Är en börsmäklare smartare än en fyraåringen utan fotbroms?

Är en börsmäklare smartare än en fyraåringen utan fotbroms? Den frågan kräver sin förklaring och den kommer nu. Utgångpunkten är blåsningen på börsen i fredags då ett falskt pressmeddelande om att Samsung skulle köpa Fingerprint Cards kablades ut. Handeln var öppen och jag kan nästan se för mitt inre öga hur börsmäklarna sken som solar när de insåg att just DE gjort årets klipp! De såg bonuskronorna singla in som höstlöv mot marken! Aaaaa, upp 35 %, 40% och 50%!!!! Sedan visade det sig att allt var en bluff! Nyhetsbyrån Cision, som skall vara en professionell aktör på börs- och ekonomiinformation hade gått på ett trick  ett trick som jag körde med farsgubben redan på 1970-talet; ringa upp och ange du är någon annan t ex "Hej, jag heter Syd Andersson och du jag får gratulera, du har vunnit en vacker och dyrbar tavla!" "Oj, vad roligt!". "Ja du kan ringa 1231313 så får du dels bekräfta din vinst och bestämma leverans" Man anger numret till en telefon där man själv för tillfället sitter och då kan man både svara korrekt och bekräfta, varefter farsgubben ringer till morsan och levererar den goda nyheten, "Nu du morsan har vi vunnit en dyr fin tavla"... osv. Ungefär så gick till med Cision och Fingerprints. Enda skillnaden mellan Fingerprints-Cision och mig var att jag ringde den 1 april!
 
Ni som läst Syds tankar genom åren vet att Syd inte har någon större tilltro till börsens aktörer. De är inga stora analytiker utan snabba knapptryckare. Nu körde de på som mycket det gick och hade helt glömt kolla att det fanns någon broms att dra i när de insåg att det började dra iväg åt totalt fel håll.
 
Så var det också med fyraåringen, grannen som jag kunde följa på en hisnande färd på gatan igår! Full fart på cykeln, här kör vi så det ryker! Hej-å-hå det här går ju kanonbra tills man skall bromsa och inser att den här lånade cykeln inte har någon fotbroms och kraschen i den andra grannens soptunna blev klockren. Tur att hjälmen var på och att soptunnan var både av plast och "flyttbar". Jag hörde pappan trösta den lille herrn och samtidigt ställa frågan; "Varför tog du den där cykeln?, du har ju aldrig cyklat på en cykel med bara handbroms!".
 
Precis så är det, full fart framåt utan att kontrollera om färden är kontrollerad och att den går att bromsa. Sedan må det vara en börsmäklare förblindad av årets klipp eller en fyraåringen förblindad av farten på den lånade cykeln. Bägge aktionerna kraschade i en soptunna!
 
Nu kanske några av er som jag kritiserar i texten ovan känner sig kritiserade och därför skall jag genast lägga in en liten ursäkt: "Fyraåringar, jag ber om ursäkt om ni känner att jag insinuerar att era insikter är begränsade och att ni därför framstår som alltför stora risktagare och lite ansvarslösa - det är inte meningen att vara nedsättande  eller det minsta elak när jag jämför era med börsklipparna - det är liksom ett så kallat bildspråk jag använder".

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0