Syd i norr!

Jag brukar ju inte beröra eller skriva om nuvarande eller tidigare jobb men nu har jag i alla fall varit i Luleå. Länge sedan jag var där senast. Jag påminde mig själv om att för nu rätt många år sedan, 15 kanske, så gjorde man i Norrbotten i stor satsning på att Kallax flygplats skulle bli ett världsnav för fraktflyg. Asiatiska plan skulle kunna ta en nordligare bana, korta avståndet mellan Asien och Nordamerika genom att åka vid polarcirkeln och då landa på Kallax, omlasta etc. Start- och landningsbanor byggdes ut och det slogs på stora trumman.

 

Nu blev det inte så, det går persontrafik till Stockholm och ett plan till Pajala såg jag och ett till Arvidsjaur. Det blev inget globalt fraktflygscenter. Jag hoppas nu bara att inte andra storskaliga projekt som nu är på gång i norr går samma väg. Det är mycket på gång. Och det är just det: På gång...

 

Lule hockey går sådär på herrsidan, damlaget tog femte raka SM-guldet. Sport no 2 i Luleå är basket. Samma där tror jag, damerna är strået vassare.

 

På vägen hem fick jag en mycket pratsam Haparandabo vid min sida. Mycket trevlig och jag invigdes i både det ena och det andra. Aktiv man i äldre medelåldern XL. Finländarna vallfärdar till Haparanda då kronkursen har fallit. Man köper snus och man köper brännvin, om man köper det tredje det tror jag inte med hänvisning till musikgruppen ”Skäggmanslagets” första skiva, fick jag reda på. (Ja det med Skäggmanslaget lade jag till själv) Mannen vid min sida hade sin föräldriga (innovativt svenskt ord) härkomst från Karelen, mamman med föräldrar hade flytt de ryska bomberna under andra världskriget och hamnat i Haparanda. Fadern kom från en skogsägande familj med 1400 hektar skog (det är mycket det!) När anfadern dog delades skiftet upp i två 700ha områden, Detta kunde den äldre av bröderna i familjen (alltså min kompis farbror) inte acceptera. Den äldsta ska ha allt! Och en livslång osämja blev resultatet.

 

Det var första halvtimmen av resan. Vi fick en kopp kaffe och sedan gick berättelserna vidare. Jag vet allt om barn, svärdöttrar och svärsöner och barnbarn, kompisar, hustrun som gått bort för några år sedan.

Själv hann jag nämna att jag var från Dalarna... Mycket fint landskap där min vän åkt med bil och campat i Orsa, jättefint.  Och varit i Falun, jättefint där också. Jo just det innan vi skildes så berättade jag vad jag hette; James,... Syd James.

 

Min vän berättade att han lätt för att prata med folk,... jag med, hann jag inflika i en konstpaus. Men nej, ingen kritik, det var trevligt. Hade tänkt sova en stund men så blev det inte. Det gjorde jag däremot förra gången jag flög från Luleå. Jag blev uppmanad att jag skulle kolla när vi startade på alla nya banor som anlagts. Nu blev det inte så, planet stod på startbanan men kom inte iväg och jag hann somna  innan vi lyfte och jag missade hela ”grejjen” med Kallax som ett nav för världshandeln, men å andra det gjorde de ju själva också,,

 

 

 

 


RSS 2.0