så nu har jag lyssnat på mitt förståndiga jag och gjort just det; inte tränat alltså.
 
För att ge mig en anledning att sitta still efter jobbet idag så föreslog yngsta dotter Syd att en kopp te och serien "Homeland" var en bra kombination för att få mig att göra just det; dvs sitta still en stund. Bra förslag visade det sig så nu skall jag sätta mig igen och se avsnitt tre av Homeland och därefter invänta tills fru Syd ringer och skall ha skjuts hem från julfesten.
 
Mer varm dryck, några aspirin att tugga på och Homeland sedan skall man nog kunna bli i lite bättre form igen.
 
 

Julskiva 2012

Hej!
 
Nu är det dags. Distribution börjar denna vecka. Om du inte brukar få men vill ha- hör av dig! /SJ
 

E dola i Doha?

 Samtalsklimatet verkar inte vara det bästa på klimatkonferensen i Doha, den konferens som skall rädda jorden från både torka och översvämning (upplysningsvis så har man i alla fall enats om att det troliga är att detta inte sker samtidigt på samma ställe..). Nej det här med jordens uppvärmning verkar vara en het fråga där i Doha och det mesta tyder på att man får lägga hela klimatpaketet på is. Tills man inser att nu dj---ar anamma brinner det i buskarna och då lägger man på ett kol och inser att det var precis det man INTE skulle göra.
 
Nej det blir nog e dola där i Doha. För er som händelsevis inte är från Grängesberg så kommer uttrycket "dola" från gruvbrytningen; när man laddade för en salva därnere i backen och det inte blev någon smäll så var det "e rikti dola" dvs ett misslyckande. Ordet uttalas med ett utdraget O och en tjockt L. DoooooLa.  Man kan gärna uttala det flera tillsammans; DooooLa i DooooHa. Vår svenske delegat är dock optimist och tror i alla fall att det kommer något urvattnat förslag till slut så att man undviker ett totalt fiasko. Att vända det till en succé verkar ligga långt borta från det möjligas gräns. Nu verkar för övrigt gränsen gå mer mellan öst och väst än mellan nord och syd om vad man egentligen skall komma överens om.
 
Första talade man om 2 graders uppvärmning, sedan 4 och nu är det uppe i sex grader och då tror man att det blir riktigt tungt och varmt. För Moder jord alltså.   Så ingen sex för Moder jord! Nej vid den nivån så stiger havsnivån rejält så vi vill inte ha något hafsande där nere i Doha. Utan rejäla överenskommelser. De kommer säkert att försöka kompromissa om temperaturhöjningen också, vi i Syd bjuder 3,7 grader så för vi se  vad de andra svarar med, nästan lite som omvänd stötpoker. 
 
Nej kära delegater därnere i Doha tänk på hur det är med människan; vid 36,7 grader är man pigg, vid +2 grader kan man ta ett par Alvedon och känna sig hyfsat pigg (lite kallsvettig kan man nog vara), vid + 4 är man mer än kallsvettig och inte alls lika pigg trots flera Aspirin (lite starkare doningar) vid +6 är man rejält darrig och har man kol eller kanske något lite hjärtslitande hälsoproblem så kan man rent av kola vippen. Så ni alla VIP där nere i Doha, kyl av samtalsklimatet (tänkte mig nästan på en liten felskrivning här men, nej det får vara) med en kall avrivare i duschen och säg nej till sex. För annars kan vi få vi det hett om öronen allihop. Och tänk på konsekvenserna; dåliga skidspår, vajande palmer vid Högfjällshotellet i Sälen, torra varma somrar i Sverige där man skall gå runt och  pusta i kanske 25 gradig värme, man kan inte ens sitta inne om sommarkvällarna utan måste sitta ute i trädgården å dricka cider. Nej det är nog dags för Dohadelegaterna att sent om sider vakna upp och sjunga en gammal ABBA sång; I DO I DO I DO! 
 
 
 

RSS 2.0