"Troubles" igen?

Jag läser en bok nu som jag starkt kan rekommendera;  "Shuggie Bain" av Douglas Stuart. Handlingen utspelar sig 1981 i Glasgow. "Året är 1981 och industristaden Glasgow är nere för räkning under Thatchers järnhårda styre".
Det är ingen mysig feel good bok. Nej det här är eländigt i alla dimensioner. Mycket läsvärd och jag tror den kommer att bli film. Celtic och Rangers delar staden.
 
Glasgow är fortfarande sargat och en tuff/påfrestande miljö.
 
Från Wikipedia, den fria encyklopedin 
Den s k Glasgow effekten hänvisar till den låga medellivslängden och dålig hälsa invånarna i Glasgow , Skottland , jämfört med resten av Storbritannien och Europa. Definierad som "[e] xcess mortality in the West of Scotland (Glasgow) after controling for deprivation", är Glasgow-effekten en del av den "skotska effekten"; landet som helhet har hälsoskillnader jämfört med resten av Europa, och det har verkligen kallats "den sjuka mannen i Europa". Skillnaderna är störst i Glasgow.
 
Även om lägre inkomstnivåer i allmänhet är förknippade med dålig hälsa och kortare livslängd, har epidemiologer hävdat att fattigdom ensam inte verkar stå för skillnaden i Glasgow. Lika missgynnade områden i Storbritannien som Liverpool och Manchester har högre förväntade livslängder, och de rikaste tio procenten av Glasgow-befolkningen har en lägre livslängd än samma grupp i andra städer. En av fyra män i Glasgow kommer att dö före hans sextiofemårsdag. Glasgow-effekten
 
Det här påminner Syd om ett besök i Belfast för ett antal år sedan. Gjorde en stadsvandring i ett regnigt Belfast. Allt var slitet, hus, bakgårdar och människor. Även de som inte ens nått medelålder såg slitna ut. Slagorden gentemot protestanter respektive kataloiker var påfallande många på husfasader. Det har varit lugnt nu i många år efter årtionden av "Troubles" som krävde 3500 människors liv. Nu har verkar bråken börja igen, upplopp  tidigare i veckan. Och detta som ett resultat av Brexit, ett mycket dumt beslut.
 
Ni vet väl förresten att Titanic byggdes i Belfast. Och att George Best var född i Belfast. Bägge gick under. Vätska var de gemensamma nämnaren.
 
Bildkavalkad från Belfast. Alla bilder tagna av Syd James.
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0