Nu är det COOP:s tur att bli överraskade

av att deras lågprisleverantörer i Kina utnyttjar barnarbetare, näst intill slavarbetare och har låsta branddörrar för personalen. What a surprise!

Syd James har sagt det förut och säger det igen; självklart har lågpriserna en annan prislapp i form av förstörda människor och förstörd natur. Det hävdas att HM och andra gör en stor insats eftersom de ger textilarbetare jobb i Bangladesh för den furstliga lönen av 180:- per månad. de har blivitr överraskade av att arbetsförhållandena inte är bra! Nu är COOP lika överraskade över sina leverantörer. "Vi har ju vår Code of Conduct", tänk! säger SJ. (Ja inte SJ utan Syd förstås)

Råvaror baseras på ett världsmarknadspris (i stort sett i alla fall), maskiner av modernt snitt kostar ungefär lika mycket i världen (i stort sett i alla fall) och vad skiljer?: jo arbetskraftskostnaden.

Nu genomför Kina ett köp av Volvo (vars produktion kommer att flytta till Kina vid nästa finans/bilkris) och man investerar på många andra håll. Kina har en långsiktig strategi, de skaffar sig spetskompetens genom att kräva produktion i hemlandet för att företagen skall få exportmöjligheter. En tidsfråga innan man själva tar över och konkurrerar ut övriga.

Pessimist? Syd James? Jag såg en bra skylt igår som förklarade detta med pessimist och optimist; "En pessimist säger att; nu är allting så dåligt så nu kan det inte bli sämre. Optimisten säger: det kan det visst det!"

Hur som helst: om vi konsumenter (även Syd James) nyttjar vår makt, i form av att välja vad och vart vi köper så kan vi nog få både BP, Kina och andra att städa upp i sin närmiljö. Köper ingen - så säljer man inget.

Verkar Syd James arg? Nej, inte speciellt men sånt här irriterar och gör en lite förundrad.

För att hålla sig till andra väsentligheter så är Tom Petty and the Heartbreakers nya CD; "MOJO" bra, nu har jag lyssnat en mig ett tag.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0