Syd James´ ekonomikurs i sammanfattning

Det talas mycket om ekonomi i dessa tider, det är Nobelpris i ekonomi, det är budgetfrågor i USA som äventyrar hela världsekonomin, det är om vi skall amortera på huslånen eller inte.
Syd tycker därför att det är på plats med en sammanfattande ekonomiutbildning eftersom det nog är bristande kunskap som gör att det ser ut som det gör.
 
Först några kommentarer: Nobelpriset fick pristagarna för att de kunnat visa att om en aktiekurs är låg idag så är sannolikheten stor att den är högre om några år och om den är hög idag så är sannolikheten att den är lägre om några år stor. Då vet vi det!
I USA får man inte passera lånetaket och det äventyrar hela världsekonomin, men om USA får låna ÄNNU mer pengar och passera lånetaket så blir det jättebra! ja, då vet vi det.
 
Nobelpristagarna kunde räkna ut sin modell, hur USA och världen räknat ut sin modell förefaller oklart. USA:s ekonomi borde ju vara friskare om man behövde låna Mindre pengar kan man tycka. Men det tycker man inte.
 
Syd ekonomiskola del 1 (ger 60 Högskolepoäng typ) 
 
I ekonomin är det så konstruerat att om man får 1 € eller $ eller £ och sedan gör av med samma slant då har man ingenting kvar. dvs 1-1=0, ibland talar man om fruktbara samarbeten och då säger man att 1+1 blir 3. Så är det inte med pengar!
Dessutom är det så att om man får 1 £ $ eller € i handen och sedan så springer man iväg till affären och handlar för 1,50 £ $ eller € så räcker inte 1. Då får man handla på krita.  Och handlaren vill gärna ha tillbaka de där 0,50, märkliga människa, men så fungerar det.
I världekonomin så fungerar det inte på det viset utan där förblir kritan krita och det är plötsligt bra för det gynnar handeln. Att ingen får betalt i slutändan det är en helt annan framtida historia.
Det var 60 Högskolepoäng det.
 
 
 
PS Den amerikanska senaten har nått en överenskommelse om att höja det amerikanska skuldtaket och återöppna statlig verksamhet. Det sade senatens demokratiska majoritetsledare, Harry Reid, i senaten på onsdagskvällen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0