Brexit

Med ny premiärminister i UK som, åtminstone i detta läge, driver en hård kampanj för snabb och ovillkorlig Brexit så oroas många över gränseffekter mellan Irland och Nordirland.
 
För ca tio år sedan var Syd på en arbetsresa till Belfast och fick en stund över att vandra runt i staden, det var slitet och människorna var slitna. Syd var inte alltför karsk när han knallande runt här som enda turist, en regnig novembermåndag. Letade inte ens upp en skivaffär, då förstår ni. Väggmålningarna talade inte direkt om försoning och förståelse. Risk att historien upprepar sig?
 
Hämtat från Wikipedia:
 

Vissa delar av Belfast är känt för sina politiska väggmålningar, så kallade muralmålningar. I det protestantiska området runt Shankill Road, Newtownards Road och Sandy Row finner man målningar som uttrycker lojalitet till Storbritannien, medan det i de katolska områdena som Falls Road, Ballymurphy, Whiterock, Short Strand och Ardoyne är republikanska ideal som framställs. Här finns också det närmast mytomspunna Milltown Cemetery, där IRA begraver sina döda från Belfastområdet.

Det nordirländska fredsavtalet från 1998 har lett till minskat våld, men Belfast är fortfarande en delad stad, där protestanter och katoliker bor åtskilda. Spänningarna i samhället kvarstår och särskilt utsatta är de människor som bor i områden där katolska och protestantiska arbetarkvarter möts.

På flera platser i staden har det byggts höga stängsel eller murar, den så kallade Fredsmuren i Belfast, för att hålla isär grupperna. Den första restes i västra Belfast mellan det katolska Falls Road och det protestantiska Shankill Road under 1970-talets första år. Nya barriärer har kommit till även efter att fredsavtalet slöts och en del av de gamla har förstärkts och förlängts. I början av 1990-talet fanns det 18 "fredsmurar" i hela Nordirland. Drygt tio år senare är de 40, varav de flesta finns i Belfast.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Vid "gatans" slut ser ni den s k Fredsmuren som skiljer isär områdena runt Falls Road och  Shankill Road.
 
Alla bilder; Syd James Revue photo archive.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0