Tillit till IT?

Syd var på ett föredrag idag där man berättade om svenska tillitsbarometern. Stor variation mellan olika delar av Sverige och sjunkande tillit inte minst i de yngre åldersgrupperna. IT sprider nyheterna snabbt som ögat genom olika sociala media. Så snabbt och med så många skumma aktörer att tillit till IT blir begränsad.
"Snabb som ögat" som vi skrev ovan går kanske in under svenska ordspråk eller liknelser som man pratade om i ett program på radio i helgen som gick. (När man åker många mil i bil så hinner man lyssna). Bakgrunden var att någon i en betydande position inte ville uttala sig utan behövde "mer kött under vingarna" för att kunna säga något mer bestämt. "Mer kött på benen" är väl vad vi andra behöver för att uttala oss.
Nu kanske personen ifråga var iblandad i pilotstrejken på SAS och de behöver kanske mer "kött under vingarna" för att uttala sig
Hur som helst, funderingen i programmet Syd lyssnade på var att ordspråken många gånger inte förstås av nutidens människor eftersom begreppen bygger på gammal vokabulär. Ungefär så var det man sa i programmet.
Hur många moderna människor på söder i Stockholm "saknar inte kon förrän båset är tomt" till exempel?. Även om den homogena boendegruppen på söder är rätt bestämda i sin uppfattning om djurhållning i Skåne eller Jämtland. (Homogeniteten nämndes också upp på föreläsningen idag- Skåne och Jämtland la Syd till själv).
 
Ordspråken behöver nog göras om, förkortas och moderniseras. Hur många kastar till exempel yxan i sjön nu för tiden? Eller tänk på dagens ängsliga föräldrar som säkert skulle anmäla en person som pratade om att "kasta ut barnet med badvattnet". Barnmisshandel! skulle de skrika. Naturvännerna skulle protestera emot att "det är bättre med en fågel i handen än tio i skogen". 
Själv roade sig Syd med att för ett antal år sedan "röra till" ordspråken så att fru Syd till slut varken visste ut eller in om hur det hängde ihop. Kanske dags att damma av de gamla förslagen som fru Syd fick sig till livs. Ett sådant ordspråk kunde vara "att det är bättre att kasta in handuken än att kasta yxan i sjön" .
 
  • "Det är bättre att stämma i bäcken än i ån"
  • "Små sår och fattiga vänner ska man inte förakta".
  • "Bäst att smida medans järnet är varmt"
  • Det här tre ordspråken kunde i sammanfattande form bli (till fru Syds "glädje"):
"Det är bättre att stämma fattiga vänner än att smida järnet i ån".
 
Vi skrev om tilllit inledningsvis; såg att Stockholms stad misstänker fusk bland årets entrepernörer för snöröjning.Typ;  De har inte plogat fast de sagt att de har plogat! Och ingen har märkt någon skillnad?, undrar Syd.
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0