Från 0 till minus

Jag letade egentligen efter något helt annat i min hårddisk med hittade en gammal Sydartikel som vi kan publicera igen, jag har bara ändrat 0-räntan till minusränta. Problemet blir inte mindre, möjligtvis kan man fundera över hur det är med insikterna om dagens situation. Jag var på en bankinformation i veckan där man förmedlade en framtidsprognos, ungefär lika säker som den svenska sommaren. Dvs totalt opålitlig, vilket man inte minst känner idag då det är 20 grader kallare än i måndags. de gamla musik- och filmtitlarna får ur vädermässig synpunkt byta plats. "I don´t like Monday´s" respektive "Thank God it´s Friday" borde nu vara tvärtom. Men nu vara det inte väder vi skulle prata utan ekonomi. det tycker ni är sååå kul!
 

Minusräntan räddar vare sig Sverige eller Europa!

 

Under 15-20 års tid har företagen ägnat sig åt att lyfta arbetsintensiva jobb till så kallade lågkostnadsländer. För att det skall bli dyrare? Nej, naturligtvis för att det skall bli billigare. Nu oroar vi oss för deflation dvs. sjunkande priser, var inte det själva ”grejen” med att outsourca?

De 15 kanske 20 miljoner jobb som flyttats till främst Asien har dessutom lämnat ett antal människor i Europa utanför arbetsmarknaden. Stiger eller sjunker deras konsumtionsmöjligheter? Den sjunker förstås!

Alla teorier, stimulansförsök, analyser, nya stimulanser är konstgjord andning. En minusränta pekar på fundamentala fel i ekonomin. Alla borde oroas!

Gå tillbaka till grundläggande ekonomisk teori motsvarande årskurs 1 i Ekonomi på gymnasiet; det handlar på den klassiska utbuds- och efterfrågekurvan. Ingenting annat.

Vi har ingen brist på varor, som för att bli billigare produceras i lågkostnadsländer. Och vi har ett större utbud av varor än vad som efterfrågas, vad händer då med priset? Det sjunker!

Om vi har ett större utbud av arbetskraftstimmar än vad som efterfrågas. Vad händer med löneersättningen? Den sjunker! Och då kan man handla mindre dvs. efterfrågan sjunker och vad händer med priserna på varorna och tjänsterna då? Den sjunker givetvis.

Vi skall givetvis stimulera produktion där vi kan skapa verkliga förädlingsvärden – höja produktens/tjänsten faktiska värde. Vi kan givetvis stimulera konsumtion så att vi handlar mer men det får inte alls samma effekt. Lek med tanken att vi stimulerar konsumtionen så att vi köper 10 miljoner nya TV-apparater. Dessa 10 miljoner TV-apparater är producerade i lågkostnadsländer, vi går till Media Markt, för det är dumt att betala för mycket, och köper våra TV-apparater. Hur mycket reellt förädlingsvärde skapar detta i Sverige? Just ingenting.

En verklig förädlingsvärdekedja är till exempel att LKAB bryter malm som man mal ner till slig, som transporteras till stålverket X som omvandlar järnet till olika stålkvaliteter som säljs till maskinbyggare/plåtförbrukare som bygger någonting, fyller på med mjukvara och säljer detta till en brukare. Då har vi skapat verkliga förädlingsvärden. Men produktion är ute! Fel; vi måste börja där igen!

”Gameing” och musikindustrin är svenska fenomen – jättebra men det är ändå marginalföreteelser.

Offentliga sektorn räddar arbetstillfällena? Var kommer pengarna ifrån? Precis, från de faktiska förädlingsvärden som vi inte längre skapar.

Globalt kommer det att tvingas fram en utjämning som innebär att västvärldens konsumtions- och levnadsstandard kommer att gå ner, relativt sett, – kostnaderna för att producera i västvärlden måste balanseras mot Asien. USA har börjat återindustrialisera, vi måste göra samma sak och samtidigt inse att välfärdsstaten inte kan betalas utan pengar – oavsett om ladorna är tomma eller fyllda för närvarande.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0