O-räntan räddar vare sig Sverige eller Europa

Under 15-20 års tid har företagen ägnat sig åt att lyfta arbetsintensiva jobb till så kallade lågkostnadsländer. För att det skall bli dyrare? Nej, naturligtvis för att det skall bli billigare. Nu oroar vi oss för deflation dvs. sjunkande priser, var inte det själva ”grejen” med att outsourca?

De 15 kanske 20 miljoner jobb som flyttats till främst Asien har dessutom lämnat ett antal människor i Europa utanför arbetsmarknaden. Stiger eller sjunker deras konsumtionsmöjligheter? Den sjunker förstås!

Alla teorier, stimulansförsök, analyser, nya stimulanser är konstgjord andning. En 0-ränta pekar på fundamentala fel i ekonomin. Alla borde oroas!

Gå tillbaka till grundläggande ekonomisk teori motsvarande årskurs 1 i Ekonomi på gymnasiet; det handlar på den klassiska utbuds- och efterfrågekurvan. Ingenting annat.

Vi har ingen brist på varor, som för att bli billigare produceras i lågkostnadsländer. Och vi har ett större utbud av varor än vad som efterfrågas, vad händer med priset? Det sjunker!

Om vi har ett större utbud av arbetskraftstimmar än vad som efterfrågas. Vad händer med löneersättningen? Den sjunker! Och då kan man handla mindre dvs. efterfrågan sjunker och vad händer med priserna på varorna och tjänsterna då? Den sjunker givetvis.

Vi skall givetvis stimulera produktion där vi kan skapa verkliga förädlingsvärden – höja produktens/tjänsten faktiska värde. Vi kan givetvis stimulera konsumtion så att vi handlar mer. Lek med tanken att vi stimulerar konsumtionen så att vi köper 10 miljoner nya TV-apparater. Dessa 10 miljoner TV-apparater är producerade i lågkostnadsländer, vi går till Media Markt, för det är dumt att betala för mycket, och köper våra TV-apparater. Hur mycket reellt förädlingsvärde skapar detta i Sverige? Just ingenting.

En verklig förädlingsvärdekedja är till exempel att LKAB bryter malm som man mal ner till slig, som transporteras till stålverket X som omvandlar järnet till olika stålkvaliteter som säljs till maskinbyggare/plåtförbrukare som bygger någonting, fyller på med mjukvara och säljer detta till en brukare. Då har vi skapat verkliga förädlingsvärden. Men produktion är ute! Fel; vi måste börja där igen!

”Gameing” och musikindustrin är svenska fenomen – jättebra och de skapar reella förädlingsvärden men det är ändå marginalföreteelser.

Offentliga sektorn räddar arbetstillfällena? Var kommer pengarna ifrån? Precis, från de faktiska förädlingsvärden som vi inte längre skapar.

Globalt kommer det att tvingas fram en utjämning som innebär att västvärldens konsumtions- och levnadsstandard kommer att gå ner – kostnaderna för att producera i västvärlden måste balanseras mot Asien. USA har börjat återindustrialisera, vi måste göra samma sak och samtidigt inse att välfärdsstaten inte kan betalas utan pengar – oavsett om ladorna är tomma eller fyllda för närvarande.

Avslutningsvis ställer vi några "kontrollfrågor";

- Är Europa mer eller mindre skuldbelastat nu än 2008/2009?

- Är USA mer eller mindre skuldbelastat nu än 2008/2009?

Svaret är i bägge fallen: Mer!

Avslutningsvis nr 2 kan vi ta bostadspriserna i Stockholm som nu räknat per kvadratmeter börjar, kanske redan nått, de högsta i världen. Orsak? Utbuds- och efterfrågekurvan igen!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0